Tercihler başladı ve kafam o kadar kötü ki.. içimdeki ses kendini dinle ve her ne kadar ekonomi kötü , yaşam zor olsada ayakların üstünde dur gerekirse çalış diyor, zoru gör diyor. Sadece iş ve para için okumak istemedigimi söylüyor içimdeki ses. Aile evinde başlarsam üniversiteye hiçbir şey değişmeyecek gibi hissedeceğim. Ama bi o kadar da ekonomik açıdan zor olucak ama değecek mi? Lütfen deneyimi olan tecrübesini paylaşmak isteyen insanlar yazabilir mi yoksa kafayı yememe ramak kalacak...
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Aile evinde okursanız, liseye gitmiş gibi olacaksınız. Üniversite biraz insanın kendi özgürlüğünü kazandığı ve çevreden destek almadan kendi ayaklarınız üzerinde durmanızı sağlıyor. Yeni insanlar tanırsınız, evde rahat edersiniz. Örneğin: spor yapabilirsin ama aile evinde yapamazsanız, arkadaşınla gece dışarı çıkabilirsiniz, 1 haftalık tatil dönemlerinde gezi yaparsınız, farklı kültüre sahip insanları ve düşünceleri olan insan çevreniz olur. Sevgiliniz olduğunda ailen karışır mı, karışırsa rahat edemezsiniz. Ekonomik olarak biraz aileden destek alırsın, şart time de çalışırsınız. Bu durum sizi ilk biraz yorar ama parasal açıdan rahat etmenizi sağlar. Aileler hep korumacı yaklaşıyor.
13 Yorumla
Soran+1 yılaynen sanki lise devamı gibi... ama hacettepe de geliyor bana :( ama dısarı da istiyorum sıkıldım ankaradan
- +1 yıl
Sizi anladım, daha iyi yerleri yazın o zaman en yüksek puanlı yerleri, en sonlara doğru Hacettepe yazın. Aileniz tahminim yanınızda kalmanızı istiyor, Ankara’da büyük şehir. Hacettepe gelirse, bahane uydur. Yeni çevre edinmek faydalı olur, çok iyi arkadaşlar var, kendi ayaklarım üzerinde durmaya çalışayım vs. Kolay gelsin, burs veren yerlerede başvur, ailene yük olmazsınız.
Soran+1 yılçok sağolun güzel yorum için..
En İyi Cevaplar
+1 yılBence aile evinde oku üniversiteyi, cümle biraz tuhaf oldu :D ama anladın sen 😊
Yurtta kalmak falan, ev arkadaşları falan adamı doğduğuna doğacağına pişman ederler, temizlik, yemek, bulaşık, çamaşır falan. Yerine göre tartışmalar, aynı evde yaşadığınız içinde enerjin düşecek.
Ne gerek var dertsiz başına dert almaya.
El yaralar ama aile iyileştirir.
Elalemin kahrını çekmeye ne lüzum var?
Anneciğin çayını önüne getirir, kendi evinde rahatça hareket edersin.
Sana trip yapan insanlar olmaz baba ocağında.
Çamaşırın hazır yıkanmış, ütülenmiş olarak gelir önüne, sana sadece ders çalışmak kalır.
Dışarda üniversite okuyup, yurtta kalınca ya da bir evde kalıp ev arkadaşıyla yaşayınca kendine yük edineceksin, aynı evde yaşadığınız için sana karışacak, bir anda kaynanan olacak, belki de kaynanaların.
En güzeli aile evidir.
Mümkünse üniversiteyi yaşadığın şehirde oku bence33 Yorumla
Soran+1 yıl""Çamaşırın hazır yıkanmış, ütülenmiş olarak gelir önüne, " dostumm hayat her zaman böyle olmayacak... ailemiz bizimle ölümüne yanımızda olmayacak... hayatın ters yüzüde var , bazen kendi ayaklarımızın üstünde durmamız gerekebilecek..
- +1 yıl
Elbette ki öyle ama neden genç yaşımızda hayatın yüklerini yükleyelim ki omuzlarımıza.
- +1 yıl
Buna mecbur değilsek neden yük yükleyelim
Ben ayrı şehirde okudum üniyi fakat 3. Sınıfta kendi isteğimle ailemin old şehire Farabi yaparak bir yıl kaldım. Şöyle anlatayım sana farkı aile evinde gerçekten çok rahat geçiyor maddi olarak ben Bursin hepsi bana kaldığı için lazer falan yapmıştım o yıl kendi paramla ve ehliyet aldım normalde asla yapamam ayrı şehirde iyi ki bir yıl kaldım. Ama son sınıfta ayrı şehire gitmeyi de o kadar çok özlüyordum ki arkadaşlarım, onlarla takıldığım zaman dilimleri, yani ekstra bir rahatlık var orada kimse nerde kaldın eve gel geç oldu söyle böyle demiyo. Deneyim açısından mutlaka ayrı şehir tavsiye ederim ama maddiyat olarak aile de birebir geliyo valla.
04 Yorumla
Soran+1 yılişte tam arada kaldım :(
- +1 yıl
Önceden bir iş tecrüben var mı peki? Örn markette part time çalışabilirsin üni döneminde yapan arkadaşım vardı çok rahat geçirirdi maddi olarak yani böyle kendine güveniyosan yaparsın sende. Bir arkadaşım da anaokulu servisinde ablalık yapardık yani günde iki saat çocukların başında serviste güvenli olsun diye dururdu o dönem haftada 100 TL alırdı bence çok iyi ayda 400 ediyo ki o zaman burs 320 flndi
+1 yılNe olursa olsun aile evinde oku dışarıda özgürlük hayalleriyle gidersen hayatından bezersin. Okulu bitirdikten sonra bir iş bularak da kendi ayakların üzerinde durursun. Dışarıda ailenden para alarak veya okurken garsonluk yaparak ayaklarının üzerinde duramaz en fazla pestilin çıkar. Ben dışarıda okudum. Hiç tavsiye etmem.
12 Yorumla
Soran+1 yılhayatın zorunu da görmüş oldun ama
- +1 yıl
Haytın zorunu zaten göreceksin bunun için acele etmesen daha iyi... ben söyledim gerisi sana kalmış
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
22
Cevap
31Cevap
- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 1,5b cevap paylaştı.
u +1 yılEvet okunur neden olmasın
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılSana şöyle diyim il dışında okurken sürekli sana karışan birileri olmaz rahat edersin. Her şeyden öte yeni bir kimlik kazanırsın örnek veriyorum sen Ankara da yaşıyorsundur orada seni utangaç biliyordur herkes Kayseriye gittiğinde seni kimse bilmiyor orada aşırı ozguvenli olabilme ihtimalin artıyor. Yurtta kalırsan yeni insanlar tanırsın ama yeni gelen zamlardan sonra yurtlarda pek ekonomik denemiyor maalesef. Ailen eğer destek olacaksa sende çalışıp veya burs vb alıp katkıda bulunabileceksen il dışı mantıklı. Eve çıkmayı düşünürsen de yanına birisini alırsın ki bu biraz içinde olduğumuz dönemde sıcak bakmadığım bir şey kimseye güven olmuyor neredeyse iyi tanıdık birini seçmek gerekir. Ev masraflarında yiyecek olaraktan dolabında yoğurt peynir yumurta olduğu zaman rahat 1 2 hafta kurtarıyor. Elektrik su dogalgaz pek sıkıntı olmaz elektrik olaraktan buzdolabı çalışır sürekli olarak , suyu israf etmezsen fazla fatura gelmez , dogalgaz kış aylarında azıcık el yakıyor. Kira fiyatları uçuk kaçık haberin olsun. Aile yanında okursan ekonomik yönden rahat edersin kısmen amma velakin kendini bulma konusunda geri kalma şansın yüksek. Eğer ailen her şeye karışan bir yapıda değilse kal yanlarında öylelerse git derim. Çünkü emin ol il dışında olup 3 yiyeceğine 1 lokma yemek evde kalıp 3 lokma yiyip baskı altında olmaktan bin kat daha iyi
12 Yorumla
Soran+1 yılben sıkıldım bulundugum sehirden, bana değişiklik şart... aile evinde aşırı baskı yok ama ben hiçbir şey değişmedi sanacağım ve lise5 gibi devam edecegim :( zoru görmek istiyorum gerekirse ama bir yandan maddi açıdan düşünüyorum şu anda ortam fena pahalı, bir yanımda git diyor para her türlü kazanılır ama yıllar geri kazanılmaz diyor
Cevap sahibi+1 yılGeç gördüm fazla aktif olmuyorum burada. Şehir değişirsen gelişimin de fazla olur sende daha iyi hissedersin ekonomik yönden bakarsak da dikkatli adımlar attığın sürece pek bir sıkıntı olmaz diyim. Parayı israf eden biriysen ama ailen idare eder 3 ay 4 ay neyse artık sonra ortada parasız pulsuz kalırsın. Düzgün harcayan biriysen zaten rahat edersin kafana takma o kadar. Ben mesela üniversiteye gitmeden önce aşırı oyun bağımlısı biriydim bilgisayar evimde kaldı ben il dışına gittim ne oldu bilgisyar lazım hadi internet kafeye git saati 10 TL ver baktım böyle olmayacak 3. Gün gittiğimde hemen bıraktım. şu an hiç canım istemiyor bile düşün yanımda bilgisayarım. Bazı şeylerden fedakarlık etmen gerekecek anlayacağın. Yemek yapmasını kesinlikle öğren dışarıdan yemek yemeye kalktığında min 50 TL uçup gidiyor en kötü döner bile 30-35 den başlıyor. Eve çıkarsan tonla sorumluluğun da olacak baştan diyim sonra kimse beni uyarmadı deme hahahahahah
+1 yılİstanbul , Ankara ve İzmir 'deki nitelikli universiteler disinda sehir disinda okumaniza degmez. Hele de bu zamanda. Ailenizin yanindayken de hedeflerinizi koyun ve ona gore yasayin. Hayat sadece zorluk cekerek de ogrenilmez. Yine de tercih sizin.
11 Yorumla
Soran+1 yılhacettepe geliyor ama sırf değişiklik olsun diye şehir dışı da istiyorum
Ailenle sıkıntın varsa kesinlikle ayrı ilde oku. Benim bi tanıdığım ilk 1 yıl bir mağazada çalıştı tabi kaldı o yıl, biraz para biriktirip sonra devam etti okuluna. Tercih senin. Ve lütfen para yetmediğini anlayınca erkeklerin oyuncağı olma. sözüm meclisten dışarı. Aile desteği olmayan kızlar maalesef bu duruma düşüyor. Herşeyi çok iyi düşün.
01 Yorumla
Soran+1 yılo kızlardan olmam hiçbir zaman ben işimde gücümdeyim okulumdayım
+1 yılAileden uzakta okumak seni her açıdan geliştirir. Ailenden bir miktar para alırsın güçleri yettiğince gönderirler zaten onun dışında kyk kredi veya burs başvurusu yapabilirsin ya da dediğin gibi part time bir iş bulup çalışabilirsin yapan çok fazla ama yine de yapabilirim diyorsan gir bu işlerin içine yoksa ailenin yanında öyle böyle bir bölüm bitirir sonra iş hayatına atıldığında biraz geç de olsa aynı şeyleri deneyimler gelişirsin yine.
02 Yorumla
Soran+1 yılben birazda üniversite yıllarım hayalet gibi olsun istemiyorum :(
- +1 yıl
O zaman seçeceğin üniversitenin sosyal imkanlarının iyi olmasına dikkat et ayrıca gideceğin şehir için de aynısı geçerli. Öğrenci dostu ve sosyal alanları imkanları fazla olan bir şehir seçmelisin. Umarım istediğin gibi olur.
+1 yılKesinlikle aile evi derim. Tutmadığı için gittim. Ben 5 yıllık pratiği ayrı teorigi ayrı zor fakülteyi okurken o zorluğu çekerken Allah'ın erkeklerle flört etmeye gelmiş 2 yıllığı zor bitiren yırtıklarıyla aynı yerde kalmaya pek tahammül edemedim. Yatay geçişe uğraşıyorum memleketime
03 Yorumla
Soran+1 yılhangi bölüm? ben sadece kariyer olarak değil de hayata hazırlanma olarakta görüyorum ondan dolayı
- +1 yıl
Hayata hazırlamakla alakası yok çile çekmek resmen aile evinde her şeyin hazirken oturup kariyer yap dil öğren hadi hayata hazırlandın part time çalıştın diyelim kariyer yapmadığın sürece 4 5 sene sonra issizsin. Rahat olayım tecrübe kazanayım derken hayatın etkilenir
- +1 yıl
Dışarıda para olmadığı sürece donanım kazanıp fark yaratmak zordur sadece üni okursun
+1 yılBen önermem şimdi yanlış anlaşılmak istemiyorum ama üniversite hayatını yaşamak ister insan çıkıp rahatça gezmek eğlenmek ister ama aile evinde hep izin almak zorundasın belirli zamanlar içerisinde dışarı çıkmak zorundasın yani ne bileyim kötü bir örnek olmak istemiyorum ama ben okumak istemezdim
03 Yorumla- +1 yıl
Üstelik maddi durum sıkıntısı her an oluyor burada eğlenmek gezip tozmak derken daha çok para harcamaktan bahsetmiyorum belirteyim
Soran+1 yılyani aile evinde zorluk çekeceğime aynı dertleri şehir dışında da çekebilirim.. bende senle aynı düşünüyorum sonuçta yıllar geri gelmeyecek ki
- +1 yıl
Aynen öyle yani evde kalsan bile o para hep cepten çıkmak zorunda böyle bir düşünceye kapılsaydım şehir dışını tercih ederdim
Gizli Üye(30-35)+1 yılHayatımdaki en büyük doğruyu üniversiteyi en uzak şehiri yazarak yaptığımı düşünüyorum. Tüm bu süreçte herşeyimle kendim ilgilendim, tek başıma iletişim kurdum kavga ettim. En güzel deneyimlerimdendi. Saat 3 de de eve geldiğim oldu sabaha karşı da kimse de tek kelime etmedi rahattım. Ne üniversite zamanlarımda ne de şimdi hiç bar disko gibi bir hevesim olmadı hiç de gitmedim. Kendini bozmıcak olan zaten bir şekilde bozmuyor. Git deneyimle.
38 Yorumla- +1 yıl
Asil Türk kadını
Cevap sahibi+1 yıl@metehankurtaslan teşekkürlerrrr
- +1 yıl
Ben teşekkür ederim ah bide gizli olmayaydin
Cevap sahibi+1 yıl@seviyeyi zaten üniversiteler klasik etraflarında hep cafe oluyor ve hep de elemaan eksikleri oluyor. Her sene de öğrencilerden temin ettikleri için de sürekli her yıl alımlar oluylr. Bende çalıştım 2 ay sadece. Aşırı zorlandığım için derslerimden bıraktım. Ama öncesinde konuşursun ders yoğunluğuna göre insiyatiflik gösterirler.
Soran+1 yıltam olarak istedigim de bu zaten ama şu an ortalık fiyasko , bu pahalılık vs maddiyat olarak da düşünüyorum, bide sakınca yoksa ne okudugunu ve şehiri söyler misiniz?
Cevap sahibi+1 yılISPARTA SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTE-İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
- +1 yıl
Ne güzel
+1 yılnormalde kesinlikle aileden ayrı bir şehirde okumanızı önerirdim. ama bu seneki ekonomik zorluk maalesef had safhada. yani iki ucu b*klu değnek. son tercih sizin. ama kendi ayaklarınızın üzerinde durmak istemeniz, zoru tecrübe etmek istemeniz taktir edilecesi bir düşünce. umarım istediğiniz hayatı ilerde yaşarsınız.
00 YorumlaAile evinde üniversite okursan daha okuldayken işe başlamış sayılırsın. İnsanın ayakları üstünde durması gereken zaman öğrencilik zamanı değildir. Yeme içme konaklama ulaşım giyim kuşam harçlık ve hatta uyku duzenin bile iyi olur eğer yinede hayata atılmak istiyorsan mağaza zincirlerinden birinde part time ise gir okuldan kalan zamanında parada kazanmış olursun
00 Yorumlahem çalışıp hem okumak zor iş kardeşim. bu ekonomik şartlarda part time çalışma ile ev geçindiremezsin. gideceğin il yaşam şartları kira vs. göz önünde bulundurmalısın. benden tavsiye aile yanında kal , kendini okuluna ver. okuduğun alanın en iyisi olmaya çalış. kpss hazırlığına 3. sınıfta başla. başarılar dilerim
00 Yorumla
+1 yılAilen baskıcı her şeyine karışan tipler değilse, gayet güzel ve rahat bir hayat yaşarsın. Yemekle temizlikle uğraşmazsın
Ailen her konuda seni darlayacaksa başka bir şehirde tüm zorluklara göğüs gerip yeni bir hayata adım atmayı deneyebilirsin. Bu yazdığımız kadar kolay olan ve kolay geçen bir süreç değil ama denemesi bedava. En kötü yatay geçiş yapıp ailenin yanına geri dönersin00 Yorumlaben aile yanında okudum yemek bulaşık çamaşır barınma derdi arkadaş kahrı çekmedim paşalar gibi okudum rahat rahat bitince borçsuz harçsız mis gibi mezun oldum. babamın arabasınıda alıyodum arada kafama göre gezip tozuyodum parasal sorunda yaşamadım. karı kız götürme sorunu wardı bi tek onuda araba ile çözdüm mis 😂😂
04 YorumlaNiyetin okul ise her yerde her sekilde okunur yok macera ariyim gezeyim tozayim diyorsan baska ile gitmelisin sen kendine durust ol okumak mi istiyorsun gezmek mi
02 Yorumla
Soran+1 yılikisini de, ben yeni bir deneyim yaşam istiyorum , aynı şehirde yaşamak da sıktı artık.
+1 yılAnladığım kadarıyla Kayseride falan yaşıyorsun Elazığ gibi bişey geliyor sanırım.
Değmez. Kendi evinde yaşarken çalış para kazan...
01 Yorumla
Soran+1 yılne saçmalıyorsun :D Ankara'da yaşıyorum
+1 yılAile evinde okudum ben. Ailem nispeten daha anlayışlı davrandı. Arkadaşlarıma kalmaya da gittim arkadaşlarım bana kalmaya da geldi. Eve geliş saatlerim daha rahattı.
00 YorumlaKişisel gelişim için aileden uzakta okumak çok mantıklı. Fakat ekonomik şartlar el vermiyorsa darboğaz yaratacaksa elini taşının altına koyup aile yanında okuman daha iyi.
00 YorumlaOkunmaz diye bir şey yok elbette okunur. Söyle düşün gerçekten iyi bir bölüm iyi bir üniversite mi? Bu şekildeyse git tabi. Diğer türlü zararı kârından daha fazla olacaktır
00 Yorumla
+1 yılKendi ayaklarinin üstünde duramazsin ailenin yaninda oku
02 Yorumla
Soran+1 yılneden duramayım neye dayanarak söylüyorsun?
- +1 yıl
Öğrenci olduğun için asgari ücret bile vermezler ki. Yurtlar da cok pahali.
Okunur daha rahat edersin. Yemeğin önünde, para sorunu, kira derdin olmaz, özlem sorunu yaşamazsın.
00 Yorumla
+1 yılMali durum ve kişinin aile yapısı önemlidir.
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılAilemle yaşayarak okuyorum mükemmel bir şey öyle sakın yok ben kendi hayatımı kurcam falan deme zaten erken oluyor o vakitler o yüzden ailenle aynı şehirde üniversitede oku ki rahat et her yönden
04 Yorumla
Cevap sahibi+1 yıl@seviyeyi Soruyu sorduğuna göre sıralaması yetiyodur yoksa niye seçenek olarak göstersin
Cevap sahibi+1 yıl@seviyeyi "napayım" desen anlardım bence ya sıralaman yeten bir bölüme git ya da mecbur başka bir şehirde okursun
+1 yılHiç içinde ki sesi dinleme otur aile evinde rahat rahat oku
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılBence bu aile yapısına göre değişir beni kısıtlayan bir ailem olmadığı için ben aile evinde okudum ve çok da rahat ettim
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılher iki yönden de iyi düşün hangisinin artısı daha çoksa onu seç. Ama her zaman ayaklarının üstünde olmak daha iyidir
00 Yorumla
+1 yılAile evinde okumayan arkadaşlarımın hepsi perişan halde sitemlerde bulunuyordu
01 Yorumla
Soran+1 yılneden?
Gizli Üye(36-45)+1 yılsu anda kiralar pahalı maddiyat sıkıntın yoksa baska yerde oku. cok para gerekiyor inan.
00 YorumlaBekar evi var istersen bir oda senin sesiz sakin buyrun geçin 🙏☺️
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılEğlenceyi seviyorsan dışarıda sevmiyorsan aile evinde sonuçta artık Üni eğitim yeri değil eğlence yeri
02 Yorumla
Soran+1 yılben değişiklik olsun istiyorum aynı şehirde sıkıldım
Cevap sahibi+1 yılO zaman farklı yer
Öyle bir hata yapmayin sakin..
01 Yorumla
Soran+1 yılkararsızıımmm
+1 yılokunmaz ruh hastasına dönersin
01 Yorumla
Soran+1 yılşu an bile öyleyim :// ama maddi açıdan da düşünüyorum
Maddi imkanin nasil esas soru bu
05 Yorumla
Soran+1 yılortalama
Soran+1 yılkendim de çalışmayı düşünüyorum
Okunur minik bir aileyse
00 YorumlaIronmind olursan okunur
00 Yorumla
+1 yılSefalet hoş geldin diyorsan olabilir
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılKesinlikle o hatayı yapma
04 Yorumla
Soran+1 yılçok arada kaldım
Cevap sahibi+1 yılŞöyle söyliyim eğer üniversitede gezip tozmak, gece dışarı çıkmak, partilere gitmek istiyorsan ve rahat olmak istiyorsan aileyle kalma bence
Soran+1 yıldeğişiklik istiyorum ya bunaldım şehrimde, bide yeni deneyim hayat...
Cevap sahibi+1 yılBence de
Başka yerde oku. kafan rahat olur
02 Yorumla
Soran+1 yılmaddiyat
+1 yılOkudum ben
02 Yorumla
Soran+1 yılnasıl geçirdin
- +1 yıl
Güzeldi ailemi seviyorum ama şu an yalnızım ayrı yaşıyorum içimde kalmadı yani
+1 yılOkunmazokunmaz
01 Yorumla
Soran+1 yılçok kararsızım :(
Açıktan oku
01 Yorumla
Soran+1 yılneden? ruh gibi geçsin istemiyorum
- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 349 cevap paylaştı.
+1 yılOkunur
00 Yorumla Zor olur okumam sahsen
00 Yorumla
+1 yılDaha iyi olur
00 YorumlaOkunur
00 Yorumla
+1 yılOkunur, okudum.
00 Yorumla
+1 yılBencede kendi hayatina bak
00 YorumlaDenemek lazım
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılOkunmaz knk ya valla bak ciddiyim