sevdiğin kişiyi hatalarıyla, kusurlarıyla kabul etmek mi gerçek aşk, yoksa onu daha iyi biri olması için değiştirmek mi? değiştirmek istemek aşkın bir parçası mı, yoksa karşı tarafı baskılamak mı?

sevdiğin kişiyi hatalarıyla, kusurlarıyla kabul etmek mi gerçek aşk, yoksa onu daha iyi biri olması için değiştirmek mi? değiştirmek istemek aşkın bir parçası mı, yoksa karşı tarafı baskılamak mı?
Hiç kimse hiç kimseyi olduğu gibi kabul edemez. Mutlaka eleştirdiği huyları olur. Kız/erkek arkadaşlarıyla görüşmesine kısıtlama getirmek bile bir değişimdir. Kıskançlık barındırır. Bazı mekânlara sensiz gitmesine karşı olmak bir değişimdir. Sevdiğimiz insanı iyi daha iyi birisi yapmak isteriz elbette. Kendimizden bir şeyler katarız. Ufkunu açarız. Eleştirileri yaparız. Yönlendiririz. Bunu yaparken onun sınırlarını ihlâl ediyorsak ve manipülasyon yaparak kötü insan diyorsak, o zaman çıkar gözeten narsist bir sevgiliye/eşe dönüşüyoruz. Kıyafete karışmak gibi. Erkek tarafı tü kaka diyecek, toplumdaki insanlardan bahsedecek. Seni suçlayacak şeylerden bahsedecek. Sonra iyi bir sevgili/eş olmak için giydiğin kıyafetleri giymekten vazgeçmeni isteyecek. Buna da sahiplenme diyecek. Manipülasyonun daniskası.
Bence aşk, birini olduğu gibi kabul etmekle başlar, çünkü gerçek sevgi, karşındakinin hatalarıyla, eksiklikleriyle ve farklılıklarıyla kabul edilmesidir. Ama bu, onu değiştirmeye çalışmaktan tamamen uzak olmak anlamına gelmez. Sevgi, bazen birini daha iyi bir insan yapmaya teşvik etmek olabilir, ama bu, onu zorla değiştirmek değil, birlikte büyümek, gelişmek demektir. Birinin kendini daha iyi hissetmesi ve gelişmesi için destek olmak güzeldir, ancak bunu yaparken onun özünü, kimliğini kaybetmemesi gerektiğini unutmamalıyız.
Karşımızdaki kişi bir kil değil heykel gibi şekil verelim. O kişide en başta ne görüp sevdiysek öyle kalmalı. Sonradan yaptığımız her eylem kafamızdaki ideale yakın olan kişiye evrilmesini istiyormuşuz gibi görünür. Aslında öyledirde. Mükemmeli, idealize edilmişi herkes sever, önemli olan kusurlarıyla beraber onu bir bütün olarak sevebilmekte.
Bence birini değiştirmeye çalışmak tamamen boşuna verilen bir uğraş. Zaten kendisi isterse seni severse senin istemediğin şeyleri yapmaz. Olduğu gibi kabullenmek en güzeli. Çünkü beklentilerin gerçekleşmeyince daha çok üzülüyorsun..
Cevap
10Cevap
Aşk, karşındaki insanı var olduğu şekilde sevmektir ama bu kabul etmek anlamına gelmez..
Çok güzel soru, başlangıçta olduğu gibi kabul etmek diyordum. Ama daha iyi birisi olması adına tavsiye vermenin de önemli olduğunu düşünüyorum artık. Zaten seni önemsiyorsa verdiğin tavsiyeyi de önemseyerek, bunun üstüne düşüyor.
Olduğu gibi sevmek saymaktır değiştirmeye çalışmak bana sanki öncesinde kafa içerisinde bir profil çizilmişte sevgili kişisini o profile benzetmeye çalışmak gibi yani bana dürüst bir sevgi gibi gelmiyor
Olduğu gibi kabul etmek. Tabi daha iyi birine de dönüştürmeye çalışabilirsin. İlişkiler böyle olmalı, yanındaki sana olumlu anlamda bir şeyler katabilmeli.
benim icin zor bi soru fakat soyle bi yanıt verebilirim elbette ask oldugu gibi sevmektir ama sevdigin kisinin ona zarar veren huylarinida gormezden gelemezsin değiştirmek istersin ki izlenimlerimden yola cikarak iyi niyetli bile olsa sevdigini degistirmeye calismanin buyuk bir hata oldugunu iliskiden baymaya sebebıyet verdiğini dusunuyorum
Kimse mükemmel yaratılmaz bu yüzden biraz o biraz ben değişip ortada buluşsak iyi olur illa sevmediğim veya onun sevmediği bir yan olur…
Hiç biri … aşk karşılıklı menfaatsiz masumca sevmektir
Karşımdaki insanı olduğu gibi severim. Değişmek istiyorsak ikimiz de sıfırdan başlarız
Daha iyi biri yapmak oldugu gibi kabul etmemektir sevmemektir
Olduğu gibi sevemezsen o verimsiz olur kendi olmaz yorulur aşk değil ızdırap olur
olduğu gibi sevmektir. zaten insan sevildikçe güzelleşir sadece kendi çıkarını düşünmez ilişkiyi mahvedecek davranışlar için sınır koyar yani istemeden değişiliyor ilişki içinde ama benliğide kaybetmemeli.
Bence olduğu gibi kabul etmek, zaten sevdikçe değişiyor insan...
Kimseyi iyi yapmakla uğraşamam iyisi olmuşu gelsin
Bir insanı değiştirmek çok zordur ne olursan ol gel mevlana değilim ama gelsin
Herkesi olduğu gibi kabul etmeli
Olduğum gibi kabul görmek isterdim… öyle sevilmek…
Olduğun kişiyi değiştiremezsin
Olduğu gibi kabul etmek
onu her haliyle sevmek
Olduğu gibi kabul etmek
onu kusurlarıyla sevmek aşktır zaten
Olduğu gibi kabul etmek
İyi yapmak
Olduğu gibi
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?