Evliliğinize kısa bir süre kala eş adayınız evlilik sözleşmesi yapmak istediğini söylese kabul eder misin? Benim için sıkıntı olmaz dı, kabul ederdim...
Evlilik sözleşmesi yapmak isteyen eş adayınıza nasıl tepki veririsiniz?
Ben bu duruma memnun olurdum. Ama tabi sözleşme şartlarında hem fikir olmak gerekir. Sonuçta saglam bir ilişki bina etmek için güvene dayanan sağlam bir temel atılması gerekir. Sözleşmeler de bu güveni pekiştiren unsurlardır. Genelde bizim zeka fukarasi ergen kafalı toplum buna tepki gösterir. Halbuki resmu evlilik te yasal bir sözleşmedir. Evlilik sözleşmesi ise aradaki boşlukları doldurmak için ek bir protokoldür. Bunu anlamak için ortalama bir zeka aslında kolayca yeterli olur. Sözleşmeye karşı olanlara sadece dini nikahla evlenir misin diye sorsan şiddetle karşı çıkarlar. Yani anlayacağın bizim toplumun çoğunun kafa gidik. Algi zayıf, bilinç düşük. Zaten o yüzden çoğu ilişki hep patlıyor.
Açıkçası nasıl bir cevap veriğrim buna bilemiyorum.
Yani anladığı şu; senin olan mal varlığın senin, benim olan mal varlığım benim. Sanki burada, bu anlaşma ile sanki sevgi bağları kalın bir halatla bağlanmamışta, pamuk ipliğine bağlanmış gibi, ha koptu kopacak ilişkisine dönüyor. Burada bir güven boşluğu oluyor sanki. Sanki bu evlilik formalitedenmiş gibi geliyor. Heer zaman, bir anda bitebilir gibi duruyor.
Açıkçası cevap vermek zor. O anı yaşamak gerekiyor. Zaten bende olan da belli. Ben teklif dahi etmem. Varsa onun, onun olsun. Kimsenin malında gözümüz yok. Sonsuz bir hayat yaşamayacağım sonuçta belki 30 sene dada bir ömür yaşayacağım ya da 3 gün kim bilir.
Kadının mal varlığı çoksa zaten erkek bir şey alamıyor bu yüzden evlilik sözleşmesine benim için gerek yok. Bende aşırı zengin birisi değilim ki param için yanaşan kadın mı var telaşına düşeyim. Ha kimilerinin bu tür korkuları var. Böyle düşüncesi olmayan birisi atar imzayı geçer.
Bu şekilde yaklaşması beni incitirdi fakat red etmez kabul ederdim madem güveni yok sözleşmesini cebinde taşısın belki bir gün lazım olur" demekki evliligimize ömürlük bakamamiş 🤧
Şayet ikinci evlilik yapılıyorsa ve çocuklarda varsa ve 50'li 60'lı yaşlarda yapılıyorsa evlilikler evlilik sözleşmesi olmalı tabiki. Kimse birikimini (çocuğunun, torununun hakkını) hayatına yeni giren insana vermek istemez (boşanma gibi durumlarda olabilir)
Evlilik sözleşmesi kişinin evlenmeden önceki haklarını korumak amaçlı veyahut boşanma esnasında madde dışına çıkmaması gerektiği anlatan yazılı anlaşmadır. Her ne kadar karşılıklı güven duyulsa da iş boşanma arefesine gelince şartlar değişebiliyor.
Fakat mahkeme sözleşme olmadan boşanma yaşayan bireylerin evlilik dahilinde sahip oldukları malları paylaşımıni yapıyor.
Tamam derim ne diyeceğim benim için onun parası Malvarlığı önemli değil gözüm onlarda olsa zaten çok zengin bir insanla evlenirim değil mi evet derim yani eğer öyle bir şey yapmak isterse imzalarız sorun değil
O an hoş olmaz diyorum. Bu konu en başından konuşulur karar verilir. Neden evlenmeye az bir süre kala birden bire böyle bir karar alıyor diye şaşırırim tabi.