Merhaba , Evde tereyağı yapımı konusunda yardımınızı istiyorum. Bana evde tereyağı yapılmaz yayık lazım diyorlar. Evde yayık var ama eski çalkalamalı, onunla da makineyle de nasıl olacaksa öğrenmek istiyorum. Sizlerden hiç evinde tereyağı yapan var mı? Mümkünse evde tereyağı yapmanın püf noktalarını bana anlatır mısınız?Evde tereyağı yapımı
25 kg sütten aşşağı yukarı 1 kg yağ çıkar bu şekilde yaparsan sütün geri kalanını değerledirmen lazım masraflı olur vs ama dondurucuda aymak biriktrerek yapabilirsin ya süt kaymağından yaparsın ya da yoğurdun kaymağından ya da güvenilir bir yerden aldıysan çiğ sütten çiğ sütten yapılan biraz aroması farklı olur daha güzel olabilir herşeyden once açık süt ve ev yoğurdundan yapmalısın marketten alınanla yapanları anlamıyorum saçma amaç ev yapımı olmasıysa marketten alınmaz 1 aydır ev yapımı tere yağı arıyorum bulamıyorum çok yaparsan lütfen banada sat:)) yağın güzel olması için öncelikle sütün kaynağı yani hayvanlar nasıl besleniyor o önemli açık alanda merada yaylada beslenen hayvan bulmalısın önce inesk sütü yapacaksan merada doğal beslenen hayvanların tereyağı daha sarı olur ama farklı hayvanlardanda yapabilirsin mesela keçi tereyağı yapabilirsin ama keçiden süt az çıkar pahalıya gelebilir muhteşem bir yağ bulmuştum o inek keç karışıkı yarı yarıya bu arada keçilerin tereyağı meradada beslense beyaz olabilir sorun değil yani aletler var tereyağı yapmak içi onlardan alabilirsin ama eldeki iş görür bence bu kadrını soyleyim yapımı flan zaten ınternette bulursun süt alıp yaparsan klan sütle peynır yoğurt vs gibi şeyler ypıp satabilirsin şahsen ben alırdım amalaja giren ürünler almmaya çalışırım
Evde tereyağı yapımı çok da kolay değildir. Çünkü tereyağı yapmak için tam yağlı çiğ süt, taze sütle mayalanmış yoğurt ya da çiğ krema gerekir. Sütün ya da yoğurdun kaymaklarını toplayarak evde tereyağı yapabilirsin.
yayık
Tereyağı yapımı için illa tereyağı makinesi sahibi olmak gerekmez ama olursa hayatı kolaylaştırır. Çünkü sütten kaymak çıkarmak kolay bir şey değil. Ben küçükken babaannemin salonda bir ahşap kolondan sarkan ipe bağlı yayığı günlerce çalkaladığını bilirim. Üstünden yağları ala ala her gün sütler sağıldıktan sonra çalkalardı o yayığı.
Evde Tereyağı Nasıl Yapılır?
Günümüz koşullarında evde tereyağı yapmak için kaynamış sütün kaymağı, yoğurdun üstündeki kaymakları toplayarak baya bir biriktirmen gerekir. Her aldığın minik parçayı buzlukta bekletmen gerektiğini hatırlatayım. Biriken miktar yağ yapımı için yeterli olduğunda buzluktan oda ısısına gelene kadar çıkarıp blenderla ayrışana kadar çırpın. Ayrışması için biraz su da kullanabilirsiniz. Ayrışan kısmın suyunu süzdüğünüzde tereyağınız hazır.
Ev Yapımı Tereyağının Püf Noktası
Eğer tuzlarsanız daha uzun süre kullanabilirsiniz. Ama katkı maddesiz ev tereyağı çok uzun dayanmaz ve kullanmadığınız sürede hep buzlukta tutmanız gerekir.
Eğer hayvanınız yoksa ve evinize her gün süt girmiyorsa tereyağ yapmak çok zor. Ne makineye nede yayığa da gerek yok, kavanozda çalkalayarak da yapabilirsin ama gerçek tereyağ kaymak ile yapılır. Sütün ve yoğurdun kaymağını alman gerekir ki yağ çıkarmak için haftada bir mayaladığın bir tencere yoğurdun kaymağı yetmez. Zor yani
Nereden bulacak mandırayı yahu? Hem mandırada kaymak satıldığını da hiç duymadım, satılıyorsa da yine de tam organik sayılmaz. Oraganik pazarcılar taş mı yesin, gidin organik pazardan alın 😃
En İyi Cevaplar