Bana şöyle 20 tane içli köftelik malzeme ve püf noktaları verir misiniz? Kızartma olarak yapılacak stil lazım. Kıyması nasıl olsun, yağlı mı yağsız mı? Dışına bulguruna kıyma konur mu? Nolur bir aydınlatın günümü be, akşama parti var. Yani doğru tarifi alırsam olacak :)Daha önce denemiştim ama dışı biraz dağılır gibi olmuştu lezzetli olsa da. Dağılmadan nasıl pişer dışı? Hadi bilenler bir beni aydınlatsın be nolur.
Hiç sevmem ama arkadaşlarım istediği zaman yaparım. Malzemelerden başlayalım. :) 20 kişilik yapacaksak iç harç için; 1.5 kg kıyma, 2 yemek kaşığı biber salçası, 5 orta boy soğan (ben nefret ederim ama lezzet verir), 1.5 demet maydanoz, 3 tatlı kaşığı tuz, kekik, kimyon, karabiber (göz kararı koy gitsin abla), dolu dolu 2 çorba kaşığı tereyağı Dışı için; 8 su bardağı ince bulgur, 2.5 su bardağı irmik, 2 su bardağı un, 2 yumurta, 1.5 su bardağı un, 2 çorba kaşığı biber salçası, 3 tatlı kaşığı tuz, karabiber, kimyon, pul biber (baharatlar göz kararı), 8 su bardağı ılık su.
Önce hiç harcını hazırla abla. Soğanları robot yardımıyla çek. Tavaya kıymayı al ve kavur. Kavrulsun ve suyunu çeksin daha sonra soğanı ekle. Karıştırarak yumuşat. Biber salçasını ekle. Karıştırmaya devam. Son olarak baharatları ve maydanozları ekle. Az daha karıştır, harç hazır.
Dış harcı için bulguru, baharatları ve biber salçasını bir kaba al. 3 bardak ılık su ile bulgurları ıslat. İyice birbiri ile harmanlayıp bulgurun şişmesini bekle. Hafif hafif şiştiğini gördükten sonra yoğurmaya başla. Ara ara su ekleyerek yaklaşık 15 dakika yoğur. İçine yumurtaları kır ve iyice birbiri ile harmanla. Yoğurmaya devam. Her 2-3 dakikada bir yoğururken az az su eklemeyi unutma. İyice birbiri ile karışınca ortalama 1.5 su bardağı unu da ekleyip elini ıslata ıslata yoğurmaya devam et. İyice yoğurduktan sonra dış harcı da hazır. Böyle çiğ köfte gibi yapış yapış olsun.
Eline göz kararı büyüklükte toplar alarak yuvarlaya yuvarlaya baş parmağınla içini oyarken diğer parmakların ile şekil vermeye ve inceltmeye devam et. İçlerini iç harç ile doldurup ağızlarını kapat ve şeklini ver. Bir tencereye bol yağ ekle ve kızdır. Yağın köftelerin üzerine çıkması gerek. Bol yağda kızart. Bu dış harç ile kolay kolay dağılmaz ve çatlamaz. Bir tabağın altına peçete koy ve üstüne içli köfteleri çıkart.
Çok fazla yoğurmaya çalış. Ne kadar yoğurmak, o kadar lezzet. :p Benden bu kadar abla. Kafamdan malzeme miktarlarını verdim.
ay canım benim ya sen olaysın. 20 kişilik değil de 20 tane yapcam ama ona göre malzememi ayarlarım. kimyon kekik kıyma falan alayım işten sonra cok mersi. <3 <3
Simdi ilk ha! ürünü hazırlanacak hamurun içinde kıyma olmaz Olursa hamur tutmaz un olur ince bulgur olur biraz da domates salçası olur ki biraz renkli olsun malzemeleri ölçülü kullanirsan güzel yogurursan iyi tutar ekstra biseye gerek yok tutması için. bunlar çok az sıcak suyla iyice yoğrulur biraz da tuz. Her yöreyi bilemem den bizde ic harcinda kıymada soğan olur pul biber tuz karabiber olur mükemmel olur.
İnce bulgur salça tuz ve undan yaparız biz un iyi tutturur suyun da çoğu zarar çok az az dokeceksin yogururken ki fazla kaçmasın Bunlar için bir ölçü veremicem ama ben göz kararı yaparım herşeyi. Salçayı da biraz renk olsun diye koyarız Baharatı kiymaya koyuyoruz
Dışına kıymaya gerek yok, sadece ince bulgur ve irmik kullan. İçinin önce soğanlarını ardından kıymasını koyup beraber kavur. Cevizi ocaktan indirince ekle. Baharat damak zevkine göre, karabiber ve tuz kesin olandır 🙂
Valla doğru söyledin.. ama yemek ilgi alani olan arkadaslar var. Ama su an sitede değiller sanirim. @Gmztnmz var , @canerozkum var, bir kac genc pembeli var. Hep yemek benceleri paylasiyorlar.
Tatlım olabildiği kadar iyi yoğurman önemli. İrmik ve un konulunca biraz sert oluyor dışı diyorlar ama ben sadece irmik kullaniyorum. Malzemelerin cok iyi özlesmesi lazım. Sekil verirken elini cok degil ama sürekli nemlendir şekil verirler yirtilmaz
Gelip gidiyoruz kasıldıkça. Misafir oyuncu diyelim. Zira müdavim olmak sabır işi. Video paylaşamıyorum ama tarif içeren yayınlar var, muhtemelen bakmışsındır zaten
En İyi Cevaplar