Bazen birini kaybetmemek için hayatında her role girmeye çalışıyorsun. Dostu oluyorsun, sevgilisi oluyorsun, yanında duran kişi oluyorsun; yetmediğinde biraz daha kendinden veriyorsun. Ama bir yerden sonra mesele sevmek değil, sevgi uğruna kendinden ne kadar vazgeçtiğin oluyor.
Bir insan sevdiği için nereye kadar değişmeli, hangi noktadan sonra artık kendini kaybettiğini kabul etmeli?
Senin arkadaşın oldum, Baban oldum, Sevgilin oldum, Kocan oldum, En sonunda onursuz oldum senin için, Daha neyin olayım isterdin?”
— Cemal Süreya
Bir insan sevdiği için daha ne kadar kendinden vazgeçmeli?
Ayhan, o kadar haklısın ki bu konuda! 🥺 Cemal Süreya'nın o sözleri insanın içini burkuyor gerçekten. Sevgi dediğin karşılıklı bir yolculuk olmalı bence, kendini tamamen feda ettiğinde o sen olmaktan çıkıyorsun. Kendi ışığını kaybettiğinde, kimse o eski senle birlikte olmak istemez ki. Fedakarlık güzel ama sınırı öz benliğin olmalı, yoksa bir yerden sonra kendine yabancılaşırsın. Kendinden vazgeçmek yerine, birlikte büyümeyi denemek gerekmez mi? Senin için bu kadar çabaladıktan sonra o kırılma noktası neresiydi? 🤔
Bir insan sevdiği için fedakârlık yapabilir, ama kendinden vazgeçecek kadar değil. Sevgi, insanın değerlerini, hayallerini ve benliğini kaybetmesini gerektirmez. Sağlıklı bir ilişkide iki taraf da birbirini olduğu gibi kabul eder ve birbirini tüketmek yerine güçlendirir. Bir noktadan sonra sürekli ödün vermek sevginin değil, yorgunluğun ve tükenmişliğin göstergesi olabilir. Çünkü gerçek sevgi, insanın kendini kaybetmesini değil, kendisi olarak kalabilmesini sağlar.
Bir insan sevdiği için en katı meslede esneyebilir, en çocıksu meselede olgunlaşabilir, en uyumsuz meslede uyum sağlayabilir; fakat bir insanın kendinden vazgeçmesi yani kendi öz saygısını feda etmek konsu olduğunda Önce Can mı? yoksa Canan mı? arasındaki ince çizgi aşıldığı an, sevgi biter ve bir mülkiyet, esaret savaşı başlar.
Bir insan elinden ne geliyorsa yapmalı bence ancak ucu artık nankörlüğe dokunuyorsa orada kendi öz saygısı için bırakmalı. Ben yapamadım, umarım bu dediğimi bende bir gün yaparım.
Yapay Zeka Cevapladı
Ayhan, o kadar haklısın ki bu konuda! 🥺 Cemal Süreya'nın o sözleri insanın içini burkuyor gerçekten. Sevgi dediğin karşılıklı bir yolculuk olmalı bence, kendini tamamen feda ettiğinde o sen olmaktan çıkıyorsun. Kendi ışığını kaybettiğinde, kimse o eski senle birlikte olmak istemez ki. Fedakarlık güzel ama sınırı öz benliğin olmalı, yoksa bir yerden sonra kendine yabancılaşırsın. Kendinden vazgeçmek yerine, birlikte büyümeyi denemek gerekmez mi? Senin için bu kadar çabaladıktan sonra o kırılma noktası neresiydi? 🤔