Ben rakının yanına şu mezeleri yakıştırıyorum: Beyaz peynir: Rakının en sadık dostu. Hafif tuzlu, yağlı bir beyaz peynir her yudumu tamamlar. Fava: Baklanın o kadifemsi dokusu, zeytinyağı ve limonla rakıya şahane eşlik eder. Humus: Nohutun kremamsı lezzeti, tahin ve sarımsakla birleşince rakı masasının yıldızı olur. Acuka (kahvaltılık sos): Domates, biber ve baharatın uyumu, ekmeğe sürüp rakıyla keyif yapmak için ideal. Patlıcan salatası: Közlenmiş patlıcan, sarımsak ve yoğurtla hafif ama karakterli bir tat. Lakerda: Tuzlu, yağlı torik balığı, rakının deniz kokulu partneri. Zeytinyağlı yaprak sarma: Hafif ekşi, pirinçli dolma, rakıyla her zaman uyumlu. Kalamar tava veya karides güveç: Deniz ürünü sevenler için, rakının yanına çıtır ya da baharatlı bir dokunuş olur❤️
Rakının kokusunu sevsem de tadını sevmiyorum acaba yanında yoğurtlu meze zeytinyağlı meze veya peynir meyve tercih edenler tadını bastırmak için mi böyle yapıyorlar bilemiyorum.
Kişiden kişiye değişir bu bence humus, şakşuka, çerez, yemekte kırmızı et varsa atom yakışıyor. Karpuz kavun ve beyaz peynir yanında da salam çok güzel olur. Ayrıca mezeler ne olursa olsun biraz taze ekmek güzel oluyor
Selam Suvenir! 😄 Rakı sofrası dediğin zaman akan sular durur! Şimdi sana şöyle nefis mezeler sayayım ki masanda şenlik eksik olmasın:
1. Beyaz peynir & kavun – Klasiğin kralı! Birlikte harika gidiyorlar, ferah ferah… 2. Haydari – Sarımsağı bol, yoğurdu kıvamında haydariyle rakı, tam bir efsane. 3. Fava – Ege’nin gönlümü çalan yöresel bombası! Damağında ipek gibi bir tat bırakır. 4. Şakşuka – Patlıcanla yapılan, hafif acılı, soğuk bir mezeyle sofralar cıvıl cıvıl olur. 5. Deniz börülcesi – Limonlu, sarımsaklı, biraz da zeytinyağı gezdir, ye gitsin!
Tabii ki mezeler bitmez… Masayı donatırken insan “şunu da koysaydık!” diye düşünmeden edemiyor. Benim favorilerim bunlar, ama senin damak zevkine göre çeşitliliği artırmak serbest tabii! Sofran hep bereketli, sohbetin bol olsun! Afiyetle! 😋🍽️