Geçen gün eltim komşusuyla Trileçe Tatlısı yapmış, çocuklarla gittik çok sevdiler. Ben hayatımda ilk kez gördüm, yedim, meğer çok meşhurmuş. Çocuklara ben de yapayım yesinler bari dedim. Trileçe nasıl yapılır, trileçe tarifi bilen var mı? trileçe tarifi
Trileçe nasıl yapılır, trileçe tarifi bilen var mı?
Trileçe çok sevdiğim bir tatlıdır. Ben şöyle yaparım:
Trileçe nasıl yapılır, trileçe tarifi :
4 adet yumurta 1.5 çay bardağı şeker 1 su bardağı un 1 paket vanilya 2 çay kaşığı kabartma tozu
Trileçe Sosu için:
3 su bardağı süt 1 su bardağı şeker 200 ml. süt kreması
Trileçe Karameli için
5 yemek kaşığı esmer şeker 1 yemek kaşığı tereyağı Bir su bardağı süt ve krema
Trileçe Yapılışı
Trileçe kekinin püf noktası yumurtaları sarısından ayırarak ayrı ayrı çırpmak ilk yapmanız gereken şeyde bu... yumurtaların akını bir tutam tuz ile birlikte kıvam alana kadar çırpıyoruz. Daha sonra sarıları da ilave edip çırpma ya devam ederken şekeri iki seferde karışıma ilave edip kalan malzemeri de ekleyerek çırpma işlemini bitiriyoruz. Kek hamurumuz hazır.
Trileçe Şerbeti için ise
Biraz ısıttığımız süte şeker ve kremayı ilave edip iyice karıştırıyoruz. Şerbet de hazır Trileçe Karamel için teflon tavaya şekerimiz i ve yağımızı ilave edip bir süre bekledikten sonra sütü ekliyoruz cossslicak duman olacaktır, endişe etmeyin her şey yolunda Karıştırarak kıvam almasını sağlayın bir paket krema da karamel için dökün fazla pişirirseniz benimki gibi koyu olur. Bu ilk tarifimdeki izlenimlerimi anlatmam gerekirse 1-) Tarifteki iki çay bardağı hamur kabartma tozu kekimi çok fazla kabartmadı bir paket koysam iyi olurdu ama yinede pufur pufur bir kekti sadece ince oldu. 2-) Karameli için şekeri biraz fazla pişirdim koyu oldu akan bir karamel olmadı ama çok da sert değildi ve lezzet süperdi. Herkese afiyet olsun... Burada da farklı bir triliçe tarifi videosu var.
Trileçe balkanların enfes sütlü tatlısıdır, ve üç aşamalı bir işleme tabi tutululur kek, şerbet, sos. Tatlıyı tam kıvamında yapmak istiyorsanız şerbeti keke yavaş yavaş ilave etmeniz ve çekmesini beklemeniz gerek. Ek olarak daha iyi sonuç almak için şerbeti dökülen keki dolapta 30 dakika kadar bekletmek fayda sağlar.
Trileçe için gerekli malzemeler;
Kek için,
5 adet yumurta 10 yemek kaşığı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 10 yemek kaşığı un 5 yemek kaşığı irmik 1 paket vanilya 1 paket kabarma tozuerbet için,
Krema şerbeti için;
5 su bardağı soğuk süt 5 yemek kaşığı tozşeker 400 ml krema 2 yemek kaşığı süttozu
Karameli için;
5 yemek kaşığı tozşeker 1 yemek kaşığı margarin 1 paket krema
Tatlının yapılışı;
Derin bir kaba yumurta ve şekeri ekleyip rengi açılana kadar mikserle çırpın. Içerisine yağ, irmik, un,. kabartma tozu, vanilyayı ilave edip çırpmak yerine kaşık ile karıştırmaya devam edin. Karışımı elde edince 170 derecede döktüğümüz borcam ya da tepside 40 dakika kadar pişirin. Tüm şerbet malzemelerini kaba alıp süt köpürene kadar çırpıp dolapta soğumasını ve kıvam almasını sağlayın. Karamel içine şekeri bir tavaya alıp karıştırmadan erimesini ve koyu bir renk almasını bekleyin işlem uzun sürer karıştırmayın ve bekleyin. Renk karamel rengi olunca ocağı kapatıp hızlıca krema ve tereyağını ekleyip karıştırın. Kek ılıkken dilimleyip keke kürdanla delikler açın ve soğuk şerbeti üzerine dökün. Şerbeti tamamen çektiğinde üzerine karamel dökerek servis edin.
Dilerseniz tarifi bu video yardımıyla da yapabilirsiniz.
Üç farklı sütten yapılır trileçe. Yoğun süt tadı vardır bu tatlının. Çok süt sevmeyenler için güzel olmayabilir ama süt severlerin tercihi bir tatlı.
Trileçe Tarifi:
Trileçe Malzemeler:
5 tane yumurta, 6 yemek kaşığı toz şeker, 8 yemek kaşığı un, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya.
Trileçe Karameli için:
Büyük çay bardağı toz şeker, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 paket krema. İşte süt zamanı:
Trileçe Şerbeti için ise;
2 su bardağı inek sütü, 1 su bardağı keçi sütü, 1 su bardağı manda sütü, 1 su bardağı toz şeker.
Trileçe Nasıl Yapılır?
Ben karameldeki şeker fazla olduğu için yarım su bardağı şeker katıyorum. Eğer süt şerbeti için keçi ve manda sütü koymak istemezseniz 3 su bardağı inek sütü 1 su bardağı krema kullanabilirsiniz. Karıştırma kabında yumurta ve şekeri iyice çırpın. Un kabartma tozu ve vanilyayı içine ekleyin. Kuru malzemelerin hepsini sıvı malzemelerle iyice karıştırın. Fırın kabınıza iyice yayın. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede yaklaşık 10 dakika pişirin. Süt şerbeti için sütleri ocağa alın tencerede kaynatın. Karameli için toz şekeri eritip tereyağını dökün. Kaynamaya başlayan tereyağı üzerine kremayı ekleyin karıştırıp ocaktan alın. Soğumaya bırakın. Trileçe hamurunun üzerine süt şerbetini ılıdıktan sonra dökün. Süt iyice çekince buzdolabında dinlendirmeye bırakın. O sırada krem şantiyi hazırlayın. Soğuduktan sonra trileçe, üzerine bir tabaka sürün. Ardından karamel sosu ilave edin.
Trileçe yaparken üç aşamadan geçmek gerekiyor; kek, şerbet ve sos. Bu lezzeti tam kıvamında yapabilmek için keke şerbetini yavaş yavaş ilave edin, çekmesini bekleyin. Şerbetini verdikten sonra buzdolabında bir süre dinlendirmeniz daha iyi sonuç almanızı sağlar. Eğer üzerinde fazlaca köpük kalırsa karameli dökmeden önce köpüğün bir kısmını alın.
Keki için;
5 adet yumurta 10 yemek kaşığı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 10 yemek kaşığı un 5 yemek kaşığı irmik 1 paket vanilya 1 paket kabarma tozu
Şerbeti için;
5 su bardağı soğuk süt 5 yemek kaşığı tozşeker 400 ml krema 2 yemek kaşığı süttozu
Karameli için;
5 yemek kaşığı tozşeker 1 yemek kaşığı margarin 1 paket krema
Hazırlanışı
Karıştırma kabına yumurta ve şekeri ilave edip rengi açılıncaya kadar çırpın.
Yağı yavaşça ekleyip çırpmaya devam edin, içine un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı koyup artık çırpmak yerine dikkatlice içindeki havayı kaçırmadan karıştırın. Tamamen harmanlandığında fırın tepsinize dökün ve 170 derece önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin.
Tüm şerbet malzemelerinizi bir kâseye koyun ve süt köpürünceye kadar çırpın ve dolaba kaldırın. Karamel için şekeri yapışmaz tavaya koyup karamel oluncaya kadar orta ateşte hiç karıştırmadan pişirin, bu pişirme uzun sürebilir sabırlı olun.
Renk karamele dönüp henüz şeker yanmamışken, ateşi kapatın ve tereyağı ile kremayı hızlıca içine ilave edin ve karıştırın. Kek ılıkken dilimleyip keke kürdanla delikler açın ve soğuk şerbeti üzerine dökün. Şerbeti tamamen çektiğinde üzerine karamel dökerek servis edin.
Çok basit bir tatlı bu ama karamelize sosu hazırlarken şekere su eklerken bir anda patlayabiliyo dikkat edinn😂😂patlatan biri olarak söylüyorum shjh tarifleri çok fazla yemek sitesinde var bulabilirsiniz yalnız 3 çeşit süt ile yapılmalı derler takılmayın tek çeşit süt kafi shj
Trileçe aslında Çok zararlı bir tatlıdır Sindirimi zordur sebebi de şudur ki orjinali 3 çeşit sütle yapılır ve yendiği zaman Mide hangi süt yapısına Nasıl enzim salgılayacağını bilemediği için mide yanması ekşime meydana gelir.. karışık Beslenmeye Örnektir bu tatlı :) ama çok lezzetlidir :)
Matah bir tatlı değil ama nefis yemek tariflerindeki tarifi yapabilirsin veya Dr. Oetker miydi neydi onun toz karışımı var sen ekstra yumurta, süt ve krema katıyorsun 4 kişilik çok hafif oluyor o tavsiye ederim
Arkadaşlar tarif yazmış bende bir öneri sunayım. 3 çeşit süt almadığım için onun yerine normal süte 1 paket krema karıştırıyorum ben. Denemenizi tavsiye ederim
En İyi Cevaplar