Bebek bakımını her zaman anne mi üstlenmeli?

Teyzem hollandaliyla evli. Pes pese cocuk yaptılar. Aralarinda 3 yaş var. Cocuklarin okul cağına kadar turkiyede kalacaklar sonra gidecekler. Son cocuguna dogum yapali daha 6 ay oldu teyzemin.
cocuk buyutmelerine bizzat şahit oldum. Adam bir tek emzirmedi öyle diyeyim. Emzirme durumu olsa adam onu da yapardı. Bebege sira sira baktılar mesela. Bir gece o ilgilendi bir gece o. Teyzem dinlenme, kendine bakma, disariya cikip hava alma imkani buldu.
Oyle annem, kayinvalide gelsin durumu olmadi bizdeki gibi. Erkek sorumluluk alırsa anneye, bakiciya ne gerek var ki zaten. Erkekler sorumluluk almadigindan yeni anne adayina yardim olsun diye kaynana ya da kendi annesi geliyor, ona da bir ton laf eden oluyor boyle cocuk bakilmaz kizim vs diye bir suru sey soyluyorlar lohusa kadina.
Gercekten adam bir tek emzirmedi. Uyuttu, yedirdi, mamasini hazirladi, banyo yaptirdi, giydirdi, parka götürdü, altini degistirdi, kusmugunu temizledi, ateslenince basinda bekledi. Onu görünce bizim erkeklerin baba olamadigini gordum ve turk erkeklerinin cok hassas olduklarini farkettim.
Bizim erkekler doguma bile giremiyorlar mesela. Ya da cocugunun kusmugu bile rahatsiz ediyor, Aglamasi dahi rahatsiz ediyor bizimkileri. Gercekten anlamiyorum. Tamam hassas olabilirsin, kan tutar vs ama bizim erkekler gerçekten fazla hassas ve dunyaya karsi gozleri cok kapali.
Kadina karsi, cocuga karsi gozleri cok kapali. Yani ben bu ulkede cocugunun kacinci sinifa gittigini bilmeyen babalar gordum. Bir insan nasil bu kadar kapali olabilir kendi yaptigi cocuga karsi? Kac yasinda oldugunu bilmeyen babalar gordum. Dogum gununu bilmeyen babalar gordum.
Bir baba bir erkek nasil bu kadar sorumsuz olabilir, nasil bu kadar gozu kapali olabilir gercekten anlamıyorum. Bizim erkekler hayati bilmiyor, gercekleri goremiyor. Toplumun ve erkeklerin bircok seyi kadina yuklemesi kendilerine hicbir is birakmiyor. Oylece dumduz buyuyup yasayip, ölüyorlar bildiğin. Bu hayat mi gercekten? Buna yaşamak diyorlar mı? Bu kadar gozu kapali olup, dumduz yasayip gitmek gercekten yaşam mı bu?
Babasi olupta baba hasreti cekende cok var bu ulkede. Bir erkek gercekten cocuga cok verimli olabilir ve bir cocugu sadece anne yetistirmez. Bizim turk anneleri kendilerini cok yetersiz hissediyor her konuda. En basta da annelik geliyor.
Vaktim yok, kendime bakamiyorum, banyo bile yapamiyorum, tuvalette cok kalamiyorum diyen anneler var. Canli bir bireyi tek basina buyutmeye calisan kadinlar toplulugu bu ulke. Bu yuzden de cocuk haliyle eksik buyuyor, anne her seye yetisemiyor bunu kabul etmek lazim. Annelerden duydugum laf keske 10 parcaya bolunebilsem diyorlar.
anne de kendini yetersiz hissediyor destegi olmadigi icin. Anne cocuga erkekten daha iyi bakar diyorlar mesela. Ben bu cumleye katılmıyorum. Evet anne sefkat verir, besin verir, cocugu daha iyi okur belki ama babaninda verecegi cok sey var o cocuga.
Dag gibi bir babasi oldugunu, o cocuk babasinin ona mama hazirladigini, karnini doyurdugunu, ustunu degistirdigini vs gormeli o cocuk. Bir bebekle boyle bag kurulur.
Bebek cok savunmasizdir ve bag kurmak ister. Ihtiyaclarinin karsilanmasini ister ve bebek ihtiyaclarini karsilayanla daha cok bag kurar. Bunu anne kadar baba da yaparsa cocukla ömür boyu saglam bir dugum atmis olur.
Babalar dogana kadar cocugu oldugunu anca farkina variyor. Anne o bebegi hep hissediyor, tekmeleriyle falan. Cocukta anneyi hissediyor annenin kalp atislariyla falan.
Ama babada bu yok. Babanin cocukla bagi dogduktan sonra kuruluyor. Bundan da bizim ulkenin erkekleri gibi uzak durunca da baba somut olarak var ama adi baba sadece. Baska da bir numarasi olmuyor ne yazik ki.
@perla23 evet dogru. Hatta kisideki bircok psikolojik sorunlarin sebebi de ne yazik ki baba yani erkekler oluyor. Eş icinde ayni sey gecerli. Bizim erkeklerin baba olma ve eş olma olaylarini kesinlikle beceremediklerini düşünüyorum.
Yani evlenirken aslinda buyumemis ama kimlikte yasi 30 yazan, kendi hayatini idare edemeyen tiplerle evleniyoruz. Ve bu daha kendini idare edemeyen tipler babalik gibi bir vazifeye burunmeye kalkiyorlar. Sen daha kendin cocuksun, olgunlasmamassin, kimlikte yazan yasinla kafa yaşın bir değil, sorumluluktan bihabersin ama baba olma cesaretini gosterebiliyorsun. Şu cahil cesaretine bak.
Inan bu yuzden kac tane erkegi reddettim. 2 tane nişan attim, gorucu olarak gelenleri de cogunlukla geri cevirdim. Buyuk bir cogunlugunun sadece yaşı 25-30. Ama kendisi hareketleri hala cocukca. Yetismemis, kendini yetistirmemis. Her işi baskasi tarafindan yapılmış. Dumduz yaşayıp gidiyor bu cok belli. Ben senin gibi birini yanima koca diye niye alayim? Cocuguma niye baba yapayim? Önce sen bir büyü sonra evlilik işlerine girersin, kafa yaşin daha cok kucuk çünkü.
Evlenmek istemesinin sebepleri de bi kadin olsun da beni cekip cevirsin kafası. Arkami toplasin, yemegimi yapsin kafasi. Yabanci erkeklerin bu yuzden duygulari bana daha samimi geliyor. Onlar çıkar olmadan gercekten istedigi icin, seninle yuva kurmak istedigi icin evleniyorlar. Bizim erkeklerin evlilik sebepleri cinsellik, hizmetcilik ascilik, bakıcılık. Coguna sorsan bunlar yoksa niye evleniyorum ki der. Hayati paylasmayi, guzel dengeli bir yuva kurmayı, sevmeyi dusunmez, aklina dahi gelmez. Kendi çıkarı icin evlenir cogunlukla bizimkiler.
@perla23 Kendine en sorun cikarmayacak kadini isterler. Her konuda kul kole olacak kadin isterler. Ama yabancilar bu konuda daha dürüstler gordugum kadariyla. Yani adamlar zaten sorumluluk sahibi. Ev islerini, kendilerine tek başına bakmayi biliyorlar. Cinsellik zaten cogunun kucuk yastan itibaren sahip oldugu bir sey. Bekarken bunlara fazlasiyla sahipler. O yuzden evlendikleri zamanda bu sebeplerden degil de gercekten evlenmek istedikleri icin, aile olmak istedikleri cok belli oluyor.
Bizim erkeklerin sevip sevmedigini anlayamiyorsun bile. Bedenim icin mi seviyor, ona sunduğum hizmet icin mi seviyor ve yanimda duruyor anlayamiyorsun.
Ben ne yazik ki karisindan zerre memnun olmayan ama evdeki düzen bozulmasin, yemegim, temizligim eksik olmasin diye boşanmayan erkekler gordum bu ulkede. Katlanilacak kadin degil ama evdeki duzeni sagliyor, bu yastan sonra kim idare eder beni diyerek boşanmıyorlar. Bu gercekten cok asagilik ve can acıtıcı bir sey.
Bende bunlari hem nişanlılarimda, hemde gelen diger kisilerde gördüğümden yol yakinken bitirme karari aldim hep. Bitirme karari aliyorum ama bu ulkede sorumluluk sahibi, kendini yetistirmis,"birey" olabilmis erkek bulmak kolay da degil. Samanlikta igne aramak gibi.
Ya bu sacma sapan sistemi kabul edip diger kadinlar gibi evleneceksin ve gikın cikmayacak, yorulacaksin, cocugu tek basina buyuteceksin, ev isleri yemek tek basina, calisiyorsan iki kat yük. Kimse ne kadar yoruldugunu gormeyecek, onemsemeyecek bile.
Ya da bu sisteme karsi gelip tum gururunla bekar kalacaksin. ben suanlik bekar kalma tarafindayim. Hakkimizda hayirlisi olsun. Ben yanimda figuran olarak bir eş ve cocuklarima figuran olarak bir baba istemiyorum. Artik bu ulkedeki erkeklerin figuran kocaligi ve figuran babaligi birakmalari gerek.
@Mrtol1453 amin tesekkur ederim guzel dileklerin icin. Hepimizin gönlüne göre olsun insallah. Eş secmek bu hayatta en önemli seylerden biri. Hepimiz insallah iyi insanlarla, kendini yetistirmis, iyi bir eş ve iyi ebeveyn olabilecek kisilerle karşılaşırız
tişekkür ederim güzel ablam nazicane tavsiyem olarak diyeceğim bi kaç şey var biliyorsun çok pis bi zamandayız öyle birini bulmak evet zor ama şen acele etme ümitsizliğe kapılma hedefinden asla şaşma pes etme kendinden ödün verme olur mu sen zaten aklı başında bi prensese benziyorsun dediklerimi zaten biliyorsundur ama ben şadece ufacık bi hatıylatma yapmış oliyim kimsenin yüzünün güzelliğine aldanacağınıda düşünmüyorum senin gibi güçlü kadınlara çok imreniyorum umarım senin gibi prenseslerin sayısı çok daha artar tüm güzellikler seni ve senin gibileri bulsunn
Sağlıklı bir Kız çocuğa anne dışında sadece teyzesi bakabilir çünkü teyze anne yarısı sayılır. Teyzesi yoksa ne olacak diyorsanız öz teyzesi yoksa annesinin kardeşi gibi bir kadın dışında bakması doğru kabul edilemez. Çalışan anne muhabbeti sakın yapmayın çocuk kendi tuvaletine gidene kadar anne çalışmayı değil çocuğuna bakmayı sorumluluk görmeli. çok utangaç ve çekingen kız çocukları ya altını değişen çok olmuştur ya anne babayı seks yaparken görmüş veya anne babayı çıplak veya giyinirken görüp o an utanmaya başlamıştır. Hatta şöyle bir test yapın anne ve babaya çocuğunuzun yanında hiç giyindiniz mi diye sorun psikolojik olarak mutlaka biri gözünü kaçırır 😂😂
Hayır tabii ki de her şeyin annenin üzerine yıkılmaması gerektiğini düşünüyorum anne ve babalar birbirlerinin aralarında eşit iş bölümü yapabilirler bebek için
Bence konu çocuklarımız olduğunda bir tarafa daha fazla yük vermek anlamsız oluyor. Bebek bakımına anne de baba da eşit derecede katkı sağlamalı kesinlikle. :D
Cevap
53Cevap
Babada yaptı bu çocuğu
Merhaba,
Yani tabii ki bebek bakımı olsun bazı şeyler olsun sadece bir kişinin üzerine yüklemek doğru değildir, evlilik zaten hayat müşterek delilerek yapılır ne bir taraf fazla bir şeylere müdahale edecek mi Bir taraf fazla bir şeyler de kendisi fedakarlık yapacak yani karşılıklı olması gerektiğini düşünüyorum.
Ancak ne yazık ki bizim Türk toplumunda şöyle bir şey var erkek biraz fazla iş yaptığı zaman hemen tepkiyle karşılanıyor özellikle belli dönemdeki nesiller yeni dönemdeki kişileri böyle kılıbık kadına yardım eden insan olarak görmeye başladığı için bundan dolayı aslında bunun yargılar devam ediyor.
İki kızımın da bebekliğinde, hatta sonrasında da annelerinden daha fazla emeğim olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Emzirmek hariç her şeyleriyle, anneliğe uygun olmayan, anne sıfatını haketmeyen bir kadından daha fazla ilgilendim. Bezini değiştirmek, gazını çıkartmak, ateşlendiğinde kontrol etmek için uykusuz kalmak veya asker nöbeti gibi 2 saatte bir uyanmak, mamasını hazırlamak, biberonla beslemek, doktora, sağlık ocağına götürmek, aşılarını yaptırmak, banyosunu yaptırmak, uyutmak, büyüdüklerinde yemeklerini pişirip yedirmek vs vs... Hepsini, ama hepsini anneleri olacak beceriksiz ne ayıp daha fazla yaptım.
*ne ayıp=k*ltak yazmıştım. Sonunda aldattı çünkü, ben de terkettim.
Ona bakılırsa İsrail'de olduğu gibi türk kadınının da askere gitmesi gerekiyor ama muz cumhuriyeti hayat memat gülüm. Herif tüm gün çalışacak bi zahmet de annesi bakıversin eve gelince sever eşini de çocuğunu da. Eğer iki taraf da çalışıyorsa o ayrı o zaman bakıcı tutulur ikisi de eve gelince sever.
bakamıyorsa yapmıycak ayrıca kadının işi daha fazla ha öyleyse kadında cumartesi pazar ya da belli bi saatten sonra iş yapmak zorunda değil
Kızma hewal ben kendimlik yorum yaptım. Benim ille bir uşağım olacaksa ben kadını çalıştırmam. Annesiyle büyümeyen çocukların ne bk olduklarını görüyoruz sonra. Anne eğitimi elzhem. Yorum örneğini bilemedim. Hem anneyle çocuğun bir arada olması kadar güzel bir şey mi var?
2 saatte bir uyanırsan güzel bi tarafı yok
O zaman anne olma
o zaman baba olma
Şöyle söyleyeyim bir anne olarak çocuğun için uyanmayı pazarlık malzemesi yapacak kadar karaktersizsen anne olma. Ama baktım 19 yaşında bir ergenmişsin en güzeli seni bloklayıp gülüp geçmek ailenin eksik verdiği eğitimi kalkıp da sana ben verecek değilim uğraşamam.
çocuğuna karşı olan görevini bile yerine getirmemek için türlü bahaneler uyduran klasik tc erkeği sende baba olma zaten o kullandığın kelime de sana girsin kendi karakterini belli ettin yeterince senden olacak çocuk dünyaya zarar üreme sen ergenlik yaşı kaç onuda öğrende gel ahkam kesme tartışamıycak kadar vizyonsuzsun
Hangi kelime kafan mı iyi?
kimin iyi belli
Hangi kelime söylesene nerede ne var herşeyi tekrar okudum bulamadım
Annelerin hakkı ödenmez ama onların bir nebze de olsa yükünü hafifletmek için eşleri de üzerine düşeni yaparlarsa hem eşlerinin sevgisini hem de bebişlerinin sadakat duygusunu arttırabilirler. Allah kimseyi yalnız bırakmasın. Günümüzde tek başına annelik de tek başına babalık da çok zor. Allah anneli babalı evlatlı aileleri huzurlu yuvalarda mutlu mesut birlikte yaşatsın. 😊
Hayır ben sahsen baba olarak neredeyse her şeyi yapar (neredeyse diyorum çünkü emxiremem bende bir o yok 🤣) ancak benim bir çocuğum oldu ama ne yazık ki o duyguları yaşayamadım o ben komadayken doğdu 🥺 ve büyürken de fizik tedavi oluyordum yanında olamadım bile 🥺 daha sonra da yaptığı cinslikler yüzünden boşadım onu çocuğuma rağmen 🥺 yani ben ona veya hiçbir şeye üzülmüyormuş yalnızca çocuğuma üzülüyorum 🥺🥺🥺
Tabiki hayır. Anne ile bebek arasındaki bağ çok daha ileri boyutta emzirme, hamilelik süreci ve doğum nedeniyle. Ama bakım konusunda babaya da en az anne kadar iş düşüyor. Altını değiştirip banyo yaptırmak, oyun oynamak, beslemek gibi her konuda baba da sorumluluk sahibi.
Evet anne ustlenmeli. Bir iki istisna varsa bilmem ama dunyadaki tum memeli hayvanlarda hep anne bakar baba ortalarda gorunmez bile.
İsinize gelince bizde doganin bi parcasiyiz isinize gelmeyen seyi de gormezden geliyorsunuz. Dogrusu annenin bakmasidir. Yozlasmis ve her konuda cigrindan cikmis bir toplumda ise anne de bakar baba da nene de bakar devlette bakar bunun sınırı yoktur. Cope atan bile var. Ama yine soyluyorum dogrusu nedir derseniz anne bakar.
Doğrusu buymuş puh?
Kaynak: qo₺ün galiba.
Benim qo₺ümden cikan fikir dogru ama senin beyin sandigin yerden cikan yanlis. Ona gore hesap et durumun ne kadar vahim oldugunu.
Ama dogrularda degiskendir. Mesela senin gibi bir tip anne oldugunda cocuga mutlaka baba bakmalidir. Sana cocuk teslim edilmemeli. İse boyle bakarsan babanin bakmasi dogru
Kimse o dumbeleklere laf etmez ama bana gelince saydirir boyle. Ben esimin adini bile ailemden kimsenin agzina aldirmam. İyi ya da kotu bahsini bile actirmam. Tamamen izole ettim. Benimki dogrudur yanlistir bilmem ama karisina karistiran erkekler bana erkek gibi gelmiyor. Ama belki ben yaniliyorumdur emin degilim
Çüş yaa bundan da şikayet edicek kadar düştünüz mü? Toksik feminaziliğinizi bulaştırmadığınız bir çocuk bakımı kalmıştı ona bulaştırdınız sonunda helal olsun anne baksın baba balsın tartışmaya bak? En iyisi sizin gibi insanlar çocuk yaomayın versin sorun hepten çözülsün abi. Çocuk bakmakta sorunsa artık yapmayı verin olsun bitsin. 🤫
Elbette hayır. Babanın görevi tek iki öpüp koklamak değil, o da yardım etmeli, hem çocukla birlikte aralarındaki bağ güçleniyor. Anne her şeye tek başına yetişemeyebilir, kesinlikle eşinden yardım görmeli. Tek sorumluluk annede olamaz.
Son cumlenden cevap germek gerekirse, evet en büyük rol anneye düşüyor, elbette ki babaların bebek bakımında anneye destek olması, yeri geldiğinde tek başlarına dahi bakkmini yapabilmeleri gerekiyor, ancak bebek bakımında aslan payı anneye aittir.
Ataerkil bir toplumda yaşıyoruz, geçmişten günümüze babaların çocuk bakması bizim toplumda görülen bir şey olmadığı için, eski düşünceye sahip insanlar, evet baba çocuğuna bakamasa da, onu savunup güzel baktığını söylerler. Kaynanalarin gelinlere karşı antipatisi olduğu konusunda da sana katılıyorum, gereksiz ve yersiz bir ön yargı ile bakıyorlar, erkek bu iki tehlikeli dişi arasında kalıyor çoğu zaman
Hayır annesine çizgi çekmesi onu kötü yapmaz karısı bir hata yapsa ona kızar kırar ama annesi karısına bir terbiyesizlik yapsa annem o der. Diğeri ne çöpmü
Mademki kadın bu kadar değersiz gözlerinde ne diye alıyorlar sonra suçlu oldukları halde eşlerinin haklarını savunmadıkları halde birde gereksiz bir cümle kuruyorlar "anne bir tanedir eş her yerde vardır " Herkesin annesi bir tanedir bu nasıl iğrenç bir cümle mademki böyle düşünüyorlar eşlerinden nasıl sadakat sevgi bekliyorlar sonra kadın kadınlığını yapmıyor şunu yapmıyor bunu yapmıyor derler birde kadına sormak lazım sana naptılar diye. Çocuk meselesine gelince anne ezilse yine anne bebeğine kıyamaz bakar konu o değil.
Ya yaşanmışlıkların var ya da çevrende gördüklerin,, bu kadar dolu olamaz yoksa insan. Görüşlerinde sana illaki katılıyorum, her iki taraf arasında terazi olabilmek gerekir, hele hele anne bir tanedir eş heryerde gibi , aşağılayıcı bir cümleyi kurmak değil erkeklikle, insanlıkla bağdaşmaz. Kadınların anaç taraflarını da biliyoruz, her ne olursa olsun, bir anne asla evladının bakımından gocunmaz,,
Sen gerçekten aşırı dolusun, ama gerçekten, kadınların emanet olduğunu farketmesi gerek erkeklerin
Bunun farkında değiller ya da işlerine gelmiyor birde çok meşhur bir lafları var Allah bizlere hayırlı eş nasip etsin imanlı eş nasip etsin diye. Peki sen imanlımısın derler insana öyle olmayıp nasıl imanlı isteyebilrler gerçekten iman eden Allahın kitabının tamamaını kabul ediyorum der ama bugün fatiha okumasını becermeeyenler namaz kılmasını bilmeyenler içki içenler orada burada gençliğinde alem yapıp sonrada utanmadan çok temizmiş gibi takım elbisesini giyip kız istemeye gidince sanki çok namausluymus gibi kız tarafına rol kesmesi ve hayırlı eş istemesi.
Maalesef kadınlar genel anlamda evlendikten sonra bosanamiyor öyle kolay kolay, bunun nedeni bazen varsa eğer çocukları oluyor, bazen toplumsal bakış bazende kadının gelecek kaygısı
Sadece görüşlerini yazıyorsun, birbirimize soru cevap olmuyor bu konuşmalar ☺️
Anlatmak, konuşmak istersen dinleyebilirin
Rica ederim, ama anladığım, henüz evli değilsin, çevrende gördüklerin seni aşırı etkilemiş
Teşekkür ederim cevapların için
Babalar çocuk yapmayı bildiği kadar bakmayı da bilecek. Yoksa ne anlamı var çocuk yapmanın? Anneye eziyet olur.
Anne çok önemli. İlk oral haz nesnesi olan anne bakımı, tensel güven vericiliğiyle bebek gelişiminin olmazsa olmazı. Anne hayat boyu mutluluğun her kaynak arayışının kökleridir. Sevdiğimiz her şey anne bedeninden ruhumuza geçer ve annenin sınırsız vericiliğini idealleştirir ve mutluluğu arayışımızda hep onun izleeini ararız. Böylesine önemli bir varlığı çocuktan esirgemek en büyük kötülük olur.
Olması gereken eşlerin birlikte hareket etmesi, birbirlerine destek olması. Biz de olan ise, koşullar nedeni ile erkeğin sürekli çalışması ve bebekle ilgilenecek enerji ve fırsat bulamaması. Doğal olarak ta tüm yükün kadınlara kalması.
Her ikisi uzun süre izin alabilecekleri bir işte çalışıyorlarsa bir süre işbirliği yapabilirler ama bunun dışında birbirlerini idare etmeleri zor oluyor maalesef.
Sacmalik hangi dine mensupsun bilmem ama anne baba çocuğunu birlikte buyutmeli dinende bu böyledir babanın evinden getirmediğine göre esinede vericeksin bütün bakımı yapacak
Daha 2 gün önce bi adam çocuğu suyla oynarken "Su iç" dedi. Çocuk da icti. Sonra da su içti diye enseden tutup çekti. Böyle birine bebe emanet etmek yerine paçanda gezdir daha iyi.
Tabikide hayır elimizden geldiğince bizimde ilgilenmemiz gerekiyor anneler çocuk bakıcısı değil görevler paylaşılmalı eşler birbirine her konuda destek olmalı
Beraber yaptıysan beraber üstlenmen daha doğru. Gerçi günümüzde iş falan derken kim daha çok müsaitse o kişi ilgileniyor.
Merhaba
Tabi ki hayır yeri gelecek babada bakacak çocuk sadece anne için değil babaya sorumluluk verir
Bu kadar saçma soruları, saçmasapan konuları, bu kadar uzun ağdalı yapış yapış tartışınca mutlu mu oluyorsunuz?
En İyi Cevap