#3aralıkdunyaengellilergünü
#Toplumsalfarkındalık
#iyigeceler

Onları anlamaya çalışmak yapacağımız en önemli harekettir.
Şantiyede çalışıyorum işitme engelli bir çalışan var mühendisin birinin onunla iletişim biçimi hic hoşuma gitmemişti bir an düşündüm 'Ya ben olsaydım' dedim neden işaret diliyle iletişim kurmadım ki dedim kendime ama bilmiyordum. univeristede onca zamanım varken neden işaret dili kursuna gitmedim ki ama ismek sağolsun kayıt oldum önümüzdeki günlerde işaret dili kursuna başlıyorum.. samsung un yanlis hatırlamıyorsam engelsiz iletişim projesi vardi adını tam hatırlayamayabilirim.. avcılarda bir semtte işitme engelli Muharrem için esnafa isaret dili ogretmisler Manav Fırın yolda geçen vatandaş taksi şoförü vs muharremle isaret dili ile iletişim kuruyor muharrarem şaşkın şaşkın izliyor sonra bir taksiyle bir meydan da dev bir ekran muharrem icin hazırlanmış ekrandaki kadının ne dedigini tam hatırlamıyorum ama Muharrem'in gözyaşları beni cok etkilemişti.. Bazen otobüste karşılaşıyorum ne düşündüğünü nedense merak ediyorum. Bir engelli adayı olarak onlar gibi hissetmek gerektiğini düşünüyorum
Öncelikle onların engellerini bir eksik gibi görmememiz onların da toplumun bir parçası olduğunu bilmemiz ve öyle davranmamız gerekir.
Onların ulaşım imkanlarının geliştirilmesi gerekir. Bu kapsamda
Binaların girişlerinin engelli ulaşımına uygun hale getirilmesi
Asansörlü ulaşımı rahat kullanabilmeleri için tedbir alınması
Kaldırımların fiziksel engelliler ve görme engellilerinin ulaşımına uygun hale getirilmesi
Kaldırımlara araçların park edilmemesi ve çöp kutularının yerlerini iyi belirlenmesi gerekir.
İmkanı olan engellilerin araç kullanabilmeleri, sürücü olabilmeleri kolaylaştırılmalı.
Engellilerin çalışmak ve ekonomik hayata katılmak için bu yöndeki talepleri karşılanmalı.
Eğitim imkanları arttırılmalı.
Umarım bir an önce dediğin maddeler hayata geçer
İnş abla 😊
sağol abla
😊😊
Kim ne derse desin. Daha ne yapalım demesinler. 17 yaşında otizmli özel çocuk abim var. Sadece 3 aralıkta mesaj atan belediye neden onlar için faaliyet yapmıyor. Dışarı çıktığımızda hala tahammül edemeyen bilinçsiz bir toplulukla karşılaşıyoruz. Bıktık. İnsanların rahatsız eden bakışlarından acıyarak bakan gözlerinden şımartmışlardır ondan böyle diyebilecek kadar geri kafalı insanlarla aynı ortamda bulunduk. Özel eğitim dersleri haftada toplam iki saat. Bu mu yani sosyalleştirme anlayış... Ha yok
mu haftanın beş günüde ilgilenen merkezler var Tohum otizm var ama yıllık maliyetleri yüz binlerce lira... Paran varsa eğitim. Üzücü bir tablodayız. Daha buraya yazamayacak kadar ağır durumlar...
Yarın ne olucağımızı düşünerekten bence ona göre önlem almalıyız örneğin ben şu an işaret dili öğreniyorum ve onlara bir adım atıyorum
Cevap
99Cevap
www.kizlarsoruyor.com/.../a65327-engelli-olmak-nasildir-bilir-misiniz
Daha iyi bir yaşam mı? Engelli vatandaşlara engel yaratmayalım yeter.
Pardon da neden illaki 3 aralık? Hergün hatırlansak daha iyi olmazmı? Mesela bir proje yapılıyor. Engelli insanlar düşünülmeden yapılıyor. Bankaya paramı çekmeye gidiyorum. Tutturuyorlar iki şahit huzurunda paranızı alabilirsiniz diye. Görme engelliymişim, imzamız geçersizmiş felan. Yasalar ve yönetmelikler var ama uygulanmıyor nedense. Mübarek nikah kıydırmaya gidiyoruz sanki oraya. Benzer şeyler noterlerde ve tapu dairelerindede var. Daha birçok örnek yazabilirim. Siyasette malzeme olarak kullanılıyoruz sadece. Ama iş gerçek icraate gelince kıvırıyorlar. Kabul edin. Bir engelli gördüğünüzde uzaylı görmüş gibi oluyorsunuz. Bir an önce o bölgeyi terketme çabasındasınız. Birilerine iyiymiş gibi görünmek için yapmacıktan yardım severmiş gibi davranmalar felan. Biz sadece hergün hatırlanmayı, insan olarak görülmeyi, birde insanların kendisi olmalarını istiyoruz. Ötesi hikaye.
Sevgili arkadasim guzel bir konu acmissin tebrikler ben sunu soylemek istiyorum bizler normal olduğumuz halde yolda yürürken bir dolu engellle karsilasiyoruz durum boyleyken engelli insanlarimizi düşünüyorum. hem cok üzülüyorum hemde korkuyorum ya biz onlar gibi olsak ne yapardik diye bu konu ile ilgi mucadele etsemde yalniz kaliyorum cunku toplum da bilinc yok bana ne demek var birgun basina gelirse diye dusunmuyor kisacasi toplumu bu onemli konuda bilinclendirmek gerekiyor ve her birey olarak mucadele etmesi gerekiyor saygilar
Herhangi fiziksel yahut mental engelli olan birini toplum içinde gördüğümüzden uzaylı görmüş gibi gözlerimizi dikip bakmamak bence onlara en büyük yardım olur. Onun dilini bilmesen de, o kendi diliyle konuşurken gözlerinle taciz etme. Senin ayakların var yürüyorsun, onun tekerli sandalyesine acıyarak bakma. Allah sana beyin vermiş, kullanmaktan acizsin ama onu onun elinde olmayan mental zorunlulukları yüzünden küçümseme. Yani gölge etme, başka ihsan istemez.
Engellilerin de bizim gibi bir hayatları olduğu ve hayatlarını kolaylaştırmak için gerekli olan şeyleri yapmamız gerekiyor ( Kaldırıma araç park etmemek, engelli asansörünü kullanmamak, engelliler için yapılan rampaların ergonomik olmasını sağlamak...) . Birde acımak ve merhamet duygusu ile yaklaşmak yerine empati kurmak daha doğru olur sanırım.
Açıkçası engelli arkadaşların gözlerine küçümseyici gözlerle bakan insanlara çok ayar oluyorum. Her insan bir engelli adayı 1 saniye sonrasının dahi başına ne geleceğini bilmezken karşındaki engelli insana o şekilde bakmak hor davranmakta ne? Asıl engel o şekil de bakan insanlar da...
İnsanlara bilinç kazandırılmasından tutun da çevre düzenlemesine , hayat şartlarının iyileştirilmesine... Yapılması gereken o kadar çok şey var ki , acil olarak.
Ve hepimizin de birer aday olduğunu unutmamalıyız.
Biz millet olarak engelli vatandaşları insan olarak göremiyoruz ki.. Çünkü lüks arabaya binen hayvanın park etmesi daha önemli.. Gider engelliler için ayrılmış kaldırımın girişine park eder seceresini köpeklerin yaladığı deyyus.. Otobüsde bir Allah kulu yardım etmez hatta suratını buruşturup bakar iki paralık dağdan inme asil zade.. O arabayı olmayacak yere park eden deyyus birde Cuma namazına gelmiştir.. Sorarsan Müslümandır köpek.
Maddi bir şeyler yapamıyorsak engel bari olmayalım ; birer engelli adayı olduğumuzu unutmadan empati kuralım, onlarında bizlerden farklı olmadığını bir birey her şeyden önce insan olduklarını kabul edelim, kaldırımlara araba park etmeyelim, engelli asansörlerini kullanmayalım, onlara ait özel alanları otopark, yol, kaldırım vs işgal etmeyelim yeter bu kadarı bile onların hayatını o kadar kolaylaştırır ki...
Önce devletin (valiliklerin) aşırı sıcak ve soğuk havalarda kamuda calisan hamile ve engellilere izin verdiginde özel sektör de çalışanlara da izin vermesi gerektiği yönünde valiliklerin açıklama yapmasını umuyorum. Kamuda engelli ve hamilelere izin verilirken ozel sektörde çalışınca neden izin verilmiyor. Neden sadece kamu da çalışanları ilgilendiriyor. Bu küçücük ayrıntıda bile ayrım var.
Onların hayatlarına bir engel de biz olmayalım yeter bence.
img.haberler.com/.../...lan-kim-5147033_1648_o.jpg
bu resime benzeyen bir çok örnek gösterebiliriz..
Burada dangalak, beyinsiz araba sürücüsü düşünememiş demicem aptal olduğunu göstermek istemiş..
bu zihniyet'de çok insan var bir bok yaparken sonrasını düşünmeyen çok insan var malesef bu tip düşüncedeki insanlarla baş edemezsiniz..
istediğiniz kadar tv'ler de bas bas bağırın bas duyuru kamu spotu yapın yine bu tipdeki insanlar eksilmiyecektir..
bunu neden diyorum bir insan ilk önce kendi cahilliğini yok etmesi gerekiyor.
şu an da değilde biraz zaman geçsin tekrardan engelli demeye gönlüm varmıyor neyse arkadaşlarımızı yamacparasütü ile uçurucam.
Onlar için güzel bir aktivite olacak. Bu duyarlı davranış için teşekkürler
Farkındalıklı olmalıyız ve çevreyi onları düşünerek yeniden düzenlemeliyiz.
Birgün bizimde başımıza gelebilceğini düşünerek hareket etmeli, elimizden gelen her yardımı her an yapmalıyız.
Doğru diyorsun ama maalesef bazılarımız öyle düşünmüyor
Saygı... en başta saygı...
Herkes birbirine saygılı olsun..
En başta da engelliye gaziye yaşlıya..
Saygılı ve üslubu düzgün olmalı..
Ama bu ülkede bu imkansıza yakın 🤔
Park asansör tekerlekli sandalye bunlar işin bahanesi bunlar olur..
O insanlarin beklediği şey biraz saygı..
Insan olmak burdan geçer
Mesela onlara acımamalıyız ve normal bir birey gibi davranmalıyız. Kaldırımlarda görme engelli vatandaşların yürüyeceği kısımlara direk dikmemeliyiz. Her kamu kurum ve kuruluşlarına rahat rahat girip çıkabilmeliler. Her kaldırım ve tümsekte rampa olmalı engelli park alanlarına park etmemeli sağlıklı insanlar. Teknolojik açıdan daha efektif malzemeler üretilmeli. Mesela gazilik mertebesine ulaşmış askerlerimizin protezleri için ücret alınmamalı ve her türlü maddi ve manevi yardımcı olunmalı
En başta anlamaya çalışmak, empati yapmaktan başlayabiliriz. Alaycı AA bu ne nasıl yani gibilerinden uzunca bakmak yerine bunu en minumum seviyeye getirebiliriz. Bu cidden önemli. Bir bakış bile neler hissettiriyor insana.
Toplu taşıma araçlarından tut resmi kurumların binalarına kadar revizyon gerekli.
Toplu taşımalarında engelli yerleri var ama yetersiz kalıyor gördüğüm kadarıyla
Bizim ülkede her şey yetersiz tam olarak sistematik çalışmıyor, işlemiyor hiçbir şey.
Bence kamuda daha çok engelli çalıştırılmalı. Çoğu engelli evlerinde oturmuş hayata küsmüş belkide elimden ne gelir ki diye düşünüyor. Bununla ilgili yasa çıktı her iş yeri bir engelli çalıştırmak zorunda diye ama kimse uygulamıyor. Engelli kardeşlerimiz biraz daha sosyalleşirse hayata daha pozitif bakarlar bence
Tanıdığım çok yakın bir dostum var.. Ayaklari düzgün değil yani içe basıyor.. Cok dertlestik.. Benim ablacığım kadarıyla tek sorun incitmemek yani hor görüp aşağılamamak ve alay amaclı gülmemek... Sorun sadece kırılgan olmaları
Degil engelli, elimde alisveris arabasiyla bile yuruyemiyorum sokaklar berbat halde. Bunun engellisi var, bebek arabasi olani var... yollarda buyuk sikintilar var Allah yardimcilari olsun cunku devletin olacagi yok.
Bizler daha anlayışlı olabiliriz.
En basitinden otoparklarda engelli işareti olan yerlere aracını park edenlere sinir oluyorum en azından bunu yapabilecek anlayışta olmamız gerekiyor.
Onlara ait özel alanları (park, asansör vs) kullanmamalı, ona acıyarak bakmamalı, sevgi ve saygıyla yaklaşmalıyız. Engel yaşamaya engel değildir bizde hayatlarını elimizden geldiği kadar kolaylaştırmalıyız.
Her gördügümüz engelliye gülümseyebiliriz, yardim edebiliriz, anlayis gösterebiliriz ve onlarin engellerini kolaylasacak seyler bulmaliyiz.. tabi sadece bir gün degil, HERGÜN
Hepimiz birer engelli adayi oldugumuzu unutmadan yasamaliyiz ve engelli insanlara karsi biraz hoşgörü ve biraz saygi duymaliyiz
En azindan toplu taşıma araçlarinda kolaylik saglamaliyiz
Onlara engelli oldukları unutturmak. Bunun içinde onlarla herşey normalmiş gibi eğlenmek, sohbet etmek... Bizim de onlardan çok farklı olmadığımızı göstermek işe yarar bence... Çünkü normal insanlara bakıp üzülüyorlar.
ya istemsiz bakıyoruz ya izliyoz falan. farklı bişimiş gibi bakmasak ne iyi olur. tamam farklılar ama bunu onlarra kötu şeklde hissettirmemiz dogru degil..
Sokakta gördüğümüz engelli kardeşlerimize bakmayarak. İşaret etmeyerek herkesin yapabilecegi şeylerdir. İşverensen belki engelli arkadaşlara iş olanağı ya da durumumuz iyiyse bağış
Bizim ülkede okadar mal insan var ki engelliler için çok bişey yapamayız. Biz yapıyoz onlar yıkıyo. Engelli asansörlerini bile istila ediyo şerefsizler.
Rampalarin yapımına dikkat edilmeli, engellilerin toplu taşıma araçlarına binmesi ve inmesi için yapılan düzenlemeye dolmuşlarda hayata geçirmeli. Birde unutmayalım ki bizde birer engelli adayıyiz. Hayat bu ne olacağını bilinmez.
Arabayi kaldirima park etmemeleri iyi bir yardim olabilir veya okulda asansor olmasi sirf bu yuzden annesinin sirtinda 3 kat cikiyorlar rencide edici birsey bu
Mesela şu engelli araç park yerlerine park eden asalakların araçlarına engelli yerine park etme diyerek kocaman stickerlar yapıştırabiliriz.
Bence öncelikle onlari toplumun her alaninda kabul etmeliyiz. Engelli kaldirimlari artmali. sosyallesmeleri saglanmali. is sahalari cogaltilmali
Bir gün herkesin engelli adayı olduğunu bilmek, bunun farkında olmak bile yeterli. O zaman başlar her şey
sadece insan gibi davransalar bile büyük şey yapmış olurlar. onlarda bizden birileri, özel birileri !
Normal insan gibi davranın yeter. Garip garip bakmayın mesela. Soru sormayın. Sevin onlar da bizim gibi bu duruma bazı insanlar çocuk gibi tepki veriyor. refleksif yaklaşıyorlar.
Bu kırıcı.
Onlarda bizim gibi birey onları engel olan bizler ve engellilerin hayatını zorlaştıran unsurlar engelliler engelli olduğu için zorluk çekmiyor çevresel etkenler ve vurdumduymaz insanlar onların hayatını zorlaştırıyor
Furkan 😊
İnsanlar insan olsaydı böyle saçma günler ortaya çıkmazdı
Ya ben bu zenginleri anlamıyorum. Keşke zengin olsamda karşıma çıkan bütün yardıma muhtaç kişlere yardım etsem..😢
Oturdukları yerden yaşamayı en iyi şekilde Başarıyorlar bazı insanlar ayakta bile durabilirken boş yere oturuyor.
Mesela toplu taşıma araçlarına binerken veya inerken yardımcı olabiliriz, trafikte yol verebiliriz, asansörlerde öncelik sağlayabiliriz. Ve en önemlisi onlara istihdam sağlamak için iş verebiliriz.
Sırf onları daha iyi anlayabilmek adına işaret dili öğreniyorum hayatları yeterince zor ve biraz olsun kolaylaştırmak adına herkes bir şeyler yapsa ne güzel olurdu
Onlara gerçek sevgi ve gerçek mutluluknvere biliriz.
Asansör e binmeyip merdiveni kullanırsak , engelliler asansör e biner.
Onları yolda fark ettiğimizde yardım edebilriz gadasi
Sadece yolda değil ki toplu taşıma araçlarında vs de yardım edebiliriz gardaş
Engelsiz bir yasam icin..
Onlara daha fazla engel yaratmayalim yeterli..
Onlara bir günü adamayacak kadar "modernleşeceğiniz" (!) günleri sabırsızlıkla bekliyorum.
Onlarin hayatinda eksik cok elimizden geldigince tamamlamaya calisalim onlari mutlu edelim yeter bence
ben onları engelli olarak görmüyorum yemin ederim benden daha başarılı, daha azimli ve daha mutlular
bunları devlet yapıcak ama bizde yardıma ihtiyaç duyan birisine yardım etmeliyiz
En başta kaldırımlara araba parketmeyerek ufak başlangıç yapabiliriz
onları kendimizden ayrım yapmadan bizm gibi davranmak
Onlara acımamız gerekiyor.. onların hayali kendilerine normal insanmış gibi bakılması..
Bişey yapmamıza gerek yok... yeter ki onlara hayatı daha da zorlaştırmayalım yeter...
Engellilerle çalışıyoruz zaten bütün imkanlar onlara göre
onların hayatını kolaylaştırmak bizim elimizde onlara özel yapılmış hizmetleri bizler kulanmamalıyız
onlara acır gibi bakmayabiliriz mesela ( farkında olmasakta bakışlarımızla bunu yapıyoruz )
Haklarına saygı duymuyoruz. otobüste bile verdikleri yerlere biz oturuyoruz 😑
Onlara engelli, acınası, mesafeli gözlerle bakmamakla başlayabiliriz. Gerisi gelir zaten.
Hayatı kolaylaştırmak. Mesela bir yere giderken birinden yardım almadan istediği şeyi halletmesi
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar