Lahmacun yerli fast food dur. Fast food un temeli hızlı yenilen yani otur ye kalk temelli olması nasıl hamburger, sosisli sandviç yabancı ülkelerden bize gelen fast food yiyeceklerse lahmacun da bizim yerel fast food yiyeceğimizdir. Bizimkinin onlardan temel farkı düzgün malzemeler ile abartmadan yendiğinde sağlık açısından sıkıntı doğurmamasıdır. Hamuru incedir yani karbonhidrat miktarı azdır, çoğunluğu kıyma yani proteindir, hayvansal ve bitkisel sağlıklı yağ barındırır ( etin yağı ve zeytinyağı), içerisinde taze sebze barındırır biber maydanoz gibi sarımsak gibi böylece ortaya hem pratik hemde sağlıklı bir yiyecek çıkar.
İngilizce fast food hızlı yemek anlamına gelmektedir. Dilimizde son zamanlarda “ayaküstü yemek, atıştırmak” için kullanılmaktadır.
Az zamanda çok sayıda tüketiciye hizmet veren, standart yöntemlerle hazırlanmış besinlerin üretildiği ve satıldığı bir yemek sistemi fast-food. Bu sistem, günü evinden uzak geçiren insanların hem damak zevkine hitap ediyor, hem de zaman problemine çözüm getiriyor. Ülkemizde, “fast-food” terimi, hem hızlı hazır yemek sistemi, hem de ayaküstü sokakta yenen yiyecekler anlamında kullanılıyor.
Bu çerçeveden bakınca "Lahmacun" ayak üstü yenilecek bir şey değildir..
FastFood gibi üç-dört dakikada lahmacun benzeri bişey yapıp çıkaran yerler olsa da, lahmacun asla fakat food değildir. Hiç bir zaman da olamaz. Çünkü bu topraklarda ayrı ayrı benimsemiş ve lahmacun bizimdir diyen şehirler var. Bi kaç çeşidine ayrı ayrı Mahreç yani coğrafi işareti olan bir ürünün FastFood olması mümkün olabilemez.
Fast-food aslında kelime anlamı olarak '' hızlı yemek '' anlamına gelir ama buna ek olarak da, sağlıksız, bol trans yağlı, yüksek kalorili anlamlarına da çıkar. Kimse bir tahıl salatasına fast food diyemez bu yüzden.
Zaman içerisinde sanıyorum ki yöresel bir lezzet olan lahmacun da 5-6 dakikada hazırlanabilir duruma gelince fast food'a dahil olmuş olabilir...
fast food tam olarak anlamı adında gizli bir şeydir... hızlı yiyecektir fast food…. yapması kolay ve hızlı, siparişten sonra beklemediğin ve hızlıca gelen, alelacele yiyip hemen kaçabileceğin ve hatta eline alıp ayaküstü atıştırabileceğin şeyler fast foodtur…
lahmacun sipariş verdikten sonra öyle 2-3 dakikada hazırlanmaz, hazırlanmaması gerekir... o hamurun açılması, için güzelce yayılması fırına verilmesi ve uygun ateşte güzelce pişmesi gerekir…
siparişi verdiğin adam dürüm yapıp eline verip hadi afiyet olsun diyip seni yollarsa bu fast food olur... ama lahmacun o değil..
Fast food cabuk hazirlanip cabuk karin doyuran veya cabuk atiştirilan seylere deniyor yani bir elma bile fast fooda sayiliyormus biliyor muydun? bende öğrendiğimde şaşırmıştım o yüzden bizde olan döner, lahmacun, gözleme, instant corbalar ve instant mantilar, ekmek aralari hepsi fast food
Evet fastfood, nasıl italyanların kendine özgü hamur üstü malzeme yığını varsa yani pizza türk mutfağının da kendine özgü lezzet şöleni var aradaki fark hamur inceliği ve tat. Beyin kanaması geçireceğim lahmacun fastfoo bir seçimdir😂
Mutfak bilgime göre cevapliyorum normalde değildir ancak gunumuz şartlarında teknolojik gelişmelerle (elektrikli mini firinlar, kıyma ve hamur yogurma açma makineleri) sokak lezzeti olarak satilabilir yapıya büründüğü için sağlıklı fastfood kategorisine konulması mümkündür.
Lahmacun yediğimiz bile belli olmuyor içine ne koydukları belli değil kıyma olduğu meçhul 15 liradan en ucuzunu saplıyorlar kemal Sunalın yıllar önce dediği gibi hep bir şeyler veriyorsun karşılığını alamıyorsun halk halkı kazıklıyor.
Hayır kendisi ayak üstü atıştırılaak geçiştirilecek bir nitelik değil ki kendisine şık ve güzel titiz şekilde saygı ile yaklaşılmalı duygusallığı hissettirmeli pide lahmacun arasına kebap yani öyşe sıradan bir besin kaynağı değil kendisi
yani :) fast food yemeğin amacı önüne gelmesi ve kısa sürede bitmesi evde uğraşıyorsun emek var zaman var üstelik ben yapıyorum 😣 o yüzden evde fast food değildir
Önceden pişirilip dondurulmuş hazır gıdalar fast food kategorisinde yer alır.. Lahmacun dondurucudan çıkartılıp ısıtılıp veya pişirilip yenen bir gıda olmadığı için sağlıklı olduğunu düşünüyorum..
Değil. Fast food ayak üstü demek olduğuna göre ve ayak üstü yiyecekler de genelde daha çabuk yapılan yiyecekler olduğu için lahmacun Fast food değildir. Lahmacun daha uzun sürede yapılan bir yiyecektir. Yemeğe girer.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Iddiaya girerim millet burada fast foodun anlamini dahi bilmiyor yorum yapiyordur, yorumlara baktim, aynen öyle
Fast Food = Hizli yapilip sunulan yemekler
Fast food mu degil mi birsey diyemem ama MCDonald, Burger King Hamburgerlerinde cok daha saglik ve lezetli, üstelik birde ucuz
Hızlı kilo aldıran her şey fast food bana göre. Ancak, arada keyifli kaçamaklar iyi gelir, dozunda bırakıldığı sürece. Ödüllendirmek lazım kendimizi de, sevdiklerimizi de...
Değildir bana göre.. Gerçi şimdi her şeyin şoklanmışı çıktı. Bir-iki dakikada hazırlanıp sunuluyor önümüze ama genel olarak bakarsak bu tanıma girmez..
Fast food adından da anlaşılacağı gibi hızlı hazırlanan ve hızlı servis yapılan genelde az sağlıklı ucuz, ayaküstü yenilebilen yemeklere denir. Lahmacun bu kritere uymuyor bence. Lahmacundan tam zevk almak istiyorsanız masaya oturup lahmacun içine maydanoz/nane (yeşillik), taze limon sıkıp afiyetle yiyeceksiniz. Tam hazırlanmış dürüm hali de var ama belirttiğim gibi yemenin tadını vermez bence
fast food hizlica yapilan ve servis edilen yemeklerdir sagliksiz olmak ile alakasi yok genelde fast foodlar sagliksiz oldugu icin bizim ulkemizde butunlesmis gibiler
dün ayıptır söylemesi 2 çiğ köfte dürümle birlikte 4 tane lahmacunu gömdüm
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
"Fast food; kısa sürede hazırlanan ve seyyar satıcılarda, büfelerde ve restoranlarda hemen tüketmek veya paket yapılmak üzere satışa sunulan yiyecek. İngilizce fast food kavramı Türkçeye birebir "çabuk yemek" olarak çevrilir."