Ben, normalde 10 Haziran 2000 doğumluyum ama doğduğum hastanede doğum tarihimi yazarken bir yanlışlık yapmışlar ve doğum tarihimi "2000" yerine "2002" yazmışlar. Annemle babam da bana kimlik çıkarmak için nüfus müdürlüğüne gittiklerinde fark etmişler ve hastaneye gidip doğum tarihimi düzeltmekle uğraşmak istememişler. Ben, kimlikte gerçek yaşımda gözükmek istiyorum. Araştırdığım kadarıyla, yaş davalarında kemik testi istiyorlarmış ama arada 2 yaş farkın olması, kemik testinde ortaya çıkar mı? Ne yapmam gerekiyor? Bilen biri yardımcı olabilir mi?
Yaş büyütme davası hakkında bilgi verir misiniz?

Merhabalar.
Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 35. maddesinde yaş düzeltimine dair genel hükümler düzenlemiştir: Nüfustaki kayıtların (kişinin adı, yaşı…) ancak kesinleşmiş mahkeme kararlarıyla mümkün olduğunu belirtmiştir. Yaş düzeltimi davası açılabilmesi için belirtilen en önemli koşul; yaşı düzeltilecek olan kişinin açılan davada hukuki yararının bulunması gerektiğidir.
Diğer koşul ise doğumun hastanede ve resmi kurumda gerçekleşmemiş olmasıdır.
Resmi kurum ve hastanedeki kayıtlar kesin olduğundan mahkeme resmi kurum bilgilerini dikkate alacaktır.
Hastane kayıtları olmadığından kişinin okula başlama kaydı gibi resmi düzenlemeleri sorgulayarak davayı açan kişinin hukuki yararı olup olmadığına karar verecektir. Hukuki durumlar nedeniyle de yaş düzeltimi davası açılabilecektir. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 218. maddesinin ikinci fıkrasında, “Kovuşturma evresinde mağdur veya sanığın yaşının ceza hükümleri bakımından tespitiyle ilgili bir sorunla karşılaşılması halinde; mahkeme, ilgili kanunda belirlenen usule göre bu sorunu çözerek hükmünü verir.” düzenlenmiştir. İlgili kanunda mağdurun veya sanığın yaş durumuna göre mahkeme tarafından verilecek kararı (cezayı) etkilemesi nedeniyle gerçek yaşın tespiti yapılabilecektir.
Dava açılacağı zaman ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na uygun, görevli ve yetkili mahkeme belirtilerek dava dilekçesi hazırlanmalıdır. Dava dilekçesinin hazırlanması mahkeme tarafından ret kararı vermemesi nedeniyle önemlidir. Dilekçe, zaman ve hukuki kayıpların meydana gelmesini önlemek amacıyla mutlaka uzman bir avukat tarafından düzenlenmelidir. Dilekçe ve dilekçe ekine sunulan delillerle birlikte ilgili adliyenin tevzi bürosuna başvuruda bulunarak dava harç ve masraflarının yatırılmasıyla birlikte dava açılmış olacaktır. Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları, çekişmesiz yargı işlerinden sayıldığı için basit yargılama usulüne tabi tutulmaktadır. Bu nedenle yargı süreci daha kısa ve yaklaşık 1-2 duruşma sürecektir, dava genel olarak 1-3 ay sürecektir.
Bir davada deliller, iddia ispatlama ve davanın kabulü yönünde karar verilmesi açısından en önemli unsurdur.
Yaş düzeltim talebinde bulunan kimse, talebini dayandırdığı gerekçesini delillerle ispatlamakla ve hukuki yararının bulunduğuna dair iddiasını ispatlamakla mükelleftir. Tanık da delil olduğundan mahkeme huzurunda yaş düzeltimine ilişkin beyanlarda bulunarak davanın esasına etki edecek beyanlarda bulunabilecektir. Siz de yetkili ve görevli mahkemede yaşınızı neden düzeltmek istediğinizi hukuki yararınızın olduğunu belirterek hastane kayıtlarında yanlışlık olduğunu ve bu hususu doğrulayacak tanıkları mahkemeye sunarak yaş düzeltme talebinde bulunabilirisiniz. Gerekirse kemik yaşınızın tespiti için mahkeme bir hastaneye sizi yönlendirebilir ve tüm hususlar değerlendirildikten sonra gerçek yaşınıza resmi açıdan kavuşabilirsiniz.