Osmanlı mutfağında, Sefarad Mutfağı'nda yeri ayrıdır. El açması, hazır yufka ile, makarna, patates bilumum sebzelerle çeşit çeşit yapılır. Börek çeşitleri hayalleriniz ile sınırlıdır sadece. Benim favorim annemin büzme böreği, lor peyniri, kaymak ve tereyağı ile yapılan çok kolay ama bir o kadar lezzetli börek. İçine koyacaklarınızı çeşitlendirmek kolay. Mesele tekniği anlamak.
Peki böreğin püf noktaları nedir?
Yumurta ve maden suyu karışımını fırça yardımıyla yufkanın üzerine sürün. Börekler yumuşacık ve pofuduk olur. Bir güzel kabarır.
Sebzeleri yufkaya yerleştirmeden önce biraz tereyağı, zeytinyağı ve baharat İle kavurursanız ayrı bir lezzetli olur.
Yufkaları sütle, yoğurtla ıslatırsanız börekleriniz daha lezzetli olur.
Tepsiye yaydığınız yufkaların üzerine erimiş tereyağı, kaymak ve biraz süt koyarsanız böreklerin tadına doyum olmaz.
Böreğinizin üstü kızarsın istiyorsanız yumurta ya da yoğurt kullanabilirsiniz.
Baklava yufkasından börek yaparsanız Çıtır çıtır olur.
Pırasa böreğe en yakışan sebzelerden. Önceden soğanla pırasayı kavurup, peynirle karıştırıp iç olarak kullanırsanız çok lezzetli olur.
Peynirin her çeşiti, yeşilliklerle ve baharatla karıştırarak kullandığınızda lezzet şöleni
Soğan, biber, kıyma kavurup biraz domates eklerseniz baharatlarla zenginleştirirseniz bildiğiniz yemek olur.
Her tür sebzeyi tek tek ya da birlikte soğan ve baharatlarla kavurup koyarsanız hafif olur.
Gül gibi sararsınız, kat kat döşersiniz, kare, baklava kesersiniz, muska gibi katlar, sigara gibi sararsınız çeşit çeşit olur.
Üstüne susam, çörek otu, keten tohumu koyarsınız lezzet patlaması olur.
Tahin, şeker koyarsınız tatlı olur.
Kısaca börek denilince herkesin ağız tadına uyan harika bir tat olur. Dolabınızda dünden kalan et soteyi sebzelerle zenginleştirirsiniz bir yemek daha olur.
Patates bence tarifinide veriyim hemen 4 adet yufka 1 su bardağı sıvı yağ 1 yemek kaşığı sirke 3 yemek kaşığı un
İç harcı için:
4 adet orta boy patates 2 yemek kaşığı sıvı yağ 1 adet soğan1 tatlı kaşığı nane 1 çay kaşığı kırmızı toz biber 1 çay kaşığı pul biber 1 çay kaşığı karabiber Tuz
Üzeri için:
1 adet yumurta
Patatesleri haşlayın kabuklarını soyarak küçük küçük doğrayın rendelediğiniz ya da küçük doğradığınız soğanı sıvı yağda kavurduktan sonra patatesleri ilave edin ve nane, tuz, kırmızı toz biberi de ekleyerek kavurun iç harcını soğumaya bırakın sıvı yağ, sirke, un ve tuzu iyice çırparak boza kıvamında sos hazırlayın yufkalardan bir tanesini serin ve yarısının üzerine hazırladığınız sostan 3,4 yemek kaşığı dökerek fırça ile yayın yufkanın diğer yarısını soslu kısmın üzerine kapatın ve üzerini tekrar sos ile ıslatın. m yapım aşamasında sirke kokusu beni endişelendirmişti ama piştikten sonra çıtır çıtır nefis bir börek oldu 2 katlı yufkanızı pizza dilimi şeklinde 6 parça kesiyosunuz ve üçgenlerin kalın kısımlarına iç harcından koyarak sigara böreği sarar gibi sarıyosunuz tüm malzemeleri aynı şekilde yaptıktan sonra pişirme kağıdı serili fırın tepsisine alalım, üzerine yumurta sarısı sürüp susam serperek 180 derece ısıttığınız fırında patatesli börekler kızarana kadar pişiriyosunuz.
Patates bence tarifinide veriyim hemen 4 adet yufka 1 su bardağı sıvı yağ 1 yemek kaşığı sirke 3 yemek kaşığı un
İç harcı için:
4 adet orta boy patates 2 yemek kaşığı sıvı yağ 1 adet soğan1 tatlı kaşığı nane 1 çay kaşığı kırmızı toz biber 1 çay kaşığı pul biber 1 çay kaşığı karabiber Tuz
Üzeri için:
1 adet yumurta
Patatesleri haşlayın kabuklarını soyarak küçük küçük doğrayın rendelediğiniz ya da küçük doğradığınız soğanı sıvı yağda kavurduktan sonra patatesleri ilave edin ve nane, tuz, kırmızı toz biberi de ekleyerek kavurun iç harcını soğumaya bırakın sıvı yağ, sirke, un ve tuzu iyice çırparak boza kıvamında sos hazırlayın yufkalardan bir tanesini serin ve yarısının üzerine hazırladığınız sostan 3,4 yemek kaşığı dökerek fırça ile yayın yufkanın diğer yarısını soslu kısmın üzerine kapatın ve üzerini tekrar sos ile ıslatın. m yapım aşamasında sirke kokusu beni endişelendirmişti ama piştikten sonra çıtır çıtır nefis bir börek oldu 2 katlı yufkanızı pizza dilimi şeklinde 6 parça kesiyosunuz ve üçgenlerin kalın kısımlarına iç harcından koyarak sigara böreği sarar gibi sarıyosunuz tüm malzemeleri aynı şekilde yaptıktan sonra pişirme kağıdı serili fırın tepsisine alalım, üzerine yumurta sarısı sürüp susam serperek 180 derece ısıttığınız fırında patatesli börekler kızarana kadar pişiriyosunuz.
Valla hepsi yakışıyor ama ben de ıspanaklı sevenlerdenim. Kardeşim patatesli sever. Ben her iki harcı da biraz pişiriyorum. Patatesin kabuklarını soyup haşlayıp blenderdan geçirip püre yaparım. İkisine de biraz karabiber, kırmızı toz biber koyarım. Ispanak harcına biraz pırasa da doğrarım. İçine de azıcık yarım yemek kaşığı kadar salça koyar ıspanak harcını pişiririm aslında sündürürüm desek daha doğru olur. Sonra yufkalara onu koyar sararım. Üstüne de yumurtalı, yağlı, biraz karabiberli yoğurtlu sos hazırlarım. Hemen sürmem bunu. Fırında yufkalar pişer üstüne hemen yaptığım yoğurtlu sosu sürerim böyle bol bol sürerim. Sonra fırına veririm biraz da onun pişmesini beklerim. Öyle lezzetli dehşet bir şey çıkar ki ortaya 4 kişi 2 tepsi böreği bitiririz 1 günde. Öff 😛😋
Böreği börek yapan incecik çıtır yufkasıyla iç harcının lezzetidir. Ben tek malzemeden yapılan harçları sevmiyorum. Mesela ıspanak + peynir, pırasa + peynir, kaşar + beyaz peynir, soğan + patates gibi... Peynir harcanın içine bol maydanoz koyulmalı mesela. Çok yakıştırıyorum. Bunlardan en sevdiğim favorim ise pırasa + peynir ikisili. Kokusu ve tadına bayılıyorum. Ben hazır yufkayla yapıyorum çok güzel oluyor. 😍
Merhabalar patlıcanlı böreğe aşığım resmen güzel yapan bulamıyorum annemlerde yurtdışında olduğu için yapıpta yolluyamıyor güzel yapanı bulsam aylık maaşa bağlıcam o derece seviyorum tabiki herkesin damak zevki farklıdır ama favorim bu teşekkürler
Kesinlikle patates :)) Fakat bu herkesin zevkine bağlı fakat etin fiyatını düşünürsek kıymalı artık yenemez durumda :)) Ispanak da tercih edilebilir ama ben patatesçiyim :)))
Börek denilince akla binbir çeşit gelir.
Osmanlı mutfağında, Sefarad Mutfağı'nda yeri ayrıdır. El açması, hazır yufka ile, makarna, patates bilumum sebzelerle çeşit çeşit yapılır. Börek çeşitleri hayalleriniz ile sınırlıdır sadece. Benim favorim annemin büzme böreği, lor peyniri, kaymak ve tereyağı ile yapılan çok kolay ama bir o kadar lezzetli börek. İçine koyacaklarınızı çeşitlendirmek kolay. Mesele tekniği anlamak.
Peki böreğin püf noktaları nedir?
Kısaca börek denilince herkesin ağız tadına uyan harika bir tat olur. Dolabınızda dünden kalan et soteyi sebzelerle zenginleştirirsiniz bir yemek daha olur.