Bugün ilk defa yoğurt yaptım. Bir dahaki sefere yardımcı olması için sizin tecrübelerinizden faydalanmak istedim. Paylaşırsanız çok sevinirim.
1litre süt (doğal süt tercih) kaynatılıp soğumaya bırakılır küçük parmakla kontrol edilir parmak yanmıyacak derecede sıcak kalacak
a) Sütün kaymağını bozmadan birkaç kaşık süt bir tabağa konur ve üzerine maya olarak ayırdığınız yoğurt konur ve karıştırılır.
b) Ya da sütü kaynatmaya başlamadan önce maya olarak hazırda tutulan yoğurt karıştırılır ve oda sıcaklığında bekletilir.
c) Yani dolaptan soğuk olarak alınıp mayalama işlemi yapılmaz.
Şimdi yoğurt mayası olarak hazırladığınız karışımı, yavaşça tencereye kenarından dökerek karıştırın. Tencerenin üstünü örtün. ya da ufak kaplarda yoğurt olarak saklamak istiyorsanız bu durumda karışım tencereden ufak kaplara alın ve üstünü örtün. Ben ufak çömleklere koymayı tercih ediyorum.
Örtmek için battaniye ya da havluları kullanabilirsiniz. Buradaki püf noktası, tencere sıcaklığının muhafaza edilmesidir
Bir püf noktası daha. Süte karıştırılacak oran, sütün %1-3 ü kadar olmalı. Yani 1 Litre süt için 3 çorba kaşığı yoğurt maya olarak kullanın.
3 ya da 4 saat sonra tencereye bakın. Yoğurdunuz tutmuşsa, etrafını açın ve 1 saat kadar dinlendirin. Sonra dolaba koyun ve soğumasını bekleyin. Afiyetle yiyebilirsiniz
Afiyet olsun
saf temiz süt al onu maya olarak kullan 10 numara yoğurt olur
öncelikle su katılmamış saf süt bulmalısın ve saf yoğurt pastorize falan olmamış olandan, daha o sütü kaynat sonra soğut sonra o yoğurdun içine dök karıştır ve kabın ağzını iyice kapat hava almaması lazım soğumaya bırak ama hava almasın bak dikkat et sofra bezine falan sar, soğudunda 10 numara yoğurt olacaktır. annemden biliyorum gördüm yaparken.
rica ederim, artık bir kase gönderirsin banada :)
Yogurdu kaynadiktan sonra altini kis 5 dk daha kaynat sonra celik tencerede daha Iyi oluyo sert ama Sen bilirsin.. altina kalinca Bisey ser iliyinca bir Iki kasik yogurt mayasi koy karistir agzini kapat.. iyice sar.. ozellikle gece Iyi tutuyo gece yatmadan mayala
Mayasının güzel olması gerek. Bir de yoğurt mayalandıktan sonra yaklaşık bir gün bekletilmesi gerekiyormuş.
Ellerine sağlık :))
Ben de eig için teşekkür ederim :))
😘😘😘
Cevap
26Cevap
Yoğurt yapmayı seven bir erkek olarak
Öncelikle manda sütü inek sütü karıştırın yoksa inek sütü
Sütü iyice kaynatın. Ne kadar çok kaynarsa azalır evet ama azalan kısım süt değil sütteki sudur
41-45 derece arasına soğutun
Daha önceden hazırladığınız 1 kaşık yoğurdun içine bu ılıyan sütten katıp karıştırın. Böylece maya ile süt aynı sıcaklığa gelmiş olur
Mümkünse yine 40 derece ısıtılmış toprak göveç içine yoksa sütü kaynattığınız tencereye bu mayayı akıtın ve hafifçe karıştırıp kapağını kapatın mümkünse battaniye içinde ya da 42 derece fırında 1 saat kadar bekletin
Sonra açtığınız yoğurdun üstüne kağıt havlu serip (pilav demler gibi) buzdolabına soğumaya bırakın
Afiyet olsun
Bende ogrenmek istiyorum valla.. sanirim zamanla el aliskanligi.. bide maya cok onemliymis.. yaparim ben nasilsa bir gun tam kivaminda
sırrı sürekli yapmakta
bir süre sonra bu işte usta olacaksın :)
günlük köy sütüne biraz manda sütü kat ya da direkt manda sütü kullan
ben hanıma normal süt biraz manda ve keci sütü karısımına manda yogurdu mayalatıyorum tadı ve kıvamı cok güzel oluyor.
Bizim valide 1 litrelik kavanozlar edindi. Büyük çömlekte yogurt yapınca sulanıyor diye. Parça parça yapıyor ve daha uzun süre dayanabiliyor.
sütün sıcaklığını ayarlamak :) ve yağlı bir süt kullanmak
Olmaz. Hatta bulabilirsen 5 kilo inek sütüne 1,5 kiloda manda sütü karıştırırsan süper bişey olur
şöyle söyliyeyim. yağlı bir inek sütü yoğurdun aromasını muhteşem yapar. manda sütü de yoğurdun daha katı olmasını sağlar. kıvamı krem peynir gibi olur.
eskiden bizimkiler çok yapardı hazıra alıştılar sut alıp maya çlarsın olur bıterde oyle taze sutu nerde bulacan
İlk mayayi ev yogurdundan alirsan daha iyi olur. Ama devam ettikçe yoğurt daha lezzetli oluyor. Mayayi sadece kendi yaptığın yoğurttan kullanmalısın. Yoğurdu usutme.
yeminle annemin kafasındasn memlketten kadın üşenmedi 10 bidon köy yoğurdu getirdi ama güzel oluyor he he :D
Mayası güzel olmalı, ılıkken maya konmalı diye biliyorum.
Düzgün bir yoğurtla mayalaman lazım aynı zamanda sütle...
Sutun taze olması ve yoğurt mayanın iyi olması gerek
Aslında yoğurtun güzel olup olmaması süte bağlıdır, süt hakiki köy sütü ise o sütten yapılan herşey çok lezzetli oluyor;)
sütü kaynat sonra soguması için bırak
dahasonra bir kase yordu içine dök ve sofra bezine sar
anneme sorup sana dönücem,)
Ben yiyiciyim apla 😃
Knks sen yap ben tadına bakıyor olmusnu olmamışmi söyleyin sana 😎😎😂
Cıvık oluyor, birisi de bana yoğun olmasının sırrını verse keşke
Organik yoğurt bulup onunla karışım yap. Market yoğurduyla olmuyor
Off harika gorunuyo valla canım çekti :D
annem çok güzel yoğurt yapar:)
Yogurt calarken caldigin yogurtta maya olsun.
Yaw seni yerim ben hamarat şey
Sütü kayntırken karıştır suyu buhar olsun
annem 2 hafta da bir yapar çok güzel de yapıyor :)
mAYAsart
Alırım bir kaşık.
karanlık yere koymak
Sevgi
Güzel tutmuş
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar