Kelimelerin etimolojik kökenini merak ettiniz mi?

Son günlerde hep bana söylenenler; "Egoistsin", "Megalomansın", "Uff kendini ne kadar beğenmişsin, sıkıyorsun artık" gibi sözler oldu. Evet gerçekten öyleyim ama, yine bu soruyu Megalomanlık yapmak için açtım. İnsanlarda bir yanlışı farkettim ve düzeltmek istedim.

İnsanlar kelimelerin etimolojik kökenine bakmadan yanına farklı ekler getirmeyi alışkanlık haline getirmiş. Mesela "Megalomansın" sözcüğü. Megalo "Yunanca" da Büyük, "Mania" ise çılgınlık/istenmeden yapılan mantıksız dürtü demek. Megaloman sözcüğü tamamen yanlış yani... Özellikle bana karşı demeyin(bunu da buradan belirteyim) Ayrıca sonuna -sın eki getirince daha da saçma oluyor. Megalomani Büyüklük çılgınlığı demek. Böyle söylenince "Büyüklük çılgınlığısın" demiş olunuyor ve ortaya çok çok anlamsız bir kelime çıkıyor. Bir Yunan'a Megalomansın desen bön bön bakar mesela.

Başka bir örnek vermek gerekirse Egoist kelimesi... Ego latince de ben demek. Tamam Egoist-Egoizm, Bencil-Bencillik olarak karşılık bulabilir. Fakat "Ego şişirmek", "Ego tatmin etmek" gibi post-modern deyimlere ne demeli? Biz bunları söylerken aslında büyük bir Türkçe yanlışı yapmaktayız. "Ben şişirmek" ve "Ben tatmin etmek" nedir? Ego dediğimiz sözcük Ben demek. eee? Egomu tatmin ediyorum dersen "Benimi tatmin ediyorum" demiş olursun. İşte yine bir büyük Türkçe yanlışı.

Ve bunun gibi binlerce örneği var. Bana son günlerde Egoist, Narsist, Megaloman triosunu reva gördükleri için onları ele aldım. :D Bari kendini beğenmiş diyin Türkçe olsun. Yabancı kelimelerin etimolojik kökenini bilmeden yorum yapmak, dil ve göz kirliliğine sebep oluyor.

Peki sizin bu kelimelere, kullanımlara gösterebileceğiniz örnekler var mı? Bu büyük Türkçe hataları ile ilgili neler düşünüyorsunuz?

Bence bu hatalar Türkçeyi çok büyük derece de yozlaştırmakta. Bu kelimeler kullanılmamalı! İyi geceler.
Güncellemeler
+1 yıl
Arkadaşlar benim kullandığım "etimolojik köken" kelimesi de "köken bilimsel kökeni" demek oluyormuş. Türkçemiz o kadar yozlaştı ki bu meseleyi ele alırken ben bile hata yapar oldum gördüğünüz gibi. Ey KS üyeleri... Artık bırakalım megaloman, egoist gibi kelimeleri(özellikle bana karşı) gelin türkçeye daha fazla önem verelim. Bakın bu yozlaşma bu konuyu açmama bile sekte vurdu.

Teşekkürler sevgili ismimhakan. :)
Güncellemeler
+1 yıl
Zımçaka zımçaka, çiki çiki...
Kelimelerin etimolojik kökenini merak ettiniz mi?