Japonya'da çocuklara öfke kontrolü için çok basit bir yöntem öğretilir.
Ne zaman öfke duyarsanız bununla ilgili hiçbir şey yapmayın, sadece derin bir nefes alın, denir. Deneyin göreceksiniz ki, öfkelenmiyorsunuz. Niye? Derin nefes aldın diye neden öfkelenemiyorsun? Öfkelenmek imkansızlaşıyor. Bunun iki nedeni var. Derin nefes almaya başlıyorsun ama, öfke belli bir nefes ritmine ihtiyaç duyar ve bu ritim olmadan öfkelenmek mümkün değildir. Öfkenin var olabilmesi için, belli bir ritimde veya kesik kesik nefes almak gerekir. Derin bir nefes alırsan öfkenin dışarı vurması imkansızlaşır. Bilinçli olarak derin nefes alıyorsan, öfke kendini ifade edemez. Öfkenin farklı bir nefes alma yöntemi vardır. Bunu senin yapmana gerek yok; öfke kendisi halleder. Derin bir nefes alınca kızamazsın.
Çocuk çevresini gözlemleyerek ve taklit ederek bir çok olumlu davranış kazanabileceği gibi olumsuz davranışlarda kazanır. Bu nedenle çocuğun çevresinde olan insanların öfkelendiğinde sergiledikleri davranışlara dikkat etmeleri gerekir. Çocuğa anlayış ve sabır gösterilmesi, sakin olunması bazı yönlerden çocuğun öfke davranışının azalmasını kolaylaştırır. Çocuk öfke ve taşkınlık göstererek dikkat çekmek istediğinde verilen tepkilerin normalliği ve sakin kalınması çocuğun öfkeli davranışlarla bir yere varamayacağını bilmesi yönünden önemlidir. O an çocuğu serbest bırakın tabi sınırlar içerisinde. Mesela sinirlendiğinde ya da öfkelendiğinde küçük bir dairenin için tüm duygularını yaşamasına izin verin. Kendini ifade etmesine müsade edin sizin çokta o durumda komuşmanıza gerek yok siz sadece orada dinleyin, gözlemleyin. Sakinleştiğini fark ettiğinizde ' ben buradayım, bir şey demeyecek misin?' diyerek kendinizi hatırlatın. Sonrasında çocuk zaten size gelip sarılacaktır. Çocuğun öfkelendiğinde (bir ebeveyn olarak zor biliyorum) sakin makta tutarlı olmanız gerekiyor. Yalnızca kendine zarar verecek olursa müdahale etmelisiniz.
Bu geçici vadede bir çözüm sağlar. O anda öfke yatışır fakat beklenmedik başka bir anda bambaşka bir şeyden patlayıverir. Çocuklarda, hatta ileri boyutta öfke kontrol problemi yaşayan bireylerde bile bunu kontrol etmek zordur. Bu nedenle her zaman öfkenin temeli olan travma ya da bu davranışın gelişmesine sebep olan olayın ne olduğuna ve bunu çözmeye yönelik olmak gerekir. Çocuklar biz yetişkinler gibi düşünme algısına sahip değil, bakış açıları her zaman daha başka, daha masum ve daha minik şeylere takılabiliyorlar. Pedagog yardımı veya çocuk psikiyatristinin yardımı çok önemli. Çocuğun bu davranışının nedenini öğrenmek ve uzun vadede çözüme ulaştırmak için en iyi yöntem bu.
Suyla tanıştırmak gerekir. Öfke şeytandandır çünkü. Öfkeliyken de abdest alınırsa ya da suyla ilgilenirse şeytanın bizde sağladığı otorite çöker ve sinirimiz de geçer. Derin nefes alıp 10'dan geriye sayarak de üstesinden gelinebilir. Ama çocuklarda öfke de hevesleri gibi çabucak geçer. O yüzden tıbbi yollara başvurmak ya da endişelenmek gerekmez ☾
Tabi ki öfkelenmek hoş bir şey değil evet nefes teknikleri ile beden ve zihin kontrol edilebiliyor fakat bu duyguları sürekli bastırmak insana zarar vermez mi? Sadece merak ettiğim için sordum :)
Mesela öfkeleniyorsun ama bunu bastırıyorsun kendini kontrol aaltına alıyorsun ama o duygu tam anlamıyla boşaltılmamış oluyor. Sürekli olarak kendini nefes eğzersizi ile durduruyorsun ama bir süre sonra öfkelenmek için çok gereksiz olan bir olayda aşırı bir öfke patlaması yaşanabilir o esnada bütün kötü sözleri ve davranışları sergileyebilir.
evet bunu kendi kendime çözdüm bende yazdığın şeyi :d fazlaca ani öfkeye sahip birisiyim xd o anlarda sanki zaman durmuşçasına yavaş ve sakince nefes alıp kendime sürekli sakin ol diye tembih yapıyorum. derin nefes almam dediğim gibi nefes alırım kısa bir müddet tutar sonra bırakırım ama belli bir ritimde aynen :d sakin kalıyorum böylece. bunu bir çocuğa nasıl açıklayabilirsin ki ama? çoğu delifişek oluyor. önce belli bir akıl düzeyine sahip olmak gerek diye düşünüyorum öfkeni kontrol edebilmen için ve tecrübe.