Söz, nişan, kına, düğün adı altında yapılan soygun hakkında ne düşünüyorsunuz?

Arkadaşlar size, evlilik sürecine girip ayrılıkla sonuçlanan hikayemi anlatayım. Belki buraları okuyan kardeşlerim bu yazıdan dersler çıkarır.

Üniversiteden sonra Paem imtihanlarına girdim ve kazandım. Eğitim sürecim bittikten sonra komiser yardımcısı olarak atamam gerçekleşti. şu an 26 yaşındayım ve 4 yıllık komiser yardımcısıyım.

2019'da bir kızla sevgili olduk. Daha sonra ilişkimiz çok güzel bir şekilde ilerledi. Onu seviyordum onunda beni sevdiğini düşünüyordum. İlk başlarda her konuda çok iyi anlaşıyorduk, hayata bakış açımız falan birbiriyle çok uyumluydu. İlişkimizde dinginlik, sevgi ve huzur vardı. Bazen evlilikle ilgili konuşurduk o da benim gibi; sade, aile arasında, mütevazi bir evlilik töreni istediğini söylerdi. Takılacak takılarla güzel bir yurtdışı tatili yapacağımız konusunda da hemfikirdik. (bu arada onunda mesleği hemşirelikti)

Bu arada ben 4 yıllık mesleğim boyunca babamın da yardımıyla birsürü yatırımlar yaptım. Ev aldım kiraya verdim, araba aldım, 2 tane arsa aldım, altına ve mevduata uzun vadeli yatırımlar yaptım, yani geleceğimi garantiye almaya çalıştım.

Herneyse kızla artık evlenme yoluna girmeye karar verdim. Keza kız artık beni sinyallemeye ve gerginleşmeye de başlamıştı. Evlilik konusunda acele etmeye başladı yani. Daha sonra start verildi ve evlilik süreci başladı.

İlk kız isteme oldu aileler tanıştı falan. Daha sonra ki günlerde inanın nasıl olduğunu bilmiyorum ama kendimi saçmasapan pazarlıkların içinde buldum. İşte nişanı şu yapar, nikahı bu yapar, düğünü erkek tarafı öder, düğün şurada olmazsa bu iş olmaz, geline şu kadar altın alınsın, gelinin kardeşine bu kadar altın verilsin, erkek tarafı bütün ev eşyalarını dizsin, çeyiz şu marka olsun, 30bin tllik gelinlik olsun falan deniyor tüm muhabbet bu. Kız zaten uçmuş tüm bunların yılmaz savunucusu olmuş. Babamın, annemin morali bozulmuş habire kredi hesabı yapıyolar falan. Resmen düğün, adet, gelenek ayağına 400bin liralık masraf çıkıyor bana.

Tüm bunlar olurken bana birden dank etti. Dedim ki ben neyin içindeyim şu an. Hemen bu saçmalıktan kurtulma kararı aldım ve kızdan ayrıldım tüm köprüleri attım. Kız daha sonra çok ağladı bana ulaşmaya çalıştı ortak arkadaşlarımızı gönderdi ama ayrıldıktan sonra onunla bir kelime bile bidaha konuşmadım. Resmen bir hipnozdan kurtulmuş gibi oldum. Bu saçmalığa nasıl girdiğime halen daha şaşırıyorum. Ayrıldığımdan beri 6 ay geçti ve kafam o kadar rahat ki. O zaman az kalsın birikimlerimin yatırımlarımın yarısını bu düğün saçmalıklarına harcayacaktım. Geçen ay arsanın biri için mütahitle anlaştım 3 daire vercek o arsadan. Az kalsın bu fırsatı kaçıracaktım arsayı satsaydım.

Yani arkadaşlar böyle başlayan bir evliliğin mutlu devam etmesi mümkün değil. Siz siz olun beyler böyle bir ortamda kendinizi bulursanız, kendinize yabancılaşmışsanız bu saçmalığı hemen sonlandırın. Seviceğiniz kızı mutlaka bulursunuz daha sonra. Önemli olan kafanızın rahatlığı.

Siz ne düşünüyorsunuz bu gelenek, görenek ve sözde adetler hakkında?
Söz, nişan, kına, düğün adı altında yapılan soygun hakkında ne düşünüyorsunuz?