+ Kişiden kişiye değişir. Her sebep herkeste farklı miktarlarda bulunabilir.
+ Ben manitaya güvenmiyorsam kıskanç değil öfkeli ve huzursuz olurum. Bu da o ilişki en kısa zamanda bitecek demektir.
+ Bir de kıskançlık şarkısı bırakayım buraya:
Güneşten, gölgeden, esen yellerden Bastığın toprağın her zerresinden Boynuna taktığın beyaz inciden Elinde tuttuğun gonca güllerden Sana selam verip geçen birinden Nebileyim işte kıskanıyorum Seni kendimden bile kıskanıyorum Kıskanıyorum, kıskanıyorum Seni elalemden kıskanıyorum Kıskanıyorum, kıskanıyorum Kıskanmak aşkın kanununda var Gerçek seven kalbi bu duygu sarar Kıskanmak aşkın kanununda var Gerçek seven kalbi bu duygu sarar Henüz üç yaşında bir kardeşim var Seni ondan bile kıskanıyorum Kıskanıyorum, kıskanıyorum, kıskanıyorum Henüz üç yaşında bir kardeşim var Seni ondan bile kıskanıyorum Kıskanıyorum, kıskanıyorum, kıskanıyorum Güller arasında gülden güzelsin Tanrı kullarının incisi sensin Güller arasında gülden güzelsin Tanrı kullarının incisi sensin Görünme gözlere nazar değmesin Seni kem gözlerden kıskanıyorum Seni kendimden bile kıskanıyorum Kıskanıyorum, kıskanıyorum Seni elalemden kıskanıyorum Kıskanıyorum, kıskanıyorum Kıskanmak aşkın kanununda var Gerçek seven kalbi bu duygu sarar Kıskanmak aşkın kanununda var Gerçek seven kalbi bu duygu sarar Henüz üç yaşında bir kardeşim var Seni ondan bile kıskanıyorum Kıskanıyorum, kıskanıyorum, kıskanıyorum Henüz üç yaşında bir kardeşim var Seni ondan bile kıskanıyorum Kıskanıyorum, kıskanıyorum, kıskanıyorum
Güven sorundur tabi ki de yani benim eşim ya da sevgilim olsaydı ona güvenirdim zaten ki birbirimizin sevmediği şeyleri de yapmazdık ikimiz de sınırlarımızı bilirdik ve zaten birbirimizi kısıtlamamıza gerek kalmadı. bunun dışında sahiplenirdim sonuna kadar ama her insan farklı olabilir Bir ilişkide güvensizlik duygusu, kıskançlık hissini tetikleyebilir. Kişi, kendisine veya ilişkiye olan güven eksikliği nedeniyle partnerini aşırı kıskanabilir. Kendine olan düşük özsaygı, kişinin başkalarının dikkatini çekmeye çalışması veya kendisini değerli hissetmek için partnerini kontrol etme ihtiyacı duymasına neden olabilir. Önceki ilişkilerde aldatılma veya sadakatsizlik gibi olumsuz deneyimler yaşamış olmak, bir kişinin gelecekteki ilişkilerinde aşırı kıskançlık yaşamasına yol açabilir. Bazı insanlar, kontrol ihtiyacı duyar ve partnerlerini sürekli takip etme ve kontrol etme isteğiyle kıskançlık yaşarlar. Bu durum, genellikle kişinin güç ve kontrol hissiyatını tatmin etme arzusuyla ilişkilidir.
Eşini kıskanmamanın en ahlaklı tabiri domuzluktur, ahlaksızını siz düşünün. Sahiplenen insan kıskanır, kısıtlar bunun da özgüvensizlikle hiçbir ilgisi yoktur. Kadınlar da erkekler de eşini kıskanma ve kısıtlama (yaşam alanına müdahale etmek değil bu) hakkına sahiptir. Herkesin bazı sınırları vardır. O sınırlar aşılsın istemez kimse. O sınırlar içerisinde zaten yaşanır bir ilişki sınırlar dar gelirse ya da geniş gelirse ilişkinin bitmesi söz konusu olmaktadır bütün mesele bundan ibaret..
Aşkına, sevgisine, kendisine güvenmediğiniz bir sevgili sizi çok korkutur ve eliniz de olmadan her konuda sıkar, yoraar, engeller, peşinde koşar, hayatını çekilmez kılarsınız. Bunun aşk ile onla bunla ilgisi yoktur. Tamamen size güvenmiyor, inanmıyor işte...
Erkek adam sevgilisini kıskanır. Bu evrimsel psikolojide varolan bir şey. Babun denen erkek maymunlar bile başka erkeğe yanaşan dişisini deli gibi kıskanır ve bu bazen şiddet ile sonuçlanabilir.
Aşırı kiskanma sebebi manita kişisinin güvensiz hareketlerinden kaynaklaniyor. . Eli ayağı düzgün dursun da kıskanmayalım... yoksa kıskanmak iyi bir şey degil. Güven vermiyor ki arıza çıkarıyoruz kdkdkddm
Bu sorunun net cevabı kaybetme korkusu ve ondan daha iyisini bulamama endişesidir. İnsanoğlu kaybetmekten her zaman korkmuştur. Korku sevginin önüne geçer.
Ne öldürecek kadar çok sevsin, ne kaybetmekten korksun. Aşırı Kıskanmayınca kaybetmiş mi olacak? Yapmayın, herşeyin fazlası zarar. Sevginin de, kıskançlığın da, iyi niyetin de.