Bağlanma problemim var, ne yapmalıyım?

Açıkçası bunu son ilişkimde fark ettim ve ilişkim bu sebeple bitti. Durum şöyle: 2. sene önce çok güzel birlikteliğim vardı ve hiç aklımda yokken evlenme kararı aldım. Üstelik zor seven biri olmama karşın, kıza bağlanmıştım. Gittim, boğazda evlenme teklifi ettim v.b. Ama 4 ay sonra kız benden sebepsiz yere ayrıldı. Bir süre sonra ise aslında beni eski erkek ark.ı ile aldattığını öğrendim. Normale dönmem 6 ayımı aldı. Acıya acıya unutmak zorunda kaldım, kimseyi hayatıma almadan.

En sonki ilişkim çok güzel başladı. Kızla çok mutluydum ama ne zaman ilişkiye isim koymak istese, sürekli bir savunma moduna geçtim istemsiz. Ki kızda çok ısrar ediyordu bu konuda ve zamanla kızdan soğumaya ve kendimi ondan soyutlamaya başladım. Ama aynı zamanda ise kızdan da gerçekten hoşlanıyordum. Her derdi ile ilgileniyor, mutlu olmasını istiyordum. Ama tamamen psikolojik ve istemsizdi onu red etmelerim ve kendimden soyutlamam. O her sorduğunda, ya sonunda da aynı olursa, ya aynı duruma düşersem v.b. soruları aldı bitirdi beni. Daha önce böyle birşey yaşayan olduysa, nasıl atlattınız bu durumu?
Bağlanma problemim var, ne yapmalıyım?