Bir baba kızına diyor ki; Kızım bu genç arkadaş seni üzer, aldanma ona. Kız diyor ki; Hayır baba o çok iyi bir insan onun hiç bir kötü tarafını görmedim.
İnsanlara akıl vermek erdemsizlik midir? diye bir soru sormuştum, çoğu üye hayır cevabını verse de hiç birini inandırıcı değildi.
İnsanlar akıl almayı istemez çünkü akıl alan insan akıl veren insanın kendisini küçük gördüğü, hakir gördüğünü düşünerek beklenmedik ters tepkiler verebilir.
Akıl akıldan üstündün olduğuna göre sahi gerçekten (tekrar) soruyorum ''İnsanlara akıl vermek erdemsizlik mi?
Songül Ünsalın bu sözlerini bir kez daha okumanız da fayda vardır. Faydalı olan her şeyi isteyin ve alın.
İyi akşamlar.
İnsanlara doğru yolu göstermekten ''bıktığınız'' anlar oluyor mu?
İnsanlara doğru yolu gösterirken bizim ‘yararlı olmak’ gibi bir emelimiz olmamalı çünkü bu mantıkla yola çıkarsak kazancımız az olabilir. Asıl maksadımız Allah’ın rızasını kazanmak yani kulluk yapmaktır. Biz birilerine yol gösterirken, bir kelime anlatırken, bu anlattığımız ona tesir edecekten önce Rabbimiz bize sevap verecek diye yaparız ki böylelikle de karşımızdaki anlasa da anlamasa da biz kazanmış oluruz. İnsanlara doğru yola göstermek diliyle anlatmadan önce hareketleri ile anlatabilmek gerek.. Kalpler Allah’ın elindedir. O dilediğini dilediği şeye yönlendiriyor. Biz sadece vazifemizi yapıyoruz diyebiliriz.. Samimiyet ve tabii yöntemlerle söylenen iki cümle kalplere kadar nüfuz edebilir de fakat bir sürü edebiyat hiçbir etki etmeyebilir..
1
5 Yorumla
Soran
+1 yıl
Mükemmel bir anlatım... İki kez okum, bu detaylı ve güzel açıklama için çok çok teşekkürler...
Bir insana isterseniz dünyanın en iyi nasihatını verin yine de sizi dinlemez. Neden dinlesin ki?
Herkes ne yaşacaksa kendi yaşamak ister. Bir insanın sütten kendi ağzı yanmazsa nasıl bir acı olduğunu bilmez o yüzden yoğurdu üfleyerek yemez çünkü.
Yani sözün özü. Kim ne yaşayacaksa kendi yaşasın, kim ne yaşadıysa da kendisine kalsın. Çünkü tecrübe en büyük nimetir... Çünkü kimse tecrübe edinemeden hayata tutunamaz...
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Bir musibet bin nasihatten iyidir diyorsunuz yani. Detaylı açıklamanız için teşekkürler.
Ufku olmayan ahmaklara hiç bir yolu gösteremezsin. Menfaat düşünü kişilere aklında olandan başka yolu söylediğinde hemen yanından ayrılır.. Hele sakallı şeytan kullarına doğru yol göstermek pireye bite yol göstermek gibi bir beceri isteyen iştir..
Çünkü ilk önce o insanı yaptığının yanlış oldugunu izah etmeniz gerekir. Aksi halde siz sabaha kadar doğrusu bu deseniz bile ; o kişi kendi bildiğini doğru sanacaktır
Doğruyu göstermek egodur. Herkesin doğrusu ve yorumlayışı farklıdır. En önemlisi de ahlakı yorumlayışı Çalmak toplumda yanlıştır ama o insan da bu zihniyet yoksa ne kadar doğru gösterilse de ders alınmaz ve vazgeçmek başlar.
0
6 Yorumla
Soran
+1 yıl
''Doğruyu göstermek egodur'' Sahiden bu konuda emin misiniz?
Görüşünüzü irdeleyince ''çürük'' olduğunu anlaşılıyor, sağlam olsa tekrardan ''sıvama'' olayına girmezdiniz.
Sorunun detay kısmında verdiğim örnek de EGO mu var?
''Doğruyu göstermek ego ile sadece göstermek arasında ki uçtur'' Bu cümleyi 100 kişiye okutmuş olsak ve ne anladıklarını sorsak sizce sonuç ne olur? Demek istediğim bu cümlenizi her insan rahatlıkla anlayabilir mi?
''Bir insana göstermenin ötesine gidiyor ise birey egodur.'' Dediniz belki de çok değer bir insandır kendisi o yüzden üstünde duruyor olamaz mı? Hemen EGO damgasını yapıştırmak sizce doğru ve bu kadar kolay mı?
İçeriğin de ego aramadım. Soru da kendime dokunan yerde yorum yaptım. Doğru yolu göstermenin iki basit yolu vardır. Biri ifade etme yöntemi bir diğeri örnek olmak ve gerisini o kişiye bırakmaktır. Doğru kavramın da ilkte ısrar katıyor ise bu egodur Doğruyu ifade etmek için değil kendi dediğinin doğru olduğunu ve kendine dokunan bir noktası vardır. Amaç doğru ise anlatırsın örnek olursun ve yoluna gidersin bunda ego yoktur
O iki cümlenin geniş özeti bu eksik bulduğum için tekrar yazdım. Ama kullandığın yargılayıcı ve küçümseyici ise yazma. İkimizin de vaktini alırsın. Zira bir şeyler öğrenilmeyen tartışmalar anlamsız. Umarım duygularını katmadan yazabilirsin.
En İyi Cevaplar