Merak ediyorum da evinizde aylık ne kadar et giriyor?

Pakdemirli'ye deyin ki, Avrupa'da adamlar 1 etin kilosunu 7 - 8 euro arası yiyor. En düşük işlerde, temizlik gibi işlerde saatlik mesai ücreti en az 12 13 euro civarında. Yani bir temizlik görevlisi çok rahat bir saatlik mesaisi ile bir kilo et alabiliyor. Dolayısıyla etmiş sebzeymiş ayrımı olmadan besleniyor.
Euro aldı başını gitti, TL cinsinde düşünürsek aynı fiyata geliyor diyor kısaca. Ne acı bir açıklama söyleme bari.
O adamlar saatlik ücreti ile bir kilo et alıyor. Bizimkiler günlük mesaisi ile. Keşke onu da söyleseymiş. Yazık...
Bakıyorum da herkes ekonomi uzmanı olmuş bu ülkede
adam bu ülkede insanlar avrupa kadar et yiyebiliyor demiyor, ülkemizin gelir düzeyi avrupa kadar da demiyor; et fiyatı aynı diyor... bu da doğru... zaten bizde maaşlar avrupaya göre 4-5 kat maaş alıyor diye et fiyatı bizde 4^te 1 fiyatına olamaz ki... mümkün değil... O kadar ucuza et üretsek zaten et üreticisi ihracat yapar iç piyasaya mal vermez... Biz her türlü avrupadan fakir bir ülkeyiz ve elbette onlar kadar alım gücümüz yok, hiçbir zaman olmadı kolay kolay da olmaz... ama et fiyatları konusunda adam "fiyat seviyesi aynı" demiş... zaten de aynı olması gerekiyor
@sertoro95 yahu aynı olmasının insanlara katkısı ne de böyle bir açıklama yapmış? Ne demek istedi yani aynı eee? Alabiliyor muyuma bakarım ben. Bomboş bir açıklama. Saf insanlar, gerisini düşünemeyecek ya da akp sevdasından düşünmek istemeyecek insanlar için baaakk biz avrupa ile aynıyız yaaa diye bir dakikalık zevk alacakları bir acıklama. Gene dolabına koyamayacaksan neden söylüyorsun bunu? Ne gerekçesi var anlamadım. Zaten daha pahalı olması için bir gerekçe yok yani daha ucuz demiyor, alım gücümüz daha iyi demiyor ne demek istiyor? Eşit para veriyoruz. Günah artık. Eşit kazanmayan insanlara, biri birinden 7.7 kat fazla kazanan insanla az kazanan insana eşit satıyoruz diyor. Ayıp değil mi bu?
katkısı var demiş mi? ya da bir cümle kurduğunda illa ki bir katkı imasında mı bulunması gerekiyor. Adama türkiyede et pahalı demişlerdir adam da demiş ki "hayır avrupada kaça ise burada da aynı"... eğer ülkemiz fakirse ve insanlar daha az et tüketiyorsa bu apayrı bir konu. Yani et fiyatıyla ilgili değil fakirlikle, geri kalmışlıkla ilgili... Bilmem kaç yüzyıldır adamlardan fakiriz. Buna 2 senelik bakanın açıklama etirmesini mi bekliyorsunuz?
@sertoro95 arkadaşım sen neyi savunmak istiyorsun anlamadım ki ben. Avrupa ile aynı et fiyatı. Şimdi bunun insanlığa faydası nedir bir bakan bunu neden söyler? Ne amaçla söyler? Ne demek istemiş olabilir. Bu adam bu işin bakanı sorumlu kişisi. Yani amaç ne olabilir lütfen ama. Bu adamın durup et avrupa ile aynı demesinin önemi ne? Ne anlatıyor insanlığa. Ne öğretisi var yani ben vatandaş olarak ne anlamalıyım bundan?
Faydasız, boş bir cümle. Ankara Türkiye'nin başkentidir gibi doğru ama anlamsız yani anladın mı. Biliyoruz ee? Eeee?
Yahu bir gerçekliğin ifadesi illa insanlığa faydalı mı olmak zorunda anlamadım... bakana "ülkede et fiyatlarının yüksekliğinden şikayet ediliyor bir tedbir alacak mısınız" diye sordularsa veya bu yönde konuşmalar yorumlar yapılıyorsa adam elbette ki böyle diyecek... evet bizde ücretler avrypadan düşük belki orda 4 misli yüksek ve alım güçleri 4 misli fazla... sizin hesaba göre et fiyatının eşit sayılması için burada etin dörtte bir fiyattan satılması lazım ki bu da mümkün değil... burada etin fiyatını çok aşağı çekersen kıtlık olur mal Avrupaya kaçar karaborsa olur... adam bir gerçekliği dile getirmiş... ne demesi gerekiyordu?
@sertoro95 adamın ne dediği önemli değil herkes kafasının içinde inandığına göre bakıyor ve sadece istedini görüp duyuyor. Ne derse desin bir taraf alkış tutacak diğer taraf yerden yere vuracak işte ülkemizin tam olarak sorunu bu zaten et fiyatı falan değil mesele
@pentin (1) şimdi özetleyecek olursak pakdemirli bir tarım bakanı. Ülkede et fiyatlarının yüksek olduğu söylentisine cevap veriyor. Normalde ülkeler arasında mal fiyatları arasında çok büyük farklılık olmaz. Olursa bir sorun var birileri manipülasyon yapıyor demektir. Fiyat seviyesinin aynı olduğunu söylediğinde "ortada müdahale edilecek bir şey yok" diyor... Ülkemizin genel olarak düşük katmadeğerli üretim yapan ve avrupaya göre fakir bir ülke olduğumuz ise kimsenin aksini iddia etmedği bir gerçektir. Kimse Türkiye Avrupa kadar gelişmiş ve zengin bir ülkedir demiyor. Bunu diyen yok... İnsanlar iktidarları o iktidarın bakanlarının laflarıyla değerlendirmez hele ki başka ülkelerle kıyas yaparak filan değerlendirmez. Mesela şimdi bu verdiğiniz verilere göre avrupada bakanlar veya iktidar partisi yöneticileri "gördüğünüz gibi halkımız trkiyeden çok daha iyi durumdayız demek ki başarılıyız" der mi? veya iktidar taraftarı vatandaşlar "türklerden daha fazla et alabiliyoruz demek ki merkel çok başarılı" diye sağa sola yazar mı? Önemli olan örneğin Merkel geldiğinde ne durumdaydılar şimdi hangi durumdalar. İnsan bunu öyle ya da böyle bilir. Aklıyla bilmese midesi söyler zaten.
@pentin (2) Ben size rakamlarla ifade edeyim. 2002 yılında dana etinin kilosu 10-12 lira asında değişiyordu. 180 TL asgari ücretle 15-18 kg civarı et alınıyordu. Bugünse 2400 asgari ücretle kilosu 50-60 tl civarı olan dana etinden 40-45 kg alınabiliyor... yani neredeyse 3 misline çıkmış. Bunu insanın beynine ilatmeyen bir mide yoktur hanımefendi. Hadi bu veriye inanmadınız araştırın... dahası OECD'ye göre ülkede kişi başı et tüketimi son 20 yılda yaklaşık 3 misline çıkmış. Asgari ücretin et alım gücündeki artışla paralel... dahası muhalifler sürekli saman ithal ediyoruz deyip duruyorlar... Saman nasıl üretilir? saman tahılın sapıdır artığıdır, 20 yılda ülkenin tahıl üretimi ciddi şekilde artmış. Yani saman üretimi de azalmış olamaz. Ama Eskiden ülkenin ineklerine danalarına yeten saman bugünkü büyük baş hayvanlara yetmiyor... YAni hayvan varlığı çok ciddi şekilde artmış ki bu samanı ithal ediyoruz... Ama o da yetmiyor dışarıdan et ve canlı hayvan alıp kesiyoruz. demek ki eskisine göre çok daha fazla et tüketiyoruz. Tüm bu veriler geçmişe göre çok daha yükselmiş bir refahla ilgilidir. İnsanların da eğer bir sempatisi varsa mevcut iktidara karşı mideden gelen bu sinyallerle ilgilidir. Yoksa pakdemirli et fiyatımız almanya kadar dediğinde insanlar aman demek ki almanyayı yakaladık diyecek de öyle oy verecek filan :)
@pentin (3) Bu arada avrupa elbette bizden zengin ve asgari ücreti bizden yüksek ama euro kuru 7.7 diye alım güçleri bizden 7.7 kat fazla olmuyor zira orada asgari ücret bizdeki gibi 2400 değil, onların parasıyla 1500 civarında... dolayısıyla zenginlik farkı da 7.7 filan değil yaklaşık 5 misli filan... ama herşey et gibi ülkeler arasında fiyat eşitliği olan giderlerden oluşmuyor. kira vesaire oralarda çok daha yüksek. Hizmetler sektöründe fiyat farkı ciddi. Dolayısıyla alım gücü farkı daha da aşağı iniyor. ama yine de 2-3 misli daha fazla tüketebiliyorlar. Ama bunlar ne onların mevcut hükümetlerinin artısıdır ne de bizdekilerin eksisidir... kıyas yapılacaksa 2002 ile yapılmalı...
@sertoro95 yurt dışına kaç kez cıktın kaç ay yaşadın bilmiyorum ancak alım gücü sandığın gibi değil. :) ben 2002'yi de yaşadım, yurt dışında da elimdeki para ile geçindim. Hiçbir gerçeklik böyle değil maalesef. İnan realite bambaşka.
Bir bakanın konuşması demeçleri sonuç odaklı olmalı. Hele de kendi alanıyla ilgili konuşuyorsa. Bir şeyle kıyaslamaya gerek yok gel günümüzde kalalım. Ben bir günlük mesaim ile bir kilo et alırken, avrupalı bir saatlik mesaisi ile alıyor.
1500 euro sandığın kadar küçük bir para değil. Burger king hani çok kişi bilir menüleri 5 - 6 euro bile değil. Burada 30 küsür TL. Bizim alım gücümüzün düşüklüğü ve enflasyon belimizi bükerken, adamlarda enflasyon geçen yıllarda eksiye düştüğü için ürünlerde indirim yapıldı ama maaşlar zamlandı.
Bakan konuşmasından buralara gelmek biraz garip oldu neyse. Bir bakan alanında konuşurken, cümlenin en ortasını, en anlamsız başı sonu olmayanını söyleyemez. Bu en hafif tabirle dalga geçmektir.
ben size rakam veriyorum siz ise "bana inanın" diyorsunuz... :) 2002 ile 2020 kıyası tek kişi üzerinden yapılabilir mi? istatistik denen şey neden tek kişiyle değil de yüzlerce kişiyle görüşülerek yapılır? cevabı basit... tek kişinin tecrübeleri kendi yaşam hikayesiyle ilgilidir... şimdi ben size çok net bilgi veriyorum. 2002 asgari ücreti 15 kilo et demekti bugün 40 kilo et demek, sadece etle de olmaz mesela 2002 asgari ücreti 110 litre benzin alıyordu bugünün ashari ücreti 400 litre benzin alıyor, elektrikten doğalgaza, otobüs biletinden una kadar hemen her üründe durum bu. Siz yaşınızı 31 olrak girmişsiniz. 18 yıl önce 13 yaşınızdaki sorumluluklarınız elbette farklıydı... çocukluk dönemiyle yetişkinlik döneminiz arasında size has değişimler olması gayet normal... Bakan kendi alanıyla ilgili konuşmuş ve gayet de sonuç odaklı bu. Zira tarım bakanının görevi ülkedeki insanların et alım gücünü Almanya seviyesine yükseltmek değildir. Bir ülke ile diğeri arasında et fiyatlarında ciddi bir farklılık meydana geliyorsa orada sağlıksız ve sorunlu bir durum var demektir. Birileri stokçuluk vesaire yapıyor olabilir. Mafya devrede olabilir vs vs vs... Adam diyor ki hayır arada bir fiyat farkı yok... piyasaya müdahale gerektirecek bir durumyok diyor... Ülkedeki ücretlerin almanyadan düşük seviyede olması tarım bakanının konusu mu ki işi asgari ücretim et alım gücü bakımından kıyas yapsın... adam spesifik bir konuya değinmiş. Her konuyu genel siyasi duruşunuza göre hücum veya savunma bağlamında değerlendirmek doğru değil
@sertoro95 ama ben siyasi görüşüme göre savunmaya geçmiyorum. Et fiyatı avrupa ile aynı dendiğinde bunun anlamsız bir cümle olduğunu söylüyorum. Alım gücü aynı değilken bunu söylemek bir fayda sağlamadığı gibi insanlarla alay etmektir.
2002 Türkiye'sinde kendi gelirimi değil, asgari ücretle çalışan bir aile olarak gelirimizi baz alarak konuşuyorum. Altın fiyatı, döviz fiyatı alım gücünü etkileyen şeyler çünkü aldığın teknolojik aletlerin neredeyse hepsi ithal. Dediğin gibi saman bile ithal :) :)
İthal ederken 7 kat para verdiğin yetmez gibi yüklediği vergilerle ''bir sana bir bana'' siyaseti yapılıyor. Araba alımında, telefon bilgisayar alımında her şeyde bunu görebilirsin.
Et ithal edecek noktaya gelmek için eti çok tüketiyor olman değil, az üretiyor olman lazım.
Avrupa'daki insanların gelirleriyle aldığı evleri, yaşadığı bölgeleri, bindikleri araçları bizim asgari ücretli ancak rüyasında görür. Mangal partilerini de rüyasında görür. Ekmekle, sebzeyle, soğanla çoğaltılmış köfte yer ancak. :)
altın alım gücünü nasıl etkiliyor acaba bir anlatıverir misin? altın mı yiyorsunuz? dolar olarak da asgari ücret 120 dolar civarından 300 dolar civarına çıkmış... aslında bir dönem 700 dolara yükselmişti ama son yıllardaki döviz atağıyla 300 dolara geriledi ama 120 dolarla kıyas edersen yükseldiğini kabul etmeniz gerekir... ben şimdi size net veriler verdim mesela dedim ki 2002'de benzin 1.66 idi ve 180 TL asgari ücretle 110 litre benzin alınabiliyordu bugünse 400 litre, et fiyatı da 2002'de 10-12 liraydı ve asgari ücret 15 kg et alırdı bugün 40 kilo civarı ; bu dediğim verileri kabul mü ediyorsunuz, araştıracak mısınız yoksa araştırmadan yok mu sayacaksınız? Araştırmadan yok sayacaksanız sizinle boşuna konuşuyorum... Yok eğer kabul edecekseniz veya araştıracaksanız (araştırınca zaten doğruluğunu göreceksiniz) o zaman bu gerçekleri nasıl içselleştireceğinizi ve mesela biri çıkıp da son 18 yılda asgari ücretlinin geliri eridi alım gücü azaldı dediğinde "hayır kardeşim rakamlar öyle demiyor" diyerek itiraz edecek misiniz? et ithalatı ile ilgili yazdıklarımı pek okumadınız daha doğrusu anlama niyetiyle okumadınız anlamına gelir. Et ithalatı az et ürettiğimiz içinse yani az et üretiyorsak nasıl oluyor da 40 milyon ton tahıl üretiminden gelen türk samanı ülkedeki hayvanlara yetmiyor? Saman ithal ediliyorsa saman denen nesnenin kullanım yeri bellidir. Hayvanlara yedirilir. Bir ülkeye saman vs gibi bir ara mal ithalatı yapılıyorsa veya ithalat artışı varsa o ara malın üretiminde kullanıldığı mamul made üretiminde ciddi artış var demektir. Saman da et ve süt gibi mamul maddelerin hammaddesidir. Dana samanı yer ete dönüşür. Ülkemiz tahıl cenneti olmasına rağmen 40 milyon ton tahıl üretiliyor olmasına rağmen samanı ülkemizin ineklerine yetmiyorsa nasıl oluyor da et üretimi az oluyor..
. Et üretimi azaldığı için ithalat yapılyor olsa OECD ve FAAO gibi uluslararası kuruluşlar nasıl oluyor da kişi başı et tüketiminin 3 misline çıktığını bildiriyor? Peki asgari ücretin et alım gücü nredeyse 3 misline çıkmışken et üretiminin az olduğunu, tüketimin de az olduğunu neye göre söylüyorsunuz? Sürekli avrupa ile kıyas yapıyorsunuz ama avrupa dünyanın geri kalanından zengin bizden de zengin... bununla siyasi yoruma dayanak yapamazsınız...
Evet et fiyatları aynı.
Euro olarak kesinlikle aynı.
Sorun şu ki, biz Türk lirası kullanıyoruz ve bu gün itibari ile 1 Euro=7.74 Türk lirası.
Bu da demek oluyor ki, Avrupalılar bizden 7.74 kat daha fazla et tüketebiliyor.
Bir ilkokul çocuğunun anlayabileceği düzeyde anlatmaya çalıştım. Umarım yine anlamadan yorum yapan olmaz.
Alın size Almanya'da et fiyatları. Bu fiyatları Türk Lirası'na çevirseniz bile Türkiye'de ki kadar pahalı olmaz ayrıca Almanların aldıkları maaşları da hesaba katarak alım gücünü düşünürsek, bakan bey çok güzel bir rüya görüyor büyük ihtimalle.
Et çok yiyoruz Türkiyenin ilk et avm si olan Kahramankazan et avm den alıyorum ya da et süt kurumundan kemiksiz et 50 tl gayet makul sakadat da seviyoruz işkembe ciğer böbrek zaten protein ağırlıklı besleniriz bizde ayda 20 gun et olur desem yalan olmaz
Cevap
73Cevap
Kurban eti bayağı kalıyor gadası. Ha diceksin ki sen kurbanı et için mi kesiyorsun. Tabi ki hayır gadası. Dağıttıktan sonra elimize kalan etlerden bahsediyoru.
Ben italyada yasiyorum 2 kilo biftek aliyorum aybasinda, butun ay her yemege ekliyorum fazla fazla yetiyo bana, merak ettim sizle bizim fiyatlari karsilastirdim 🧐
Burda biftegin kilosu 15.00€ iki kilosu 30€ burdaki asgari ucretle (1.376,00€) kiyaslayinca gayet ucuz
Turkiyede carrefour da biftek kilosunu 73,90₺ olarak gosteriyo 2 kilosu 147,80₺ ordaki asgari ücrette yanilmiyorsam 2.324,70₺ hesap ortada 🤭😎
Hep klasik liraya çevirme hilesi. Önemli olan fiyat değildir. Fiyatın aynı olmasının sebebi bizim ucuz olmamız değil euronun yüksek olması. Et ne kadar 7 Euro, cevir TL'ye yaklaşık 56 lira. Aaaa bak sen nerdeyse aynıymış. E zaman maaşını da çevir. Adam 1600 Euro yani 13000 lira asgari ücret veriyor. Sen neden vermiyorsun o zaman? İşlerine ne gelirse onu çeviriyorlar. Amannnn bilen biliyor,. bilmeyene de laf anlatilmiyor zaten. Ben de kime ne anlatmaya çalışıyorum. Klavyeme yazık. 🤣
adam bu ülkede insanlar avrupa kadar et yiyebiliyor demiyor, ülkemizin gelir düzeyi avrupa kadar da demiyor; et fiyatı aynı diyor... bu da doğru... zaten bizde maaşlar avrupaya göre 4-5 kat maaş alıyor diye et fiyatı bizde 4^te 1 fiyatına olamaz ki... mümkün değil... O kadar ucuza et üretsek zaten et üreticisi ihracat yapar iç piyasaya mal vermez... Biz her türlü avrupadan fakir bir ülkeyiz ve elbette onlar kadar alım gücümüz yok, hiçbir zaman olmadı kolay kolay da olmaz... ama et fiyatları konusunda adam "fiyat seviyesi aynı" demiş... zaten de aynı olması gerekiyor
Benzin aynı olmayabikir zira orada üretim tekeli var ve dolaylı vergi yükü var... bizde aşırı düzeyde dolaylı vergi var... yoksa rafineri çıkış fiyatları yaklaşık aynıdır... ayrıca konu et iken neden benzine getirme ihtiyacı duydun ki anlamadım... dahası sen zaten et fiyatının yaklaşık olarak aynı olduğunu kabul etmişken bana göre benzin fiyatının aynı olduğu tahminine ne gerek var? Dahası bu işin bana göre sana göresi mi olur? Alıp hesaplarsın aynı ise aynıdır değilse değildir... ama illa ki alım gücü konusuna girmek istiyorsan o zaman kıyas Almanya ile değil 20 sene öncesiyle yapılır... 20 sene önce net asgari ücret 18 kg et alırken bugün 40 kilo alıyor 20 sene önce 150 litre benzin alırken bugün 400 litre alıyor... yani olaya politik bakacaksan kıyası Almanya ile İngiltere ile yapman doğru olmaz zira biz onlardan onlarca nesil önce geri kaldık...
1600 euro asgari ücret batı avrupanın zengin ülkelerinde var; doğu avrupada çok daha düşük... Onlar neden vermiyor veremiyor? Asgari ücret bizde o seviyelerde olmaz olamaz; şimdilik böyle bir ihtimal yok. Nedeni basit. Bizde o kadar büyük katma değer yaratan bir üretim yok. Tıpkı doğru avrupa veya ortadoğu ülkeleri gibi daha düşük katma değerli daha basit mal ve hizmet üretimleri var. Dolayısıyla da düşük ücretle çalışan insanlara ihtiyaç var. Yüksek ücretle o tür basit ve düşük katma değerli üretim yapan işletmeler ayakta kalamaz. Avrupa'da (batı avrupa) artık düşük katma değerli ve ucuz işgücü gerektiren işler yapılmıyor; o tür ürünleri çinde, hindistanda filan ürettiriyorlar veya ithal ediyorlar çünkü oralarda işgcü ucuz, maliyeti düşürebiliyorlar. Mesela covid için ingiltere maskesiz kaldı neden? Çünkü oralarda yüksek katma değerli yüksek teknoloji ve know-how gereken üretimlere ağırlık verilmiş ve yüksek ücretler sebebiyle aske gibi basit şeyler yıllardır ordan burdan ithal edilir olmuş ki bu tür basit şeyleri üretecek yeterli altyapı ve bu gibi işlerde beceri sahibi işgücü bile kalmamış... tedarik kanalları kapanınca kalakaldılar... Zenginlikleri krize sebep oldu...
ben her sene tüketim fiyatlarını sürekli not ederim hem özel merakımdır hem de yıllardır kira hesaplamasını et süt peynir fiyatları üzerinden yaptığımız için mecburen hesap ediyoruz... Ekonomi verilerine de hakimim çok şükür bu konuları araştırmayı gayet de severim. TV seyretmek de adetim değildir. Verileri de ya doğrudan çarşıdan pazardan veya reutersten veya OECD'den alırım... şimdi istersen 2002 yılında asgari ücretle kaç litre benzin alındığını o günün gazete kupürü (zam haberi üzerinden) ispat edebilirim... o günlrde benzin fiyatının 1.66 olduğuna dair haber kupürü işinizi görür mü? asgari ücret 180 liraydı... zor bir şey değil... 180'i 1.66'ya bölünce 110 litre benzin çıkıyor; o dönemden market reklamı da var. Dana eti 10 lira 180'i 10'a bölmek daha da kolay... 18 yapıyor... Bu hesabı yapabilmek için A haber seyretmeye gerek var mı sizce? Pahalılığıyla efsane olmuş migrosta bugün asgari ücretle 40 kilo dana eti alınabiliyor, benzin fiyatı da her istasyonun direğide yazıyor zaten. 6 lira gibi bir rakam 400 litre benzin alınabiliyor artık... yani şimdi son 18 yılda asgari ücretin dana eti cinsinden 2 mislinden fazla, benzin olarak da neredeyse 4 katına yakın seviyeye çıktığını doğrudan matematik ve birazcık araştırmayla bulmak mümkün... a habere filan gerek yok...
Öncelikle bu soruyla oluşturulan algı yanlış. Alım gücünüz ne kadar? Size üniversitelerde bile doğruz düzgün öğretilmeyen bir kavramdan bahsediyorum. Bir avrupalının asgari ücreti şu anda 1200 euro civarında ve et fiyatları da şu anda İspanya'dan bildiriyorum, birinci sınıf antrikot ve bonfile fiyatları yaklaşık 8-10 euro arasında. Bu da demek oluyor ki asgari ücretle çalışan bir avrupalı ayda yaklaşık olarak 120 kilo et alabiliyor. Türkiye için hesaplarsanız asgari ücret şu anda net olarak 2374 lira. Et fiyatlarını da size özel indirim yapıp 60TL üzerinden hesapladığımda bile sadece 40 kilo et alabildiğinizi görebilirsiniz. Yani lütfen kandırılmayın, kandırılmaya da izin vermeyin. NOKTA
Haftada 3 ila 4 arası giriyor fakat fiyatlar feci pahalı Avrupa da Bulgaristan da kilosu 30 tl iken burda 120ye kadar çıkmakta durumu iyi olmayanların yemesi imkansız ötesi. Kısacası ayda 10 dan fazla et yiyebilmeniz için 4000 den fazla maaş almanız lazım.
Ben mühendisim eşim doktor yani durumumuz iyi fakat ülkede çok büyük bir işsizlik ve geçim sıkıntısı yaşanıyor. Ama bu sorunları söylemeye çekiniyoruz. Herşey güzel herkes rahat rahat yaşıyor gibi göstermeye çalışıyoruz. Gerçek olan kurban bayraminda başka bir zaman çok az bir kesim et almaya durumu müsait. Ama anlatmaya gerek yok bunları zaten halk inanmak istediğine inanıyor yaşadığına değil.
AKPLi Mode On:
Memleket eyiye gidiy, züper ğücüs, dünya lideriyis, Alamanya bisi kıskanıyooo, alamanyada domatisi taneylen alıyorlar, bensin türkiyeden bahalı, 1.2 yuro orada bensin çarp 7 liraynan 8.5 lira eder. Hani alamanya ekonomisi çokh eyiydi?
AKPLİ mode off...
@sertoro95 sen reyizimise yalançımı diyon. Reyiz kıskanıyor diyorsa kıskanıyor.
öyle bir laf yok... şeyinizden laf üretiyorsunuz... Almanya hemen her konuda Türkiyeden daha gelişmiştir ancak belirli bir iş veya bir proje yapıldığında o proje övülmek için Almanyayı bile kıskandıracak proje denir... Özellikle 3. havalimanı için kullanılan bir ifade zira Almanya büyük havalimanı inşaatını uzun yıllardır bitiremedi. Yani Almanyann yapamadığını biz yaptık ortaya çıkardık dediğin zaman biz Almanyadan daha gelişmiş, daha zengin, daha ileri ülkeyiz daha büyük refah seviyemiz var demiş olmuyrsun. Bu işi Almanyadan daha iyi yaptık diyorsun... aradaki farkı daha basit anlatmaya çalışırsam size ayıp olacak... kalın sağlıcakla
Fakıbaba’yı anımsatan, komik ve gülünç bir açıklama. Ülkede devlet destekli, hayvancılık resmen sürünüyor. Yüksek enflasyon, hayatın pahalılığı sadece vatandaşı vurduğu için. Böyle açıklamalar yapmak gerçekten kolay mı geliyor bilmiyorum ama böyle hezeyanları çok gördük. Artık böyle şeylere karnımız tok, laftan sıkıldık. İcraat yok ve icraat göremiyoruz. Sahi gayriciddi açıklamalara sanki kulaklarımız daha önceden de aşinaydı?
O denilene bakarsak biz zaten verilere göre süper ülkeyiz en büyüğüz.. baksana vatandaşa rahat battığı için intihar ediyor bir baba çocuğuna et yedirmekten bıktığı için kendini yaktı zaten, ya da bu esnaf yardımları veya pandemi yardımı gerçekten hakederlere ulaştı.. istatistikler öyle söylüyormuş. ama ne gariptirki dünyada istatistiklerine asla güvenilmeyen 6 ülkeden biri Türkiye maalesef.
Türkiyede yerli üretim bitti çok çok azalDi. Genelde ithal et geliyor Belçika mavisi angus simental tip ucuz ama lezzetsiz.. Yerli dana çok pahalı karkas geliş fiyatı 44 TL kusur esnafa.. yani 65 70 TL den aşağı kaliteli kıyma alamassin. Asgari ücreti de göz önüne alırsanız birçok ailenin evine et girmediği kesin.
nasil oluyormus o ben süt danasinin gerdaninin kilosunu 7€ dan aliyorum normal dana eti 4,99€ birime vurdugunda 7€ ya 1kg dana gerdani almak bence cok uygun zira 4€ ya dana döner yiyoruz burda. Almanya da yasiyorum et yemek burda lüks degil hemen hemen her kesimden herkes rahatlikla hergün et tüketebilecek maddi güce sahip.
Hatta bu cumartesi yine mangal yakacam cumadan etleri almaya gittigimde foto cekip atarim unutmazsam.
Hemen hemen her gün yapıyoruz çünkü ailem etsiz yemek yemiyor 🙈🌸ben şahsen o kadar aramam eti benim için olmasa da olur 🌸
Gelde inan hadi😊 Durumumuz iyi olduğu için dolabımizda bulunur genelde ama ne kadar pahalı olduğunun farkındayız yemesinler bizi :(*)
Şu avrupa ülkelerini tek tek saysın,, sizde google amcaya bir bakın reyon satışları mevcut ,, Ülkemdeki bakan açıklama yapıyor,, halkın tepkisine karşı taraf toplamak amacı ile malumunuz her olumsuzluğu savunan taraftarları var
Bizde etin ucuz olması lazımken neden eşit? Madem eşitlik üzerine yürüdük çalışma saatlerimiz de maaşlarımız da aynı düzeye gelsin.8 saatten fazla çalışmıyorlar, biz 12. alınan asgari ücret. et değil ama insan eti ucuz.
adam bu ülkede insanlar avrupa kadar et yiyebiliyor demiyor, ülkemizin gelir düzeyi avrupa kadar da demiyor; et fiyatı aynı diyor... bu da doğru... zaten bizde maaşlar avrupaya göre 4-5 kat maaş alıyor diye et fiyatı bizde 4^te 1 fiyatına olamaz ki... mümkün değil... O kadar ucuza et üretsek zaten et üreticisi ihracat yapar iç piyasaya mal vermez... Biz her türlü avrupadan fakir bir ülkeyiz ve elbette onlar kadar alım gücümüz yok, hiçbir zaman olmadı kolay kolay da olmaz... ama et fiyatları konusunda adam "fiyat seviyesi aynı" demiş... zaten de aynı olması gerekiyor. dediğim gibi ucuz yapmaya kalksan orada et pahalı olduğu için ihraç edilir burada kıtlık olur
Az et tüketimi bence daha iyi. Ayda en fazla 1 kilo et yenmeli (kıyma dahil).
Günlük 30 gr üstü et tüketimi kolon kanseri riskini artırıyor.
Ayrıca et demek yağ demek. Damar tıkanıklığına bağlı kalp krizi, inme veya diyabet de cabası.
Tabi ki bunlar yüksek fiyata bahane olamaz, fiyatlar kesinlikle düşmeli. Et fiyatlarının avrupayla aynı olması zate en büyük sorun. Adamların asgari ücreti bizimkinin 5 katı olduğu için sorun burdan başlıyor
Bakın burası çok önemli 😂
Normal bir Amerika vatandaşı yılda 130 kilo et tüketirken
Normal bir Türkiye Vatandaşı Yılda sadece 25 Kilo et tüketiyor ☺️
Paramız git gide kıymet değer kaybetti. Ekonomi bitti. Hükümet çöküyor. Ama Tv'de en iyi 10 ülke içindeyiz.
@lastsubay Bu arkadaş sana bir şeyler anlatmaya çalışmış ama sen cevap vermek yerine küfretmeyi tercih etmişsin… sertoroyu bilmem ama daha bu gece dana biftek yiyeceğiz dünden terbiyeledik... kırmızı et yemeden o gece uyumak prensibim değildir arkadaşım :) ama mesele ben değilim ki vatandaşın genel durumu... 2002 yılında asgari ücretle ancak 15 bilemedin 20 kilo dana kuşbaşı alınabiliyorken bugün en az 40 hatta 45 kilo dana kuşbaşı alınabiliyor... istersen ispatını da yaparım. Hergün pahalılığıyla efsane migrostan haftada en az 4 paket alırım yarımşar kilodan 2 kilo yapar... 100 lira filan :) bugünün asgari ücretiyle bu paketlerden 100 paket alınabiliyor ama 20 sene önce en fazla 30-35 paket alınabiliyordu... inanmıyorsan araştırabilirsin. ... eti beğenmediysen benzinden örnek vereyim ayıptır söylemesi et yediğim kadar gezmesini de severim... 2002 yılında asgari ücret 180 lirayken benzin 166 liraydı yani en fazla 110 litre benzin alınırdı bugünse 400 litre alınabiliyor... eee napalım şimdi kafamızı kuma gömelim de görmeyelim mi bu gerçekleri
Bazen bu hesapları yaparken şöyle yapıyorlar diye düşünüyorum. "Bizde et 45 lira, onlarda 7$ 7 dolar bizde 49 lira fiyatlarımız aynı hatta 4 lira daha ucuz" diyorlar gibi. Ama onlar maaşı Dolar olarak alıyor, biz TL diye düşünmüyorlar sanki. 🤣 🤣 🤣
Bu iktidarı destekleyenlerin çoğunluğu zaten iki kilo et alamayanlar. Demekki şikayetleri yok. Sonuç olarak müstehak.
bu iktidar gelmeden önce asgari ücret 180 lira idi... dana kuşbaşı ise 10 lira idi yani 18 kg et alınabiliyordu. Bugün ise mesela migrosta dana kuşbaşı pakette kilosu 50 lira ve asgari ücretle 45 kilo alınabiliyor... bu iktidarı destekleyenler bu iktidarın batı seviyesinde devralmadığını biliyor. Kıyaslarını da o yüzden batıyla değil 2002 ile yapıyo. Dar gelirli de asgari ücretle 15 kg et alınabilen dönemden 40-50 kilo alınabilen döneme getiren yönetimi destekliyor. Bunda garipsenebilecek ne var.
@sertoro95 çeyrek altın 20 lira idi. kaç çeyrek alıyodun şimdi kaç tane alıyosun.
altın fiyatı 2002 senesinde dünya piyasalarında dip noktasındaydı... 1 ons altın 300 doların altına düştüğü için altın madenleri bile kapatılmaya başlanmıştı. O dönemde altın bugünküne göre çok daha değersiz bir madendi... geçtiğimiz dönemde altın düny piyasalarında yaşanan krizlerle ve yükselen madencilik maliyetleri sonucu 2000 dolara kadar çıtı ons başına... yani altın zaten bir tüketim aracı değil, fiyatı tamamen dünya piyasalarında belirlenen bir değerli meta, 20 sene önce dünyanın her yerinde bugünküne göre çok daha değersiz bir şeydi... asgari ücretin altın bazında bu oranda azalmış olması asgari ücretlilerin refah seviyesinde çok ciddi bir yükseliş anlamına gelir...
Öyle mi?
Avrupada tavuk kilosu 7€, kuzu kilosu 8-9€, dana kilosu en fazla 12€.
Türkiye'de ₺ olarak bu fiyata anca süt şeker, alırsın..
Avrupadakilerle bizim alım gücümüzü de araştırmış mı acaba. Bakan her ay bir dana kesiyordur kolay tabi ona ordan konuşması. Yılda bir kere et yiyen var be hatta onu bile yiyemeyen
@sertoro95 3 maymunu oynamak her zaman işinize geliyor değil mi? İlla orda belirtmesi mi lazım alım gücünü, anlamanız için. İlla gözünüze mi soksun ki onuda asla yapmazlar neden yapsınlar ki ekonominin nasıl berbat olduğunu mu söyleyecekler kendi ağızlarıyla. Hoş söylesede değişen bir şey olmaz galiba. Baksana şu durumda bile hala onları savunabilenler var aramızda maalesef. Çok basit bir mantıkla anlatayım o zaman anlaşılır olur bellki avrupalı ayda kaç kilo et yiyor ben kaç kilo yiyorum hesabı yap asgari ücretten. Onlar rahat 20 kilo yerken burda asgari ücretlinin evine kurbandan kurbana giriyordur o da kesenler verirse. Yani isterse et fiyatı birebir aynı olsun alamadıktan sonra kimin umrunda bu.
Adam tarım bakanı ekonomi bakanı değil veya Sanayi bakanı değil... bu ülke evvel ezel Avrupa'dan fakir... alım gücümüz elbette ki oradan düşük... tarım bakanının buna yapacağı bir şey zaten yok... tarım bakanının görev alanı çerçevesinde onun ilgileneceği şey et fiyatlarının bu ülkeye has bir şekilde diğer ülkelerden yüksek veya düşük olmasıdır... eğer et fiyatı Avrupa'daki fiyatlardan yüksek olsa ortada tarım bakanının müdahale etmesi beklenen et tedariğiyle ilgili bir sorun var demektir... ülkeler arasında et fiyatlarının çok farklı olmaması icap eder. Olursa ortada akut bir sorun var demektir... alım gücü olayının sebeni ise bizim fakir bir ülke olmamızla ilgili... bizden daha fakir bir ülkeyle kıyas yaparsan da bizde ücretli daha fazla et yiyebiliyor sonucu çıkar... o zaman da o daha fakir ülkede et bizden de pahalı mı diyeceğiz? Adam tarım bakanı olarak etin ülkemizde batı ülkelerine göre daha pahalı satılmadığını yani spekülatif bir durum olmadığını söylüyor... nedir bundaki sorun?
@sertoro95 güdülmeye devam et sen hayatın da başarılar ve gerçekleri görmeyi başarabilen iki çift göz diliyorum. Hadi bye👋
Ben sana gerçeklerden bahsedeyim inanmıyorsan araştır... 2002 yılında bu ülkede asgari ücret 180 TL dana kuşbaşı 10-12 TL idi... yani asgari ücret kalitesine göre 15-18 kg civarı et alabiliyordu (dana kuşbaşı)... bugün ise kilosu 50-60 TL civarı olan dana kuşbaşından 40-45 kg alabiliyor... inanmıyorsanız 2002 yılından gazete kupür vereyim ya da siz araştırın o günlerde kaça satılıyordu et diye... eğer iktidar değerlendirmesi yapacaksak Almanya ile değil iktidarı aldıkları dönemle kıyaslama yapılabilir
@sertoro95 Kendi filminde ki insanlarla muhattab ol zira ben senin önüne yığınla açıklama koysam da sen yine at gözlüklerinle bakacaksın olaya. Ülke b. k içinde yüzerken ayağımıza deniz geldi diye sevinenlerden de başka ne beklenir ki zaten
Kendi fikrinde ki*
Kendi fkrimdeki insanlarla muhatap olup napqcağım. .. seni bilmem ama benim kahve dövülürken hınk diyecek kişilere ayıracak vaktim yok ki... ayrıca kendi fkrimdeki insan demek bana göre zaten doğruyu idrak etmiş kişidir ona neden vakit ayırayım ki... ben mesela senin önüne açıklama veya rakam koyarım demiyorum... bildiğim yüzlerce veriden bazılarını ama düşünen insan için çok şey ifade edecek çok önemli verileri koydum zaten... senin düşüncende bir farklılık oluştu mu? Veya kendi kendine sordun mu hiç acaba dedin mi?
@sertoro95 O kadar gereksiz o kadar faydasız bir insansın ki o iktidar gelip anneni becerse domaldım sıra bende dersin. Bak bu kadar düşüksün yani. İşsizlik hiç olmadığı kadar fazla, üniversite bitirsen bile iş yok iş olsa asgari ücretten fazla veren yok, kiralar desen en berbat ev bin beşyüz lira olmuş, elektirk su doğalgaz bunlara bindirilen vergilerin haddi hesabı yok o ay evde olmayıp suyu kullanmasan bile fatura 50 lira geliyor. Senin iktidar diyip savundukların asgari ücret nelerine yetmiyor hergün çay simit yeseler paraları bile kalıyor diyip özel uçakla kendilerine et getirten insanlar. Gözlerinin önünde babalar çocuğuma pantolon bile alamıyorum diyip kendini yakarken o iktidar çıkıp ülkede işsizlik yok iş beğenmeyen var diyo utanmadan yüzsüzce arsızca. Ama bunlardan daha üzücü olanda bunları gören bilen şahit olan sen ve senin gibilerin hala savunabilmeleri. Sizin vicdansızlığınız yüzünden desteklemeyen bizlerinde bunlara mahkum kalması.
sen zaten bir fikir tartışmasının o fikir tartışmasının taraflarının meseleyi kişiselleştirmemesi gerektiği ve diğer tarafın farklı fikirde oluşunu herhangi bir şekild ekendi fikri pozisyonundan daha az saygıdeğer kabul edemeyeceği yönündeki asgari tartışma adabından uzak olduğunuzu ve verilerden yola çıkılarak yapılması gereken bu gibi bir fikir tartışması için yeterli donanımda olmaktan çok uzak olduğunuz için bu son yazdığınızı artık okumaya bile gerek duymuyrum... kahve dövücüsüne hınk deici arayan acizlerle işim olmaz...
@sertoro95 söz kalabalığı yaptın diye kendini bilgili mi görüyosun şu an 🤣😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 gerçekten komiksin. Zaten okuma ve daha önemlisi ANLAMA kabiliyetin olsaydı meseleyi kişiselleştirmediğimi ülkede ki insanlardan yaşananlardan örnek verdiğimi anlardın. Ama tabi sürü psikolojisi bunu gerektirir sende haklısın baş nereye giderse ne derse ayaklarda sallabaş gibi ona uyar. Ayak sen oluyorsun burda şimdi yine anlamazsın falan açıklayayım dedim.
Ortaya at yalanı nasıl olsa inanan kesim var. Ayda yarım kilo ya girer ya girmez ortalama bu ama zaten kurbandan kalan et 1 sene gidiyor hatta bazen daha fazla gidiyor. Ayrıca almıyoruz.
Yalan soylemek nasil aleni ve kolay
ve bunu yapan bir bakan
yaw ilk okul matematigi bilsen bile soyle bir cumle kurmazsin
ne diyim ki
Allah islah etsin:)
Erdoğandan önce asgari ücrete 15 kilo et alınabiliyordu şu an 50 kilo geliyor 2320 TL'ye
Erdoğandan önce 500 ekmek alınırken Erdoğandan sonra 1500 ekmek geliyor asgari ücrete
Senin bu söylediğin ben arabama hep 50 TL mazot alıyorum diyen adamla aynı.. bu ülkede etin kıymanın kilosu 12-20 TL arasında idi. kasaplar koyunu 6-8 TL arasından kesiyordu. şimdi ne kadar 40-90 TL arasında. kasap büyük başı bile 28-30 TL’den kesip tezgahina koyabiliyor.. ekmek 25 kuruştu ve bugün senin aldığın ekmeğin gram olarak 3-4 katıydı.. sen neyden bahsediyorsun.. asgari ücret 600 TL iken bu vatandaş gramajı daha yüksek olan ekmeği 25 kuruştan 2400 tane alıyordu... bugünki ekmeğin gramına hesap edersek 2400*hadi 3 katı diyelim=7200 ekmek eder. önce bir düşünün kulaktan dolma konuşmak yerine bir sentez yapın lütfen.. ha yanlış anlama sempatizan değilim ama senin yazdığın hesabın doğrusu benim dediğim gibidir onu bil istedim sayın kardeşim 🙂
@KAPTANKENAN6 külliyen yalan söylüyorsun 2002 yılında ekmeğin gramı 200 gramdı, 200 gram ekmek 20 kuruştu yani kilosu 1 liraydı yani 180 TL asgari ücretle 180 kilo ekmek alınabiliyordu (900 adet)... Bugün aynı gramajdaki ekmeklerden 1500 adet alınabiliyor yani 300 kilo yapar... nereden baksan iki misline çıkmış... 2002 yılındaki ekmeğin gramajının daha fazla olduğu kuyruklu yalan... 2002 yılında senin hesabınla bile asgari ücret ancak 10 15 kilo et alabiliyor işte... dana kuşbaşı 50 TL asgari ücret neredeyse 50 kiloya yakın et alabiliyor. 2002'de 15 kilodan bugün 45-50 kiloya çıkmış daha ne olsun? benzine gelecek olursak 1.66 idi 2002'de ve 110 litre alınabilyordu; bugünse 400 litre... baştan aşağı yalan dolan bir hesap koymuşsun kusura bakma
@KAPTANKENAN6 valla utanmadan sıkılmadan yalan söylüyorsun... bir kere asgari ücretin 600 lira olduğu dönem zaten ak partinin dönemi... neye göre kıyaslama yapıyorsun... verdiğin rakamlar tamamen YALAN.. inanmıyorsan sana tarih vereyim 30 Eylül 2002 tarihli milliyet gazetesinin 7. sayfası internetten aç bak... habere göre Ekmeğin kilogram fiyatı 1.25'e çıkacak asgari ücret 184 lirayken yani 150 kilo ekmek alınabiliyormuş... Bugün ise 200 gramlık ekmeklerden 1500 adet alındığına göre 300 kilo ekmek alınabiliyor... 150 kilo mu büyük 300 mü
Öncelik olarak şunu söyleyeyim ilk yorumda belirttiğim gibide sempatizanlık particilik ve siyaset yapmıyorum.. ekmeğin gramajı konusunda siz sadece asgari ücrete yani faal çalışan maaştan örnek gösterdiniz ben daha genelinden bahsediyorum yani ekonomide vatandaşın emekli veya çalışan olarak paralel artmalıdır.. bide paranın alım gücü davası var bunu sırf ekmekten değil bütün zorunlu ihtiyaçları kıyasladığımızda paranın miktarının artış gösterdiğini fakat alım gücünün düştüğünü görebiliriz.. buna devalüasyon denir.. şimdi TÜİK verisi olan altında kaynağı yazan resmi bir tablo atayım çalışan emekli farkına bir bakın bide bu 200 gram 300 gram olayına bakın.. tekrar ediyorum devletin yayınladığı resmi TÜİK verisi.. ve şu konudada size belirteyim benim yorumlarımın hiç birinde hakaret saldırma veya her hangi bir parti sözü geçmiyor. eğer benim düşüncemdede bir yanlışlık var ise ki olabilir insanız sonuçta bunu daha naif kırıcı olmadan konuşursak anlaşmamız daha kolay olur.. sonuçta herşeyden önce hepimiz bir ülkenin vatandaşıyız birbirimizi kırmak elimize bişey geçirmez. değerli yorumlarınızada teşekkür ederim iyi geceler dilerim.
https://imgyukle.com/i/CpCCmG
Buyrun buda ek olarak aynı sayfadan yani tablonun istatistik bilimince yorumlanmış hali
https://imgyukle.com/i/CpuNbq
@KAPTANKENAN6 tek amacın kafa bulandırmak... sempatizanlık partizanlık yapmama lafların da rakamların gibi palavRA... UTANMADAN SIKILMADAN "asgari ücret 600 TL iken bu vatandaş gramajı daha yüksek olan ekmeği 25 kuruştan 2400 tane alıyordu.." diye yazmışsın... asgari ücret 600 TL iken yıl 2010 idi ekmeğin fiyatı da 25 kuruş filan da değildi... ekmek en son 2002 yılında 25 kuruş oldu ve o dönemde de gramajı 200 gramdı... 2002 yılında 200 gramlık ekmek 25 kuruşa satılıyordu ve asgari ücret 184 lira olduğu için yaklaşık 730 adet satın alınıyordu. şimdi ise 1550 adet alınabiliyor asgari ücretle... şimdi soruyorum sana alım gücü nasıl düşmüş... konu ekmek olunca işin içine gramaj yalanı katarak kuyruklu yalanlarını sokacak kılıf aramışsın ama benzinde o da yok. 2002 yılında benzin kaç para 1.66 tl... 184 TL asgari ücret kaç litre benzin alır? 111 litre alır yaklaşık olarak... şimdi benzin kaça? 6.50... 2300 asgari ücretle kaç litre benzin alınır? 350... hala kalkmışsın maaş artıyor ama alım gücü düşüyor filan diyorsun... madem istatistik diyorsun sana devletin değil türk-iş'in 4 kişilik ailenin mutfak ve gıda masrafları araştrmasından örnek vereyim. 2002 yılında 4 kişilik ailenin aylık asgari gıda harcaması 350 lira ilan edildiği dönemde asgari ücret sadece 184 liraydı yani %55'i kadar filandı; şimdi en son 2500 TL ilan edildi yani asgari ücret bu tutarın %93'ünü karşılıyor... nasıl oluyor da alım gücü düşmüş oluyor?
@KAPTANKENAN6 yahu bak bunca yıldır çok palavracı ve yanar döner adam gördüm ama senin gibisine rastlamadım...
Öncelikle kendi yorumunda istatistiklere ülkemizde güvenilemeyeceğini yazıp buraya istatistik linki koyan birisin neremle gümsel bilemedim ama dahası da var...
İlk yazdığın orumdaki yalanlarından birinde geçmişte ekmeğin şimdikinden 3-4 kat daha ağır olduğunu yazmıştın, sonra da kaynak diye verdiğin tabloda bile o dönem ekmeği 300 gr olarak vermiş... bitti mi bitmedi
Verdiğin tablo sarı çizmeli mehmet ağanın yaptığı ve altına da TUİK verisi diye yazdığı ne idü belirsiz bir tablo... TUİK verilerini neden TUİK'den değil de el alemin bakkal defteri gibi tablosundan alırsın?
Dahası o tablonun seni yalanladığı tek konu ekmek gramajı da değil... asgari ücret 600 TL iken ekmek 25 kuruştu diye attığın yalan da o tabloda ifşa olmuş; asgari ücretin 600 L olduğu dönemi bul orada... hangi yıl? 2010... o sene ekmek kaça? orada yazdığına göre 50 kuruş... hani nerede 25 kuruş? 2002 yılında... o dönemin asgari ücreti kaç tL görünüyor tabloda? 107...
Başka bir çarpıtma da cevap sahibi ramazansoyar arkadaş Erdoğandan önce diye rakamlar vermiş... Yani kıyası 18 yıl öncesile yapınca alım gücü artmış... bu artış o tabloda ayan beyan gözler önünde zatenççç tabloya göre 100 gr ekmeklerden kaç adet alınabiliyor 2002'de 1284; 2016'da kaç adet? 2600... 1284'ten 2600'e çıkmış...
@senveben82 bakın hanımefendi sizin bana örnek sunduğunuz veri açlık sınırı sadece 4 kişilik ailenin standartlara uygun gida masrafıdır.. benim size bahsettiğim alım gücünün düşmesi yoksulluk sınırı ve yaşama maliyetiyle alakalıdır.. çünkü yeme içme dışındaki tüm zorunlu ihtiyaçlarımız yoksulluk sınırı içinde hesaplanan verilerdir. bunu bir kişiye kıyaslarsakta yaşama maliyetidirki tek kişinin yaşama maliyeti sizin bahsettiğiniz açlık sınırının üstündedir.. https://imgyukle.com/i/CD5i6I buyrun bu sizinde dediğiniz gibi TÜRK-İŞ verileri.. altı çizili son paragrafı düzgün okuyun lütfen.. orda yani diyorki 4 kişilik bir ailenin beslenmesi giyinmesi barınma vb bütün ihtiyaçları 7229 TL tutuyor.. aradaki 5010 TL peki neyin açığı? ikinci olarak size ilk dediğim gibi bakın yalancı vs ithamlarda bulunmuyorum size karşı sizde bildiğiniz şeyi bana düzgün anlatın bunu tekrar rica ediyorum.. ilk yazdığım yorumdaki size göre yanlış olan hesapta ben ekmeği ortalama 300 gr dan 200 e düştü diyince külliyen yalan hep 200 dü felan diye konuşmuştunuz buyrun size gramaj listesini attım ekmek 2002 yılında 300 gr mış. girek azalmış. ayrıca orda bir şey daha belirttim bu açlık ya da yoksulluk hesaplarında emekli ve tüm vatandaş baz alınır.. siz sadece asgari ücret üzerinden konuşuyorsunuz. onu özellikle belirttiğim halde hala inatla emekli insanları ve diğer gurupları es geçip sadece asgari ücretten bahsediyorsunuz.. benzin mazot konusuna gelince. Şimdi siz düzenli olarak 100 TL yakıt aldığınızı düşünün. bugün 100 diğer ay 100 bunda değişen bişey yok zaten değişen şey mesela ilk 100 TL ile 10 litre Alman diğer ay 100 TL ile 8-9 litre almanızdır. işte develüasyon ve paranın değer kaybetme olayı dediğim budur. sizden çıkan para sabittir ama aldığınız hizmet düşer. Misal öğrenciden pay biçelim en çok burs krediyi bu zamanda alıyor mesela ben öğrenci inen 400 TL burs veriyorlardı o zaman Kyk yurt parası 189 civarıydı bu değişkenlik gösterir tabi il il..
Sonra yurt 450 oldu Kyk parasıda 245 oldu şimdi bu rakamsal olarak refah seviyesini arttırır ama reelde öyle değildir. benim anlatmak istediğim o yıl içindeki gündelik dalgalanmalar genele vurduğunda göze gözükmez ama kişisel bireysel olarak bakılırsa sıkıntıya sokar. ve tekrar söylüyorum tekrar rica ediyorum yaşçada benden büyüksünüz eğer bir yanlışım olduğunu düşünüyorsanız bunu daha naif anlatalımki birbirimize bişeyler katabilelim. çünkü ikimizde bireysel vatandaşız dışarda karşılaşsak ben size abla siz kardeşim diye hitap edersiniz belki burda kırmayalım birbirimizi
https://imgyukle.com/i/CDLrRh
https://imgyukle.com/i/CDLgTs
https://imgyukle.com/i/CDLwSH
https://imgyukle.com/i/CDOs8e
Refah para değeri konusunda bazı bulduğum şeyler çoğu veride sizin bakmamı önerdiğiniz sayfalardan ve o sayfaların yönlendirdiği sayfalardan.
@KAPTANKENAN6 yahu yalan yazmaktan saçma sapan yığın rakamları birbiriyle alakasız şeyleri yazıp yazıp duruyorsun. .. kaynak diye sunduğun şey bile söylediklerinin sadece YALANDAN ibaret olduğunu ifşa etti... ben de senveben hanım da rakamlara yalan söyletmeye çalışırken seni tespit ettik ve dahi teşhir ettik... ancak nasıl bir idrak yoksunluğıdır ki yukarıdaki mesajlarında yalanlarının ifşa edilerek REZİL olduğunu anlamıyorsun daha doğtusu anlamamazlıktan geliyorsun.. sen. rezil olmaya doymadın ama ben seni daha da rezil etmekten yoruldum
@sertoro95 yalan söylüyorsun diye hakaret yağdıracağına sende veri at buraya. senveben hanımın dediği sayfadan alınma bu yazılar neymiş efendim kaynak yalanmış. ulan neresi yalan dolar bugün kaç TL rezervlerimizi kendi beyanları ile açıklamış 130 milyar dolardan 95 milyar dolara yükseltmekmi sizin doğru ve mantık anlayışınız.. tuzunuz kuru etrafınıza bakmıyorsunuz haybeden işiniz gücünüz laf atmak.. sen bir insan olarak eğer teksen yaşama sınırına göre yaşarsın eğer ailen varsa yoksulluk sınırı baz alınır.. açlık sınırı sadece gidadır. tamam o hadi yükseldi senin diğer ihtiyaçların ne olacak açlık sınırı ve yoksulluk sınırı arasındaki uçurum ne? 99 seneleri ve 2002 yılları seneleri arasındaki açlık-yoksulluk sınırı ile asgari üret zam aralarındaki fark ne? TÜİK sarı çizmeli mehmet ağaymış. yok ya işinize gelen verilerde kaynak gösterirsiniz işinize gelmeyen yerdede kaynağada yalan dersiniz.. hadi günden güne dolar karşısında TL nasıl değer kaybetmiş hala şu an 6 katı durumda, Gürcistan parası değer olarak Türkiye’ye yanaşmış bunlarıda söylesene.. söylemezsin tabi. madem bu veriler yalan niye çıkıp yalanlanmıyor.. ulan senin ülkende ne kadar büyük iş adamı varsa ticaretleri ve yatırımları dolar üstüne. bunlar sence neden dolar olarak saklıyor parasını? Ve doları yurt dışında kazanıp dolarla TL bazında neden türkiyede oluyor yatırımlar? Senin yalan yığın dediğin herşey an itibari ile gerçeklerimiz sen ister kabul et ister etme.. zaten bütün dünyanın kabul ettiği bu gerçeği sen kabul etmedin diye yalan sayılmaz.
@KAPTANKENAN6 şimdi size neden yalancı dediğimi olabildiğince madde madde sıralayarak anlatacağım... daha da anlamazsanız benden bu kadar olacak...
Çarpıtmaya cevap Madde 1-Öncelikle ilk yorumunuzda cevap sahibi olan kişinin gayet de analitik bir şekilde tüketim mallarının fiyatlarının ve "asgari ücretin" 2002 ve bugünkü düzeylerini kıyaslayıp bu mal fiyatları bakımından "alım gücünde artış" olduğunu ayanbeyan ortaya koymuş olmasına karşın onun bu analitik yorumuna "sizinkisi 50 TL'ye mazot alıyorum diyeninkine benziyor" diyerek gayet de adaba aykırı ve haksız şekilde aklınız sıra değersizleştirme çabası içine girmişsiniz.
@KAPTANKENAN6 Yalana cevap 2-Yine bu edepsizce başlayan ilk mesajınızda ekmek gramajıyla ilgili yalanınızı da dayanak gibi ortaya sürmeye kalktınız ve o zamanlarda ekmeğin bugünküne göre 3-4 kat fazla olduğunu iddia ettiniz. Ancak kaynak diye ortaya attığınız internet sitesi bile o dönemde ekmeği 300 gram olarak vermiş. 300 gram nasıl oluyor da bugünkü ekmeğin 3-4 katı oluyor? Madem elinizde bir takım istatistikler var ve mesela bir tanesini de dayanak diye veriyorsunuz o zaman nasıl oluyor da o kaynak bile ekmek gramajında sadece 50 gr oynama göstermesine rağmen o dönem ekmek gramajı 3-4 katıydı diyorsunuz? Bunun adı yalancılık değilde nedir? (ayrıca buraya veri diye istatistik diye koyduğunuz sitede asgari ücreti (ki googleda yüzlerce kaynakta bulabilirsiniz) doğru yılın satırına yazmayı bile becerememişler 2001 yılının rakamını 2002 satırına, 2003 yılını 2004 satırına, mesela 2007 verisini de 2008 diye kaydırma yaparak girmişler. Asgari ücreti bile tabloya doğru düzgün yazamayan birilerini referans alıyorsunuz ama o referans aldığınız rakamları bile doğru düzgün okumayıp ekmek gramajı 3'te 1'ine düştü deyip sallıyorsunuz...
@KAPTANKENAN6 yalan ve çarpıtmaya cevap madde 3-Benim et ve benzin fiyatlarındaki alım gücü artışı hesaplarına ek olarak Türk-iş'in açlık sınırı (4 kişilik ailenin mutfak masrafları) rakamı üzerinden ispat ettiğim alım gücü artışına karşı "yoksulluk sınırı" cevabı vermeye kalkmışsınız... Ancak 10 yaşında insanlar dahi şunu çok iyi bilir ki 2 tarih arasında kıyas yapılacaksa aynı cinsten şeyler kıyaslanır. 2002 yılının kuşbaşı et fiyatıyla bugnün kuşbaşı et fiyatı, 2002'nin benzinile bugünün benzini, 2002 açlık sınırıyla bugünün açlık sınırı, 2002 yoksulluk sınırıyla bugnünki; buna karşın o günün asgari ücretiyle bugününki bakalım şimdi hangsisi kaç kat artmış? Et fiyatı 5 misline çıkmış (10 liradan 50 liraya), benzin 4 misline çıkmış (1.66'dan 6.51'e), türk-işe göre açlık sınırı 7 katına çıkmış (369 Tl'den 2400 TL'ye) ve yine türk ise göre yoksulluk yine 7 katına çıkmış 1.130 TL'den 7.900 tL'ye... peki et 5 katına, benzin 4 katına, açlık sınırı ve yoksulluk sınırı rakamları da 7 katına çıkmışken asgari ücret kaç katına çıkmış? tamı tamına 13 katına çıkmış (184 liradan 2350 liraya) peki devlet kasasından çıkan en düşük memur maaşı ne olmuş? o da 11 katına yükselerek 360 liradan 4000 liraya çıkmış... giderlere ilişkin hiçbir veride 10 misline yaklaşan bile olmamışken dar gelirlinin aylıklarında 11 ila 13 katı artış olmuş.. hala alım gücü düştü demeye çalışacak mısın merak ediyrum
@KAPTANKENAN6 Çarpıtmaya ve yan çizmeye cevap madde 4-Bakın... bu cevabı yazan hayat pahalılaştı mı alım gücü arttı mı azaldı mı denince ilk başvurulan gelir referansı üzerinden bir hesaplama yapmış. Nedir o asgari ücret. Bakın yukarıda aşağıda "alım gücü düştü" diyenlere? Onlar da hep asgari ücretten dem vurmuşlar. Asgari ücret iyi bir referanstır zira ülkenin sanayisinin ödeme gücünü ülke ekonomisinin ne kadar katma değer üretebildiğini gösterir. Genel eğilim bu yöndedir. Gerek cevap sahibi gerekse ben de asgari ücret referans alındığında temel ihtiyaç maddeleri bazında ortalamada 2 misline yakın alım gücü artışı olduğunu rakamlarla ispat edince bu kez de alım gücünde hafif bir azalma olan belirli bir dilimdeki işçi emekli maaşının değerlendirmeye alınması gerektiğini yazıyorsunuz. Şimdi eğer ilk mesaja "evet kardeşim asgari ücrette ciddi alım gücü artışı oldu ama emeklilerde az da olsa düşme var deseydiniz o zaman saygıyı hak eden bir cevap olurdu. Siz ne yaptınız? 2002 yılının ekmek fyatıyla 2010 yılının asgari ücretini sanki eski fiyat durumu gibi yutturmaya kalkıştınız. Yani madem asgari ücretin alım gücünün kat be kat arttığını gösteren rakamlarla baş edemiyorum yalanım da ifşa oluyor o zaman işçi emeklilerni ortaya atayım dediniz.
@KAPTANKENAN6 Ek bilgilendirme madde 4 Eğer baştan işçi emeklileri diye dürüstçe ortaya çıksaydınız ben de size neden asgari ücret ve en düşük memur maaşlarının baz alınabileceğini buna karşın neden işçi emeklilerinin baz alınamayacağını anlatırdım... ama inşallah son madde olarak anlatmaya çalışacağım. Asgari ücret ekonominin genel gücünün ve gelişmişliğinin yansımasıdır, memur maaşları ise kamu hazinesinin durumunu gösterir referanslardır. Emeklilik ise çok farklı bir sistemdir. Emeklilikte esas olan şey çalışanların çalıştıkları dönemde maaşlarından yapılan kesntilerle bir kaynak yaratması ve sonra o kaynak kullanılarak yaşlılık döneminde o kişilere aylık bağlanması ve sistemin bu şekilde kendini finanse etmesidir. Ek bilgilendirme madde 4 (devam) Eğer açık verirse yani çalışanın çalıştığı dönemde biriktirdiği para emekliliğinde kendisine verilen maaşlara ve sağlık harcamalarına yetmezse sistemde açık doğar ve emekli maaşları için hazneden kaynak aktarılır yani emekli kendi emeğiyle oluşan birikimle birlikte sonraki nesillerin vergilerini ve emeklerini de tüketmeye başlar. Eğer açık düşük tutulursa çok sorun teşkil etmez ama açık büyürse sistem çöker. 1991 yılında iktidar olan koallisyon hükümeti o dönem emekli olmayı o kadar kolay hale getirdi ki insanlar 35-40 yaşında 15-20 senelik emekle emekli olup 40-50 sene emekli maaşı alma hakkı elde ettiler. Elbette ki bu durum sürdürülebilir değildi. Emekli olmak öyle kolay ve dolayısıyla da öyle ucuz bir şey haline getirildi ki emekli olmanın değeri de kaçınılmaz olarak düştü. Düşmek de zorundaydı. Yoksa o işin içinden çıkmak mümkün değildir. Dolayısıyla da geçmişte onulmaz bir yara açılan sistemin onarımı için kaçınılmaz olan bir maaş seviyesi düşüşüdür. Yoksa en düşük memuruna 11 kat, asgari ücrete 13 kat zam yapan bir hükümet işçi emeklisine neden sadece 5 kat zam versin?
Öncelikle iyi geceler.. tamam herşey senin anlattığın gibi olsun kabul ben bundan zaten mutluluk duyarım. refah seviyesinin artması her insan kadar benide memnun eder inşAllah herkes dediğiniz düzeyde iyi yaşam şartlarında hayatını sürdürür. bu mesajlardaki üslubunuzdan dolayıda teşekkür ederim. fakat 50 TL yakıt benzetmesi haberlerede çıkmış bir benzetmedir hakaret bari bir içerik içermemekle beraber edepsizliklede bir alakası yoktur. size en başından bu yana birbirimize düzgünce anlatalım öyle konuşalım diye yazdım saldırı ve hakaret bari konuşan siz olmuştunuz.. madem ben yanlış bir bilgiyle başlamışsam siz doğrusunu atıp bunun doğrusu budur yanlış biliyorsun yerine sürekli yalancı ithamı esas edepsizliktir.. neyse konumuz bu değil zaten bugünkü uslübünüza ve zahmet edip yazdığınız o kadar mesaja tekrar teşekkür ederim.. ha benim anlatmak istediğim konu ve kastettiğim şey çok daha farklı dediğiniz gibi size sizin söylediğiniz sayfadan değer atıyorum olmuyor bu konuda birsürü profesör ekonomist vb. bir dünya insanın yorumu analizleri var sizde istediğiniz kadarını bulabilirsiniz.. daha fazlada uzatmaya gerek yok tekrar iyi geceler hoşçakalın
Ha şunuda belirteyim en başından olduğu gibi bakın tekrar ediyorum size karşı olabildiğince kırıcı olmamaya çalıştım ve argo bir tabir asla kullanmadım mesajdan yanlış bir şey çıkarıp cevap verme gereksiniminde hissetmezseniz memnun olurum 👋🏻
Bakan çok haklı Evet avrupayla aynıyız
1€= 7.720₺
Adamlar kendilerini mi çok akıllı sanıyor milleti mi beyinsiz sanıyorlar anlamadım 😏
Keşke konuşurken o inandıkları allah-u teala'nın kendilerine bahşetmiş olduğu beyin isimli organı kullanabilseler...
2 kilo dana kuşbaşı 160 TL. Allah asgari ücretle geçinen ailelere sabır versin.
Bim gibi yerlerdeki çürümüş zamanı geçmiş etler bile avrupaki etlerden pahalı. Neden doğru söylemiyorlar? Tamam siyaset yapın ama bu kadar da olmaz ki.
Yoo ben yine 3 liralık alıyorum bir değişiklik yok. 1980de dana yoktu yeyemeyorduk biz şükredin halinize.
Ya şimdi bişey derdim de silivri soğuktur. Malum belkide evime et girmiyor demekde suç olmuştur
Son iki senedir ilk defa kıyma aldım o da 10 liralık avcumun yarısı kadar
Elin baya küçük olmalı 😂 yoksa artık eti altınla yarıştıracağız.
Ortalama bir Türk vatandaşı yılda 10 kilogram kırmızı et tüketiyor. Avrupa ülkelerinde bu oran Türkiyeden kat kat daha fazla. Bakan kendini kandırıyor
Yıkama/Yağlama mode on vol. 99/100
:) 10 rakam değildir, zeka küpü arkadaş : ))))) güldürdün beni, hahaha
Bu o.. c.. guna söyleyin fazla konusmasın Tayyibin köpeğine
1 kilo bile girmiyordur, Amsterdam da öyle değil ama. Geçen sene Amsterdam da yaşarken hakiki sosise 10€ falan veriyordum, ama Türkiye de 10'lu sosise 25 tl veriyorum ve sosis demeye bin şahit ister.
Doğru söylüyor olabilirsiniz tl karşılığı usd veya euro aynı olabilir. Bide enflasyon oranlarınada bakın ondan sonra karşılaştırın et fiatlarını.
Asıl merak ettiğim şey ıstatistik olarak Avrupa ile aynı fiyattayız denilmişken oradaki fiyatların ne kadar olduğu ile ilgili veriler var mı?
Kendilerini kandırmaya devam etsinler, onlara bakarsan Türkiye Norveç kanadadan iyi😄
Bunlar bizi bir şeyler yapıyor da yazamıyorum buraya
bu durumda avrupadaki asgari ücreti de türk lirasına çevirmesi gerekir..
Birim fiyat değil de kur üzerinden hesaplamış galiba :D Komedi bir ülke ya. Baştakiler vatandaşın gözüne baka baka yalan söylemekte hiç bir sakınca görmüyor.
her şeyi ithal ediyoruz ve evet avrupa ile aynıyız. lakin avrupayla aynı olmadığımız şey maaşlar ve kişi başına düşen milli gelir
Bence insan ithal edelim birazda bizim milleti memnun etmek çok zor
@Muzafer_Tuğkan yanlış yere yazdınız sanırım
Uzaya otoyol yaptık desek de inanırlar demişlerdi buna da inanırlar.
Neyseki fazla et tüketen biri değilim. Sağlam bir hakaret edebilirdim.
Bakan bey keşke alışveriş yaptığı kasabı da söyleseydi, bizde oradan alalım.
Kişi başına düşen milli gelir ile de kıyaslama yapsınlar. Bakalım aynı ölçüde kazanıp, aynı fiyatımı ödüyor vatandaş.
@sertoro95 Arkadaşım istihdam nedir bilir misin? Alım gücün yok ise etin Avrupa ülkeleri ile aynı ederde olmasının mantıklı tarafı nedir? Kıymanın kilosu 60 65 lira euro dün 7.75 ile kapanmış. 1 kilo etin 8 euro olduğunu varsayalım (ki hemen hemen bu civarda) ortalama bir avrupa vatandaşı maaşının tamamıyla yerken bizim vatandaşımız ayda ortalama 37 kilo et yiyor...
Gelelim et üreticisinin ihracat yapma meselesine. Et ve süt kurumu geçen sene kendi üreticisinden 18 liraya et almayıp Hollanda'dan ucuz diye 22 liraya et ithal etti. Köylünün, üreticinin et vermemek gibi bir lüksü mü varmış? Sıkıyorsa vermesin derim ama zaten kendi vatandaşından almıyor
Alım gücümüz yok, kazancımız aynı seviyede değil ama et fiyatlarımız aynı. Ne mutlu bize; osur osur ipe diz
Ortalama bir Avrupa vatandaşı ayda ortalama 170-175 kilo et yerkenortalama bir avrupa vatandaşı maaşının tamamıyla bizim vatandaşımız 37 kilo et yiyor**
Hesabın sonucunu eksik yazmışım
Batı avrupada bir iktidar partisinin yöneticileri ve taraftarları "bizim ülkemizde asgari ücretlilerin durumu türkiyeden iyidir" diye övünür mü? veya o ülkede refah düzeyinin Türkiyeden yüksek olmasını oradaki iktidarın başarısı olarak değerlendirirler mi? Cevap hayır değil mi? Herhalde böyle bir şey söyleyene "sen ne saçmalıyorsun biz yüzyıllardır türkiyeden çok daha iyi durumdayız zaten" der... Son soruna gelirsek "evet elbette ki üretici malını yüksekten satmak ister, ve evet türkiyede et fiyatını çok düşük tutmaya kalkarsan yüksek fiyattan avrupaya satar; osmanlıda ilk ekonomik sıkıntılar da bu şekilde başladı. Bizim yöneticilerimiz mal fiyatlarını düşük tutardı. ama amerika kıtası keşfedilince orada bulunan altınlarla batıda altının değeri düştü fiyatlar arttı. bizde düşük kalınca gelip malları satın alıp gittiler bizde kıtlık oldu"...
@sertoro95 Rica etsem bu ve kendi görüşümden alıntı yaptığım ama yapamadığım görüşümü "Bunu görmek istemiyorum" seceneği ile gizler misin? İmşa takıntım var da :) sonrasında devam edeyim konuya
@sertoro95 Boşver
benim bildiğim kadar amerikada kişi başı yıllık110- 120 kg et avrupada yıllık kişi başı 70-80 kilo türkiyede ise kişi başı 20 -30 kilo et tüketiliyor neyin muhasabesi bu her şeyi açıklıyor bu istatistik
Arkadaş doları, euroyu tl bazına geçirirsen tabi aynı olur
Çok az, sanırım 2-3kg arası. Fazlasına ailemin durumu yetmiyor.
Söylemi doğru değil. Ama bende eti pek tercih etmiyorum sebze ve meyve ağırlikli besleniyorum
Ak partiliyim ve evine 4974734847 gram et giriyor. Almanlarda bu rakam 4974734846 gram
Abi biz niye hayvanı bile ithal alıyoruz köylüye çiftçiye versenize başka ülkeye vereceğiniz parayı
Kurbandan kurbana bile et görmeyen aileler var. Şöyle açıklamaa yapıyorlar neyse birşey demiyorum
Kuzu kuşbaşı olmuş 70 lira fiyat artmamış, evden bakkala çıkmayan bakanlar var be.
Boş konuşmuş bakan. Bizim eve et bol giriyor ama her eve öyle giremiyor
Hangi gelir seviyesine göre konuştu bilemeyiz, belki kendisi aynıdır ama ülkenin yarısından çoğu bence değil.
Hiç mi hesap kitap bilmiyorlar ne kadar boş yapıyorlar
Votka bile pahalı türkiyede burada 6 €
Ayda 2 kiloyu geçmez ama fazla tüketmiyoruz ondan dolayı yoksa her gün 2-3 kilo alsam bile sıkıntı yok çok şükür Allah olmayanların yardımcısı olsun.
Bence insan ithal edelim birazda bizim milleti memnun etmek çok zor
Evet aynı et fiyatları onlarda kıymanin kilosu 30 dolarsa örneğin bizdede 30 dolar ama bizde dolar fazla :))
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?