Çocuklara ölüm nasıl anlatılır?

Bu tür seyleri konusmuyorum.. sadece cocuklarim'in dini egitimini iyi tamamlamari icin özel egitmenlerden ders aliyorlar. Benim icin butun Tanrilar birdir. Ve bunu hissedebilmeleri onlar'a ölümü huzur'un ispati oldugunu göstermis oluyoruz egitmenler ile.
Dünya'da ne kadar cok mutluluk o kadar güzel bir ölümdür.
Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır
Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!Bu haberi çocuğa en yakınlarından biri vermelidir bir uzman değil. Vefat etti, öldü demek yeterli. "Allah yanına aldı, uzun bir uykuya daldı , uzun bir yolculuğa çıktı."gibi seyler soylenmemelidir. Topragin altında olduğu söylenebilir. Eğer ailenin inancı varsa cennet tasviri abartilmadan yapilmalidir. Yoksa topragin altinda zamanla toprak olacak denmesi yeterli. Birkac gun sonra mezarlik ziyareti ile ölüm somutlastirilmis olur. Cenaze ve defin islemlerine sahit olmamasi onemli. Sen de olecek misin diye sordugunda "Herkes ölür ancak ben daha uzun yillar yasayacagimi dusunuyorim , senin yaninda olacagim, birlikte guzel gunlerimiz olacak. " seklinde aciklama yapilabilir. Mehmet Teber'in cocuklara ölümü nasil anlatalim sorusuna cevabindan derlenmistir.
Ben ölümün gerçekliğini 13 yaşında ev kedim arabanın altına kaçıp ezilerek öldüğünde kavramıştım. Günlerce ağladım. O günden sonra hakiki ölümün gerçekliğini hissetmiştim. Belki de bu şekilde anlatmak lazım. Bir hayvan öldüğünde ölümü ona benzetmek lazım.
Ölümü biz anlayabildik mi de çocuklara doğrusunu anlatmaya çalışıyoruz 😒 Çoğu yetişkin hiç ölmeyecekmiş gibi yaşıyor.
Anlatılmak zorunda mı?
Selam gadası 🙃
Çocuklara hemen herşeyin nasıl olduğunu bir şekilde anlatmak çok iyi olur. Böyle bir durumu anlatmak için uzman desteği almak daha akıllıca olur. Çünkü seçilen yanlış kelimeler çocukların aklında yer edinir. İlerleyen zamanlarda o kelimeler dışında yaşanan şeylere itibar etmezler.
cocuklar da diger pek cok gelismis memeli
gibi olumu anlayabilir ve anlamlandirabilirler, bu gercekle yasayabilirler, hatta cogu zaman umursamadan
riskli olan sey, cocuklarin kafalarini olum gibi somut bir gercek yerine ahiret gibi soyut bir masalla doldurmaktir
inanciniz ne olursa olsun, bir cocuk bunu kavrayamaz, kavramamalidir
kendi bir inanci benimsemeye calisana kadar bu konuda ona uzak olmaniz gerekir
yasamin bitisi, cocuga tum ciplakligiyla anlatilmali
olum denilebilmeli
korkunc bir sozcuk olsa da olan sey bu
deden oldu denilmeli, o artik yok
cocuk zamanla bunu anlamlandiracak, buyudugunde ise ona tatli yalanlar soylemediginiz icin size minettar olacaktir
cocuk, yolda olu bir hayvan gordugunde o hayvanin sirin bir uykuda olmadigini anlayacaktir
o hayvanin artik var olmadigini da
boylece, yasamin kirilganligini kavrayacak, incitmeden sevmeyi ogrenecektir
Başta biyolojik sebepleri anlatmanız çocuğun ilgisini çekmeyebilir bunu hikayelerden vs. alıntılar yaparak somutlaştırabilirsiniz eğer çok kurcalarsa biyolojik nedenleri anlatın kişinin ölmesinin onu sevmediği anlamına gelmediğini ona kanıtlamanız gerekebilir.
Melek oldular derim sen de iyi isler yapip guzel isler yaparsan iyi insan olursan sende melek olursun derim ama bilmiyom benim dediğimde riskli olabilir
İyilik yaparsak daha güzel yerlere gidip, kötülük yaparsak daha kötü yerlere gideceğimizi anlatmaya çalışırdım.
Yine bu konuda araştırmalar yapmak isterim.
Biz anlayamıyoruz ki çocuklar nasıl anlayacak🥲
Örneklendirme yapılarak
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş