Bir yakınımızı kaybettiğimizde çocuklara ölüm kavramını nasıl anlatabiliriz?

Bu elbette her yaş grubu için değişkenlik gösterir ama genel itibaren en doğru şekilde anlatmanın yolu nedir?
Bir yakınımızı kaybettiğimizde çocuklara ölüm kavramını nasıl anlatabiliriz?

Bu elbette her yaş grubu için değişkenlik gösterir ama genel itibaren en doğru şekilde anlatmanın yolu nedir?
Aile büyüklerimden birinin kaybında abim 9 ben 6-7 yaşlarındaydık, evde bir anda çığlıklar yükseldi o zaman anladık ama annem bizi evden uzaklaştırmamıştı. Komşularımız “çocukları bize götürelim” dediklerinde annem “hayır bu hayatın bir gerçeği yaşamak zorunda kalacakları şeyler bunlar, benimle kalabilir çocuklarım” demiş. Şimdi düşünüyorum da iyi ki öyle yapmış, çünkü daha sağlam oluyorsun bazı şeylere karşı. Benim de çocuğum olsa onu en güçlü olacağı biçimde yetiştirmeye çalışırdım. Sorunun cevabına gelecek olursam. Ölümün herkes için varolduğunu, bunun birgün gerçekleşeceğini anlatmak gerekiyor bana göre. Hiç kandırmaca olmadan, bilmesi gereken gerçekleri çocuk olsa bile söylenmelidir.
Ne güzel yazmışsınız 🙏 Ne güzel ne bilinçli bir anneye sahipmişsiniz.
2 buçuk yaşında bir oğlum var babamı kaybettim yakın zamanda, dedesini sordu haliyle anlayacağını bildiğim halde ölümü ona açıklamaya çalıştım her canlı doğar ve ölür oyuncakların mesela dedim oynuyoruz sonra bozuluyorlar kiriliyorlar ölüm bunun gibi bir şey dedim zamanı gelince her sey kaybolur dedim. Ama o yine de babamı en son hastanede gördüğü için babamı soranlara "hastanede benim dedem" diyor.
Ben yine de deden öldü diyorum çünkü bugün değilse de yarın başka gün bunu anlayabilecek biliyorum.
Abimin de 6 yaşında bir kızı var annesi onu başta kandırmaya çalıştı sonra mezarına götürdüklerinde çocuk travma yaşadı.
Her zaman en doğru olan gerçeği en yalın sekilde anlatmak bana da göre, zor bile olsa..
Öncekile baş sağlığı diliyorum Allah rahmet eylesin, huzur içinde uyusun. En doğru şekilde çocuğun bilmesi gereken şeyler verilmiş sizi tebrik ediyorum. Dediğiniz gibi bugün değil ancak ileri de “annem bahsetmişti” diyecektir. En azından öncesinde bir bilgisinin olması onu ürkütmeyecektir. Her şey için geç kalıyor insanlar, bilhassa gerçekleri çoçuğa ulaştırma konusunda uyaran eksikliğini fazlasıyla yapıyorlar. Bu ciddi anlamda hasar verecek bir şey, hiç hafife alınmaması gerektiğini düşünüyorum. İyi geceler 🌹
Onların tamamen ölmediği yok olmadığı söylenmelidir çünkü daha çok üzülmemesi için ve gerçek de budur zaten hiçbirimiz Ölmüyoruz ki aslında sadece alem mekan değişiyor şu an herkes kabir âlemin de bekliyor kıyamet den sonra mahşer hesap gününe toplanacağız bu dünya da ne yaptıklarımız teker teker sorulacak hepsi yalan söyleyemeyiz çünkü vücudumuz konuşacak çocuğa sadece şunu söylemek gerekir ki o hep senin yanında o seni bırakmadı üzülme canım demek doğrudur ve hesap gününden sonra cennet cehennem belirlenecek ve insanlara yeniden sonsuz beden verilecek dünyada ki bedeb geçici idi ahirette kalıcı sonsuz yaşam
Cevap
7Cevap
Bence alıştırarak anlatılmalıdır. ama gerçekleri söyleyerek
Anlayabileceği dilden konusarak kesinlikle 😊
Gizlememek gerekiyor bence. Belki uzak gelecek ama birlikte çok vakit geçirmeyi sevdiğim annemin anneannesi vardı küçükken. Bana uzun bir süre tatile gitti falan dediler. Sonra bir daha gelmeyeceğini anladığımda yıkılmıştım. Travmatik oluyor bence gizleyince.
Onların anlayacağı bir şekilde. Her ne kadar anlatılsa bile sürekli soru soracaktır. Uygun bir şekilde cevap verilmeli.
Anlatmasak daha iyi zamanla kendisi bunun farkına varacaktır…
Anlatmayin zamanla öğrenir bilinç altını etkileyebilir konuşmanız
Anlatmamak çözüm değil ama
Uzaklara gitti gelmemek üzere denilebilir bence
Ölümü uzaklara gitmek olarak açıklanabilir evet 😊
Anlatılmamalı kayıp evladım asddjdk
Fıraaatt djjd
😂😂
Pedagog eşliğinde
Bu konularda iyi değilim
Cocuga olum anlatilir mi zaten yasi ilerledikçe anlar psikolatmisin
Ölen dedesinin nerede olduğunu soran çocuğa ekmek almaya gitti mi diyim napayım başka gün de patates almaya gitti derim
Öldü de anlar bence
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?