Mikro Otomobiller Furyasında Bir Fransız: Vespa 400!

tastycock

Önce VESPA'yı Tanıyalım!

Vespa firması dünyada bir döneme damgasını vurmuş, scooter tarzı motosikleti ilk geliştiren firmaydı. Vespa motorların o dönemde piyasada tutulmasını sağlayan birkaç temel özelliği vardı. Birincisi bugün de hala kullanılan scooter tarzı tasarımı ilk onlar yapmıştı.

Mikro Otomobiller Furyasında Bir Fransız: Vespa 400!

Sürücü motora kolayca binip inebiliyordu, minik tekerleri sayesinde kullanımı kolay, telerlerin dışındaki geniş çamurluklar sayesinde de sürücüyü koruyan özelliklere sahipti. Motoru arka tekerin hemen yanında yer alan Vespa motosiklette görüntünün simetrisini sağlamak için tekerin diğer tarafına da bagaj vazifesi görecek bir hazne yerleştirilmişti. Yakıt tankı da bu kısımdaydı. Bu yepyeni tasarım sayesinde Fransız motosiklet üreticisi Vespa bir anda sadece şehir içinde hızlı seyahat ve kolay park yeri sağlamasıyla gençlerin gözdesi olmuştu.

Vespa 400ün de kapıları bütün emsalleri gibi geriye doğru açılıyordu.
Vespa 400'ün de kapıları bütün emsalleri gibi geriye doğru açılıyordu.

VESPA Otomobil Dünyasına Adım Atıyor:

1950'li yıllarda dünyada bir furyaya dönüşen mikro otomobiller ya da o zamanki adıyla köpük arabalar (bubble cars) akımında en temel nokta mümkün olan en ucuz otomobilleri halka sunmaktı ve bu da çoğunlukla motosiklet motorları kullanılarak yapılıyordu.

Vespa 400ün iç görünümü
Vespa 400'ün iç görünümü

Yerine göre 50 cc'den başlatıp 450 cc hacimlere kadar iki zamanlı, 1 veya 2 silindirli motosiklet motorları kullanılıyordu. Bazı otomobillerde bu motorlardan iki tanesi yanyana getirilip entegre edilerek 800-900 cc hacimli çok daha yüksek hıza ve güce sahip motorlar da elde edilebiliyordu. Vespa da bu pastadan pay kapma isteğiyle bir otomobil tasarımına girişti. 2 kapılı, 4 kişilik ucuz bir aile otomobili üretilecekti.

Vespa 400ün koltuklarında emsallerinden farklı olarak ileri geri ayar imkanı vardı.
Vespa 400'ün koltuklarında emsallerinden farklı olarak ileri geri ayar imkanı vardı.

Vespa 400 Tasarım Süreci

Vespa firması 1956 yılında otomobilin tasarımını ünlü İtalyan tasarım firması Piaggio'ya sipariş etti. Konsapt iki kapılı, fiber karoserili, ragtop tavanlı bir otomobil üretmekti. Kendi motosikletlerinde kullanıkları 195 cc hacmindeki motordan iki tanesini yanyana getirerek elde ettikleri 391 cc'lik bir motorla bu işi çözebileceklerini düşündüler.

Vespa 400ün avanlajlarının anlatıldığı broşür aynı zamanda gazete ilanlarında dakullanıldı
Vespa 400'ün avanlajlarının anlatıldığı broşür aynı zamanda gazete ilanlarında dakullanıldı

Otomobilin adı da genellikle o dönemde motor kaç cc hacimdeyse yanına o değer bir rakam olarak yazılma alışkanlığından dolayı Vespa 400 olarak belirlendi. Piaggio tarafından tasarımı, prototiplemesi, seri üretim prosedürleri, işlem sıralaması ve üretim dökümantasyonu oluşturulan Vespa 400 ilk defa Kasım 1957'de piyasaya sürüldü. Hidrolik kampana frenleri ve yumuşak helezon yaylı süspansiyonu sayesinde keyifli ve sarsıntısız bir sürüş imkanı sağlanmıştı.

Vespa 400 zamanının en sade kokpit tasarımlarından birine sahipti
Vespa 400 zamanının en sade kokpit tasarımlarından birine sahipti

1957-1969 yılları arasında 12 yıl boyunca da üretilmeye devam edildi. İç tasarımı o dönemin bütün mikro otomobilleri gibi fazlasıyla sadeydi. Amaç hafif ama iş gören araba üretmekti sonuçta.

Vespa 400 Teknik Özellikleri

Mikro Otomobiller Furyasında Bir Fransız: Vespa 400!

Vespa 400 otomobili 2 silindirli arkadan motorlu ve arkadan itişli bir araba olarak planlanmıştı. 13 beygir gücündeki bu motor, 3 vitesli şanzımanda Piaggio firması tarafından yapılan modifikasyonla 1 de geri vitese kavuşturuldu. Azami hızı saatte 64 km olan Vespa 400 bu hıza 25 saniyede ulaşabiliyordu.

Vespa 400 çok hoş görünen tipik bir İtalyan tasarımıydı.
Vespa 400 çok hoş görünen tipik bir İtalyan tasarımıydı.

1959 yılında Vespa firması bu motorun sıkıştırma oranında değişiklik yaparak 14 beygir gücüne çıkardı ve sonrasında 1960 yılında da opsiyonel özellik olarak 4 vitesli şanzıman seçeneğini satışa sundu. Arkaya doğru açılan kapıları o dönemin tipik tasarımlarından biriydi. Ragtop tavanı sayesinde de ağırlıktan tasarruf sağlanmıştı. 19 litrelik yakıt deposuna sahip olan arabanın yakıt tüketimi ise şehir içinde 100 km'de 5 litreydi.

Ragtop tavan açıldığında arabadakilere özgürlük hissi veriyordu.
Ragtop tavan açıldığında arabadakilere özgürlük hissi veriyordu.
Mikro Otomobiller Furyasında Bir Fransız: Vespa 400!
21 Cevap