Bir genç, fazla ses yapan bir çocuğu uyardıktan sonra yaşadıklarını anlattı:
🔹 “Apartmanda zıplayarak inen çocuğu uyardım.
🔹 Annesi, ‘Benim çocuğum istediğini yapar’ dedi.
🔹 Özgüvenli çocuk yetiştireceğiz derken başımıza bela ediyorsunuz.”

Bir genç, fazla ses yapan bir çocuğu uyardıktan sonra yaşadıklarını anlattı:
🔹 “Apartmanda zıplayarak inen çocuğu uyardım.
🔹 Annesi, ‘Benim çocuğum istediğini yapar’ dedi.
🔹 Özgüvenli çocuk yetiştireceğiz derken başımıza bela ediyorsunuz.”

Bize çocukken ailemiz etraftaki insanlara saygılı olmayı da öğretiyordu yani bu bizim özgürlüğümüzden daha önemli olan net sınırlardan birisiydi ve bizlere ses vs yaptığımızda kızan büyüklere haklısın abla abi der hareketlerimize, yaptıklarımıza dikkat ederdik ama yeni yetişen nesillerde ciddi disiplinsizlik söz konusu yani aileler çocuklarını el bebek gül bebek büyüterek, onlara asla laf getirtmeyerek onları koruduğunu, iyi yetiştirdiğini zannediyor sonra da ortada kimseye saygı duymayan, böyle bir bilgiye kolay ulaşılan çağda bilinçsiz, saldırgan bir nesil ortaya çıkıyor ki bunun sonuçları zaten görüyoruz.
Özgüvenli çocuk yetiştirdiğini iddia eden ailelere özgüven nedir peki nasıl özgüvenli yetişmesini sağlıyorsunuz diye sorsanız cevap dahi veremezler çünkü bilinçsiz ama kendisini elit zanneden insanlar bu tarz kalıplar kullanarak aslında şımarık çocuklar yetiştiriyorlar.
Bence çizgi çok net: Özgüvenli çocuk kendi sınırını bilir, şımarık çocuk başkasının sınırını umursamaz 👶🏻✨ “Benim çocuğum istediğini yapar” cümlesi zaten alarm zili. Özgüven; saygıyla, sorumlulukla birlikte verilmeli. Sınır olmayınca özgüven değil, egosu şişmiş minik patron yetişiyor. Anne sözü: Fazla şeker dişi, fazla şımartma işi çürütür 😄👩👧👦
Cevap
6Cevap
adam gibi yetiştirmek önemli
Başkasına saygısızlık yapınca özgüven değil, düpedüz terbiyesizlik oluyor o. Aileler çocuklarını prens/prenses sanmayı bıraksın artık toplum içine çıkıyor bu çocuklar neticede.
Özgüven çocuğun kendi ayakları üzerinde durmasıdır şımarıklık ise başkasının hakkına girmesine göz yumulmasıdır. Saygıyı öğretmediğin çocuk özgüvenli değil sadece usulsüz yetişmiş olur.
Valla özgüvenli çocuk mocuk anlamam bi tokat yerse kuzu gibi olur kimse kimsenin picini çekmek zorunda değil
Özgüven çocuğun başkalarını rahatsız etmemesidir. O anne çocuğunu şımarttığını özgüven zannediyor.
Kudurduğu yerde “Allah yarattı; fakat vurmazsam da olmaz.” deyip tokadı patlatmak lazım. Maalesef, olması gereken bu, bir noktadan sonra...
Herşeye tamam diyip ön açınca şımarık oluyo. Ama tamam yapabilirsin fakat önce şunu şunu halletmen lazım diyince özgüven yükleniyo. Kendi hallettiği için
Bir aile özgüvenli çocuk yetiştiroyurm diyorsa şımarık mı şımarık bir cocuk yetiştirmiştir.
Sorumluluk ve hak bilincine önem vererek
Ebeveynler anlamıyor onu
Herseyi dengede tutmak lazim
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?