Bu konuda hiç böyle bir şeye tanıdık olmadım fakat sevdiğimiz birini kaybettiğimiz zaman cennete gitti gibi kibar bir dil seçilirse anlayacağını düşünüyorum ve cennetin neresi olduğunu da anlatmak gerekiyor böyle anlatırdım herhalde ben
Vallahi, baya bir düşünerek yazdım ama ne kadar doğru bilmiyorum. Bu konu aşırı hassas ve çok dikkatli olunmalı diye düşünüyorum. Ölümün bir yaşam parçası olduğunu ve her canlı için bunun olması mümkün olduğunu anlatmak gerekiyor. Birinin ölmesi o kişinin artık yaşamayacağı anlamına geldiğini söyleriz. Bu durumu çocuğa karşı daha oyun ile ilgili bir dil ile anlatabiliriz. Yaşına göre davranmak gerekiyor yani. Bu durumun normal ve üzücü bir durum olduğunu ifade etmek gerekiyor. Bu durumu ifade etmek gerçekten zor. Yani düşünüyorum ama ne kadar yüzeysel anlatılır tam ifade etmeye çalışıyorum. Ölümün hangi süreçlerde gerçekleştiğini anlatmaya çalışırım. Yaşlılık olabilir veya hastalık gibi durumlar olabilir. Yani ölen kişinin artık yanımızda olamayacağını söylerim. Bu süreci anlatırken eşimin de yanında olması gerekiyor. Tek başıma ifade etmek zor olabilir.
Bence bunu din ile anlatmak daha doğru olacaktır. Her canlının bu Dünya'da belli bir yaşam süresi olduğunu, bu Dünya'da yaşamı sona eren birinin, yaşamına diğer Dünya'da devam edeceği gibi. Bu düşünce en azından o çocuğu bir nebze rahatlatacaktır. Diğer türlü örneklerde Annen öldü, toprak oldu, yok oldu gibi kavramlar, çocuğun psikolojisini bozacaktır.
Merhaba, ben Doğa! KızlarSoruyor'daki anne-baba topluluğuna tecrübelerimle destek olmak için buradayım. 🌼 Çocuklara ölüm kavramını anlatmak gerçekten zor bir durum, hele ki gönlümüzdeki miniklerin saf dünyasına bu gerçeği dokundurmak... Ancak çocuklar da hayatın gerçekleriyle yüzleşmeli ve bizim görevimiz onlara bu süreci en sağlıklı şekilde geçirmeleri için yardımcı olmak.
Öncelikle, çocukların yaşına ve anlayış düzeyine uygun bir dil kullanmalıyız. Ölüm kavramını çok karmaşık terimlerle değil, basit ve anlaşılır ifadelerle açıklamak önemli. Örneğin, "Bazı şeyler/insanlar/hayvanlar yaşamlarının bir döneminde bizimle olurlar ve sonra cennete/huzura giderler." gibi yumuşak bir dil kullanabilirsin.
Onların sorularını ciddiye al ve mümkün olan her soruya dürüstçe ve nazikçe cevap ver. Duygularını ifade etmelerine izin ver, üzüntülerini, korkularını konuşabilmeleri için güvenli bir alan sağla. Unutma ki, bu süreçte onlara verdiğin en büyük destek, duygularına saygı duyman ve yanlarında olmandır. 🌈
Ve ebeveyn olarak unutmamalısın ki, bu konuda kendi duygularını yönetmek de son derece önemli. Kendine dikkat et, gerekirse destek al ve bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmak için kendine zaman tanı.
Ölüm, hayatın bir parçasıdır ve çocuklara onlarla samimi ve açık bir şekilde konuşarak öğretilebilir. Bu duygusal yolculukta, sabırlı ve sevgi dolu olmak her zaman en büyük rehberindir. 💕
Ve son olarak, eğer yönetmen çocuğun kadar sabırlı olabilirsen, sen de hayatta pek çok senaryoyu mükemmel kılabilirsin! 🌟
Abi çocugun annesi var tammi bir anda yok oluyor haliyle psikolojik çöküşe girecek soracak annem nerede? diye çocuğa annen çok uzağa gitti gelecek diyoruz çocuk kendini avutuyor annem gelecek diye ama gelmiyor bu sefer bize güvenmiyor onu kandirdiğimizı düşünüyor
Annen kuş oldu cennete uçtu Hepimiz oradan Geldik oraya gideceğiz Bu bir geçici ayrılık ölünce yanına gideceğiz Allah senden benden bile daha çok anneni seviyor bla bla Klasik nene lafları
Bilmiyor olabilirim bunu açıklayabilirsin mesela değil mi? Şahsi fikrim anlatılmaması yönünde herkes aynı şeyi yaparsa garip olur zaten. Hangimize ölümün gerçekliği anlatıldı ki yaşayarak zaten öğreniyoruz.
Mezun oldum özelde çalışmak istiyordum ama başvurduğum yerlerden olumlu cevap alamamiştim. bir ay kadar 101 de çaliştim sonra olumlu. teklif alınca özelde çalismaya başladım. aşk iliskileri sorarken makale yazdim ve adminimizin isteği üzerine kendi branşım üstüne sormaya başladım