İlber Ortaylı, gazeteci yazar ve sunucu Cansu Canan Özgen ile bir Instagram canlı yayını gerçekleştirmiş. Hoş sohbet, muhabbet derken yayın kapanırken Cansu Hanım'a "Maşallah, şuna bak!" latifesinde bulununca ortalık karışmış. Kimisi evli bir kadına iltifat etmek yanlış derken, kimisi de bunu çok doğal karşılamış. "Yaş 70 iş bitmemiş." gibi çirkin yorumlar görüyorum sosyal medyada. Neden bir erkeğin bir kadına sadece dış görüşünden kaynaklı iltifat edebileceğini düşünüyoruz? Diyen İlber Ortaylı haklı mı? Evli kadınlara iltifat edilmez mi?
Evli bir kadına başka bir erkeğin iltifat etmesi yanlış mı?
Bu konu çok çetrefilli bir konu. Şöyle ki; evli kadının bu iltifatı nasıl bir sohbet içinde aldığı, edenin hangi maksat ve niyetle ettiği burada büyük önem kazanıyor. Bence edilmemesi daha uygun olur ama burada yayın esnasında hoş bir sohbet ilerlerken böyle bir durum gerçekleşmiş. Eden de derin tarih bilgisinden asla şüphe duymadığımız yaşlı başlı hocamız İlber Ortaylı hocamız. Bence büyütmeye gerek yok, bu son cümleyi bu durum özelinde yazdığımı belirtmek istiyorum..
İltifata, eden kişide art niyet olup olmamasina, yerine zamanına göre değişir bir durum.. örneğin 16 senedir liseden beri tanıdığım evli kadın dostum var evlendiği gün düğününde kocasının yanında çok güzel olmussun beyazlar yakışmış dedim.. ama bunu durup dururken buluştuğumuz da söylersem çok yanlış yerlere gidebilir..
Evli kadına iltifat etmek yanlış dersek, o kadın sadece kocasından iltifat alır hale gelir (bence iltifat almaz çoğunlukla kocasından). Ama o kadının beğenilmeye ihtiyacı var. Onaylanmaya. Hala tercih edilebilir olduğunu bilirse moralmen yüksek olur. Ben o yüzden evli kadına iltifat ederim gerçekten yeriyse…
Aslında edilmez ama şu fotoya bak adam zaten dede olmuş kızı yaşında biri ki, açıklamaya göre de sadece dış görünüşü için mi edilir demek, güler yüzünü hoş sohbet sıcak davranılması gibi konulardan da etmiş olabilir sonuçta söylediği cümle müstehcen bir şey de barındırmıyor, yani olayın iç yüzüne göre değişir...
Kimin, neyi, nasıl söylediğiyle alakalı. Sadece tonlama bile bir çuval inciri berbat edebilir. O yüzden bu konularda genelleme yapmak doğru değil diye düşünüyorum