Malzemeler 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek 1 su bardağı erişte 2 adet kuru soğan 4 yemek kaşığı sıvı yağ 1 yemek kaşığı domates salçası 1 tatlı kaşığı biber salçası Karabiber Tuz #ladyhuysuz mutlu akşamlar dilerYapılışı Bir tencereye sıvı yağ koyuyoruz. Yemeklik doğranmış soğan ekleyip kavuruyoruz. Ardından domates salçası ve biber salçası ilave edip birlikte kavurmaya devam ediyoruz. Yeterince sıcak su ilave ediyoruz. Su kaynadıktan sonra yeşil mercimek ekliyoruz mercimekli pişince eristeyi ilave ediyoruz. Tuz, karabiber,(isteyen bağlı nane) ilave edip pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Güzel ama eksik tarifTutmaç aşı (kesme çorba) tarifi - tutmaç aşı (kesme çorba) nasıl yapılır? Tutmaç Aşı (Kesme Çorba) İçin Malzemeler:
Yarım su bardağı yeşil mercimek 5 su bardağı su Bir su bardağı kesme hamur ya da makarna 5 diş sarmısak Bir buçuk su bardağı yoğurt 4 çorba kaşığı tereyağı Yarım tatlı kaşığı toz kırmızıbiber 1 çorba kaşığı kuru nane Tuz
Tutmaç Aşı (Kesme Çorba) Yapılışı:
MERCİMEĞİ akşamdan ıslatın.
Ertesi gün yıkayıp, süzün.
Üzerine su ilave edip, pişmeye bırakın.
Kesme hamur ya da makarnayı ekleyip, 10 dakika pişirin.
Sarmısağı ezip, yoğurtla karıştırın ve çorbaya ilave edin.
Kaynayınca ocaktan alın.
Tereyağını tavada eritin.
Kalan yarım su bardağı makarnayı tereyağına ekleyip, pembeleşene kadar kızartın.
Toz kırmızıbiber ve naneyi ekleyip, bir-iki kez çevirin.
Karışımı çorbanın üzerine gezdirin.
Sıcak olarak servis yapın.
Dipnot: Çorum, Bolu ve Van yöresinde Ramazan ayında iftar çorbası olarak hazırlanan "Tutmaç aşı", kesme hamur olmadığında arpa şehriye veya hazır makarna ile de hazırlanabilir. Bolu'da aynı adla bilinen bu çorbanın tek farkı, içine mercimek konulmamasıdır. Taze yoğurt olmadığında, kurutulmuş yoğurt (kurut) ile yapılan bu çorba, Van'da "Tutmanç" ve "Püsrik" adlarıyla da bilinir.. İyi forumlar...
Bu sizinki yoğurtlu benim yaptığım salçalı yoğurdun ve sarimsaksiz 😊mercimek çabuk başlanıyor bı gece bekletilmeden lüzum yok. Eksik değil yöresel farklılıklar 😎
Yok ne kusuru. Ben paylaştım diye bundan sonra paylaşılmayacak diye bir şey yok. Hani en azından bilgilenirdi insanlar. O maksatla bence olarak yayınlasaydınız dedim. :) Elinize sağlık.
En İyi Cevaplar