Çok süper soru için teşekkür ederim @KizlarSoruyor
Beğeni için teşekkür ederim @Asuca
Evet, bir ilişkide eşit sorumluluk kavramına inanıyorum. Eşit sorumluluk, her iki tarafın ilişkide aynı düzeyde katılım göstermesi, karar alma süreçlerine etkin bir biçimde dahil olması ve ilişkiyi ortak çaba ile sürdürmeyi içerir.
Eşit sorumluluk, ilişkideki her iki kişinin de duygusal, finansal ve ev işleri gibi konularda eşit derecede sorumluluk almasını gerektirir. Bu, her iki tarafın da kendi güçlü yönlerini kullanarak ilişkiye katkıda bulunmasını sağlar.
Karşılıklı anlayış ve saygıya dayalı olarak eşit sorumluluk modeli, her iki tarafın da bireysel ihtiyaçlarının ve hedeflerinin desteklendiği bir ilişki ortamı oluşturur. Bu da sağlıklı bir ilişkinin temelini oluşturur. Ancak günümüzde eşitlik var mı bence yok.

26 Ocak, 2024 Cuma 21.55
Eşit sorumluluk diye bir şey var. Hayat müşterektir ama farklı kulvarlarda müşterektir.
Finansal sorumluluk erkektedir. Kadın için çalışmak bir tercihtir, zorunluluk değildir ama kadın çalışmıyorsa evinin işini yapmakla yükümlüdür. Erkek, evin maddi ihtiyaçlarını karşılamak ve ailenin ekonomik refahını arttıracak tasarrufları, birikimleri yapmalıdır. Kadına finansal anlamda düşen tek sorumluluk tutumlu olmaktır. Bir erkeğin kadından finansal bir beklentisi olmamalıdır.
Duygusal anlamda erkeğin kadından beklediği şey saygı, tutku ve bağlılıktır. Kadının erkekten beklentisi de sevgi ilgi ve sadakattir.
Erkek ve kadın, cinsiyet rollerine uygun görevler ve sorumluluklar edinmelidir. Mutfak işlerini kadınların, bozuk tamiri ya da bahçe işlerini ise erkek üstlenmelidir.
Uzun vadede eşit sorumluluk olması gerektiğine inanıyorum ancak burada ‘eşit sorunluluk’ derken ne demek istediğimiz önemlidir. Öncelikle her ilişkinin dinamiğinin farklı olduğunu söylemek gerekir. Burada her insanın yapabildiği, beraber yaşam/evlilikte katkıda bulunduğu ve paylaşım şeklinde eşit derecede birbirleri için elini taşın altına koyma ve yüklerini hafifletebilme isteği, azmi ve yeterliliği önemli. Burada olay birinin zamanını vermesi diğerinin parasını vermesi biri yemek yaptı diğeri de masayı toplasın tarzında, daha hafifi ya da birbiri ile kıyaslanamayacak şeyler bile olabilir; her ne olursa olsun ikisinin de birbiri için kendinden bir o kadar verebilmesi ve birbirinin yaşamını eşit derecede kolaylaştırabilmesidir esas sorumluluk bilincindeki eşitlik. Zira hayat komplike bir şeydir, bir bakılır hasta olunur, bir bakılır işte batılır, bir bakılır psikolojik zor bir döneme girilir.. Dengeler ve sorumluluklar her an değilebilir ama uzun vadede eşitlik o dönemlerde de seninle kalkmak isteyen ve seni kaldırmak isteyecek sorumlulukta insanlar olabildiğini bilmek insana o eşitliği hissettirir. Onun dışında olan bir eşitlik kavramında şahsi görüşüm, gerek kadın-erkek eşitliğinin zaten olmadığını ve iki tarafın da farklı zorlukları zayıflıkları ve güçlü yanları olduğunu düşünmem, insandan insana bile bir şeylerin değişebilmesi, farklı ilişki dinamikleri ve sonucunda çok az bir kısmın hakkıyla seçim yaparak evlilik hayatı sürdürebildiğini gözlemlememden dolayı elbet ‘eşitlik’ ten beklenenleri herkesin her şekilde beklemesi fazla ütopik olur.
Değerli yorumun için teşekkürler
Ne demek
Harika bir yorum
Eşit sorumluluk benim için sadece bir adalet meselesi değil, aynı zamanda bir ilişkideki derin bağları güçlendiren bir unsur olarak görüyorum. Birlikteliğin duygusal yükünü paylaşmak, güçlü ve sağlam bir temel oluşturabilir. Finansal ve ev işleri gibi konularda ortak sorumluluk almak, sevgi ve dayanışmayı pekiştirerek her iki tarafı da daha yakın kılar. Bu, karşılıklı güveni de artırır.
Eşit sorumluluk yüklenen ilişkiler sürmez, her kadın içten içe daha sorumluluk alabilen, zor durumdan sıyrılabilen, güvende hissettiren erkek ister. Bu eşit sorumlulukla olmaz. Yeri geldiğinde kadın da bazı konularda elini taşın altına koyar fakat sağlıklı bir ilişki için her daim erkeğin daha bir baskın daha bir sorumluluk bilincinde olması gerekir.
Cevap
13Cevap
Eşit sorumluluk, günümüzde kurumsallaşmış işletmelerin üstlendiği sorumluluklara benzettim. Oysaki eşler arasında ne görev dağılımı ne de sorumluluk ölçütü yoktur. Anne ve baba, bir birleri için , cocukalri ve gelecekleri için ellerinde geleni yapma çabasıyla sorumluluk almalılar.
Abi eşitlik iyidir sende yorulmazsın karşı tarafta ama bunun bir sınırı olmalı iki tarafta bütçesini aşıcak şeyler yapmamalı limitler bilinmeli.
Tabiki çoğu kadın buna artık kadınlardan bişey beklemeye başlandı gibi yorumlarda bulunuyor görüyorum duyuyorum ama sadece erkeğe yüklenmemek gerekir.
Hayır inanmıyorum bence bir kadın ve erkek ilişki içerisinde dengede olmalı. Bu konu tartışmaya çok açık bence tıpkı erkeğin kavanozu açması gibi gece zil çaldığında kapıyı erkeğin açması gibi aralarında iş bölümü yapabilirler ama eşit olduklarını düşünmüyorum. Dengede olmaları gerektiğini düşünüyorum
Her ilişkide sorumluluk olmalıdır. Karşılıklı saygı ve sevgi sorumluluk doğurur.
Kesinlikle
Ben yinede kadına fazla yük yüklenmemesinden yanayım, erkek kendi işini ve sorumluluklarını, kadında kendi işini ve sorumluluklarını bildiği ve yaptığı sürece rahat, kolay ve saygı çerçevesinde bir ilişkinin süreceğini düşünüyorum
Hayat paylaşmaktır tabi bu evlilikde daha çok geçerli yolda ne anlamı var o ilişkinin
Evet öyle olmak zorunda erkek eve gelince yan gelip yatmayacak
Evet ben ilişkide saygı ve eşit bir şekilde çaba olmasını tercih ediyorum 🙂🙂
Eşit değil ama herkes üzerine düşeni yaparsa sorun çıkmaz.
Esitlik kavramina inansakta, erkege herzaman daha cok sorumluluk duser!
her şey eşit olmaz yeter yani devenin nalı derler
Bir ilişki çiftleşmek değil bütünleşmektir
Olması gereken
İnanmıyorum öyle bişi yok varsa da yapan yok
Pek inandığımı söyleyemem
Eşitlik olması lazım. Ama yok.
Hayır
Evet
Evetttt
Evet
Bizde var eşitlik
Evet tabi