Kreş yaşı gittikçe düştü. Aileler, iş hayatından dolayı çocuklarını çok erken yaşta kreşlere gönderiyorlar.
Bu durum çocuklarda olumlu / olumsuz
ne gibi sonuçlar doğurur?
Bu durum çocuklarda olumlu / olumsuz
ne gibi sonuçlar doğurur?
4 yaşından önce karşıyım birkere çocuk kişisel bakımın kendi yapabilmeli tuvalet eğitimi el yıkama gibi yorumlarda utaçlıgi gider yok daha zeki oluyo diyenler var utangaçlık olması gereken bi duygu zaten evt çocuğun sosyalleşmesi el becerilerinin gelişmesi paylaşmayı öğrenmesi özellikle tek çocuklarda gerekli yani benim erken yaştan kastım en az 4 yaş yarim günden fazla olmamak şartı ile ayrıca eger çalışılacaksa kuraş yanlış yer sağlıklı olacağını düşünmüyorum kaldiki ben çalışmadan yarım gün tercihim daha kaliteli vakit geçirmek adına saygılar.
Eğer aile kreş sonrası çocukları ile yeteri kadar ilgileniyorsa olumsuzluktan çok olumlu özellikleri vardır. 10 buçuk aylık oğlum var 3 yaşına gelsin kreşe vermeyi düşünüyorum sosyalleşmesi ve yeni şeyler öğrenmesi için. Ben de 4 yaşımda kreşe başlamıştım ve çok severdim açıkçası ben yararlı olduğunu düşünüyorum ama dediğim gibi aile de çocuk eve dönünce onunla gerçekten ilgilenmeli. Kaliteli vakit geçirmeli
Cevap
6Cevap
Hiç bir değişiklik olmuyor bayım beni de erken kreşe verdiler keşke gitmeseydim o kreşten sonra gittiğim okul tehlikeli cehennem gibiydi o kreşte bir rahatsız çocuktan ellerimle oynamaya ve dönmeye başladım annem babam çalışırdı ama beni ne severlerdi ne özlerlerdi her sabah kalkıp o yorganın kokusunu içime çekerdim onları arardım yoktu keşke hiç işe gitmeselerdi beni sevselerdi o sahil kenarlarında benimle koşup bana pamuk şeker alsalar beni salıncaga sallayıp gulseler ve o annesiyle babasıyla dondurmacı ya giden çocuklar gibi onlar da benimle olsalar kreşte konuşamıyordum duygusal bir trawmamdan anlaşılamiyordum ama eziliyordum ne insan olduğumu hissettim ne insan gibi davranışın diğer o çocuklar gibi değildim ellegimle oynayip dönerdim psikologlar dan nefret ettim gitmem ilaçları beni o her gece boğar zihnimde ruhuma acı çektirirdi o kokan tuvalet o her kapıda birbirleriyle savaşan insanlar o doktorlarkavga eden insanlar o gürültülü bağıran dosya kağıtları çok korkunctu evladinizi sakın unutmayın olurmu
Ben erken yaşta kreşe başladım olumlu birşey olmadı küçüktüm zaten hatırlamıyorum ama olmamıştır ne olabilir ki? Olumsuzluk olarakta küçük yaşta başka bir ortamda bulunmak kötü birşey ailenle zaman geçirsen daha faydalı olur. Okuldan soğuyor insan erken yaşta başlanıldığı için.
farklılık olmaz ben kreşe gittim fakat müdürün bilgisaarına silah oyunu kurup onu oynuyordum öğlen fazladan 1bardak süt ve çikolatalı ekmek alıyordum müdürün oğluyla kankaydık olayları bençıkarıyordum o sahipleniyordu cezasız yırtıyorduk ona sataşan olunca ben koruyordum falan öyle şeyler işte
Benim bi kuzenimin çocuğu olmuştu ve uzakta oturuyolardı o yüzden çocuk yalnız yetişti çevresinde yaşıtı yoktu. Bi süre sonra çocuğun psikolojisi bozulmuştu misafirliğe gittiklerinde çocuk sürekli ağlıyordu biri baktığında bile ve büyük insanlar gibi konuşmaya başlamıştı. Bu yüzden yaşıtlarıyla sosyalleşmesi gerektiğini düşünüyorum bence yollanmalı.
her çocuk aynı tepkiyi vermiyor bazı çocuklar olumlu olabiliyor hani bünyesi bazısı zor geliyor ve hasta olabiliyor küçük yaşta bence bu kadar da sikmamak gerek biz bile gelemiyor iken sıkıntıya çocukları biraz özgür bırakmak gerekli
En az 10 yaşına kadar çocuğun anne ile birlikte büyümesi taraftarıyım. İş çocuğundan daha önemli olmamalı.
Çalışmak güya daha iyi bir gelecek vermek adına çocuklara yapılan eziyetten baska bisey degil. Aksam olur eve gelinir yemek bulasik derken cocuga ayrilacak vakit 10-15 dakika o cocuga yetermi. Anne babasını huzurevine bırakanlarla es deger
psikomotor davranışları ve iletişim adına çok faydalı oluyor
Çok oklu etkiliyor kesinlikle öneriyorum çocuğun konidmas8 falan düzeliyor kelime dağcığ8 genişliyor kendi işini kendi yapmay8 öğreniyor kesinlikle tavsiye ederim baskıya falan para varmeyin verin kıreşe hem çocuk daha iletişime açık oluyor
2 yıl kreşe gittim bana kattığı tek şey disiplin oldu bu kadar yani her şeyi saati saatine yapma zorunluluğu yüklüyor insana
İsveçte çoçuklar 1 yaşında kreşe başlatılmak zorunda mesela Zeki oluyorlar ama utangaç tavırlar sergileyebilirler
Benim kuzenim çok küçük yaşta kreşe başladı olumsuzunu bilmem ama olumlu tarafı çocuğu sosyalleştirmesi oluyor
Erken ögrenir herseyi
Bence iyi oluyor ileri eğitimi gelişimi için
Değişiklik olmaz pek.
Çok zeki olurlar.
Daha zeki oluyorlar
Doğumdan başlayarak, okul öncesi döneme kadar uzanan bölüm benim fikrimce insan hayatının en önemli bölümü. Tüm hayatımız boyunca gösterdiğimiz en büyük gelişimi bu dönemde yaşıyoruz.
O nedenle hayatımız için bir yatırım yapılacaksa o dönem kesinlikle bu yıllar olması lazım. O nedenle erken yaş kreşin, doğru koşullar ve iyi bir eğitim kurumunda olması dahilinde ben çocuğa; öz yeterlilik, öz güven ve motor becerilerin geliştirme konularında çok fayda sağlayabileceği gibi sosyal açıdan da olumlu olacağı fikrindeyim.
Genel görüşlere ve uzman görüşlerine bakıldığı zaman kreşe gönderme yaşı 3-3,5 yaş olarak önerilmekte.
Ve hatta bazı uzmanlar 3 yaş öncesi gönderimin zararlı olduğunu belirterek, sakın göndermeyin gibi açıklamalarla söze giriyor. Ve sanırım ülkemizde de kreş tercih eden ebeveynlerin büyük çoğunluğu 3-3,5 yaş sonrasını tercih etmekte.
Öte yandan Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, 0-2 yaş aralığında kreş ve benzeri kurumlara kayıt oranında en alt sırada yer alıyor. Belçika ve Danimarka’da yüzde 60’ların üzerinde olan bu oran, Türkiye’de yüzde 0,9.
Peki bu fark neden kaynaklanmakta?
Özellikle annenin iş hayatından kopmaması için kreş şart.
Kadınların işgücüne katılım oranının TÜİK’in son verilerine göre %28 düzeyinde bu açıdan bakıldığında, Türkiye’de 100 çocuktan sadece 1’inin 0-2 yaş aralığında kreşe gönderilmesi, bunun ardındaki açıklayıcı nedenlerden biri oluyor.
Güzel bir açıklama olmuş. Peki 3 yaş öncesinde kreşe başlayan çocuklarda ne gibi olumsuz durumlar olabilir?
Ben 9 aylıkken kreşe başlatılıp yıllarca orda büyümüş bir çocuktum ve çok anne eksikliği ve özgüven problemi yaşadım 25 yaşıma kadar. Hala da içimde anne eksikliği kalmıştır.
@Pan_Zehir Bunu tek bir açıdan değerlendirmek mümkün değil. Ailenin sosyo ekonomik seviyesinden, okul ücretleri, çalışma süreleri, okuldaki eğitim kalitesi hemen hepsi bir faktör. Dediğim gibi iyi bir okul ve program içerisinde ben olumsuz değil aksine olumlu olacağını düşünüyorum.