Genellikle filmlerden ya da dizilerden gördüğümüz, ilk görüşte deli divane aşık olmak anlamına gelen "yıldırım aşkı" sizce gerçek mi?🌩
Yakın zamanda evlenen bir tanıdığım, bunu bizzat yaşamış olduğundan bahsetmişti. Anlattıkları bana hâlâ akıl almaz gelse de bir de size sormak istedim. 😅 (Gerçi akıl da olmaz bu yıldırım aşkında ama konumuz o değil. 😂)
'Bu çağ için'... Kişi fiziki özelliklerden veya kişilik yapısından etkilenir. Zamanla karşısındaki insana sempati duymaya başlar, ona alışır. Sonra aşık olduğunu düşünür ki bu aşk değildir. Bu sadece sempati duymanın en derin halidir.
Bu çağın aşkları gerçekten ''aşk'' olsaydı, ayrılıklar olmazdı, kişi aşkına ihanet etmekten sakınırdı. Çünkü aşk gelip geçici bir şey değildir. Aşk Ferhat gibi dağları delmektir, Mecnun gibi çöllere düşmektir. Çağımızda gerçek aşkı bulmanın mümkün bir tarafı yoktur. Bu çağın aşklarının temeli, sadece ve sadece menfaatler üzerine atılır. Menfaat bitince, aşk ilişkisi çöker.
Ben bunun gerçek olduğuna inanmıyorum. Aşk birden oluşabilecek bir şey değil. Aşk, hoşlantı duygusunun evrim geçirmiş halidir. O yüzden hoşlantı oluşmadan, aşk da oluşamaz. İlk görüşte anca hoşlantı olabilir. Hoşlantı zamanla sevgiye dönüşür. Sevgi de zamanla aşka dönüşür. Bu durumda insan sadece ilk görüşte aşık olduğunu sanır... Zaten aşk bu kadar kolay oluşabilen bir şey olsaydı bir değeri de olmazdı bence.
Evet, bu açıdan bakınca bana da çok mantıklı geliyor böylesi. Ancak aşk dediğimiz şey, yoğun bir çekim ya bir nevi. Ondan dolayı olabilir belki diye düşünüp şaşırmıştım. Aşkın zamanla oluştuğu yönünde bir fikrim yoktu doğrusu bu soruyu sorana kadar da. Başlangıçta olmasa dahi sonra bir anda olabilecek, sevgiye göre daha geçici bir duygu olarak kodlanmıştı zihnimde.
Yani bilemiyorum ama ben zamanla oluştuğuna inananlardanım. Çünkü aşk birçok unsurun birleşerek ortaya çıkardığı bir duygudur bence. Birisini ilk görüşümüzde sadece fiziksel özelliğini baz alabiliriz. Ancak konu sadece fiziksel özellik olursa, başka güzel gördüğümüzde ona da aşık olma ihtimalimiz olur. Ancak birden çok kişiye aşık olunamaz... Bu yüzden "ilk görüşte aşk" kavramı, bana sadece bir yanılsamadan ibaret geliyor.
Aşkı sevgiden ayıran ince bir çizgi var. Demin de dediğim gibi birden çok kişiye aşık olunamaz. Ancak birden çok kişi sevilebilir. Burada bahsettiğim sevgi sadece karşı cinse olan sevgi değil tabiki. Anne sevgisi, aile sevgisi, arkadaşlık sevgisi, hayvan sevgisi... Bir sürü sevgi çeşidi var. Aşk bu yüzden sevginin dönüşmesiyle oluşur diyorum. Ancak zihnindeki kodlaman yanlış diyemeyiz. Çünkü demin bahsettiğim sevgiler geçici değildir, çoğunlukla kalıcıdır. Ancak aşk bir olayda bir anda nefrete dönüşüp yok olabilir. O yüzden sevgiye göre daha geçici olduğu konusu doğru, ancak yine de sevginin dönüşmesiyle oluşuyor bence. Garip bir duygu bu aşk 😅 Benim bu konudaki fikirlerim bu yönde 😊
Çok, çok başka şekilde açıkladın emin ol. Hiç bu şekilde düşünmemiştim. O kadar mantıklı ki... Hiç kimseden bu şekilde bir açıklama duymamıştım öncesinde. "İlk görüşte aşk" kavramı şu an lûgatımdan silindi. 😄
Fikirlerimi doğru şekilde açıklayabilmek ve ikna edici olmak sevindirici 😄 Bence de sil. Aslında var olmayan bir kavramın lügatında yer kaplamasına gerek yok 😄
Tam bilmiyorum ama olabilir neden olmasın ki olmaması için bir neden ortada yok bana göre olabilecek bir durum olanlarda var bu durumu yaşayanlar bile var o yüzden ben kendi açımdan inanıyorum ve olduğunu düşünüyorum gerçek bana göre sadece flimlerde ya da dizilerde olmaz ki gerçek hayatta da oluyor görüyoruz duyuyoruz oluyorda hayat insana iyi ya da kötü herşeyi yaşatır buna aşkta dahildir yıldırım aşkı vardır olan bir durum bu oluyorda
Yıldırım gibi olan şeyin tesiri de cabuk gecer gibi, ben demlenerek yıllana yıllana olanından yanayım. Aşk sevgiden de üst seviye ve yaşma boyu devam edebilen bir duygu bana göre. Aceleye gelebilecek bir şey değil emekle ve izdüşümle duyguların ve kalplerin başka boyuta taşınması gibi geliyor. Hisç aşık olmamış birinin aşka bakış aćısı.😂
İlk görüşteyse hoşlantıdır, tamamen fiziksel olarak görüp beğenme durumudur. Bambaşka bir çekim durumu hissetmek için bir iletişim etkileşim olması gerekiyor mantığıken. Şıp sevdiciler çıkarttı bu kavramları bence, tamamen görselliğe odaklı bir aşk modeli. 😂
Inanirim tabiki Şimdiye kadar çok kalbim kırılmış olsada biliyorum böyle bişey var Yani bi ömrünü geçirecegin kaderin olan insanı ilk gördüğün an hissetmen çok normal
Sanmam ya en fazla hoşlanma olur ilk görüşte, normal aşk zorken yıldırım imkansız gibi😂öyle de diyince kafamda sey canlanıyor hint dizi sahneleri yağmur, rüzgar, şimşek üçlüsü😂
Bana da hala garip geliyor ama bunu bana diyen kişi "Bu adam benim evleneceğim adam" demiş içinden. İlk görüşte hissettiğini söyledi bana. Ben de şaşırdım. 😂
Evet, yoğun bir ilgi o an. Dünyanın durması gibi bir şey. Hatta bunu yaşadığını söyleyen tanıdığım "Bu benim evleneceğim adam" demiş o an. İnanabiliyor musun? Aklım almıyor. Vay be dedim yani. 😂
İnanamıyorum, umarım pişman olmaz da şansı yaver gider. Bana sadece tesadüf gibi geliyor veya öyle düşündüğü için o yolda ilerlemiş ilişki :D sevgi daha kalıcı ve uzun soluklu bir duygu aşk çok sonradan uydurma gibi ya 😂
@Hayatgercek yani attın ortaya ispatı yok.. bu şey gibi, havayı içine çekmek gibi. Eee sonra tanıma kısmını yapmadan aşka geçtiniz direk.. yok tanıdım dersen cevabın geçersiz olur..
Şimşek aşkı gibi mi 😂 kemal Sunal'ın sandalyeden düşüşü gözümde canlandı 🤭 hayır ya inanmıyorum yıldırım ya da İlk görüşte aşka aşk bir anlık hoşlanma ben zamanla sevgiye inanlardanım.
Sanmıyorum erkeklerin ilk görüşte karşı cinse duygu besleyebileceğini. Erkekler hoşlanabilir, beğenebilirler ama yıldırım aşkıyla tutulamazlar. Biz kadınlar duygu üretmede daha hızlıyız.
İlk görüşte aşk safsatalarına bence kimse gelmesin! Böyle bir şey her zaman aşık olanın ayağına, gövdesine ve kafasına kurşun sıkılması ile eş değerdir.
Bence yok ya en iyisi zamanla olan aşktır, yıldırım aşkında sıkılır insan bana göre. Ben böyle uzun süreli bakışmalı aşkları seviyorum daha heyecanlı oluyor aşkı yaşadığımı hissediyorum.