Merhaba hanımlar, benim size bir sorum olacak. Yeğenim var daha 6 ayına yeni girdi ama hala anne sütü ve mama alıyor, ablam 6 aylık bebek beslenmesi hakkında çok araştırma yapıyor ama bir türlü başlatmıyor, doktora gitmeyi bekliyor, ona soracakmış önce. Acaba burada deneyimli anneler varsa yardımcı olabilir mi bize, 6 aylık bebek beslenmesine nereden başlamalıyız? 6 aylık bebeğin beslenmesi nasıl olur, hangi besinlerle başlanmalı, kahvaltıda neler yedirebiliriz mesela, tarif önerileri olan var mı? Şimdiden çok sağolun...6 aylık bebek beslenmesi
6 aylık bebek nasıl beslenmeli? 6 aylık bebeğin beslenmesinde nelere dikkat edilmeli?
Bebekler 6 aylık olduktan sonra, diyetine yeni yiyecekler eklemeye başlamanın zamanı gelmiştir. Bu heyecan verici bir dönüm noktasıdır, çünkü bebeklerin günlük menüsüne çeşitlilik katabilme imkanı doğar.
Bebeklerin anne sütünü veya formülünü hala günde dört ile altı kez beslenirken (bebeğinizin geceleri ne kadar uyuduğuna ve ne kadar katı yiyecek yediğine bağlı olarak), beslenmesine katı yiyecekler eklenebilir.
6 Aylık Bebeğimi Hangi Katı Gıdalarla Beslemeliyim?
meyve püresi
İlk denemede katı gıdalar ile - vb muz, elma, tahıllar gibi - başlamak isteyebilirsiniz. Tek seferde sadece bir yiyecek vermek, her yemeğe verilen tepkileri izlemenize izin verecektir. Çok bileşenli bir seçenekle başlarsanız ve bebeğiniz tepki verirse, hangi yiyeceği beslenmesinden çıkarmanız gerektiğini bilemezsiniz. Bebeğinizin bir yiyeceği iyi tolere ettiğini öğrendikten sonra, zevklerine uygun yiyecek kombinasyonları oluşturabilirsiniz.
Bu aşamadaki yiyecekler de çok yumuşak olmalıdır. Mevsimine göre seçeceğiniz meyveleri tanesiz püre haline getirip verebilirsiniz. Böylece bebeğiniz boğulmadan onu yutabilir, çünkü pütürlü yiyeceklere bebeğiniz yabancıdır.
6 Aylık Bebeğim Ne Zaman Katı Yiyecekleri Yemeli?
bebek ile beraber yemek yemek
Katı yiyecekleri bebeğinize tanıttığınızda, anne ve baba ile siz de aynı programda beslenebilirsiniz. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinde bebeğinizle aynı yiyecekleri tüketebilirsiniz.
Ayrıca, bebeğinizin her öğünde ne kadar katı yiyecek yediği konusunda endişelenmeyin. O fazla yemekle ilgilenmiyor olabilir ve bu bir sorun değildir. Bu noktada, katı yiyecekler vermek, bebeğinizin beslenmeyle ilgili değil, yeni tatlar ve dokular ile uyumlaştırmasının bir yoludur. Bebeğiniz hala besinlerinin çoğunu anne sütünden veya formülünden alıyor olmalıdır.
Ne Sıklıkta Mama veya Anne Sütü Kullanmalıyım?
anne sütü
Bebeğiniz yeni çeşitlendirilmiş bir beslenmeye sahip olsa da, günde birkaç kez anne sütü veya mama içmeye devam edecektir. Mama ile beslenen bir bebek, günde dört veya beş kez içecektir ve emzirilen bir bebek, büyüme hızları ve bebeğin gece boyunca uyumasına ya da uyumaması gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak, günde altı ya da daha fazla kez anne sütü almalıdır.
6 Aylık Bebek Beslenmesinde Nasıl Bir Takvim İzlemeliyim?
Sabah 07:00 - Emzirmek/Mama 07:30 - Kahvaltı (yumurta sarısı, lor peyniri ve muz) 11:00 - Emzirmek/Mama
Öğle 11:30 - Öğlen yemeği (sebze püresi veya çorbası) 14:00 - Emzirmek/Mama
Akşam 18:00 - Emzirmek/Mama 18:30 - Akşam Yemeği (patates püresi veya sebze püresi) 21:00 - Emzirmek/Mama 00:00 - Emzirmek/Mama 04:00 - Emzirmek/Mama (Bebeğiniz gece boyunca uyuyorsa, bu beslenme ortadan kaldırılabilir.)
6 aylık bebek tadımlarla başlayabilir ek gıdaya. Ana öğün yine anne sütü. Ablana söyle, doktorlar beslenmeyle ilgili bilgi ya da bir liste vermiyorlar. Bende özellikle doktora gitmeyi bekledim ek gıdaya başlamak için. Kendim araştırmaya başladım. Genelde yoğurtla başlıyor anneler tadıma. Ben kabak püresi ile başladım. Günün öğlen vaktinde kabak püresi yedirdim. Başlangıçta önemli olan sebzeyle başlamak, 3 gün kuralını uygulamak ve sebzeleri teker teker tattırmak. Eğer tadım bu şekilde başlarsa anormal bir alerji durumunda çocuğun neye alerjisi olduğunu kolayca anlar o besini kesebilirsiniz. 3 gün kuralının mantığı budur. Ve 3 gün aralıklarla öğün sayısı arttırılır. Mesela ilk gün öğlen verdiniz sebze püresini, 3 gün sonra hem öğlen hemde akşam tadımlık tattırabilirsiniz bebeğe. 6 aylık bebek kabak, havuç, patates, bezelye, bal kabağı, elma, armut, muz ve şeftali yiyebilir. Ama şeftalide dikkat etmek gerek bazı bebeklerde alerji yapma riski taşıyor. Bunuda ancak 3 gün kuralı ile anlayabilirsiniz. Kayısı ve mor erikte 6. ayda verilecek meyvelerden. Fakat ishal yapma riski olduğu için çok tercih edilmemeli, miktar az tutulmalı. Öncelikle sebze püreleriyle başlanmalı, çünkü meyvenin tadını alan bebeklerin çoğu sebzeyi sevmiyor ve yemiyor. Öncelik sebzeden yana olmalı. Püreyi nasıl yapacaksınız peki onuda anlatayım hemen. Diyelim ki kabak püresi yapacaksınız. Kabaklar 10 dakika sirkeli suda bekletilir, sonrasında güzelce durulanır. Küp küp kesilir. Ya buharda pişirme ya da haşlama yöntemiyle pişirilir. Sebzelerin ölmemesine dikkat edilmeli. Sonra haşladığınız ya da buharda pişirdiğiniz kabakları bir kavanoza alın (Blende ederken sıkıntı yaşamamak için çözüm) tam blender yapın. Tabi sebzenin suyundan da koyun biraz. Çok sulu ya da çok katı olmasın. Bir kaba alın ılınmasını bekleyin. Üzerine biraz zeytinyağı gezdirin. Karıştırıp yedirin. Afiyet olsun.
Ve aşağıda yazmışlar. Doktor kararı olmada bebeğe peynir, yumurta sarısı verilmez. Kendimden biliyorum ben mecburdum vermeye doktor kararıyla başladım.
hanımlar derken ciddi değildin değil mi?.. Buradaki kızların çoğu iki aylık bebeğe kuru fasulye yedirir ya da pizza!! Sen bu konuda tecrübeli insan bakacaksın.. mesela bir baba:) Eğerki 6 ayı doldurmuşsa anne sütünü bırakmadan bebeğe ev yapımı yoğurt doğal sebzeden yapılmış çorba verebilirsiniz.. kesinlikle tuzsuz ve baharatsız!
Kahvaltı mı? :) Bizim bebek 8 aylık oldu hala anne sütüyle devam ediyor. Mamaya hiç bulaşmadık daha. Ufaktan muz, süt ve bebe bisküvisi karışımını vermeye başladık. Bazen çorba ve yoğurt gibi şeyler. Daha dişleri çıkmadı, o yüzden katı bir şey vermiyoruz çünkü tıkanma riski var.
Püre vs vermeniz lazim ki yutma yetisini kazansın sonra çok sıkıntı yaşarsınız benim ikizler var kızımı sürekli babaannesi yedirirdi korkmadan pilav yemeklerin suyundan küçük küçük ekmek vs simdi kızım çok güzel yutuyor oğlana da bn yedirirdimm babası kızdığı için fazla vermezdim şu an 13 aylık oldular ne versek boğazına duruyor o yüzden ufak ufak verin
Çok yanlış. O bebeğin şuanda brokoli, kabak, mandalina, salata gibi besinleri BLW yöntemiyle yiyor olması gerek. Yutma ve çiğneme yetisini öğretmezseniz cocuk hiçbir şey yemez. Bir yakınımın çocuğu böyle maalesef. Ve 8 aylık bir bebek anne sütüyle doymaz artık. Anne sütü yetmez. Artık çocuğun besinleri tatması öğrenmesi gerek. İleride büyük travma.
@Pınar-Günce iki cevap içinde teşekkürler. İlk çocuk olduğu için tecrübeli değiliz. Corbayla ekmek pilav sütlaç portakal makarna vermeye çalışıyoruz ama dişleri hiç yok ve çiğneme yapamıyor öyle olunca da boğazına kaçıyor bu sefer de korkudan ayağa firliyorum. Ama dediklerinizi uygulayacağız tsekkkur ederim
Benimde ilk bebeğim. İki tane dişi var altta. Ama çiğnerken bebekler zor denk getiriyorlar o iki dişe. Genelde damaklarıyla çiğnerler. Benim bebeğimde öyle. Tabiki yine kontrol altında olmalı bebekler çiğnerken. Ama siz önüne küçük küçük brokoli, karnabahar bırakın. O kendi alıp incelesin ve ağzına götürsün. O öğrensin. Ayrıca süt 1 yasına kadar sakıncalı bebeklere. Sütlaç pilav makarna vermemelisiniz.
@Pınar-Günce size zahmet sabah öğle akşam ne verebiliriz yazabilirseniz sevinirim. Kahvaltıda yumurta olur mu? Veya en önemlisi balık olur mu? Süt emdiği için zehirlenme falan? Peynir olsun patates olsun mercimek çorbası gibi gibi
Sabah ilk öğün anne sütü. Sonra anne kahvaltı ederken bebeğe yumurta sarısı, tuzu alınmış peynir küçük zeytin parçaları verebilir. Ama yumurta sarısı çok olmamalı. ya da bebe bisküvisini ezip biraz sulandırıp içine tuzu alınmış peynir ve yumurta sarısı koyup yedirebilir. Öglen çorba ya da birkaç sebzeden oluşan kuzu etli püre yedirebilir. Ezogelin çorbası , sebze çorbası, brokoli çorbası, bebek tarhanasından corba yapıp yedirebilir. Corbalarinin icine pirinç, bulgur, siyez bulguru ya da ruseym koyabilir. Yaninda 3-4 kaşık ılınmış ev yoğurdu yedirebilir. Akşamda elma armut ve mandalinalı püre yapıp yedirebilir. ya da mor erik seftali. Veya muzlu yoğurt. Muzu çok vermemelisiniz bu arada hemen kabız oluyorlar. Bebek pudingi ya da bebek muhallebiside yapılıp kuru meyvelerle tatlandirilabilir.
İlk 6 ay bebek, anne sütü yeterli geldiği müddetçe anne sütü ile beslenir. Sıcak iklimlerde su ile de desteklenebilir. Bu süreçte annenin beslenmesi önem arz eder.
Annenin bol su içmesi ve ayrıca süt üretimi desteklemesi için kaliteli karbonhidratları tercih etmesi de önemlidir. Arı sütlü ham ballı karışımlar ve ham bal içeren çeşitli çerezli karışımları tercih ederek hem sütün kalitesini hem de miktarı arttırabilirsiniz.
Sütün kaliteli olması için annenin yeterli ve iyi kalitede protein alması önemlidir
Yumurta, süt ürünleri, et ve balık çeşitlerinin, yanı sıra A, D, E, K ve B grubu vitaminleri, magnezyum, kalsiyum, çinko minerallerini doğal olarak içeren ve %30 oranında protein içeriğine sahip olan poleni de beslenmenize dahil edebilirsiniz. Yine çeşitli meyve ve sebzelere ek propolis kullanabilirsiniz. Beslenmenize arı ürünleri katmanız sütün kalitesinin yanı sıra sizin de bağışıklığınıza destek olacaktır.
Ben ilk evde mayaladigim yoğurtla başlamıştım aslında Daha sonra muz ezdim içine baktım kabız olmuyor bir öğün onu vermeye başladım. 7/8 aylıkken mevsim sebzelerinin buglmasını yapıp ezdim ya da blender dan geçirdim bir öğün de onu vermeye başladım. Sonra pirinç unu vermeye başladım gerçi onu pek sevmedi öyle öyle herşeyi yemeye başladı.🤗🤗
Benimde ikiz bebeklerin var 13 aylık Kahvaltıya ufak ufak başlayın çoğunluk püre çorba bebe biskuvisi tavsiye ederim meyve suları vs sizin yediginiz yemeklerin suyundan verin ben bebeklerime genelde ne yersek ondan yedirirdim simdi özel çorba yaparsam onlara içmiyorlar biz içersek içiyorlar neye alıştırırsan onda kalir canim
Anne sütü bebeğiniz doğduktan sonraki ilk altı ay süresinde bebeğinizin fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarını tek başına karşılayacak mucizevi bir sıvıdır. 0-6 aylık yeni doğan bebek beslenmesi konusunda anne sütü tek başına yeterli olmaktadır. Aynı zamanda sağlıklı bir anne bebek ilişkisinin kurulmasında da oldukça önemli bir faktördür.
Anne sütü ile beslenmek bir bebeğin yaşamında sadece yeni doğan olduğu dönemler için değil ilerleyen yaşlarında da sağlıklı bir birey olması için oldukça gereklidir. Bir bebeğin anne sütü ile beslenmesi hem psikolojik hem de fiziksel yönden sağlıklı bir insan olarak yaşamasının temellerini atmaktadır.
Anne sütü bir tek damla dahi olsa bebeğe verilebilecek en değerli besindir. Bazı durumlarda bebekler anne sütünü istemeyebilir. Bu bazen bebeğin anlık durumuna bazen de sizin emzirme şeklinize göre değişmektedir.
Herseyden azar azar tattirmaniz lazim. Ama hep püre ve çorba halinde. Bugday unu kullanmak yerine pirinc unuyla yapılan muhallebi vb yedirebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bisey asla bal vermeyin bebeklerde zehirlenmeye neden olur. Ve yumurta verecekseniz sarisınin çeyreginden baslayın. Fazlası bagirsaklarina zarar verir. Onun dışında herseyi püre halinde verebilirsiniz
Benim yiğenime aldığım bir emzik vardı, delikli böyle içine hurma, şeftali koyup veriyorduk. Bal gibi ağır besinler dışında sebze ve meyveleri verebilirsin
3 yaşında oğluşum var. 6 aylık bebeğe ufak ufak yemekler tattırabilirsin. Meyve püreleri yapılabilir. Cam rende ile. Hazır kzvanoz mamaları verilebilir.
Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler meyveler yoğurt ve tahıl olmalı vereceğiniz ilk sebzeler patates tatlı patates havuç balkabağı kabak olabilir.
En İyi Cevaplar