1-) Kodlamayı En Sona Bırakmak
Bütün soruları doğru cevaplamanın onları optiğe geçiremediğiniz sürece hiçbir önemi yok. Bu şekilde sona bırakıp sonra süresi yetmeyen veya hızlı hızlı geçirmeye çalışırken kaydırma yapan çok öğrenci var.
Soru soru kodlamayı da doğru bulmuyorum çünkü bu zaman kaybettirir ve kitapçığa olan dikkatinizi dağıtır. En iyi yöntem sayfayı çevirmeden önce kodlamaktır.

2-)Çözülemeyen Soruda Takılı Kalmak
Hedefiniz yüksek olabilir 1 soru sizin için çok önemli olabilir ancak hiç kimse için 1 soru 10 sorudan daha önemli olamaz bu yüzden sorularla inatlaşmayın.
İnatlaşsanız bile bir çözüm yolu aklınıza geldiğinde zihninizi boşaltamadığınız için o çözüm yolunda sabit kalırsınız, gözünüzden kaçan bir şey varsa göremezsiniz yani harcadığınız zaman hiçbir işe yaramaz.
Unutmayın bu bir sıralama sınavı en zor soruyu çözebilen değil en çok soruyu çözebilen başarılı olur.
Çözemediğiniz soruyu geçip aklınızı başka şeylerle meşgul ettikten sonra o soruya geri döndüğünüzde aa bu çok kolaymış ben nasıl fark etmedim demenizin sebebi budur.

3-)Bir Dersten Diğerine Geçip Durmak
Bir soruda takılı kalanların tam tersi sürekli ders değiştirip duran öğrencilerdir. Bu öğrenciler bir dersin 2 sorusunu art arda çözemezse panik olup hemen diğer derse geçer, sonra başka derse, oradan başka derse...
Bu öğrencilere sadece vakit ve dikkat kaybettirir. Ben sınavda bu şekilde ordan oraya atlayıp başarılı olan bir öğrenci bile görmedim.
Matematik çözüyorsanız birkaç soru çözdükten sonra dikkatinizi toplayıp hızlanırsınız çünkü beyniniz buna adapte olmuştur. Bir soruyu çözemeyip diğer derse geçtiğiniz zaman bunu bozarsınız yani bir o dersten bir bu dersten soru çözmek sizin soruyu çözebilme becerinizi de hızınızı da düşürür aynı zamanda yanlış kodlamanıza da zemin hazırlar bunu yapmayın.
Panik olduğunuzda derin bir nefes alın, bir yudum su için, kendinize telkinde bulunun daha sonra o soruyu geçip sakince kaldığınız yerden devam edin.

4-) Sürekli Saate Bakmak
Siz saatte baktığınızda zaman daha yavaş geçmeyecek aksine dönen şeyler insanları hipnoz ettiği için bir süre saate odaklanıp vakit kaybedeceksiniz.
Süre yönetimi çok önemli ama bu sürekli gözünüz saatte olsun anlamına gelmiyor, bir dersi yarıladığınızda saate bakarsanız hem süreniz gitmek hem dikkatiniz dağılmaz.

5-) Yeni Şeyler Denemek
Her öğrencinin kendine göre bir ders sıralaması vardır ve bu sıralama ile soru çözmeye alışmıştır. Ben Türkçe, matematik, sosyal, fen sıralaması ile çözüyordum mesela.
Bir arkadaş söyledi matematikten başlamak daha iyiymiş gibi gerekçelerle gerçek sınavda kendi düzeninizi bozmayın, bunun yeri gerçek sınav değil denemelerdir.

6-) Sınıftaki Diğer Öğrencilere Bakmak
Sınava başladınız ilk sayfadasınız birden birileri sayfa çevirdi, pek çok öğrenci bu durumda kendisinin yavaş olduğunu düşünüp panikliyor ve gözü hep başka öğrencilerin ne yaptığında oluyor.
Millet yapıyor ben yapamadım diye düşünmek çok saçma. Siz o öğrencilerin seviyesini bilmiyorsunuz çoğu öğrenci soruları doğru düzgün okumadan öylesine çözüyor bazıları 1 soru çözüyor sayfa geçiyor. Bu sizin yavaş olduğunuz veya soruların kolay olduğu anlamına gelmiyor uzaktan her şey güllük gülistanlık görünebilir ama doğrusu öyle değildir.
Siz kendi kitapçığınıza odaklanın milleti boş verin her hızlı çözen başarılı olmuyor ve kimse ilk bitirip çıkana madalya vermiyor sürenizi doğru kullanın yeter kimseyle yarışmanıza gerek yok.

7-) Sorulara Ön Yargı ile Yaklaşmak
Soru uzunsa, çok şey istiyorsa hemen ay bu soru zor diye hüküm vermek çok yanlış. Uzun soru = zor soru değildir sadece zor gösterip sizin stres yönetiminizi ölçmeye çalışıyorlar.
Özellikle TYT soruları zor gibi görünen ama sakin düşününce birkaç işlemde çözülebilen sorulardır ama siz bu soru zor diye düşündüğünüzde değişik ve zor çözümler üretmeye çalışırsınız halbuki basit düşünseniz yapacaksınız.
Bir şeye nasıl bakarsanız öyle görürsünüz. Aslında zor olmayan soruları kendiniz için zorlaştırmayın.
8-)Ben Bunu Zaten Yapamam Diye Geçmek
Sınav süresi bitmeden çıkan ama optiğinde bir sürü boş görünen öğrenciler görüyorum. Sınavdan erken çıkınca ne kazanıyorlar anlamış değilim, bu öğrencilerin özellikle matematik ve feni komple boş bıraktığı herkesin bildiği bir gerçek.
ÖSYM bazen çok kolay soruyor ama siz bakmadığınız için boş bırakıp geçiyorsunuz. Sınavdan sonra öylesine bakıp aa ben bunu yapabilirmişim keşke baksaydım diyorsunuz ama son pişmanlık neye yarar.
Sınavdan erken çıkmak veya boş boş beklemek size bir şey kazandırmaz zamanınız varsa her şeye bakmaya çalışın 1 net kaç kişi öne geçiriyor.

En İyi Cevaplar