Eşime geç gelme sebebini kırmadan nasıl sorabilirim?

Dün akşam eşimin şirket iftarı vardı. Eşim, şirket iftarlarına katılmamı istemiyor. Beş yıldır evliyiz. İlk Ramazan, “Gelmene gerek yok.” dedi, tamam dedim. İkinci Ramazan biraz ısrar ettim, ben de gittim. Eşiyle gelenler bayağı vardı yani. Bu Ramazan’da yine ısrar ettim ama “Tamam, ben de gitmeyeyim o zaman.” dedi. Buraya kadar geldi iş. Sonuçta dün akşam gitti. Eşime “Gitme.” diyecek biri değilim ben zaten.

Eskiden ben de o şirkette çalışıyordum. Arkadaşımı aradım, “Biz de iftar yapacağız şirket olarak, nasıl bir yer?” falan filan sordum. Laf arasında öğrendim ki 9.30 gibi dağılmışlar. Dağılırken arabayla gelenler, arabası olmayanları bırakıyor. Benden sonra işe giren biri var, eşimi o bırakmış. Geçen senede o bırakmış. Eşim kendisi söyledi. O kadarını da arkadaşıma soramazdım zaten. şimdi düşünüyorum demekki bu adamın güzergahı uyuyor o yüzden o bırakıyor.

Ancak eşim 10.40’ta eve geldi. “Nasıl geldin?” dedim. “Falanca bıraktı.” dedi. Ben bu durumdan çok rahatsız oldum. Arayıp , “Gelip alayım seni.” demiştim ama “Gerek yok.” demişti. Sizce bu durumdan rahatsız olmalı mıyım? Akşam eşime neden 10.40’ta geldiğini soracağım. Kırmadan nasıl sorarım?

Güncellemeler
1 yıl
Aradım az önce. 9 30 da çoğunluk dağıldı. Kalanlar çay sigara yaptık biraz daha öyle çıktık diyor. Kim kaldı dedim. 7 8 kişi kaldık birazdaha çay sigara işte. Büyütme diyor. Bir iftara gittik zehir ettin diyor.
Eşime geç gelme sebebini kırmadan nasıl sorabilirim?