GARY CHAPMAN’NIN THE FİVE LOVE LANGUAGES :HOW TO EXPRESS HEARTFELT COMMITMENT TOYOUR MATE kitabında bahsettiği beş sevgi dili aslında her insanda olması gereken sadece öncelik sırası farklı olan davranıştır.
Charpman’a göre
1-words of affirmation (onaylama- iltifat sözleri)
2-quality time (kaliteli zaman)
3-receiving gifts (hediye almak)
4-acts of service (hizmet eylemleri)
5-physical touch (fiziksel temas)
Teoriye göre bir insanın bir birincil ve bir ikincil sevgi dili vardır. Birinin başkasına olan sevgisini karşısındakine sevgisini belli etmesine göre anlayabileceğimizi ve çiftler arasındaki en iyi iletişimin partnerin anladığı sevgi dilini belli etmesi ile olacağını söyler.
Onaylama sözlerinde kadın- erkek karşı taraftan yaptığı işlerden onay ve güzel sözler duymak ister bu kişinin aşkı anlama dilleridir
Kaliteli zamanda kadın- erkek birlikte yemek yapmaktan ya da birlikte film izlemekten hoşlanırlar bu da o kişilerin aşk dili olur.
Bazı kadın- erkekler hediyeleşmeyi sever ve küçük ya da büyük hediyelerle kendi sevgilerini göstermenin yolunu bu şekilde bulurlar.
Kadın-erkek fark etmeksizin hizmet davranışları aradaki sevgiyi besler ve büyütür, erkeğin kadına yemek yapması ya da kadının erkeğe meyve getirmesi birincil olarak sevgi dili olan insanlarda sevgiyi gösterme ve karşıdan da aynı davranışı istemeye meyillidirler.
Fiziksel temasta ise kadım- erkeğin yan yana oturduklarında bile birbirlerine dokunmaları, habersizce sarılıp öpme örneği verilebilir.
Yukarıda yazdıklarım sadece kadın erkek ilişkilerinde değil tüm insanlar ve yaş grupları içinde geçerlidir. Örneğin bir çocuk fiziksel temas ile sevgisini dile getiriyorsa ebeveynlerinin onu öpmesini dokunmasını ister eğer anne ve baba çocuğa dokunmaz ise o çocuk sevgisiz büyür, büyüdüğünde eksikliğini hissettiği duyguyu yanlış yer ve kişilerde arar veya sevgisiz, öfkeli bir birey olur.
Bir örnek daha verecek olursam; bazı çocuklarda onay sözcükleri çok önemlidir ve onay almak ister, yaptığı bir işte anne- baba ben bunu başardım bu yaptığım resim nasıl diye soru sorduğunda anne-baba evet aferin çok güzel olmuş, sen yapabilirsin denmediği zaman çocukta kendini değersiz hissetme gibi bir sürü psikolojik daha ileri boyutta fizyolojik bozukluk meydana gelir.
Sonuç; ister eş ister anne-baba ister çocuk ya da yabancı bir insanın davranışlarından sevgi dilini onu izleyerek bulur ve ilişkilerde istenilen verilirse sağlıklı ilişki kurulur. Özellikle çocuk gelişiminde önemli olduğunu düşünüyorum.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer