Ben, normalde 10 Haziran 2000 doğumluyum ama doğduğum hastanede doğum tarihimi yazarken bir yanlışlık yapmışlar ve doğum tarihimi "2000" yerine "2002" yazmışlar. Annemle babam da bana kimlik çıkarmak için nüfus müdürlüğüne gittiklerinde fark etmişler ve hastaneye gidip doğum tarihimi düzeltmekle uğraşmak istememişler. Ben, kimlikte gerçek yaşımda gözükmek istiyorum. Araştırdığım kadarıyla, yaş davalarında kemik testi istiyorlarmış ama arada 2 yaş farkın olması, kemik testinde ortaya çıkar mı? Ne yapmam gerekiyor? Bilen biri yardımcı olabilir mi?
Cevabın nedir?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
4
Cevap
4Cevap
- +1 yıl
değiştirmek için bildiğim kadarıyla doğum belgesi gerekiyor benim de öyle ama doğum belgem olmadığı için değiştiremiyorum kemik testi için de bilemiyorum
00 Yorumla - Gizli Üye(25-29)+1 yıl
Deli misiin küçük daha iyi ben de 97 liyim amaa kimlikte 95 liyim maalesef :( ben de düzzelticem diyorumda zormuş
06 Yorumla- Cevap sahibi+1 yıl
Bunlar geçecek elbet ama küçük olman daha avantajlı keşke bende öyle olsam kimlikte 25 yaşındayım resmen geçen hastanede bir hemşire şaka 25 mi dedi
- Cevap sahibi+1 yıl
Bana da 18 19 diyorlar minyonsun sende. O zamman benim gibi :D
Bildigim kadarıyla kemik testini 18 yaş ve altında yaptıklarında sonuç alınabiliyor. Diger türlü 18 üstüne doğum kagıdı gerekiyor
00 YorumlaBu nece yanlışlıktır kimlik beyanı nüfus müdürlüğüne yapmıyor mu anne baba
00 Yorumla- +1 yıl
Bence yaptırma böyle daha iyi
10 Yorumla - +1 yıl
Öyle bi salaklık yapma ileride pişman olursun
00 Yorumla - Gizli Üye(25-29)+1 yıl
Yani sen okula 2 yıl gec mi basladin
00 Yorumla Ne güzel iste
00 Yorumla
Devamını Gör(3)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Merhabalar.
Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 35. maddesinde yaş düzeltimine dair genel hükümler düzenlemiştir: Nüfustaki kayıtların (kişinin adı, yaşı…) ancak kesinleşmiş mahkeme kararlarıyla mümkün olduğunu belirtmiştir. Yaş düzeltimi davası açılabilmesi için belirtilen en önemli koşul; yaşı düzeltilecek olan kişinin açılan davada hukuki yararının bulunması gerektiğidir.
Diğer koşul ise doğumun hastanede ve resmi kurumda gerçekleşmemiş olmasıdır.
Resmi kurum ve hastanedeki kayıtlar kesin olduğundan mahkeme resmi kurum bilgilerini dikkate alacaktır.
Hastane kayıtları olmadığından kişinin okula başlama kaydı gibi resmi düzenlemeleri sorgulayarak davayı açan kişinin hukuki yararı olup olmadığına karar verecektir. Hukuki durumlar nedeniyle de yaş düzeltimi davası açılabilecektir. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 218. maddesinin ikinci fıkrasında, “Kovuşturma evresinde mağdur veya sanığın yaşının ceza hükümleri bakımından tespitiyle ilgili bir sorunla karşılaşılması halinde; mahkeme, ilgili kanunda belirlenen usule göre bu sorunu çözerek hükmünü verir.” düzenlenmiştir. İlgili kanunda mağdurun veya sanığın yaş durumuna göre mahkeme tarafından verilecek kararı (cezayı) etkilemesi nedeniyle gerçek yaşın tespiti yapılabilecektir.
Dava açılacağı zaman ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na uygun, görevli ve yetkili mahkeme belirtilerek dava dilekçesi hazırlanmalıdır. Dava dilekçesinin hazırlanması mahkeme tarafından ret kararı vermemesi nedeniyle önemlidir. Dilekçe, zaman ve hukuki kayıpların meydana gelmesini önlemek amacıyla mutlaka uzman bir avukat tarafından düzenlenmelidir. Dilekçe ve dilekçe ekine sunulan delillerle birlikte ilgili adliyenin tevzi bürosuna başvuruda bulunarak dava harç ve masraflarının yatırılmasıyla birlikte dava açılmış olacaktır. Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları, çekişmesiz yargı işlerinden sayıldığı için basit yargılama usulüne tabi tutulmaktadır. Bu nedenle yargı süreci daha kısa ve yaklaşık 1-2 duruşma sürecektir, dava genel olarak 1-3 ay sürecektir.
Bir davada deliller, iddia ispatlama ve davanın kabulü yönünde karar verilmesi açısından en önemli unsurdur.
Yaş düzeltim talebinde bulunan kimse, talebini dayandırdığı gerekçesini delillerle ispatlamakla ve hukuki yararının bulunduğuna dair iddiasını ispatlamakla mükelleftir. Tanık da delil olduğundan mahkeme huzurunda yaş düzeltimine ilişkin beyanlarda bulunarak davanın esasına etki edecek beyanlarda bulunabilecektir. Siz de yetkili ve görevli mahkemede yaşınızı neden düzeltmek istediğinizi hukuki yararınızın olduğunu belirterek hastane kayıtlarında yanlışlık olduğunu ve bu hususu doğrulayacak tanıkları mahkemeye sunarak yaş düzeltme talebinde bulunabilirisiniz. Gerekirse kemik yaşınızın tespiti için mahkeme bir hastaneye sizi yönlendirebilir ve tüm hususlar değerlendirildikten sonra gerçek yaşınıza resmi açıdan kavuşabilirsiniz.