Özellikle pandemi döneminde hepimiz yeme içmemize özen gösterir olduk. Uzun süredir popüler olan pandemi dönemiyle birlikte popülaritesi iyice artan “organik beslenme” çoğumuzun gündemine girdi. Peki (pahalıda) olsa organik diye tükettiğimiz yiyecek içecekleri alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Organik Ürün Nedir?

Organik ürün kavramı çok karıştırılıyor. Bir şeyin organik olması için öncelikle bazı kriterleri taşıması lazım. Bunlar tohumun genetik yapısıyla oynanmamış olması gerekli. Kesinlikle suni gübre ve ilaç kullanılmadan yetiştiriliyor olması gerekir.
Organik diye yediğimiz ürünler gerçekte organik mi?

Bu soruya vereceğim yanıt ne yazık ki sizi üzecek. Çoğu organik adıyla satılan ürün ne yazık ki organik değil. Neden? Çünkü ata tohumu dediğimiz tohumlar artık kalmadı. Ayrıca bir ürünün tam organik olması için suni gübre ve ilaçlamanın yapılmaması gerekir. Aynı zamanda çevresinde bulunan tarlalarında ilaçlanması lazım. Peki çevre tarlalar inceleniyor mu? Ya ata tohumu kaldı mı?
Türkiye organik beslenmede dünya’nın neresinde?

Evet biraz içinizi karartım ama durum o kadar da kötü değil. Zira ülkemizde yoğurt diye bir besin varki bu Avrupa mutfağında bulunmuyor. Bize özgü bizim mutfak kültürümüzde olan bir besin. Ve sağlık için çok önemli. Ama bir şartla hazır yoğurt değil ev yapımı yoğurt olmalı. Bizim mutfak kültürümüzde olan yoğurt sağlığımız için büyük bir avantaj.
Bir diğer avantajımız ise “mera hayvancılığı” ülkemizde halen küçük işletmelerin sayısı çok fazla ve hem büyük baş hemde küçük baş hayvanlarımız meralarda doğal besleniyor. Bu anlamda doğal et tüketiyoruz. Buda ayrı bir avantajımız.
Ve son avantajımız yine Avrupa mutfağında olmayan sağlık kaynağı zeytin.
SON SÖZ
Son tahlilde evet bize organik diye söylenen herşey tam organik olmasa da ülke olarak organik yiyecekte Avrupa ülkelerine nazaran çok şanslıyız. Bir ip ucu. Korana dünyadaki ölüm rakamlarına bakarak bu gerçeği fark edebilirsiniz.
En İyi Erkek Görüşleri