instagramda bana iki kez dmden tanımadığım birisi anneme küfretmiş 5 gün aralıkla. hesabının ve mesajın ekran fotoğrafını aldım korkutmak için cimere atıcam dedim dilekçe oluşturup adama fotoğrafını attım üstüne daha da küfretti normalde dava etmemeyi düşünüyordum ama artık edicem gibi (büyük ihtimal önemsenmeyecek bu dava ama olsun) tecrübeli birisi bu konuda görüş belirtirse sevinirim.
Cevabın nedir?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
4
Cevap
4Cevap
- +1 yıl
Emin misin benzer bir şekilde hakaret davam var 10 mayısta ilk duruşmam var yazılı ve sözlü hakaretten yargılanıyor kadın. bişey çıkmaz dediğiniz için bu kadar rahat olabiliyor herkes.
23 Yorumla- Soran+1 yıl
sahte hesap olması sorun olur mu teşekkürler yanıtınız için bu arada
- +1 yıl
Linkini kopyala onun kim olduğunu buluyorlar rica ederim
- +1 yıl
iyi akşamlar bende de benzer bi durum var ama bu kişinin sözlü tehditi smsli tehditi önceden yaptığı bir kaç suçu işlediğine dair kendisinin mesajları var küfürleri var ve önceden adam yaralamadan davası var bu konu hakkında avukata başvuracaktım ama çevrem bir şey çıkmaz diyince kapattım konuyu bu olay yakın bi tarihte yaşandı benim hiçbir suçum yok durduk yere yazılan durduk yere atılan mesajlar bana bilgi verir misiniz teşşekür ederim
- +1 yıl
Cumhurbaşkanına ve kıymetli (!) ailesine hakaret edilmediği sürece anamızdan girsinler, sülalemizden çıksınlar hiçbir yetkilinin umurunda olmaz.
00 Yorumla Cimere yaz ilgilenirler, ben ne şikayet etsem hep oraya ediyorum hep dönüş yapıyor ve ilgileniyorlar.
00 YorumlaBirinde 3 kişi benj dövmüştü davacı olmuştum kapıdaki listede sosyal medyadan küfür etmek diye dava vardı baktn insan değil affetme ver mahkemeye
00 Yorumla- +1 yıl
Sen savcılığa şikayet dilekçeni ver
00 Yorumla - +1 yıl
Yok kanka senin peki
00 Yorumla - Gizli Üye(36-45)+1 yıl
Tecrübeli değilim
00 Yorumla Sövmek
00 Yorumla
Devamını Gör(3)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Merhabalar,
Hakaret suçu, TCK md. 125-131 arasında şerefe karşı suçlar başlığı altında düzenlenmiştir.
İki farklı şekilde işlenebilir: Belli somut bir durum ve olgunun isnat edilmesi suretiyle kişinin şeref ve saygınlığının zedelenmesi yahut genel ve soyut nitelikteki söz ve davranışlarla kişinin değersizleştirilmesi, rencide edilmesi. Hakaret suçu doğrudan kişinin birey olmaktan kaynaklanan kişilik haklarına saldırıdır. Hakaret suçu ile sosyal bir kavram olan “şeref” ve kişinin özsaygısı korunmaktadır.
Hakaret suçunun temel şekli takibi şikayete bağlı suçlar kategorisinde yer alır. Suçun mağduru, hakaret edeni ve hakareti öğrendiği tarihten başlamak üzere 6 ay içerisinde şikayet hakkını kullanmak zorundadır. Aksi takdirde şikâyet hakkını kaybeder. Şikayet hakkı, en geç dava zamanaşımı süresi içinde kullanılmalıdır.
Hakaret suçunun oluşmasına neden olan sözlerin tek tek kanunda sayılması imkansızdır. Suçun vücut bulması için kişinin onur, şeref veya saygınlığını rencide edecek somut bir fiil veya olgu isnat edilmeli veya sövme yoluyla kişinin onur, şeref veya saygınlığına saldırılmalıdır. Hakaret suçunu teşkil eden fiiller, sözle işlenebileceği gibi yazı, şekil, görüntü, el işareti veya mimiklerle de işlenebilir.
Hakaret suçunun doğrudan mağdurun yüzüne karşı veya doğrudan mağdura yönelmekle birlikte sesli, görüntülü ya da yazılı bir iletişim aracıyla işlenmesi halinde huzurda hakaret suçu oluşur ve suçun basit hali işlenmiş olur. Sosyal medyada hakaret açısından da özellikle direkt mesaj (DM) veya doğrudan mesaj şeklinde adlandırılan ve kişiden kişiye doğrudan bir iletişim aracı olan bu mesaj yönteminde gerekli unsurlar olduğundan huzurda hakaret suçunu oluşturacaktır. Suçun basit şekli olarak düzenlenmiş olan huzurda hakaret suçunun bir işleniş şekli olan sosyal medya yoluyla huzurda hakaret suçunun cezai yaptırımı ise, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır.
Hakaret suçunun alenen işlenmesi de mümkündür. Yargıtay‘ın verdiği kararlara göre alenen hakaretin açısından aleniyet şartının oluşabilmesi için Yargıtay tarafından belirlenen kriter, “belli olmayan ve birden fazla kişi tarafında algılanabilme imkanı bulunan” bir şekilde fiilin işlenmesidir. Sosyal medya hakaret suçunun alenen işlenmesi için de herkese açık, belirsiz sayıda kişinin erişebileceği bir hesaptan bahsi geçen hakaretin yapılması suçu oluşturabilecektir. Örneğin gizli olmayan, herkese açık twitter, instagram veya facebook gibi bir sosyal medya hesabından başka bir kimseye hakaret edildiğinde sosyal medya yoluyla alenen hakaret suçu işlenmiş olacaktır. Hakaretin alenen işlenmesi , suçun cezasını arttıran nitelikli halidir. Alenen hakaret cezai yaptırımı ise , suçun basit şeklinin cezasının altıda biri oranında arttırılmış halidir.
Olaya ilişkin olarak savcılığa suç duyurusunda bulunmanız ve takibini sağlamanız mümkündür. Hak kaybına uğramamanız için soruşturma kovuşturma aşamalarını bir avukat ile takip etmenizi öneririz.