Kusuruma bakma seni yargılamak için demiyorum ama saçma geliyor. Sen de bir "şeysin" yani bir parça tanrı mısın? Veya bir hayvan hatta en kötüsü bir kuş pisliği dahi mi tanrının parçası? Bu inanç benim aklıma hiç ama hiç yatmıyor.
Anladım ama tanrı dediğin varlığa her şeydedir diyince problem oluyor. Bir gözden geçir inancını bence senin de çok içine sinerek inanmamışsın gibi hissettim.
Biliyorum kanka lakin dinlerin yanına onu da koymak zorundaydım çünkü ianncsizlar cikacaktı. Dini inanc dedim o yüzden. Siz de inanç, hayat gorusu olarak algilayin.
bildiğini biliyorum ama anadolu dayıları bunları kedi köpek kesilen dini inanç olarak gördüğü için belirtmek istedim sadece sitede çok var böyle insan, herhangi bir dini inanca veya felsefi yaklaşıma sahip misiniz diye sorabilirsin benimki öneri sadece yukarıdan bakmak değil yanlış anlama yani
Buyur kardeşim benim ailem rus taraflarından göçme yahudiyiz türküz burada kimmiş o yahudi diye insanların dinlerini kötülemenin amacı vs yok bende o zaman senin dinini sevmiyim böyle bir saçmalık olabilir mi
Dinlerin tamamının insan kurgusu olduğu konusunda neredeyse hiç şüphem yok. Zaten inanan insanların da tamamı öğretilmiş bir gerçekliğe inanıyor. Doğuyor ve ailesinin inanç sistemini öğrenip sadece ona itaat ediyor. Tereddütlerin tanrı konusunda. Her şeyin temelinde bütün varoluşun başlangıcında ilahi bir güç olduğunu düşünüyorum ama bunun bir tanrı modeli olup olmadığından emin değilim. Ve ruh konusu. Tanrı tarafından yaratılmış bir ruhumuz gerçekten var mı yoksa tamamen hissettiklerimiz yaşadıklarımız düşündüklerimiz beynimizin oluşturduğu kavramlar mı ondan emin değilim
Dostum ben Müslümanım ve diğer dinlere saygım sonsuz mesela dinin insan icaadı olduğunu düşünmen çok normal ama mesela sana bunu inandırmamız için veya kafandaki soru işaretlerinin kalkması için nasıl bir kanıt bekliyorsun
Mesela tanrı hata yapar mı? Asla. Ama Kur'an da bir çok hata var. Birbirini yalanlayan ayetler ve sonradan gelişen duruma göre değişen ayetler. Tanrı neden insanoğlunun durumuna göre görüş değiştirsin ki? Eğer Kur'an'ı gerçek kabul edersen tanrıyı da kusurlu olduğunu kabul etmek zorundasın. Ama Kur'an Allah kusursuzdur diyor. Bu nasıl olacak şimdi? Ya da Kur'an diyor ki Allah'ın gücü her şeye yeter. Ama demek ki yetmediği için önce indirdiği ayeti insanların hevesi kırıldı diye sonradan değiştiriyor. Doğal olarak Kur'an'ın insan tarafından dönemin şartlarına hatta günlük haftalık gelişmelere göre yazılmış/söylenmiş olması çok daha gerçekçi.
Mesela enfal süresinde savaştan sonra ganimetler üzerine bir görüşme oluyor. Ve hemen ayet geliyor "Rasûlüm! Sana ganimetlerden soruyorlar. De ki: “Ganimetler Allah’a ve Rasûlü’ne aittir. Öyleyse gerçekten mü’min iseniz Allah’a karşı gelmekten sakının, aranızda anlaşmazlığa yol açan hususları düzeltin, Allah’a ve Rasûlü’ne itaat edin!” diye. Yani savaş ganimetleri peygamberindir diyor. Daha sonra müslümanlar savaşmak istemiyor ganimetten pay alamıyorlar diye hevessiz duruyorlar ve bir anda Allah fikir değiştirip Enfal suresi 41. Ayeti indiriyor ve "Şunu bilin ki, ganimet olarak aldığınız şeylerin beşte biri Allah’a, Rasûlü’ne, onun akrabalarına, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmışlara aittir. Eğer Allah’a ve iki ordunun karşılaştığı, hak ile bâtılın birbirinden ayrıldığı günde kulumuza indirdiğimize inanıyorsanız bunun böyle olduğunu kabul edin. Allah her şeye hakkiyle güç yetirendir." Diyor. Yani peygambere yüzde 20 veriyor yüzde 80 savaşanlara kalıyor. Neden? Allah kulları kendinden üstün mu görüyor da bir anda çark ediyor. Ben sana bu durumdan anladığımız söyleyeyim. Peygamber insanları savaşa götürüp bunlar bana inanıyor diye tüm ganimete çökmek istiyor ama sonra insanlar mirin kırın edince bakıyor böyle olmaz bu adamlar savaşmaz iyisi mi ben bunlara pay vereyim de şevkleri artsın diyor.
Bütün ayetleri de kendisi uydurup uydurup tanrıdan gelmiş gibi lanse ediyor ki zaten Kur'an Allah'tan geldiyse bütün kullanım birinci tekil şahıs üzerinden olmalı. Ayetler Allah'ın sözüdür çünkü. Oysa Kur'an'ı okursan bazı yerlerde ben der bazılarında biz der bazılarında o der. burada anlamadığım nokta Allah biz derken kimden bahsediyor? Tek değil mi bu? Biz alemleri xxx günde yarattık diyor. Siz kimsiniz? Kim kim yarattınız? Ya da misal şüphesiz o her şeyi görendir gibi tabir kullanılıyor. O kim? Şüphesiz ben her şeyi görenim demez mi Allah olsa? O görür derken bahsettiği kişi kim? Başka bir tanrı daha mı var? Ben bunları tamamen peygamber olduğunu iddia eden kişinin amatörlüğüne bağlıyorum. Ki kendisi zaten okuma yazma bilmeyen biri olarak çıkardığı eserde bu kadar anlam karmaşası olması çok doğal. Tanirdan gelen bir kitap olsa normalde kusursuz olması lazım.
Şimdi bana izahat yapacaksın. Gerek yok çünkü ne diyor ayet? Şüphesiz ki biz onu apaçık bir şekilde indirdik. Yani meali herkesin anlayabileceği bir şekilde. Oysa Kur'an'ı hiç kimse anlamıyor. Herkes meale ihtiyaç duyuyor. Herkes okuduğundan başka şeyler anlıyor. Demek ki onlar Kur'an'ı apaçık bir şekilde indirmemiş.
En İyi Cevap