Engelli vatandaşlarımız hemen her yerde tam karşımızda duruyorlar. Ama bazılarımız onlara hak ettiği değeri veremiyor... Daha kötüsü onların sorunlarını görmezden geliyoruz. Türkiye'de her 100 evden beşinde engelli bir vatandaşımız var.Türkiye'de yaklaşık 4 milyon civarında engelli vatandaşımız var. Ancak çeşitli sakatlıklar ve kazalar sonucu belirli becerilerini yitirmiş kişiler de eklendiğinde sayı neredeyse 10 milyonu buluyor!Engelli vatandaşlarımızın dörtte birinin zihinsel engeli bulunuyor. Yapılan bazı özel araştırmalarda 80 milyonluk nüfusumuzda ortalama 1 milyon kişi engelli vatandaşlarımızı hakir görüyor. Ülkemizde engelli vatandaşlara yardımcı olan derneklere ya da vakıflara üye olan kişi sayısı o kadar az ki ancak toplam nüfusun %0.04'üne denk geliyor ki bu oranın içinde kendisi de engelli olan vatandaşlar çoğunlukta! 3 Aralık Dünya Engelliler Günü sizin için bari bu konuda bir milat olsun. Harekete geçin ve yardımcı olun. 24 milyon gibi bir çoğunluğun engelli vatandaşlara acıdığı ve empati kurduğu tespit edilmiş. 80 milyonluk ülkemizde nüfusumuzun 4'te birine yakın kesimi engellilerle dostluk kuruyor ve onlara yardımcı oluyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde arayıp halini hatırını soracağınız bir engelli dostunuz, arkadaşınız yok mu? Engelli vatandaşlarımızın 80.000 civarında bir çoğunluğu henüz 0-7 yaş grubunda! Son 2 yılda evde bakım hizmeti alan 398.335 engelli vatandaşımız bulunuyor. Peki siz 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde böyle bir hizmet için gönüllü olur musunuz? Yapılan anketlere göre ülkemizde zihinsel engelli kişileri tanımlarken %30 oranında mahcup, mutsuz, yalnız ve üzgün kelimeleri tercih ediliyor.
Bizim ilkokulda özel bir sınıf vardı orada engelliler ders görüyordu. Sanırsam 3 ya da 4 sınıfta tenefüste oyun oynarken birisinin yanına gitmiştim arkadaşının tekerlekli sandalyesine oturmuş oyun oynuyodu. Merak ettim bende çocukluk işte bende oynayabilir miyim dedim kalktı tuttu kolumdan yavasca oturttu beni birde saçımı sevdi.
O an anladım ki eksiklik değil fazlalık.
Şimdi asıl soruya gelince yeterince destek görüyorlar mı? bence hayır. Şimdi hatta şöyle bir iddiali sözde bulunucam Hayvanları sevmeyen elbetteki kimseyi sevmez. Ama bana önüme iki şık koysalar aç birini doyurucaksın ya da şurdaki kediyi gider insana veririm elimdeki son lokmayı.
Yani demek istiyorum ki hayvanlara bağışlanan paranın bir miktarı her zmaan için insanlar adına kullanılmalı. Yeterince destek görmüyorlar. Heleki psikolojik. Çocuklarımızı ta küçükken eğitmeliyiz ağaç yaş iken eğitilir. Hayvanlardan korkmamayı, kimseyi din dil ırk meshep farkı yapmadan '' Yaradandan ötürü'' sevmeyi öğretmeliyiz. Emin olun onların kalpleri bizden daha geniş ve lekesiz. Hepimizi kalplerinde barındırıp koşulsuz sevgi verebilirler.
ben tam engelli sayılmam ama sıkıntım var. yürüyüş bozuklugum yok ama Bacaklarımda güçsüzlük var. Açık konuşayım ülkemiz yeterince destek olmuyor. Destek olmak için kabartmalı alfabe tekerlikli sandalyeler için geçiş vs. yapmış ama "yapmak için yapmış". Mesela ben demirleri tutmadan merdiveni çıkamıyorum. Ve üniversiteye kadar olan eğitim çağım tam bir işkenceydi benim için. Her okulun önünde dev kadar merdivenler var niye? Bunu hiç anlayamadım., orta büyüklükte ve baya büyük olan kaldırımları çıkmakta zorlanıyorum, ve bunlardan türkiyede çok var ne yazık ki, Sırf kaldırımı çıkamadığım için yolumu yarım saat uzattığım oluyordu dolanıyordum mecburen. Kış ayları benim korkulu rüyam çünkü temizlik yeterince yapılmıyor buzlanma çok var, daha cok şey var ama uzatmayacağım
0
1 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
ve en büyük isteğim otobüsün durağa yanaşırken kaldırıma yapışması. çünkü dediğim gibi kaldırım çıkarken zorlandığımdan otobüsten inince o boşlukta kalabiliyorum. gerçi artık kalmıyorum çünkü kendimi eve hapsetmiş vaziyetteyim. Bunlardan dolayı. Anca ailemle çıkarım.
Hepimiz engelli adayiyiz... allah var ben bu hukumetten zerre hazetmem ama engelli ve yaslilar icin bir cok sey yaptilar eskiye nazaran.. yollar rampalar ucretsiz tasimalar bakim paralari vs.. ama hala cekirdekte ulkemiz davar dolu!! Hala gorme engellinin yurume yoluna aracini parkedecek kadar sıgir var bu ulkede.. o dururken onun icin yapilmis asansore binip onu bekleten okuz var bu ulkede.. egitim sart!! Medeniyet eldeki iphone ile alttaki porche ile sacdaki ombre ile veya genis yatak fantezileri ile degil yaslina ve engelline sundugun mureffeh hayat ile belli olur..
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
arkadaşlar benimde kolum ve bacağımda sıkıntı var. görmezden gelirseniz daha iyi olur. ama nasıl? adam geliyor gözü görüyor, sen sakat mısın diye soruyor. moral 0. ve bir o kadarda sinir bozucu. görmek buysa eğer, görmemezlikten gelin emin olun daha iyi.. :) bu arada, anlamak isteyen şu şarkıyı dinleyebilir..
Ahah güldürmeyin insanı. Görme engelliler için bu yürüme alanları var ya, sarı şerit halinde olan adını blmiyorum... Onun ortasında ağaç duruyor bu ülkede. Ayrıca metro, metrobüs gibi toplu taşıma araçlarının engelli asansörlerini de engelliler dışında herkes kullanıyor neredeyse... Sırf bu yüzden engelliller sıra bekliyor, mutlaka haberlerde falan denk gelmiştir. Ve daha bir sürü şey var. Daha önce 2 kol değneği ile tramvaya bindim, yer vermediler :D Sonrasında okulu bırakmak zorunda kaldım :D Bu soru altındaki bazı cevaplara, sadece gülerim ^^
bence yeterince destek olunmuyor bu konuda engellilere nasıl davranılacağını bilmeyen çok geri kafalı insanlar var günümüzde ilk önce o geri kafalılara nasıl davranılacağı öğretilmeli engellilerin yüzüne yüzüne ayy özürlü yazık vs demek ya da dalga geçmeyi bir bok sanıyorlar o özürlü dedikleri insanlar ondn daha akıllı
Hayır kesinlikle yeterli bulmuyorum. Bir ülkenin gelişmişliği ülkedeki çocukların yaşlıların ve engellilerin nasıl yaşadığı ile çok yakın ilişkilidir. Bu ülkedeki çocuklar yanıyorsa, yaşlılar huzurevlerine tıkılıyorsa, engelliler sosyal hayatta yeteri kadar yer bulamıyorsa o zaman ülke gelişmiş değildir.
Çok güzel bir konuya değinmişsin gönlüne sağlık seni yüreğimle ayakta alkışlıyorum... Maalesef ülkemiz de engelliler için bir çok sorun vardı yavaş yavaş da sorunlar çözümleniyor, yiğidi öldür hakkını yeme. Geçmişte hiçbir okulda devlet binasında engelliler için özel tasarlanmış giriş çıkışlarının düzenlendiği bir şey yokken şimdi Ptt-Türk Telekom gibi binalarda dahi giriş kapısında engelli zilleri uygulanmakta. Ve yeni yapılan bir çok şey için engellilere uygunluk izni olmadan yapımları verilmekte tabi ki yeterli değil ama bir ilerleme var.
Ben bir engelli olarak söylüyorum Ülkemiz yeterince destek oluyor olmuyor değil mesela ben İstanbul'da yaşıyorum burada belediye otobüslerinin çoğusu engelli erişimine uygun vs. ama daha iyisini yapabilir Mesela işitme engelliler için eskisi gibi TRT'de haber bülteni yapabilir ya da İşitme engelliler için bir kanun çıkartılarak işaret dili ve altyazı zorunlu hale getirilebilir ya da Görme engelliler için bir kanun çıkarılarak ilaçlar normal yazının yanında kabartma yazı zorunlu kılınabilir vs. bu işler yapılabilir
lisede engelliler öğretmenliği okudum staj yaptım birkere çok açık var özel eğitim öğretmeni alanında. kaldı ki puanı da çok yüksek. gittiğdim hiçbir kurumda çocuklara kötü davranma görmedim gayet eğleniyor hocalar ve çocuklar. maddi anlamda bence türkiye şartlarında gayet iyi maddi destek veriliyor.600 lira mı ne engelli maaşı veriliyor ilaç parası ayrı veriliyor okulu ayarlanıyor. ama aileler çok bilinçsiz sağlıklı bir çocuğu bile yanlış ilaçlarla zihinsel engelli edebiliyorlar. ayrıca ramlarda bu öğrencilerin teşhisi konuluyor onlar da çok hata yapıyor. örneğin kürtçe bilen bir çocuğa türkçe sorular soruyorlar çocuk anlamadığından cevap veremiyor ve o çocuğa zihinsel engelli teşhisi koyup engelli ilacı yazıyorlar. kurumlar da ellerinden geleni yapıyor normal okullardaki gibi aksatıp yarım yamalak yapmıyorlar
Lafa gelince muhteşem bir destek var ancak icraat yok. Bizdeki engelliye destek anlayışı (toplumdaki iyi niyettir bu yanlış anlaşılmasın) bir destek atin da yukarı çıkaralım. Devlet yapmayınca halk elinden geleni yapıyor kotulemiyorum. Ama aynı halk girme engelliler için yapılan yuruyus parkurlarina park eder, kaldırımlarda engelliler için yapılan yokuslari kapatır. Kesinlikle destek falan yok ABD ye gittiğimde anladım bende engelliye desteğin ne olduğunu. Halk otobüsü soforu engelli varsa durakta otobüs yuksekligini zemine esitliyor, iniyor otobüsten, engelli vatandaşı bildiriyor otobüse , özel yerine oturtuyor sonra devam ediyor, herkes de saygıyla bekliyor. Bu sadece bir ornek
Engelliler günü zaten saçma bir şey. Sadece günü var. Bizlere yansıyan pozitif hiç bir şey yok. Bazıları engelliler günü adına kutlamalar düzenliyor. Motivasyon adına yapılan kutlama. Neyin kutlaması bu. """Ooo iyi ki engelliyiz"" kutlaması mı bu. Çok saçma olduğunu bir kez daha tekrarlıyorum ve engelli yerine sakat kelimesi daha uygun diye düşünüyorum.
Zorunda bırakılan bir duruma örnek olarak en basiti araç alımında alınca 5 yıl satamıyorsun. Aldın diyelim sonra fikrin değişti daha iyisini bulacaksın değiştiremiyorsun.
Destek veriliyor deselerde ortada bir şey yok. Okullar berbat denetleme sıfır. Herkes para peşinde öğretmenlerin umurunda bile değil öğrenciler. 18 yaşında engelli kardeşim var yaklaşık 10 yıldır okullara gidiyor ve şu zamana kadar 3 okul değiştik öğrendiği şey sıfır. Benim ilkokul mezunu babam bile bir ayda kendisi öğretti tuvalet eğitimini vs. Hani bu çocuğun on yılda okuldan öğrendikleri? Okula sorsan bu öğrenemez yaa diyip geçiliyor. Her yerde olduğu gibi burada da eğitim şart. Denetleme şart. Acımak değil imkan sağlamak şart. Ama Türkiye gibi bir yerde bu bir hayalden öteye gidemez orası ayrı.
aslinda her insan potansiyel engelli adayi saglimiza guvenip bizden farkli olanlara farkli bakmamamiz lazim kimisi dogustan olsa bile kimisi sonradan bu duruma muzdarip oluyor ayrica. o yuzden biraz empati imkan buldukca biraz yardim etmek zor degil
öncelikle engelliler diğer bir çok alanda olduğu gibi sadece engelliler günü diye seçilen bir günde hatırlanmamalı akla gelmemelidir.
yaşanılan her günde engelliler düşünülmelidir.
kimse yarın ne olacağının garantisini veremez.
engelli olmak tercih değildir.
engelli vatandaşların en öncelikli sorunu istihdam yani iş yani paradır.
bütün engelli memur adayları atanmalıdır.
engelliler özel sektörde yaşayacak kadar güçlü değildir.
birgün engelli olabilirim diyerek engellilere bakın ve acımayın sadece yardım isterlerse yardım edin. istemezler ama yardıma ihtiyaçları olduğunu anlarsanızda yardım edin.
sadece empati kurun. ben engelli olsaydım ne olurdu sonrası yapacaklarınızı yaparsınız engellilere karşı.
engel kimi zaman zihinlerde kimi zaman fizikte kimi zamanda iç organlardadır.
ama asıl engel engelin üzerine engel koyanlardadır. engelin üzerine engel koyan insanların engeli çok tehlikelidir.
bir keresinde bir metro istasyonunda engelli asansörünün sıradan vatandaşlar tarafından kullanımlasını protesto etmişlerdi, ahali beş dakka geciktirileceğini anlayınca 'sokağa niye çıkıyorsunuz' diye bağırmıştı.
Türkiye'de kime sırf insan olduğu için değer veriliyor ki engellilere verilsin?
Allah yardım etsin. Mükafat alacaklar tabi ki onlarda. Bazen empati yapıyorum kendi kendime. Kulağımı kapayıp TV izliyorum. Gözlerimi kapatıp ev içerinde yürümeye çalışıyorum. Çok zor gerçekten ama tabi alışınca yapacak bir şey kalmıyor. Allah sabır versin her şeyden evvel.
Konuya bir de şu açıdan bakmanızı istiyorum. Özel bir rehabilitasyon merkezinde çalışıyorum. Geçenlerde çocuklardan biri ile geçen sohbeti aynen yazıyorum...
Abi annem ile babam ayrılar. Babam hafta sonları beni alıyor. Ama ben gitmek istemiyorum. Engelli olduğum için iyi bakamıyor bana. Annem ile kaldığımda daha rahat ediyorum. Anneler çocuklarına daha iyi bakar dimi abi?
Bu diyalog karşısında, yutkunup sadece evet abicim diyebildim.
Demem o ki, engelli dostların, özellikle de çocukların derdi sadece engelli olmak değil arkadaşlar.
Marmaristeki otellerimizden gelen gelirin belli bir miktarıyla orta okul , lise , üniversite okuyan öğrencilere yardım ediyorum. Şırnak / silopide askerken aldığım 6 bin tl yi bizzat kendim giderek zorda olan çok ihtiyacı olanlara verdim. Engelli yatalak hastalara kendi ellerimle gidip ihtiyaçlarını görürüm. Engelli , zorda olan insan hayvan hiç farketmez karşılıksız yardım eder severim. Param oldukça da yardım edeceğim
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Tam aksina onlara destek yerine köstek oluyoruz. Kimisi tekerlekli sandalyesini çalıyor, kimi engelliler için yapılan yola araba park ediyor. Onları toplumdan dışlamak yerine topluma kazandırmak için uğraşmalıyız. Unutmayalım ki hepimiz birer engelli adayıyız.
Hayır. Sosyal medya üzerinden herkes yardımsever herkes duyarlı. Ama gel gelelim ki reelde çoğu kimse kulak asmıyor. Oysaki hepimiz engelli adayıyız ama kimse bunu kabul edemiyor galiba. şu an iyiyim ve hep iyi kalıcam zannediyor. Sadece sanalda değil gerçekte de yardımlarımızı esirgememeliyiz.
bizim ülkemizde engellilere sadece çok az derecede bir maaştan başka hiçbirşey verilmiyor maalesef. ve bu çok üzücü. bana göre devletin suriyelilere verdiği değerin %50'sini engellilere vermeli. tez zamanda bütün dünyadaki engelli kardeşlerimizin iyileşmesini ve eski sağlıklarına kavuşmasını temenni ederim saygılar...
Allah engellilere şifa versin tez zamanda iyileşirler inşallah. konumuzla alakası yok ama sunuda dıyım.
Bu sitedekilerin % 80 i beyin engelli zaten. RTE ye laf söyleyip darbe oyun dıyenlerın beynı yok hatta engellı olsun :D yorumumun altına aksını yazan olursa oda engellı :D
Valla yapılıyor yapılmasına ama elbet aradan kaçanlar olur yani devlet herşeye tam takır elini atsa zaten ülke düzelir maaşların haline bak dolara çevir asgari ücret şu an 700 dolar bile değil bu nedir ya yabancı devlette asgari ücret 2000 dolar düşün
hayır tabıkıde ulkemızde engellıler ıcın yapılan calışmalar ınan devede kulak sadece buyuk şehırlerde bıraz engellı kardeslerımız ıcın calışmalar var ama kucuk şehırlerde yok cok az bızlerınde daha cok duyarlı olması lazım ne zaman basımıza bır şey gelecegı bellımı bızde engellı adayıyız sonucta
evet elllerinden geleni yapıyor insanlar dışarı çıkmasınlar diye kaldırımlar araçlar nasıl olurda dışarı çıkarmayız diye bide yapılanın önüne araba koyan öküzler var tabi
yardımcı olunmuyor ama gelişme var devlette işe alınıp veya maaş alabiliyorlar ama toplum saygısız düşüncesiz davranıyorlar bazıları onları insan olarak görmuyor bu çok acı bir şey daha çok şey var bunları yaşayan kişilere yardımcı olmak herkes koşnuşur ve bunun için bir sürü vakıf tarzı kuruluşlar var kısacası lak lak etmeyin bir gün acırsınız seneye 3 aralığa kadar hatırlamazsınız.
Hiç kimseden fayda yok kusura bakmasın kimse herşey lafta hani ne gördük? Benim zihinsel engelli bir kız kardeşim var. 16 yaşında ve halen bez kullanıyor ve bezi bile kendimiz parayla alıyoruz hasta bezi sözde neyse birşey demicem çok şukür bu zamana kadar kimseye muhtaç kalmadık kalmayızda Devlet anca insanlardan çalçın insanlara destek olmasın!
Ben kendi adıma yapabiliyorsam en iyi şekilde yardım etmeye çalışıyorum ama Türkiye'de genel olarak altyapı olarak kötü ve bu onları eve hapsediyor. Bunu engelleyecek çalışmalar lazım.
Olmuyir bence yani devlet oluyir biraz insanlar tahrip ediyor örnegin gorme engelliler icin olan kaldirimlardaki sari taslarin oldugu yere arabalarini park eden insanlr en basit ornegi bir gorme engelli gelse carpsa nolacak yani
Gelişi güzel konulmuş rampalar (özellikle çok dik olur), elektrik direkleriyle ve arabayla dolmuş kaldırımlar (özellikle bir çok kaldırımda rampa bile yoktur). Engelli için yapılan asansörler (daha çok sağlam insan kullanır) Üzülüyorum gerçekten
Her insan bir engelli adayıdır. Ayrıca engeli insanlar yaratir. Bedensel olarak tekerlekli sandalyeye mahkum bir vatandaş eğer engeller ile karşılaşmazsa engelli olmaz hayatını bizim gibi idam ettirebilir hayat onun için de akar...
her anma günü ya da özel günlerde olduğu gibi idealist ya da entellektüel görünmek için bir araç senede bir gün hatırlanıp haber değeri olan yüzlerce konu , katliam , acı anmalardan sadece biri...
Engelleleri aşmaları için onlara el uzatıp elleri yere sağlam basabilmeleri için ayakları kısaca onları engelleri aşmalarında yanıbaşlarında olmalıyız bugunle kalmayıp her zaman yanlarında olmalıyız
Bence halk olarak yeterince duyarli değiliz bu konuda belki genc nesil biraz daha bilinli gibi ama 35 yas ustu insanlarda bu konuda bilincin yeterli oldugunu düşünmüyorum gozlemlerime dayanarak soyluyorum
engellilere yeterince yardım edilmiyo bence ve her zaman empati kurarak yaklasmaliyiz tüm insalara ama engellilere daha özen gosterilmeli tüm haklari ihlal ediliyo
kendime hiçbir zaman bir faydam olmadı. sürünerek yaşıyorum.. haliyle kimseye bir faydam da yok. siz mutlu mesutlar böyle devam edin. bir gün düzelirsem gelecem bende
Bir özel eğitim öğretmeni olarak tebrik ediyorum bu farkındalık için. Bende yarın öğrencilerime bişeyler yapmak istiyorum ama ne yapayım karar veremedim.
Neden ölmüyorlar ki? Yaşamak en büyük intihar. Ölmek ise tek defalık. Acıyı sonlandırmak varken 10 bin yıldır kendi türü dahil tüm dünya canlilarini yok eden insanoglundan şefkat dilenmek/beklemek ne?
@Bugraaltas Müsmüman-Haçlı savaşlarında 600 yıl boyunca milyarlarca insan öldüren siz teistlerin ateistlere merhamet dersi verebilmeniz için milyarlarca kümbet suyu içmelisiniz.
Önce kafamızdaki engelleri kaldırmalıyız. Hepimiz birer engelli adayıyız empati kurarsak bir nebze onların neler hissettiklerini anlarız #dunyaengellilergunu ✔️
bu devletin kime faydası varki engellilere faydası olsun kendi ülkesinin sorunlarını grçtiler başkalarının sorunlarını çözmeye çalışıyor daha ne brklersin devletten
ben onların engelli olduğuna inanmıyorum.. insanların kolları bacakları hayatları, düşünceleri, fikirleri için engel değildir.. Ki aynı ülkede yaşadıkları binlerce engelli beyin varken..
bu aralar olmadığı kadar duygusal hüzünlü durgun duşunceliysen cevrendekiler de senin onlardan gizledigin bir durum olabilir dusuncesinde hareket edebilir ler
Bende bir engelli olarak fazlasıyla destek görüyorum. Eğer destek alamadığını söyleyen varsa imkanlardan yararlanmıyordur. Ben hiçbir zaman bu kadar destek verildiğini görmedim. Saygılar.
Yeterince dikkatli olmaya çalışıyorum bu konuda. Eskiye göre daha duyarlı toplumumuz bu konuda hala eksiklerimiz var ama eskisi kadar değil en azından.
yok yaa nerdeee bazı yerlerde engelli rampası yok mesela ya da engelli yolları var üzerine araba koyuyorlar ya da gereksiz yere korna çalanlar ya da o asansörlere binen sağlıklı insanlar
En İyi Cevaplar