Pardon? Ben yıllarca değerini kaybetmesin diye sevgi lafını bile nadiren kullanırken hayatında sevgiye dair hiçbir şey görmemiş bir adamın sözünü sırf yazar ve felsefeci diye kabul edecek değilim.
Sevmenin insana verdiği huzuru bilmeyenler lütfen sevgiden bahsetmesin. Evet alışverişe dönen ilişkiler de var. Ama onların içindeki şey sevgi değil, çıkar. Ya da kendilerince yorumladıkları aşk. Sevgi herkesin üstüne ekleyebileceği kadar küçük ve önemsiz bir kavram değil. İnsanlığın en güçlü ilacı olan sevgiye, sen alışveriş muamelesi yapıp bina gibi bahsediyorsan kusura bak yazdıkların boşuna demektir. Hele bir de yazdıkların aşka, sevgiye dairse. Daha önce Sartre'nin pek çok eserine, sözüne denk geldim. Ama bu kadar komik biri ve kendiyle çelişen biri olduğunu bilmiyordum. Sevginin de çeşitleri vardır. Bir hayvanı seversin, beklentiye girmeden. Bir bitkiyi seversin sarılmasını beklemeden. Sadece 'karşılıksız' seversin. Yanında olduğu için, güzel hissettirdiği ya da huzur verdiği için.
Bir de insanı seversin yanında olsun diye, sarılsın diye. Ama o bunları yapmaz. Sadece senden sevgini alır. Bu noktadan sonra 'gerçekten seven' kişiler bırakıp gitmez. Yine de sarılıp ona tutunur. Belki yanında kalmaya devam etmez. Ama sevgisini bitirmez. Uzaktan, dokunmadan sever. Bunu ancak kalbi gerçek sevgiye layık olacak kadar temiz insanlar başarabilir. Kesinlikle katılmıyorum ve reddediyorum felsefecinin dediği çıkara dayalı yorumunu ☾
Sevginin projeye hapsedilemez, kâlpten ve özgür olduğuna inanırım daima. Sartre'nin görüşüne kesinlikle katılmıyorum. Ben çok zor âşık oluyorum. Seveceğim erkeği neden sevdiğime dair mantığa hitap eden cevaplar vermek beni o erkekten daha çabuk soğutuyor. Projeyle açıklaması yapılmayan, tam olarak kâlpten ve sebebi olmayan sevgi benim için makbul. Tek sebebi kâlbimin sevmiş olmasıdır benim için yani proje olsa müthiş yakışıklı veya muazzam iyi karakterli veya acayip zengin diye tercih ederim ama böyle kişilere rastladığım hâlde ben o zaman sormak istiyorum neden bunların eli elime değecek gibi olsa midem bulanıyor, kâlbim travmaya uğrayacak gibi hissediyor? Bence gerçek bir aşkta, samimi bir sevgide projeye yer olamaz.. #TubaSueda 🍀
Karşılıksız sevmek diye bir şey de var. Herşeye rağmen sevmek diye bir şey de var. Ama bunların süresi var sonuçta. Kimse kimseyi değer görmeden bir ömür sevmez. Ona kendini adamaz. Muhakkak sevgi bir alışveriştir. Karşılıklı olduğu müddetçe ömrü uzar.
Evet bir nevi doğru. Çünkü karşılıksız kimse kimseyi sevmiyor. Değer görmediği yerden uzaklaşıyor insan. Bir süre uzaktan sevmeye devam ediyor. Ama bir yere kadar. Bir yerden sonra unutuyor insan. Yani alma verme dengesi gibi bir şey sevmek. Karşı taraf ne kadar severse sende o kadar seviyorsun.
Tabi ki karşılıksız hiç bir şey yok. aşk gerçek değil sevdiğiniz kişi sizi mutlu ettiği için seviyorsunuz zihinsel olarak neden olduğu için ilişkiler yaşanıyor
Sevmenin içinde sevilme isteği vardır insan sevdiği kişi tarafından sevilmek ister evet buna kimsenin itirazı olmaz Ama sevdiğin kişinin seni sevmeme ihtimali de her zaman vardır sevince sevilmek ister evet ama sevilmemek gibi bir seçeneğin de var olduğunu bu ortaya çıktığında kabullenir insan
Her ne kadar sevilmek istesek de sevmek sevilmeyi hesap etmeden oluşan bir durumdur ve sevilmek işte sevilmek sonrasından gelen bir durumdur ve insanlar sevilmek için sevmek gibi bir plan içerisine girmeden severler
Sevilmek sevene vuran bir piyangodur bazen amorti gelir bazen hiç gelmez bazen de büyük ikramiye seni bulur..
sevmek doğru kimse kimseyi karşılıksız sevmez, bir karşılık buluyorsa sevebiliyor, oturup aylar yıllarca platonik seveyim onun umrunda olmasa bile severim diyecek hali yok. sevmenin bir sonraki boyutunda durum farklı. aşık insanınsa ne yaparsam o da bana aşık olur diye bir düşüncesi olamıyorki, gözüne perde iniyor resmen ve kendini aşkına adıyor. karşılık bulursa daha mutlu olur, ama ben aşıktım o beni sadece seviyordu gibi kıyaslama da yapmaz aşık olan. tek derdi, aşık olduğunu ne olursa olsun mutlu etmektir, neredeyse çürüyecek olsa bile.
''Sevgi, talep edilmeden verildiği zaman armağandır. O zaman bilincini yükseltir. Senden güven isteniyorsa köleleştiriliyorsun demektir. Ama güven senin içinde büyüyorsa, kalbinin içinde insan ötesi bir şey büyüyor demektir. İstendiği ya da emredildiği zaman sevgi ve güven sahte olur. Kendiliğinden yükseldikleri zaman muhteşem bir içsel değeri vardır.'..
Eğer siz “beni severseniz ben de sizi severim” diyorsanız bunun adına ticaret denir. alışveriş denir. O zaman sevgi pazarda alınıp satılacak bir şey olur buna sevgi denmez. Sevmek bir karşılık beklememektir. Sevdiğiniz zaman bir şeyi verdiğinizi bile düşünmemelisiniz. Ancak böyle bir sevgi özgürlükle uzaklaşabilir. Ama biliyorsunuz siz bu tür bir sevgi için eğitilmediniz. Size matematik öğrettiler, kimya öğrettiler, coğrafya, tarih öğrettiler, hepsi bu kadar
Sevmek, sevilme beklentisiyle başlatılan planlı bir eylem değildir çoğu kez. olmalı mıdır, bilmiyorum. bu konu üzerine günlerce konuşacak kadar fikre sahip fakat güçten yoksunum.
Sevmek alışveriş gibi çok güzel noktaya değindiniz mağza da satılan ürün örnek adam emek vermiş hakkını istiyor haliyle çok sevdiğin birinden de bir şeyler bekliyorsun sevginin karşılığını biraz da beklentiye dayalı bir durum.
Sevmek kişinin kendisine vaat ettiği bir güzelliktir. Yaşanması gerekir. Oysa ki sevilen şey özneden bağımsızdır. Öznenin istencidir heyecanıdır. Bu mümkün olmazsa sevgi mümkün olmayacaktır