Fedakârlık, sevgiyi gösteren güzel bir şey ama sınırı aşınca insanı yorabilir. Bir ilişkide sürekli veren taraf olmak zamanla tükenmişlik hissi yaratır. Önemli olan, sevgi için fedakârlık yaparken kendini de unutmamak.
Peki, gerçekten sevdiğin biri için nerede durman gerektiğini nasıl anlarsın?
Fedakârlık, başkalarının iyiliği için kendi çıkarlarından vazgeçme eylemidir ve genellikle olumlu bir özellik olarak kabul edilir. Ancak, her şeyde olduğu gibi, fedakârlığın da bir sınırı olmalıdır. Aksi takdirde, hem fedakârlık yapan kişi hem de fedakârlık yapılan kişi için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Sürekli olarak başkaları için fedakârlık yapmak, kişinin kendi ihtiyaçlarını ve değerlerini ihmal etmesine neden olabilir. Bu durum, özsaygının azalmasına ve kişinin kendini değersiz hissetmesine yol açabilir. Aşırı fedakârlık, fiziksel ve duygusal tükenmişliğe neden olabilir. Kişi, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken kendi enerjisini ve kaynaklarını tüketebilir. Sürekli olarak fedakârlık yapılan kişi, zamanla bağımlı hale gelebilir ve kendi başına hareket etme yeteneğini kaybedebilir. Bu durum, her iki taraf için de sağlıksız bir ilişki dinamiği yaratır. Bazı insanlar, başkalarının fedakârlıklarını kendi çıkarları için kullanabilirler. Bu durum, fedakârlık yapan kişinin istismar edilmesine ve sömürülmesine yol açabilir. Sürekli olarak fedakârlık yapan kişi, zamanla kırgınlık ve öfke duyguları geliştirebilir. Bu durum, ilişkilerin bozulmasına ve çatışmaların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Fedakârlık, toplumsal ilişkilerde, aile içinde, arkadaşlıkta, romantik ilişkilerde ve sosyal sorumluluklarda sıkça görülen bir durumdur. Bir kişi fedakârlık yaparak diğer insanlara yardımda bulunabilir, insanların yükünü hafifletebilir ve destekleyebilir. Sevgi, saygı, dostluk ve empati değerleriyle ilişkilendirilir. Fedakârlık, insanların birbirine olan bağlılığını ve aralarındaki dayanışma duygusunu desteklemektedir. Ancak olması gerekenden daha fazla fedakarlıkta bulunmak, kişisel sınırlarımızın ihlal edilmesine ve kendi ihtiyaçlarımızın ikinci planda kalmasına sebep olabilir. Bu nedenle aradaki dengeyi korumak çok önemlidir.
Aşırı fedakârlık söz konusu olduğunda kişi kendi isteklerini sık sık ihmal eder. Kendi huzuru ve istekleri ikinci plandadır. Bu durum uzun vadede kişinin kendi mutluluğuna engel olur. Çünkü kişi kendi ihtiyaçlarını ve özellikle sınırlarını yok sayar. Sürekli başkalarının ihtiyaçlarını karşılama davranışı da denebilir. Bu aşırı fedakarlık durumu, başkalarına aşırı derecede yardım etme isteği bazen önüne geçilemez bir hale gelebilir. Kişinin git gide kendi öz saygısını yitirmesine, mutsuz olmasına, hatta ileri gelen sürelerde kendisini tükenmiş hissetmesine, sınırlarını netleştirmekte zorlanmasına neden olabilir. Fedakarlıkta bulunmak ve başkalarının ihtiyaçlarına karşı duyarlı olabilmek önemli bir değerdir. Ancak bunu yaparken kişilik benliğini ve sınırları göz önünde bulundurmak gerekir.
Aşırı fedakârlık durumu uzun vadede kişinin mutsuz olmasına ve kendi sınırlarını çok fazla ihlal etmesine sebep olur. Bu durumun belirtileri şöyle karşımıza çıkar:
Kişinin kendi fiziksel, duygusal ve zihinsel ihtiyaçlarını sürekli olarak ihmal etmesi. Başkalarının beklentilerine veya isteklerine “hayır” diyememe ve sınır çizememek. Kendi mutluluğunu başkalarının mutluluğundan daha az önemsemek. Kendi ihtiyaçlarını ve duygularını düşünmeye başladığında kendinde suçluluk hissetme. Sürekli olarak başkaları için çaba harcamanın getirmiş olduğu fiziksel ve duygusal olarak tükenmişlik haline bürünme. Kendi isteklerini sürekli olarak erteleme veya tamamen göz ardı etmek. Başkalarının sorunlarına fazla duyarlı olup, bu sorunları kendi sorunları gibi yaşama ve benimseme. Başkaları tarafından sürekli olarak iyi niyetinizin suistimal edilmesi. Sağlıklı sınırlar koymak ve kendi ihtiyaçlarınızı dikkate almak çok önem taşımaktadır.
Sevdiğim birisi için fedakardığını sınırı yoktur bende ama gerçekten ihtiyacı varsa tabii ki. Mesela zamanında olan olayları şöyle anlatayım. Eşim o zamanlar üniversite öğrencisiydik ikimiz de yurtta kalıyordu. Gece soğuktan üşümüştü yurdun kaloriferleri kapalıydı. Gittim arkadaşlardan soba aldım götürdüm yurduna bıraktım birkaç gün idare etmesi için. Yine bir gün karnım aç dedi evden yeni ekmek arası yaptım dışarıdan da bir şeyler aldım pastaneden götürdüm verdim yurduna. Gece kaç olursa olsun benim için önemli değil böyle şeyler sevdiğim bir insan için. Tabii o zaman nasıl yeniyiz ya insan bir hevesli de oluyor. Öyle işte ama dediğim gibi sevdiklerim için her şeyi yaparım her zaman.
Olmalı, belli bir çizgiden sonra enayilik oluyor ve arada ince bir çizgi var. Çünkü, karşınızdaki kişinin sizdeki değeri, yapmış olduğunuz enayiliği fedakarlık gösterebileceği gibi fedakarlık sandıklarınızı da enayiliğin babası yapabilir. Yapılan değil yapılmasını hak edecek kişidir bu ince çizgidir. Hemde eğer yapılan fedakarlık karşı taraftan istenilen minneti bulmuyorsa, bu yapılan enayiliğe döner. Tabii bu tür durumlarda karşı tarafın hak ettiği gibi ağzının payını ya da bir benzerini vermek gerekir. Böylece en azından, enayi olmadığınız ortaya çıkar.
Soru biraz ilişki bazında yapılmış sanırım ama ben farklı alacağım, bunu kendi ailem, arkadaşlarımla yaşamamın bir yanı My mister dizisindeki adamda görmüştüm. Çevresindekiler etkilenmesin diye çekmediği kalmamıştı çok üzülmüştüm. Bazen biz de yapıyoruz farketmeden bile olabiliyor. Kırılmasınlar alınmasınlar üzülmesinler diye söylemediğimiz şeyler bile fedakarlık aslında boş yere yükü kendimize alıp söylemediklerimiz yüzünden yaşanmaya devam eden şeylerin zorluğunu kendimize alıyoruz hep. Ama gören kimse yok. Her ilişkide böyledir bir bakıma bu. Fedakarlığı, karşı tarafı bir kaç dakikalığına kırmayı göze alıp kalıcı olarak bir şeylerden kurtularak yapmayı da öğrenmemiz gerekiyor. Sünger gibi her şeyi içimize çekiyoruz oysa.
Hak edene sonuna kadar fedakar biriyim , bu konuda kredim sonsuz. Ancak nankörse karşımdaki fazla fedakarlık nankörlüğünü açığa çıkarır. Bu sebeple insanları, size göstermiş olduğu tutumla değerlendirip davranış olarak o doğrultuda rota çizmelisiniz her zaman ben böyle düşünüyorum. ✨🌱
Evet, fedakârlığın bir sınırı olmalı. Sevdiğin biri için elinden geleni yapmak güzeldir ama karşılığında hiç değer görmüyorsan bir noktada durman gerekir. Eğer sürekli veren taraf sensen ve bu seni yıpratıyorsa, artık fedakârlık değil, kendini feda etmek olur. Gerçek sevgi, iki tarafın da birbirini düşündüğü dengeli bir ilişkidir. Kendini kaybedecek kadar fedakârlık yapmak, uzun vadede mutluluk getirmez.
Evet sınırı olmalı fazlası her zaman vefasızlık getirir. bunun size zarar verdiğinin farkında olursunuz ama yine de yaparsınız karşı taraf kırılmasın diye sonuç kendini değersiz hissetme ve mutsuzluk aşırı fedakarlık, bir bakıma kendine yapılan haksızlıktır fazla fedakar olduğunuzda insanlar için daha değerli olmazsınız, sadece kullanılmaya daha açık olursunuz.
Evet, kesinlikle olmalı. Fedakârlık, kendi değerlerini ve sınırlarını kaybetmeden yapılmalı. Eğer hep başkalarına veriyorsan ama kendini unutuyorsan, bu sadece seni tüketir. Başkaları için her şeyi yaparken, kendini ihmal etmek kimseye fayda sağlamaz.
Soyut olan fedanın Somut örnekleri olan fedakar ve fedakar sız olanlardan biri; çocuklarını mutluluğuna feda eden babadır, Diğeri de Mutluğu çocuklarına feda etmeyen Anadır.
Koşulsuz sevgi sadece evlat, aile sevgisidir anne babayı da katıyorum bunun dışında aşırı fedakarlık sizin farklı algilanmaniza yol açar. Uçlarda olmamalıyız, dengeli fedakarlıklar iyidir.
Fedakarlık bir ilişkide önemli bir faktör, ama aşırı olunca ve tek taraflı olunca ruhu çok yoruyor. O yüzden sevgi ne kadar yüksek olursa olsun, kişi benliğinden ödün vermemeli. Hayatını kısıtlayacak kadar bağlı olmamalı..
Olmalı çünkü fedakarlık yaptığınız insanlar genelde sizi sırtinizdan vuracak sizin iyiliğinizi insanlığınizı kıskanan kişilere dönüşüp size nankörlük edecekler kendi hakkınıza girmeyin denge sağlanmalı
Her şeyin bir sınırı olduğu gibi fedakarlığın da sınırı olmalı. Hak eden insana yapılır fedakarlık. Hak etmeyen insan için kılımı kıpırdatmamak gibi bir huyum var.
Tabiki fedakarlıgın bir sınırı olmalı sen fedakarlık yaparken karşı taraf bir şey yapmıyorsa sıkıntı aşırı fedakarlık kişinin kul hakkına girmesi demektir
Olmalı tabii ki.. Sürekli bir tarafın sömürüldüğü bir ilişkiye döner sonra durum.. Bunu kullanan kan emiciler de var sağ olsunlar.. O yüzden hak edene, hak ettiği kadar..