Önceden basmati pirinç ülkemizde pek yoktu, bu da sanırım pek tercih edilmediğinden olsa gerek..
Fakat ülkemizde ki araplar beraberinde basmati pirinc kültürünü de getirdi.. Bir çok yerde rahatlıkla bulunabiliyor..
Peki farkı nedir?

Önceden basmati pirinç ülkemizde pek yoktu, bu da sanırım pek tercih edilmediğinden olsa gerek..
Fakat ülkemizde ki araplar beraberinde basmati pirinc kültürünü de getirdi.. Bir çok yerde rahatlıkla bulunabiliyor..
Peki farkı nedir?
Selamun aleykum...
Basmati pirinç bir Asya kültürüdür. Basmati pirincin Türkiye ile tanışması, bilhassa son yirmi yılda ülkemize gelip, ana gelir kaynakları baharat, deri imalatı ve çiftçilik olan Özbek ve Türkmen halklarıdır. Basmati, yani Yasmin pirinci herkesten evvel onlar kullanırdı. Hatta şu çok meşhur olan Özbek Pilavı tamamen yasmin pirinçten yapılır. Arapların kullanımı daha yenice onlara göre.
Peki neden basmati pirinç?
Sanıyorum ki basmati pirincin spor dünyasında neden bu kadar popüler olduğunu gördük bu satırlarda :))) Çünkü kalorisinin de çok yüksek olmadığını düşününce cidden tam bir sporcu besinidir. Hem de normal pirinçten lezzetlidir. 3-4 kilo basmati aldığımı bilirim tek seferde, bozulmuyor da, bakliyat sonuçta.
Çok konuştun, tarif marif?
Yemeklere Harika Bir Yardımcı: Zerdeçallı Basmati Pirinç Pilavı Tarifi!
Hayırlı günler abi.
Abi işin en güzeli şudur, tarifte de yazıyor benim bence'de, bu pirinci kaynayan suya atıyorsun ve öyle lapa lapa olma durumu yok. Alabildiğin kadar al. Hatta, Özbek birkaç satıcıyla muhabbet etmiştim, bunun kepeklisi, esmer olanı falan var, onu da yedim bir ustanın elinden, o da daha tok bir lezzet. Al dene bence hepsini, yapımı kolay ve leziz ürün.
Estağfurullah afiyet olsun.
İnşallah kardeşim.
Nasip 😊
Bu arada benzer gözükse de basmati ve Jasmine (Yasemin) pirinci aynı değilmiş.
Yasemin de daha ağır Asya yemeği kokusu varken, basmati en çok Hindistan yöresinde yetişen diğeri gibi kokusu olmayan bir pirinçmiş..
Arapları görüyorum kışa hazırlık çuval çuval alıyorlar bende neymiş bu neden baldo veya Osmancık pirinci kullanıyorlar diye merak ettim doğrusu..
Doğru söylüyorsun denemek lâzım Rabbimizin nimetlerini.. 😊
Eig için teşekkür ederim ^^
Tane tane lapa olmadan salma pilav yapılıyor.. risksiz ve kokulu diye biliyorum amaa hiçç tercih etmedim
Basmati pirinci ender bulunan bir pirinçtir , diğer pirinçlere oranla düşük nişasta oranına sahiptir, özellikle diyetlerde ve sporculara daha çok önerilir
Cevap
2Cevap
pilav lapa olmuyor diye biliyorum
Diğer pirinç gibi tereyağında kavrulmaz, suda haşlanarak yapılır.
Basmati pirinç pişerken şişer. Nişastası daha az oluyor. Besin değerleri baldoya göre biraz daha yüksek.
Kesinlikle pilav lapa olmuyor
birini basarak yapıyorlardı diğerini de baldan
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar