Bencil insanları sağ elimle bir kenara itekliyorum. Normal bir birey kendini düşünür ve buna artı olarak başkalarını da düşünür.
Kimi sadece sevdiği insanlarla sınırlar bu 'başkasını düşünme' olayını. Bazılarıysa hiç tanımadığı insana da fedakarlık gösterir.
Fedakarlığın boyutu nedir peki? Otobüste birine yer vermek de bir fedakarlık olabilir mi sizce? Bence olabilir. Kendi keyfinden ödün verip başkasının rahatını düşünüyorsun çünkü. Peki sınır? Fazla fedakar olmak, kendinden ödün vermek olabilir miydi? Çok fedakarlık yapana kıymet verilseydi, yıllarca tarla süren öküze bıçak değmezdi.
Bir amaç için kendı özgurluğunden, tatmınınden belırlı ya da belırsız bır sure ıcın vazgecmek. Bknz; Annelik, Babalık ( daha çok anne )
Gudulen amaç yerıne gelmısse fedakarlık ıse yaramıstır ama gerceklesmezsse psıkolojık yıkıntılara yol açabılır, bunun olmaması ıcın koşul gozetmeksızın yapılanı makbuldur. Otobuste yer vermek fedakarlık deıldır sadece nezakettir. Fedakarlık başlı başına ulvi bır ust ahlak kimliği ve davranısıdır. Bırde olayın toplumsal boyutları var. Orneğin batıda yasayan bir insanın afrıkada filleri koruma enstitüsu kurması ve yaşamının buyuk kısmını burada gecırmesı de fedakarlıktır. Ulkeyı yoneten yonetıcılerın daha az uyuyup çok calısmasıda fedakarlıktır.
Kendini feda eden enayi kişisidir. Bazen bu enayiliği yaparız.😂 İşin aslı şu bir sınırı yoktur. Fedakarlık dedik örnekleri çoğalır. Bir annenin, bir babanın çocuğuna karşı. Seven kişinin sevdiğine fedakarlığı. Bir vatandaşın ülkesine fedakarlığı. Sanırım buldum sevgiden gelen bir duygu ve sonradan eyleme dönüşen.
İnsan olarak tabiatimizda olan birşey diyecem de hemen aklıma çocuk iken bir köpeğim vardı o geldi. Ben bir kavgada iken beni nasıl koruduğunu gördüm. Kendini feda edercesine hemde. Hayvanda olsa seviyordu.
Fedakarliltan anlayan insan mi var su devirde. Hayatta aldigim ilk dersten bir tanesi fedakar olmayacaksin. Heleki haketmeyene. Birileri benim icin fedakarlik yapiyor mu? Hayir. Ben niye yapucakmisim. Ben kendimi enayi yerine koyduktan sonra hayat hayli hayli koyar.
Hani diyorlar ya herseyin azı karar coğu zarar. toplumumuzda bir kişi kendinden önce ne kadar cok diğer insanları düşünürse ve fedakarlıklar yaparsa o kadar enayi, saf, kullanılacak insan gözüyle bakılıyor maalesef. her konuda biraz bencil olmalı insan.
Fedakarlığın sınırı olmalı.. Aslında her şeyin bir sınırı olmalı. İstisna hariç. Dediğiniz gibi fedakarlık, kendinden ödün vermenin adıdır. Başkasının mutluluğu için kendi mutlusuzluğunu heba edenler hüsrana uğruyor genelde. Fani hayatta fedakarlığı sorun etmeyen tek canlı "anne"dir. Ve Fedakarlığın sınırı da yalnızca anneye olmamalıdır.
Fedakarlığın sınırları, ne için kimin için yaptığıma göre değişir. Sevgilim ya da dostum için fedakarlık yaptığım zaman bu kişiler fedakarlık karşısında çevrimiçi olmazlarsa. Fedakarlıklarıma kota koyabilirim. Yani kısaca verdiği kadar alır.
Söz konusu Vatanım veya Ailem ise İş başa Düştüğü Zaman, ne yapmam gerekiyorsa yaparım. Fedakarlığımın bir limiti olmaz
Fedakarlığın sınırı olmalı kim için ya da ne için çok fedakarlık yapıldığında bu artık bize zarar vermeye. Karşılıklı ya da kendimizi iyi hissetmek adına fedakarlık yapmak hiç te kötü olmaz. Fedakarlık benim göbek adım 😂 İyi yanı ve kötü yanı var ama işte..
Elbette bir sınır koymalı fakat her insanın kendine göre sınırları olur fedakarlığın böyutuda önemli değil önemli olan sen gösermiş olduğun iyilik ve fedakarlıktır karşındaki insanın bu yapmış olduğun fedakarlığın veya iyiliğin farkında olmadı bilmesi çok çok önemli
kendinden başkasına kıymet vemeye başladıgın an o kişi riyakalıga başlıyor. nasıl olsa avucumda diye.. bence fedakarlık dozunda ve kişine göre olmalı. ben ailem ve sokak hayvanlarıına bide yaşlı insanlardan başkasına fedakarlıkta sınır koyarım
Çok fazla fedakarlık insanı içten çürütür. İnsanlar bunun senin görevin olduğunu düşünmeye başlıyorlar, biraz akıllanınca da değiştin diyorlar. O yüzden olması gereken kadar olmalı.
İnsan sınırlarını bilmeli, fedakarlık güZel bir şeydir ancak fazlası kullanılmaya açık hale getirir insanı, diper bir ifade ile saf görünümünü nitelendirir.
Kendini fark etmen bana göre bir sınır değil.!! Fedakarlık , öz veri , iyimserlik bir beklenti ile gerçeklesecekmiş gibi düşündüğünüz zaman.! İçinizdeki merhamet duygusu intahar eder..!
Fedakarlık sınırı değil içinde ki olgunluk ne kadar gelişmiş ise o kadar büyük insan olursun hayatta yapacağın sana ve toplumuna bir artısı olsun budur fedakarlık hayatı güselleştirsin
Bence tek taraflı fedakarlık olmaz. Eğer karşındaki de sana değer verip fedakarlık yapıyorsa sen de fedakarlık yapabilirsin ama tek taraflı bir fedakarlıksa bir süre sonra sıkılıp ilişkiler kopabiliyor..
En İyi Cevaplar