Adamın birisi merak edip karısına sormuş. Karıcığım neden salamların ucunu keserek kızartıyorsun. Bilmem demiş kadın, ben annemdem öyle gördüm, aynı şekilde devam ediyorum. Demiş o zaman annene soralım. Anneye sormuşlar. O da bilmiyorum ben de annemden öyle gördüm, öyle yaptım hep. Anneanneye gitmişler. Anneanne neden salamların ucunu kestin. Anneanneden ibretlik cevap gelmiş.
-Tavam küçüktü. Salamlar sığsın diye kesiyordum.
Kıssadan hisse: Bazı gelenek ve göreneklerin hiç beklemediğiniz ama o günkü koşullardan dolayı bir sebebi olabilir. Anneanne ölseydi herkes salamların ucunu kesecekti ama kimse sebebini bilmeyecekti. Biz de ilk aşk olsun diyenin koşullarını ve düşüncelerini bilmediğimizden bir gelenek oluşmuş. Mesela kafası güzel olabilir ilk söyleyenin. Çok da sorgulamamak lazım. :):):)
Günün sorusu, daha bir çok böyle deyimler var. "Başın sağolsun" mesela... geçenlerde kızını kaybetmiş bir babaya diyemedim, nasıl söylenebilir ki? Ancak eskiler düşünmüş ve ne denilebileceğini önümüze koymuş. Aşk olsun, bence saçma ama, bir tartışmayı önleyecek nayiflikte, tepki kelimesi.🙂
Aşk olsun aslında aşktan (dünya hali dışında kalmaktan, mana ile düşünmekten) olsun manasına denir. Böyle düşününce harika oluyor. Yani istemeden dediniz manasına.
Aslında garip. Lisedeyken arkadaşımız, öğretmenimize kırılmıştı ve "aşk olsun Hocam"demişti. Hoca da "aşk o kadar kolay olmuyor"demişti. Şimdi o günü hatırladım soruyu görünce 🙂 "Aşk olsun" demek garip gelse de güzel 🌺
içimiz fesat olmazsa sıkıntı çıkmaz aşk da olsun sevgide olsun saygıda olsun bütün iyi şeyler olsun ya ! öküzün altında buzağı arayacak kadar vaktimiz olmamalı !