Arkadaşlar merhaba kız kardeşim 17 yaşında özel hayat ihlali fotoğraf yayma birlikte olma gibi durumlardan karşı taraftan şikayetçi olmuştu (birlikte olma kendi rızasıyla tabi devlet suç olarak gördü iptal etti sonra) Fakat tehdit ettikleri için hapse girersin sende gibisinden geri çekti fazla uzatmadan soruyorum kamu davasına döndü olay uzlaşma mahkemesi olucakmış. Uzlaşma sırasında kabul etmezse ve tehdit ettiler vs derse karşı taraf hapse girer mi? Uzlaşma olucak denmesinden 1 ay geçti ne zaman olur? Lütfen cevaplayın. Mağdur ve fail karşı karşıyamı getirilcek.
Uzlaşma mahkemesi hakkında yardımcı olur musunuz?

Merhaba,
Dava konusu somut olayda, kız kardeşinizin tehdit edilmesi üzerine şikayetinden vazgeçtiğini beyan ettiniz. Tehdit unsuru ile şikayetin geri çekilmesi mahkeme tarafından dikkate alınan bir unsurdur. Tehdit unsuru ile şikayetin geri çekildiği ifade edildiği takdirde davanın seyrini değiştirmektedir.
Uzlaştırma aşamasında mahkemede yargılama işlemi yapılmaz. Dava konusu somut olayı soruşturan savcı tarafından dosyanız, uzlaştırma işlemi ile görevli olan uzlaştırmacıya atanır. Uzlaştırmacı taraflara ulaşarak, uzlaşma hakkında bilgi verir ve uzlaşma konusunda fikirlerini alır. Uzlaştırma işleminde mağdur ve fail karşı karşıya getirilmez.
Ceza mahkemesi, yargılama sırasında ceza davasının konusu olan suçun uzlaştırma kapsamında olduğunu görürse, sanık ve suçun mağduru arasında yukarıda anlattığımız savcılık tarafından işletilen prosedürü işletir (CMK md. 254). Uygulamada mahkemeler uzun bir duruşma günü vererek bir nevi duruşmaya ara vermekte, dosyayı uzlaştırma girişiminde bulunmak üzere uzlaştırma bürosuna göndermektedir. Uzlaştırma bürosu da uzlaştırmacı görevlendirip tarafların uzlaşma müzakeresi yapması için girişimde bulunmaktadır. Taraflar arasında uzlaşma sağlanmadığı takdirde, mahkeme yargılamaya kaldığı yerden devam eder. Uzlaştırma girişiminin bir uzlaşma anlaşmasıyla sonuçlanması halinde ceza mahkemesi şu şekilde karar verir:
Uzlaşma gerçekleştiği takdirde, mahkeme, anlaşmanın tarafların özgür iradelerine dayandığını ve hukuka uygun olduğunu tespit eder ve uzlaşma konusu yükümlülükler de yerine getirilirse, ceza davasının düşmesine karar verir.
Uzlaştırma görüşmeleri neticesinde hazırlanan uzlaşma anlaşması şartlarının yerine getirilmesinin ileri tarihe bırakılması, takside bağlanması veya süreklilik arzetmesi halinde; sanık hakkında, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilir. Geri bırakma süresi boyunca dava zamanaşımı süresi işlemez. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması için CMK md. 231’de düzenlenen şartların oluşup oluşmadığı araştırılmaz. Uzlaşma gerçekleşmişse, diğer koşullar aranmadan sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildikten sonra, uzlaşma anlaşmasının gerekleri yerine getirilmediği takdirde, mahkeme tarafından hüküm açıklanır (CMK md.254/2).
Ceza almasını istiyorsanız karşı taraf ile uzlaşmamanız gerekmektedir. Uzlaşmadığınız takdirde soruşturma aşamasından kovuşturma aşamasına geçilecektir. Dava görülecektir ve karşı taraf cezalandırılacaktır.
Somut olayın detaylı incelenmesi ve gerekli adli sürecin en etkili şekilde sürdürülmesi için avukat yardımı almanızda fayda var.
Çok teşekkür ederim bilgileriniz için gerçekten çok teşekkür ederim ama mağdur ve fail karşı karşıya getirilmeden nasıl uzlaşma olucak