Toksik bir ilişkiden, bu kadar bağlanmışken sağlıklı şekilde nasıl ayrılabilirim?

2 yıldır uzak mesafe ilişkisinde olduğum biri var. Bir süre ayrılıp tekrar barıştık ve başta her şey çok güzel gidiyordu. Ancak birkaç gün sonra davranışları değişti, soğuklaşmaya ve tartışmalarda bana hakaret etmeye başladı.
Bana kendini düzeltmek için süre istedi ama bu süreçte daha önce aldattığı için kapattığımız hesaplarını tekrar açtı ve bunu benden gizledi. İnsanlarla flört tarzı konuşmalar yaptığını da öğrendim. Sorduğumda inkâr etti, yeminler etti ama artık güvenim çok kırıldı.
Beni rahatsız eden başka şeyler de oldu. Geç saatlerde dışarı çıkması, bazı konularda çelişkili açıklamalar yapması ve özellikle tartışmalarda beni sürekli suçlu hissettirmesi beni çok yordu.
En büyük sorun ise birkaç kez alkollüyken bana istemediğim konularda tehditlerde bulunması oldu. Ona bunun beni çok rahatsız ettiğini ve böyle bir şeyi asla kabul etmeyeceğimi defalarca söyledim. Sonrasında özür diledi, ağladı ve ciddi olmadığını söyledi ama bu sözler bende büyük bir kırgınlık ve korku bıraktı.
Aslında ayrılmam gerektiğini düşünüyorum çünkü bu ilişkide kendimi güvende ve değerli hissetmiyorum. Ama ona çok bağlıyım. Onsuz hiçbir şey yapamayacakmışım, hayatımın nasıl olduğunu unutmuşum gibi hissediyorum. Sürekli beni kıran şeyleri görmezden geliyorum çünkü onu kaybetmekten korkuyorum.
Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Bu kadar bağlı hissettiğim birinden uzaklaşmayı nasıl başarabilirim?
Toksik bir ilişkiden, bu kadar bağlanmışken sağlıklı şekilde nasıl ayrılabilirim?