Sultan II. Abdülhamid’in son senelerinde vefat eden Osman Fevzi Bey, çok sevdiği Refika Hanım’ı annesiyle istemeye gittiğinde, Refika Hanım hissettiği heyecandan dolayı pişirdiği kahveye şeker koymak isterken yanlışlıkla tuz koyar. Osman Fevzi Bey, yapılan yanlışı anlayıp Refika Hanım’ı mahçup etmemek için, bunun ne kadar da hoş bir tesadüf olduğunu çünkü asker kökenli biri olarak kahveyi tuzlu içmeye alışık olduğunu söyler. Tabii ki bu sadece sevdiği kadını utandırmamak için söylediği pembe bir yalandan ibarettir. Osman Fevzi Bey’in sözlerine inanan Refika Hanım ise tam 50 yıl boyunca eşine tuzlu kahve hazırlar ve Osman Fevzi Bey’de hiç sevmese de tuzlu kahveyi içerek yalanı devam ettirir.
Günümüzde ise, gelin adayının damat adayına tuzlu kahve yapması bir nevi evlilik öncesi zorluk testidir yani gelinin damatta hatrı varsa ve onunla her koşulda ve her zorlukta yaşamaya hazırsa o tuzlu kahveyi içer denilerek yapılıyor ve daha tuzlusu yok mu diye soran damat zaten el üstünde tutuluyor. Peki sizce damat adayına tuzlu kahve içirilmeli mi yoksa içirilmemeli mi?
Sizce kız isteme töreninde damat kahvesinde tuz olmalı mı yoksa olmamalı mı?
Eski zamanlarda kadın ve erkeklerin tanışması, flört edip evlenmesi günümüzdeki gibi pek de normal karşılanan bir durum değildi. Ninelerimizden dedelerimizden hep duyarız ya “görücü usulü” evlendik. Yoktu öyle parklarda bahçelerde buluşmak diye. Kız isteme töreni sırasında damat adayını şöyle bir süzüp mutfağa kahve hazırlamaya giden genç kızımız eğer damadı beğenirse kahvesini şekerli yaparmış. Yok aman olmaz hayatta evlenmem, beğenmedim diyorsa da kahvesine tuz koyarmış. Öyleki kahveyi içen damat adayı tuzun tadını aldığı gibi bu işin olmayacağını anlasın diye. Yani bir nevi gizli, kalp kırmadan karşınızdaki kişiyi cevaplama yöntemiymiş. Bu gelenek günümüzde ise gelin adayının damat adayına tuzlu kahve yapması bir nevi evlilik öncesi zorluk testi. Yani gelinin damatta hatrı varsa ve onunla her koşulda ve her zorlukta yaşamaya hazırsa o tuzlu kahveyi içer denilerek yapılıyor. Ufak bir şaka, evlilik öncesi karşısındakini test etmek istemek, naifçe reddetmek gibi isteklerle ortaya çıktığı söylenen tuzlu kahvenin herkes için ortak noktası ise sanırım gülümseyerek hatırlanan bir gelenek olması artık.
Allah Allah.. Benim duyduğum hikayede farklıydı.. Gelin ve damat adayı ilk kez görücü usulü kız isteme töreninde bir araya gelir ve birbirlerini ilk kez bu şekilde görürlerdi. Eğer gelin ve ailesi, damat adayını beğenirlerse, gelin damat için şekerli hatta yanında tatlı da bulunan bir kahve hazırlardı. Bunun anlamı, hem gelinin hem de ailesinin damat adayını beğenmesiydi. Öte yandan, gelin, damat adayını hiç beğenmediyse, kahvesine şeker yerine tuz koyarak ona sessiz bir şekilde hislerini belli etmiş olurdu. Böylece, gelin ve damadın bir arada görüşüp konuşma fırsatının olmadığı bu dönemlerde, tuzlu kahve geleneği sayesinde adaylar birbirlerine sessizce önemli mesajlar gönderirlerdi.
Bu gelenek meselesidir ve her gerçek Türk bu geleneği dikkate almalı ve korumalıdır diyorum. Ayrıca Türkiye'den bir kız veya erkekle evlenen herkes bu geleneği dikkate almalı ve sürdürmelidir. Mesela ben Romanyalıyım, Türkiye'den bir eş arıyorum ve bu yüzden şimdiden haftada bir veya en az ayda bir tuzlu kahve içmeye başladım.
Gelenektir görenektir diye tutturmuşlar asırlardır uydurma dogmatik bir şekilde sürdürüyorlar. Maksat teste tabi tutmak bana göre gereksizdir. İnsanları böyle denek gibi kullanıp fikir sahibi olmak bağnazca bir yaptırım onun yerine karakterini kişiliğini tanımaya çalışın. Oturup sık sık konuşun zevklerini öğrenin, okuduğu kitapları sorun, hayat felsefesini ölçüp tartın. Tuzlu kahve mit gibi böyle simgeleşmiş maddeleşmiş hafızalara "dayanıklılık doğruculuk testi" diye geçmiş. Halk arasındaki literatüre göre öyle ama bence olmamalı saçma sapan adetler. Belli adetlerin artık son bulması gerekiyor zaten insanların mutluluğu skolastik düşünce yapısından sıyrılmalı artık çağa ayak uydurmak esastır. Ardenler'de dağ keçisi miyim ben tuzlu kahve içeyim tuhaf.
Tuzlu kahve olayi onceki zamanlarda kiz kiz tarafinin gonlunde başkası olduğunu ima etmek icin kullanilirmis gorucuye gelen damat adayi da tuzlu kahveyi icince kizin gönlünde başkasının olduğunu anlayıp durumu uzatmadan ziyareti kisa tutarlarmis. Ne guzel bir kültür. Simdi her sey sey anlasmali oldugu icin icin eşeğin bir yerlerine su kacirircasina tuz biber kimyon jelibon deterjan yuzey yyuzey temizleyici cips ne bulurlarsa atıyorlar. Neyse daha fazla konusmak istemiyorum. Adam gibi kahve iciren kizlari da üzüyorlar zaten örneğin ben...
Bunlar toplumumuzun güzel adetleridir, heyecanla beklemedir hernekadar çoğu saçma bulsa da💐😊 eğer ki her adeti saçma bulursak örf adet gelenek diye hiçbir desen motif renk kalmaz💐🌼🌺 bence olmalı derim. Sevmeyen kahveyi göndersin içmesin🌺🌼💐😊
Hayata pozitif bakabilmeliyiz ve toplumsal değerlerimizin yitirilip saygının kalmadığı bu zamanda küçük şeylerle mutlu olup herşeye pozitif bakabilmeliyiz, katlanıp tahammül edip kabüllenmeliyiyiz bazı güzellikleri😊💐🌼🌺 bunmar tebessümün kaynağıdır😊💐🌼🌺🌝🖐️
Aslın da tuzlu kahve eski zamanlar da görücü usulü evlilik yapılırken eğer gelin damadı beğenmez ya da benim aklım da, kalbim de başkası var mesajı vermek istiyosa ona tuzlu kahve ikram edermiş. Biz olayı çok yanlış anlamışız sadece 😅 Olmuyormuş lakin sevdiğim kız için diklerim kahveyi sjsjsk
Saçmalıktan Baska bişey değil lüzumsuzluk böyle seyler toplum içinde olmaz insanlar oraya ailesini akrabasını almış gelmiş ciddi bir ortam var. Elin oğlu belki kızar belki midesine dokunur kusabilir bir hastalığı olur kötülesebilir. Ailesi tepki verebilir hersey bozulabilir. Böyle seyler yapmak hiç hoş değil. Bana yapılsa ben kalkar gelirim tepem atar
Saçma sapan şeyler. Medeni milletlerin kadınları mutlu olmanın dünyayı beraber keşfetmenin hayattan keyif almanın peşindeyken bizimkilerin dert ettiğine bak. 150k borç tak. Tuzlu kahveyi içir. Daha bir de bunların ilk senesinde ayrılıp nafaka bağlatanları var. Vallahi bu ülkede erkeklerin s**tiğini iddia eden yalan söyler.
Bu yine çok basit birşey. Yörüklerde mesela yörük kızı babası damattan kaz dağına sırtına tuz çuvalıyla çıkmasını istermiş. Bu yüzden derler yörük delikanlısı serden geçer sevdiğinden vazgeçmez diye. falan filan işte. Tuzlu kahve nedir ki bunun yanında.
Bazıları abartıp kara biber, tarçın, şeker, tuz gibi ne bulursa atıyor kahvenin içine :) şimdi damat adayı bu kahveyi içerse iyi içmezse kötü mü? Bana böyle bir kahve getirip sunarlarsa bu hatun benim ocağıma incir ağacı diker diye düşünüp istemem o evliliği :) sağlık her şeyden önce gelir. O kahve ile pişen o kadar baharat hasta eder adamı :)
bizim kültürümüzde tuzlu kahve yok bizde çay verilir 😅 şey geldi aklıma bir istemede kız kahveye tüm baharatları koyup kaynatmış damat içtikten sonra fenalaşmış hastanede hayatını kaybetmiş bir cimcik tuz koymak yeterli zavallı adamların başını yakmaya gerek yok...
Gelin hanım neli istiyorsa öyle yapsın. Ama unutmasınki; sevdiği erkek ilk defa sevdiğinin elinden birşey yiyor veya içiyor. Seven sevdiğine aşkla dokunmalı ve ağzının tadını tatlandırmalı.
Tuzlu kahve benim gönlümde biri var anlamı tasirmis bizde hayatın zorluğuna karşı benim nazimi cekermisine bağlamış bulunuyoruz ki birisi cikti biberden peynir suyuna kadar doldurmus kahve kahvelikten çıkmış sonuç gıda zehirlenmesi ve yoğun bakım sizce tuzlu kahve ne içindir?
Bence şekerli kahve içirilmeli, türk kahvesi nasıl yapılır, hakkıyla görmesi için.. Huysuz ve sorun çıkaran biriyse şekerli az şekerli ya da şekersiz içtiğini söylediğinde ölçüyü kaçırdığınızda da söylenip belli eder.
Bu sebepten dolayı pek çok kişi öldü . Kızlarımız iyi hoş kahve yapıyor ama içine tuz vb. katarken ölçüyü kaçırıyor. Ben şahsen sevdiğim insanın bana verdiği değeri ölçmek için illa tuzlu kahve içirmem. Ne gerek var.
Tuzlu kahve benim de bildiğim kadarıyla bizlerden öncesinin geleneği. Ama duydupum kadarıyla istemeye gelen kişiye seni beğenmedim kalk git anlamında hazırlanırmış. Gelin bunu böyle belli edermiş. Ne kadar doğru bilmem ama çok mantıklı
Tuzlu kahve geleneğinin de artık suyu çıktı. Bence kahve bol şekerli olmalı bundan sonra birleşen iki hayatın o kahve gibi tatlı olacağı mesajını vermeli.
Tuz olsa yine iyi şimdikiler biber de koyuyor ayriyetten ne kadar iğrenç bir durum bana tuzun içinde biberli yaptılar hoşuma gitmedi midem ağrır dediğim halde böyle adet mi olur niye ağzımızın tadı kaçsın ki hoş değil
Çok sevdiğim bir anı, her okuduğumda duygulanıyorum. Tatlı bir gelenek, abartıp abuk subuk şeyler karıştırmadan sadece tuzla yılların geleneği tekrarlanabilir bence sorun olmaz ben içerim. :D
Evlilik öncesi kadınlar güvence istiyor da, koca adayına ne güvence verebiliyor? Ben daha adil bir kadın görmedim. Ayağının altına toprak olup öpeceğim anam da dahil bu kategoriye...
Gereksiz bir dayatma diye düşünüyorum ben bunu.. İçmezsen eşine sabır gösteremezsin filan gibi saçma bir düşünce de var.. ama biz erkekler maalesef bu duruma maruz kalıyoruz :))
Tuzlu kahveyi bilirdim ama hikayesini ilk defa okudum. Öncelikle bilgilendirme için teşekkürler! 🙂 Bence tuzlu kahve olmalı, buradan gelin adayına sesleniyorum; “Elini korkak alıştırma lütfen” 😄
Valla ben bir çay kaşığı koydum kuzu kuzu da içti bazıları abartıyor yok biber kimyon karabiber flan koyuyorlar o artık saçma git sık kafasına daha kolay ölsün 🤦🏻♀️
Eski zamanlarda kız istemelerde kızı isteyen adama tuzlu kafe verirse kız gönlü yok demek oluyormuş normal kahve verirse istiyor anlamına geliyormuş ama günümüzde tuzlu kahve artık eğlenmek için yapılıyor damadın yüz ifadesini görmek için yapılıyor
Bence olmalı bugüne kadar çok şahit oldum kahve yapılırken gelin hanımların elleri titriyordu fazla koymuyorlar bende az diyip el atıyordum ama aşkıma ben kıyamam herhalde ya da fincanı ful tuz yapıcam cok kararsızım ya
Anlatılan iki şeyde yalandan ibaret. Kahveye tuz koymak demek eskiden kızın ailesine ben bu adamı istemiyorum sevdiğim var diyemedigi için damada tuzlu kahve verirmiş ki benim gönlüm başkasında seni istemiyorum demek için.