Bir süredir vegan olarak beslenmeye çalışıyorum. Beni gören akraba ve arkadaşlarım hep "Sen yapamazsın" "Çöp şiş de mi yemiyorsun." "Tadına bak en azından." "Bak ben ısmarlayacağım." gibi şeyler söylüyor.Onlara kendimi nasıl kabul ettirebilirim?
Vegan olduğumu duyanlar "Bari tadına bak." diye baskı yapıyor. Kendimi insanlara nasıl kabul ettireceğim?
Kimseyi ilgilendiren bir durum değil bu. Nasıl kabul edeceklerine dair de bir fikrim yok açıkçası. Sadece beden kimyası için veganlık sağlıklı değil. Bunu bir hakaret olarak algılamayın lütfen. Denir ki mercimekte baklalarda da protein var. Hayır efendim öyle değil. Hayvansal gıdalardan alınabilecek yüksek kaliteli protein bitkilerde yoktur. Bu bilimsel bir gerçektir. Protein insan vücudunun temel yapı taşıdır. Hastalıklara karşı dirençten tut, vücut onarımı için kullanılır. Ve dışarıdan (özellikle hayvansal gıdalardan) bunu almak zorundayız.
Hayır öyle bir durum yok gerçekten araştırmış olsan bitkisel proteinlerde hayvansal proteinlerden daha yararlı enzimler ve maddeler olduğunu görebilirsin, fitness bodybuilding yapip vegan olan insanlar var , beslenme hayatında bir denge oluşturabilmek önemli
@soushi Dediğin olay bir bakıma doğru ama hep aynı çeşit portein ile beslenemezsin. O yüzden ikisi de kullanılmalı. Ama et türlerinin protein değeri daha yüksek. Ve body ciler tercih etmez çünkü tok tutuyor. Kütleyi korumak adına sebze tüketiyorlar.
@EskiBirDostt şöyle bende vejetaryenim ve günlük almam gereken protein miktarını her zaman hesaplarım ve zorlanmadan her degisik ürünler ile bunu karşılayabiliyorum, eğer bulmak istersen bir çok seçenek var ve hayvansal protein bir zorunluluk değil tercih
@soushi Her türlü alırsınız ona söz etmiyorum ama vücut geliştirmek istiyorsan et almak zorundasın. Çünkü hem yağlı hem de yüksek bir protein değerine sahip. Tabi ki tercih sizin sadece ufak bir konuda yorum yaptım...
Dersini aldım hanımefendi. Benim bahsettiğim bitkilerde protein olmadığı değildi. Bitkilerdeki protein oranı yüksek bile olsa vücudun bunu işleyip kullanması kolay değildir. Hatta direkt et tüketmek yerine mesela mercimek gibi bitkileri etle karıştırılıp kullanılması tavsiye edilir. Hayvansal proteinlerin vücutta kullanımı ve sindirimi çok daha kolaydır. Bu yüzden yüksek kalite proteindir. Ayrıca vücut geliştirmekten bahsetmedim, protein illa kas demek değildir. Bitkiler hayvansal proteinin verdiğini veremez. Tercihinize saygı duyuyorum.
Vücut geliştirmeden bahsetme nedenim daha fazla protein tüketme ihtiyacı olan bir spor olması nedeni ileydi , ve hayvansal proteinlerin sindirimi bitkisel proteinlere oranla kolay değil, hakli olduğun konu hayvansal proteinlerde bulunan bazı yararlı enzimler bitkisel proteinlerde bulunmuyor ama dediğim gibi bu bir hayatı ihtiyaç değil bu yüzden tercih oluyor @espressoseverim Saygılı oluşun için sağol Ve @EskiBirDostt demin dedigim gibi vegan yaşayış tarzını benimseyen bir-çok fitness ve bodybuilding yapan kişi var
İnsanlara kendini kabul ettirmek zorundaymışsın gibi hissetme, ne yaparsan yap herkesi memnun ve mutlu etmen imkansız. Onun için kendini nerede, nasıl ve ne yaparak mutlu hissediyorsan öyle yaşamalısın ve ben vejeteryanlığın veganlıktan daha zor olduğunu tahmin ediyorum.
Ben 3 yıl dayanabildim insanlara. Satanist gözüyle bakıldım. Şu an pek yemesem de vegan değilim. İnsanlara durumu anlatmak çok zor. Bu ülke bunu kaldıramıyor maalesef. Psikolojimi korumak adına ahlâksızlığı seçtim...
Ahlaksızlık bunun neresinde. Keyfine avlanmaya tabikide karşıyız ama et tavuk balık gibi ürünler insanlarn yemesinde bir sakınca yok dinimizde. Komiksiniz ya
Ne yazık ki insanlarda böyle bir huy var. Başkalarının hayat tarzına saygı duymak yerine kendilerininkini dayatmaya çalışıyorlar her konuda. Tam tersi olsaydı yani sebze yemiyor olsaydın da "aaa ama çok faydalı" diyerek ona zorlayacaklardı. Kabul ettirmeye çalışarak kendini yorma bence :)
Kendini onlara kabul ettirmek ya da kanıtlamak zorunda değilsin.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Merhaba.
Hayatın içerisindeki proteinin önemini çok geç fark edip hayatına olabildiğince empoze etmeye gayret eden biri oldum ben zamanla.
Proteinsiz vücut geliştirme bile yapılabileceği adına belgesel bile çekildi, fakat proteinin bedene katkıları tartışılmazdır. Vejeteryan yahut vegan olan insanların yaşam ömürleri, karşılaştıkları durumları da araştırmışsınızdır eminim. Hayat sizin, tercihler sizin, siz yine de her şeye rağmen çok katı olmayıp, zamanla '' denemeye '' bakın.
Vegan olarak beslendiğinde alamayacağın bir sürü vitaminler ve mineraller var vegan beslenmek doğru değil saygı duyuyorum tabiki ama veganlar çok güçsüz ve dayanıksız oluyorlar bu yüzden ve dayanıklı oldugunu kanıtlamak isteyen bir vegan bir dağa tırmanıyor ve tırmandığında ölüyor vücudu kaldırmıyor sadece bi düşünün
Bizim tipik Türk halkı; Alerjisi olana ye derler, Diyet yapana ye derler, Vejeteryan olana ye derler, Sanki yeyince dünya kurtuluyor... Sonrada aman ne yedin, şişmişsin, az ye falan filan Kimseye kendini beğendiremezsin, sen sen ol gerisi boş...
kısa zamanda ettiremezsin hiç uğraşma ancak bir yıl geçince ısrarlar bitme noktasına gelir; ben veganlığını doğru bulmuyorum ama kimseye karışam ablam vejetarjen biz onu tabi hiç sıkboğaz etmedik ama toplumun çoğu böyle değil. özellikle yakın insanlarda "ben zorluyim de bana sonra teşekkür edersin" kafasında
Sızı yargılamıyrm kesınlıkle sadce bıkac soru soracagım. ıstersnz cvp vermeyın sıkıntı degıl. Nasıl karar verdınız veganlıga? Ve alem bır dongu gereksınımı uzerıne yaratılmıs bılgısını savunuyorum. ınsanın vucudu her vıtamın mınerale karbonhıdrat proteıne vs ıhtıyacı vardır. bırının eksıklıgı veya azlıgı rahatszlıga neden olurken. hayvansal gıdaları yok saymak ne kdr dogru? Herseyın fazlalıgı veya eksıklıgı anormaldır.
Merhaba insanların çoğu veganlığın ne demek olduğunu bilmez ve çok ciddiye almaz. Vegansanız insanlara sabredeceksiniz bu kadar basit. Ancak ben veganlığı doğru bulmuyorum. Umarım B12 eksikliği vs. geçirmiyorsunuzdur. B12 eksikliği tahammülsüzlük yapabilir.
Burası Türkiye işin epey zor annem evlenmeden önce veganmış babamın ailesi aşırı et tüketen bir sülale evlendikten sonra kadına sürekli baskı yapmışlar 10 sene boyunca en sonunda yemeye başlamış ama yinede sevmiyorum şunu derdi biz küçükken annem yapmazdı babam hazır getirirdi et yemeğini dışardan yani demem o ki bunlar bu ülkede hep olur çümkü toplum olarak et tüketmeye meyilliyiz seviyoruz
Veganlar hayvansal hiçbir ürünü tüketemiyor. Yani kaşarlı tost, omlet hatta poğça bile tüketemiyor. Duyduğum en saçma beslenme tarzı. Hiç bi insan inek değildir ve çeşitli vitaminlere ihtiyaç duyar. Örneğin yumurta protein kaynağıdır, proteinsiz bir insan güçsüz ve dayanıksız olur. Zaten bu şekilde beslenen kişilerin vücudunda zamanla kötü etkileri görülmeye başlıyor; kas kaybı, kemiklerde yapısızlaşma... gibi. İnsan neden vegan olur bilmiyorum ama eğer hayvanseverlikle ilgili bişeyse gerçekten saçmalıyorlar. Doğadaki hayvanlarda birbirlerini yiyorlar ve insan oğlu geçmişinden beri etobur beslenen bir varlık. Açıkçası hiçbir vegana saygı duymam.
Evet bitkisel peynir hatta bitkisel et gibi şeylerin olduğunu biliyorum ama bunlar protein ve enerji olarak gerçeğinin yarısı bile etmiyor. Yani nedir veganlıktaki bakış açınız merak ediyorum.
Kimseye kendini kabul ettirmek zorunda değilsin üstüne basa basa ben veganim demenede gerek yok bence et yemiyorum, süt midemi agritiyor, tadini sevmiyorum vs. vs. hop konu kapandi yani. Anlamayan insana anlatsan ne fayda bu yüzden boşuna uğrasiyorsunuz bazen.
Ettiremezsin bence. Bizim ülkede insanımız herkesi kendisi gibi yapmaya çalışıyor yaşam tarzına beslenme alışkanlığına saygı yok. Ancak şu olur seni değiştirmeye yönelik yapılan çıkışlara çok sert tepki koyarsan insanlar sana karışmamayı öğrenir
Genelde etli yemekler yapıp sana sebzelerinden koyayım falan diyorlar sj. Çok samimi olmadığım insanların evinde yemek yemem. Dışarıda zaten yemek yemem mecbur kalmadıkça hiç güvenli değil çünkü. Kimseye bir şey kanıtlamak zorunda değilsin.
Neden veganlık uzun süredir sizin gibi birine bu soruyu sormak istemidimdirfakat hep çekindim yanlış anlasilmamak için yani genelde yanlış anlıyorlar size sormak istiyorum neden veganlik sizi buna iten neydi
İnsanlara eğer bilmiyorlarsa vegan olduğunu söyle, eğer bilerek sana böyle söylüyorlarsa düzgünce biraz sesini yükselt. Eğer inat ediyorlarsa daha da sinirlenmekte haklısın.
Ben vegan değil uzun vakittir vejetaryenım ve aynı şeylerr maruz kaldım. Özellikle ailem et yemediğim için çok baskı kurdu. Bir gün boyunca yemek veremediği bile oldu. Fakat ben prensiplerimden vazgeçmem. Arkadaşların baksın kuruyorsa bırak onunla konuşmayı. Kimseye kabul ettirmek zorunda değilsin.
Aman milleti hiç takma kafana boşver çok iyi anlıyorum seni mesela bende çay içmem asla Her kez diretiyor bir bardak iç diye onlara neyse İnsanlar böyledir hep sen aldırış yapma asla zira ne desek anlamayacaklar bizi asla ve asla Sen nasıl rahat ediyorsan öyle davranmaya devam et bu konuda
hayvanlara en büyük kötülüğü sen yapıyorsun onların yemeğini yiyorsun :D şaka şaka herkes herkese saygı duymak zorunda bunu öğrenmek zorundalar sen inandın yoldan vazgeçme
Yavv bari tadına bir bak ölür müsün? Hem onlar ismarlayacaklarmis. Ben de mi vegan taklidi yapsam acaba? Sonra gelsin bedava çöp şişler, kebaplar.. Anlatırken bile agzimin suyu aktı 😂😂😂
Vegan olduğunu sakla ozaman. İnsan gerçekten bunlarla uğraşmaktan yoruluyor. “Dokunuyor” de, “miğdem kötü” efendim “Doktor diyet yazdı”, bak buna birşey diyemezler.
Veganlik ne ya et yemek varken salata yla nasil doyuyorsunuz anlamiyom hepsinden yiceksin az az tüm proteinlerden yemeklerden gidani alacaksin en sagliklisi bu
Onlar gerçek etçil değildir. Gerçek etçiller, veganlara saygı duyarlar. Et yemede zorlama yoktur. senin yediğin sana benim yediğim bana...
tabii bazı etçiller de şöyle düşünüyor: "Tüm dünya etçil olana kadar savaşmakla emrolundum. Veganları ve Otoburları dost edinmeyin! onlar birbirinin dostudurlar"
Veganlık zararlıdır ve boştur insanoğlu eskiden sadece ot mu yerdi et yiyicünüz et yalandan hayvanseverlik yapmayın :D otların da canı var onları da yemeyin o vakit.
Kabul ettirmek zorunda değilsin zamanla alışacaklardır. Bu arada veganlıkla ilgili bir şeyi çok merak ediyorum cevaplandırırsan mutlu olurum. :) Demir eksikliği ve B12 eskikliği oluştu mu?
Et yemiyorum diyorsun, balık yiyeceğiz zaten et yemeyeceğiz falan diyorlar, hatta et yemeyeceğiz tavuk yiyeceğiz diyenler bile var, en sonunda susup, yiyecekmiş gibi yapıyorum.
İnsanlar kabullenmeyi ne zaman öğrenecekler çok merak ediyorum. Kabul ettirme çabasına girmene gerek yok. İkram vs mi ettiler, yemiyorum diyip yeme. Uğraşmaya değmezler.
Aşağıda biri de allah yardım etsin çok üzülüyorum demiş sanki uyuşturucu bağımlısıyım falan dedi zanneder mk et için hayvan boğazlayana midesini hayvan mezarlığına çevirene yardım etsin bence
Elbette ki seni vazgeçirmeye çalışacaklar... bunu garipsemen tuhaf bir durum. Bir insan sevdiği değer verdiği biri vegan olduğunda bu duruma son vermek onu vazgeçimek için yapabileceği bir şeyler varken bunu yapmayacak kadar duyarsız olabilir mi?
Bunun sebebi hz ibrahimin hz ismaili öldüreceği zaman koyun inmesinden kaynaklanıyor allah için adak adayıp et yiyen milletiz gayet karşı çıkılması normal çoğu insana göre veganlık dine ters
Vegan mı? Özentilik, yok öyle bişey. O vitaminlerden almada, vucuttaki kılların saçların kirpiklerin nasıl dökülüyor gör, omega alma bakalım, ne oluyor. Kendini ölüme sürüklüyorsun başka bi bok yaptığın yok