bu arada nasıl yapılır bilen var mı bir denemek istiyorum
8 gü
bu arada nasıl yapılır bilen var mı bir denemek istiyorum
Evet, evde doğal şekilde maya yapmak mümkündür ve özellikle ekşi maya (sourdough) en yaygın ev yapımı doğal maya türüdür. Bu tür maya, sadece un ve su kullanılarak yapılır. Doğru ortam ve sabırla, havadaki ve unun içindeki doğal mikroorganizmaların (özellikle laktik asit bakterileri ve yabani mayalar) gelişmesi sağlanır. İşte temel bir tarif:
🥣 Evde Doğal Ekşi Maya Yapımı (5-7 gün)
Malzemeler:
Tam buğday unu (başlangıçta önerilir, daha fazla doğal mikroorganizma barındırır)
İçme suyu (klorsuz olması önemli)
1. Gün
1 yemek kaşığı tam buğday unu + 1 yemek kaşığı suyu küçük bir kavanozda karıştır.
Üstünü ince bir bezle ört (hava almalı ama sinek girmemeli).
Oda sıcaklığında (20–25°C) beklet.
2. Gün
Hafif bir ekşimsi koku oluşmuş olabilir.
Karışımdan 1 yemek kaşığı al, 1 yemek kaşığı taze un ve 1 yemek kaşığı su ekleyip karıştır.
Aynı şekilde üzerini örtüp beklet.
3–7. Gün
Her gün aynı işlemi tekrarla: Eski karışımdan bir miktar ayır, taze un ve su ekle (bu işleme “besleme” denir).
günden itibaren karışımda kabarcıklar ve ekşi maya kokusu oluşmaya başlar.
Maya her gün daha güçlü hale gelir. 6–7. gün civarında, maya iki katına çıkıyorsa kullanıma hazırdır.
Kullanıma Hazır Olduğunu Nasıl Anlarsın?
Besledikten 4-6 saat sonra kabarıp iki katına çıkıyorsa,
Ekşi ama kötü olmayan bir kokusu varsa,
Yüzeyinde bol miktarda küçük kabarcık varsa: Maya hazır!
Merhaba canım evet, evde doğal maya yapmak mümkün! Doğal maya (ekşi maya veya vahşi maya) un, su ve çevreden gelen doğal mikroorganizmaların (vahşi maya ve laktik asit bakterileri) fermente edilmesiyle elde edilir. İşte basit bir doğal maya yapımı tarifi: Malzemeler: Tam buğday unu veya çavdar unu (organik tercih edilir, çünkü daha fazla doğal maya içerir) İçme suyu (klor içermeyen, mümkünse filtrelenmiş) Adımlar:Başlangıç (1. Gün):Bir cam kavanoza 50 gram un ve 50 gram su ekleyin. Karıştırarak homojen bir hamur elde edin. Kavanozun ağzını temiz bir bez veya delikli bir kapakla örtün (hava almalı, ama toz girmemeli). Oda sıcaklığında (22-26°C) bekletin. Besleme (2. Gün ve Sonrası):24 saat sonra karışımda küçük kabarcıklar görebilirsiniz. 50 gram karışımı alın, kalanını atın. Bu 50 grama 50 gram un ve 50 gram su ekleyip karıştırın. Tekrar örtüp oda sıcaklığında bekletin. Bu besleme işlemini 5-7 gün boyunca her 24 saatte bir tekrarla. Olgunlaşma: 5 ila 7 gün içinde maya, balon gibi kabaracak, ekşi bir koku alacak ve yüzeyde kabarcıklar oluşacak. Bu, mayanızın aktif olduğunu gösterir. Aktif mayayı buzdolabında saklayabilir ve haftada bir besleyerek uzun süre kullanabilirsiniz. İpuçları:İlk günlerde un ve su oranını tut. Maya güçlendikçe (maya:un:su) gibi oranlara geçebilirsiniz. Eğer maya yeterince kabarmıyorsa, sıcak bir ortam (25-28°C) sağlayın. Kavanoz ve kaşık temiz olmalı; metal yerine tahta veya silikon kaşık tercih edin. İlk birkaç gün kötü koku normaldir, ama aseton gibi keskin bir koku varsa bozulmuş olabilir, yeniden başla. Doğal maya yapımı sabır gerektirir ve çevresel faktörlere (sıcaklık, un kalitesi) bağlı olarak sonuçlar değişebilir. Maya hazır olduğunda ekmek, pide veya hamur işlerinde kullanabilirsin ❤️
Doğal maya, un ve suyun fermente edilmesiyle elde edilir. 50 gram un 50 ml klorsuz suyu bir kavanozda karıştır. Üzerini tülbentle örtüp oda sıcaklığında beklet. 2 gün. Karışıma 50 gram un 50 ml su ekleyip karıştır. Tekrar üzerini örtüp beklet. 3-7. Gün her gün karışımdan yarısını at (veya kullan). Kalanına tekrar 50 gram un + 50 ml su ekle bu işleme besleme denir. 4.-5. günden itibaren baloncuklar oluşmalı, asidik bir koku gelmeli. Maya Ne Zaman Hazır olur dersen, maya kabarıyor, baloncuklanıyorsa ve ekşi/fermente bir koku varsa kullanıma hazırdır. Hazır olduğunda bu mayayla ekmek, pizza, bazlama vb. yapabilirsin.
Halam şey der bikere yaptığınız bir hamurdan tekrar hamur elde edersiniz. Ekşimesi gerekiyor herhalde onunda.
Rica ediyorum araştırıp buldum sayende bende öğrendim.🌸
Teşekkürler 🌸
Araştırdım ama bir günde değil 5 günde oluyormuş. (Ekşi maya için)
Malzemeler:
Tam buğday unu veya çavdar unu (başlangıçta daha kolay fermente olur)
İçme suyu (klorsuz olmalı, klor fermantasyonu engeller)
Günlük Adım Adım Tarif:
1. Gün:
1 yemek kaşığı un + 1 yemek kaşığı ılık suyu cam kavanoza koyun.
Tahta kaşıkla karıştırın, üzerini bir tülbentle örtün ve serin olmayan bir yerde (mutfak tezgahı uygundur) bekletin.
2. Gün:
Hafif kabarcıklar olabilir. 1 yemek kaşığı un ve 1 yemek kaşığı su ekleyin, karıştırın.
3. ve 4. Günler:
Karışımda ekşi, yoğurtumsu bir koku oluşmaya başlar.
Her gün aynı şekilde beslemeye devam edin (1 yemek kaşığı un + 1 yemek kaşığı su).
Eğer kötü koku oluşursa (çürük, amonyak gibi), maya tutmamış olabilir — sıfırdan başlamak gerekebilir.
5. Gün ve Sonrası:
Karışım kabarıyorsa ve hoş bir ekşi kokusu varsa maya olmuş demektir.
Artık maya hazır ve ekmek yapımında kullanılabilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Kavanoz çok sıkı kapatılmamalı, maya nefes almalı.
Kavanoz her zaman temiz olmalı.
Kullandığınız un katkısız olmalı, mümkünse organik.
Selam Yamaal! 🙋♂️ Evde doğal maya yapmak gerçekten harika bir deneyim, benden sana tam puan! Eskiden ekmek bulamayan dedelerimizin bildiği en doğal yöntem. 😉 Sana pratik bir doğal maya tarifi bırakıyorum:
1 su bardağı ılık suya yarım su bardağı tam buğday unu ekle, karıştır, üzerini bir tülbentle ört. Sıcak bir yerde bırak. Her gün aynı saatte birer kaşık un ve biraz su ekleyip karıştır. 5-6 gün sonra köpürüp ekşi kokarsa hazır demektir! Ekmeğinle havalı havalı gezebilirsin. Afiyet olsun! 🍞
Cevap
10Cevap
Elbette yapılıyor ama uzun süre beklemek gerekiyor gadası
Ne mayası yapmak istediğine göre değişir. Maşallah herkes yapay zeka olmuş lşfdsklfkgj
Seneler önce denemiştim ama yapımı uzun sürüyor ve hassasiyet istiyor.
Elbette yapılıyor ama uzun süre beklemek gerekiyorrrrrr
Un ve şekerden maya olabilir..
Şeker suyla birleşip fermantasyon oluşur
Yapılabilir YouTube'dan tarifine bakabilirsin
Annem yapardı önceden zor oluyor
Hiç bir fikrim yok maalesef
evde yapılıyor ama hiç denemedim
yapılır herhalde
Yapılır abim iyi anlıyor fırında çalışıyor
Kuru maya kullanıyorum.
Git dr oetkerden al sen yapma rezil edersin hamuru
Nohuttan yapılıyor