Bir kişiden şikayetçi olmuştum. Dava kararı verilmedi. Ben şikayetimi geri çekersem. Dava olmamasını sağlayabilir miyim? Dava ile uğraşmak istemiyorum. Bilen varsa yazabilir mi?
Kamu davası hakkında bilgi verir misiniz?

Görüş
2Görüş
şikayete bağlı bir suç ise evet ama diğer türlüsü hayır
icinden geçebilir
Kızlardan ilk görüşü sen paylaş ve
1 Xper puan fazladan kazan!
Merhaba,
Öncelikle şikayetten vazgeçmenizin sonuç doğurabilmesi için, soruşturma ya da kovuşturmaya konu suçun şikayete tabi suçlardan olması gerekmektedir. Aksi taktirde, siz şikayetten vazgeçseniz de soruşturma ve kovuşturma devam edecektir. Soruda yargılama konusu suç ile ilgili bilgi olmadığı için sadece ihtimaller üzerine cevap verilecektir.
Eğer suç şikayete tabi bir suç ise şikayetten vazgeçme sonucunda soruşturma aşamasında takipsizlik kararı, kovuşturma aşamasında yani dava açıldıktan sonra kamu davasının düşmesine dair karar verilir.
Ancak bu durumda dikkat edilmesi gereken bir husus bulunmaktadır. Şikayetten vazgeçme durumunda sanık bunu kabul etmek zorunda değildir. "Kanunda aksi yazılı olmadıkça, vazgeçme onu kabul etmeyen sanığı etkilemez." (TCK 73/6 ) hükmü gereğince kanunda açıkça yazılı olmayan durumlarda şikayetten vazgeçmeye rağmen soruşturma ve kovuşturma devam edebilir. Bu düzenlemenin amacı, masumiyet karinesinin uygulanması ve şüpheli ya da sanığın aklanma hakkının kendisine tanınmasını amaçlamaktadır.
Bu durumda şikayete tabi bir suçtan dolayı yapılan yargılamada şikayetten vazgeçmeniz ve sanığın da bu vazgeçmeyi kabul etmesi durumunda ceza davası düşecektir.
Soruda, yargılamanın duruşmasında beyanda bulunup, bulunmadığınız ya da katılma kararı verilip verilmediği konularında da bilgi bulunmamakla birlikte, duruşmada beyanlarınız alınmış ise zaten mahkeme tarafından gerekli görülmedikçe duruşmalara katılmanıza gerek bulunmamaktadır. Eğer duruşmaya hiç katılıp beyanda bulunmamışsanız, ve özellikle suç takibi şikayete bağlı suçlardan değilse bile beyanda bulunduktan sonra davaya katılma talebinizin olmadığını mahkemeye bildirebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.